G4Media.ro

Marea Britanie dezminte afirmațiile Rusiei cu privire la o confruntare militară între…

HMS Defender, foto: Marina Regală

Marea Britanie dezminte afirmațiile Rusiei cu privire la o confruntare militară între nava HMS Defender și forțele rusești în largul Crimeii

Marea Britanie a promis că “nu va fi împiedicată” să navigheze în apele din largul Crimeii după o confruntare militară în care Rusia a susținut că a tras focuri de avertizare asupra unei nave de război a Marinei Regale.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat pentru The Times că “Marina Regală va susține întotdeauna legea internațională a mării și nu va fi împiedicată  de la o trecere nevinovată” în urma afirmațiilor Rusiei de a fi tras asupra distrugătorului, HMS Defender, în timp ce naviga în Marea Neagră în largul coastelor Crimeii.

Ministerul rus apărării de la Moscova a acuzat HMS Defender că a intrat în apele teritoriale ale Rusiei și a declarat că a deschis focul de pe o navă de patrulare a gărzii de coastă înainte de a lansa patru bombe în calea sa de pe un avion de război.

Marea Britanie a negat relatarea Moscovei despre incident. “Nu s-au îndreptat focuri împotriva HMS Defender și nu recunoaștem afirmația că bombele au fost aruncate în calea ei”, a spus o purtătoare de cuvânt. Oficialii britanici au declarat că Rusia anunțase în prealabil că desfășoară un “exercițiu de artilerie” în vecinătate.

Martorii de pe nava de război au spus că peste 20 de avioane rusești se aflau la aproximativ 500 de metri în aer în timpul călătoriei de la Odessa, un port din sudul Ucrainei, către Georgia, în timp ce HMS Defender era urmat de două nave ale pazei de coastă operate de serviciile secrete rusești.

HMS Defender a primit avertismente “din ce în ce mai ostile” la radio și la un moment dat i s-a spus “dacă nu schimbați cursul, vom trage”, potrivit unui reporter BBC la bordul navei.

Incidentul s-a produs în largul Capului Fiolent. Experții au sugerat că distrugătorul a navigat pe o rază de 10 mile marine de coasta Crimeii, o zonă pe care Rusia o consideră teritoriu suveran după anexarea Crimeii de către Moscova în 2014.

Când nava britanică a refuzat să se conformeze și să plece, a susținut Moscova, o serie de focuri de avertizare au fost trase de pe o navă din apropiere. Kremlinul a declarat că un avion a aruncat bombe în apropierea navei britanice ca parte a eforturilor de a-l obliga să schimbe cursul.

Miercuri, o înregistrare neconfirmată a schimburilor postate pe rețelele de socializare ruse a apărut pentru a ilustra modul în care nava rusă, despre care se crede că se află la Sevastopol, a lansat avertismente repetate. “Nava de război britanică, aceasta este nava de război rusă”, a început schimbul cu o voce masculină în rusă. “Trebuie să vă schimbați cursul spre tribord.” Răspunsul navei britanice a fost neclar.

Într-o serie de mesaje vocea rusească a spus: “Navigați într-o zonă periculoasă. Pentru siguranța dvs., vă recomand să vă schimbați cursul. Vă rog să vă exprimați intenția. ”

Jonathan Beale, corespondentul pe probleme de apărare al BBC, a declarat că a auzit focuri de armă, deși păreau să fie în afara razei de acțiune. Potrivit lui, comandantul navei, Vincent Owen, a detectat peste 20 de avioane militare în apropiere, în timp ce navele de pază de coastă, operate de FSB, serviciul de informații rusesc, au urmat la doar 100 de metri distanță.

Biroul prim ministrului Boris Johnson a declarat că distrugătorul marinei britanice urma să ia “cea mai directă și recunoscută cale internațională” între Ucraina și Georgia. Marea Britanie nu recunoaște suveranitatea Rusiei asupra Crimeii, care este considerată a aparține Ucrainei în temeiul dreptului internațional.

Sursa: The Times

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Daca ar fi fost rusii la fel de agresivi si la fotbal, ar fi putut castiga grupa. Probabil ca englezii urmareau meciul si au uitat sa franeze la timp.

  2. Rușii puteau să ignore trecerea navei britanice – legală, indiferent de ale cui ape teritoriale vorbim – dar au ales să facă zgomot, chiar dacă nu au atuncat cu bombe cum declară, i-au speriat un pic pe marinari. Au exagerat o situație banală, care putea trece neobservată, fără să-i umilească. Au transmis în schimb un mesaj foarte agresiv: sunt dispuși să riște să înceapă un război chiar și din nimic, de la un fleac. Să sperăm că șeptelul NATO a luat notă. În mod evident, Putin a mimat orgasmul la întâlnirea cu Biden.

    • Septelul NATO a luat nota? Eventual să le cedam și noi Dobrogea să nu înceapă rușii războiul, și astfel să obțină „lacul rusesc” mult visat? Au început cu Georgia și le-au luat Abhazia, au continuat cu Ucraina și le-au Crimeea, ar urma cine după părerea ta? Fraiere…