Marea Britanie: Imunologul Ștefan Dascălu, despre cum se poate trăi aproape normal cu un nivel ridicat de infecții
Potrivit celor mai recente date oficiale, media zilnică a infectărilor cu Coronavirus în Marea Britanie pe ultima săptămână este de 36.664, față de 60.000 la vârful celui de-al treilea vala în ianuarie – februarie 2021, în timp ce numărul mediu al deceselor se ridică la 113, de circa 10 ori mai puțin ca la începutul anului.
Numărul spitalizărilor cu Covid se ridică la 6.763 față de aproape 40.000 în ianuarie, iar procentul populației peste 12 ani vaccinată a depășit 85% pentru cei cu o singură doză și 78% pentru cei cu două doze.
Marea Britranie a eliminat aproape toate restricțiile în partea a doua a lunii iulie. Cum poate fi explicată această situație? Imunologul Ștefan Dascălu a acordat un interviu pe această temă pentru RFI.
Ștefan Dascălu: Trebuie mai întâi precizat cum ne raportăm la aceste cifre și ce înseamnă ele, pentru că da, este tragic că foarte mulți oameni ajung cu forme severe și mulți dintre ci chiar își pierd viața în urma infecției, chiar și un singur caz în sine reprezintă o tragedie.
Ne gândim că dacă atingem un număr mic de decese, totul este bine, nu, încă este rău, doar că în contextul infecțiilor Covid-19 trebuie să ne raportăm la presiunea exercitată asupra sistemului sanitar.
Or în Marea Britanie la momentul de față, datorită unei rate foarte mari de vaccinare, în special a persoanelor vulnerabile constatăm că presiunea asupra sistemului medical nu este comparabilă cu cea, de exemplu din România la momentul de față, unde ATI-ul este plin și oamenii așteaptă cu rândul să poată primi ajutorul medical necesar din cauza infecției severe cu Cobid-19 și toate pe un fond de acoperire vaccinală foarte redusă.
Reporter: Poate ar fi mai relevant să comparăm presiunea asupra sistemului medical din UK cu cea din lunile ianuarie – februarie 2021, acum sunt între 600 și 700 de internări în spital cu Covid, atunci erau peste 4.000.
Ștefan Dascălu: Da, pentru că la momentul respectiv abia începea imunizarea masivă a populației și concomitent a fost și starea generală de carantină care a durat până în martie – aprilie.
Deci aceste lucruri cumulate au contribuit la scăderea numărului de cazuri severe și se traduc într-o rată ridicată de infecție, dar un număr foarte redus de cazuri severe și de necesitate de spitalizare în cazul infecției, iar această ridicată a infecțiilor la ora actuală a infecțiilor în UK este bazată cu precădere pe infecțiile la grupa de vârstă tânără, vorbim de adolescenți și persoane tinere, chiar și copii.
Reporter: Iar categoria 12 – 15 ani a început să fie vaccinată.
Ștefan Dascălu: Da, încep și ei să se vaccineze, iar forma aceasta mai ușoară a bolii pe care o fac ei contribuie și ea la această rată procentuală scăzută de spitalizare la această categorie de vârstă.
A nu se înțelege că nu există și cazuri severe în cazul tinerilor, din contră, avem deja date foarte clare care arată că acest lucru se întâmplă, există din păcate și decese în rândul tinerilor, iar acest lucru nu-l putem evita nici în contextul actual.
Reporter: Mai există un alt argument și anume că nivelul de circa 100 de decese pe zi se înregistrează oricum în sezonul rece din cauza gripei, al căror număr de cazuri a scăzut de la începutul pandemiei de Coronavirus.
Ștefan Dascălu: În țările ca Marea Britanie, măsurile restrictive au cam fost date la o parte, pentru că acesta este scenariul. Aici ne putem gândi deja la o revenire la normalitate în ceea ce implică acest lucru.
Nu vorbim de ceea ce s-a dorit să se facă în România cu o rată de vaccinare de 20%, gata, s-a oprit pandemia, cum erau vehiculate tot felul de afirmații în presă pe timpul verii și o totală ignorare a recomandărilor specialiștilor, că valul patru va veni și va fi catastrofa pe care o vedem astăzi.
Deci raportându-ne strict la țările care-și permit să aibă o relaxare față de măsurile restrictive implementate pentru protecția oamenilor față de Covid-19, trebuie să ne gândim că acest virus va rămâne în circulație, nu-l putem elimina total.
Reporter: S-a văzut în Noua Zeelandă care a abandonat politica Covid-Zero, deși este o insulă cu o populație de cinci milioane.
Ștefan Dascălu: Din păcate dinamica populației, mișcările noastre, călătoriile și conectivitatea foarte mare pe care populația umană o are la momentul de față are un cuvânt din păcate greu de spus în orice tentativă de a elimina orice boală infecțioasă, Covid-19 fiind și extrem de infecțioasă, având și această capacitate de a evita răspunsul imun și de a cauza o reinfecție ne indică faptul că această boală va rămâne cu noi mult și bine.
Reporter: Am putea considera pe fondul unui nivel relativ ridicat al infecțiilor și a unui nivel relativ scăzut al deceselor de Covid-19 că boala a intrat într-o fază endemică?
Ștefan Dascălu: Într-o oarecare măsură da, putem face și această afirmație. Circulația endemică este prezentă peste tot deja, nu mai vorbim doar de focare epidemice care se sting. Virusul circulă acum în orice parte a lumii, din păcate, or acest lucru implică faptul că și noi trebuie la rândul nostru să ne adaptăm la rândul nostru, nu doar virusul să se adapteze la populația umană, la circulația în rândul oamenilor, ci și noi trebuie să ne adaptăm nodul în care gestionăm această boală.
Cu siguranță sunt necesare discuții despre cum să realizăm această adaptare, cum putem în viitorul apropiat – și aici mă refer la țările care-și permit să facă acest lucru, care au o acoperire vaccinală, au un sistem medical performant, iar în viitorul mai îndepărtat – și aici ne referim la țările care nu au atins încă acel prag de imunitate colectivă – cum putem să ne întoarcem la normalitate, care ar fi un nivel tolerabil de infecție care să nu pună un nivel intolerabil de presiune asupra sistemului sanitar, în special prin cazurile severe care rezultă din aceste infecții.
Image source: Petru Clej
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank