Marea Britanie înregistrează cea mai mare rată de decese cauzată de coronavirus. Financial Times a analizat date din 19 țari, rezultând că UK a depășit Statele Unite, Italia, Spania și Belgia la proporția numărului de victime
Marea Britanie înregistrează cea mai mare rată a mortalității din cauza epidemiei în rândul țărilor afectate de coronaviurs, potrivit datelor analizate de Financial Times.
Marea Britanie a înregistrat 59.537 decese în plus față de media obișnuită începând din săptămâna de după 20 Martie, de unde rezultă că virusul a ucis direct sau indirect 891 de persoane la milionul de locuitori.
La acest nivel al epidemiei, se înregistrează practic cea mai mare rată de decese comparativ cu oricare altă țară care se bazează pe raportări de calitate. Cifrele absolute ale deceselor din Marea Britanie este de asemenea cel mai mare din Europa și pe locul doi după Statele Unite, potrivit datelor colectate de Financial Times.
Datele au fost prelucrate de la institutele de statistică din 19 țari în care există informații suficiente pentru a realiza comparații valide. Cifrele includ toată țările europene afectate puternic de coronavirus. Perioadele cu care s-a făcut comparația sunt din momentul în care rata mortallității în fiecare țară a sărit peste media ultimilor cinci ani.
Momentul adoptării restricțiilor pentru a încetini răspândirea coronavirusului a avut un efect semnificativ asupra numărului excesiv de decese, mai arată datele consultate de FT.
Țări ca Germania și Norvegia, care au impus restricții când răspândirea virusului era limitată au înregistrat un nivel mult mai mic de decese suplimentare decât în Marea Britanie, unde guvernul a ezitat mult înainte de a impune restricții.
Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat pentru Financial Times că este ”greșit și prematur să tragem concluzii în acest stadiu” și că numărul mare de decese trebuie raportat și la vârsta victimelor.
Spre deosebire de alte țări puternic afectate deepidemie, s-a înregistrat o creștere majoră a deceselor în toate regiunile din marea Britanie, cu Londra raportând de departe cea mai mare creștere.
Spre deosebire de Marea Britanie, în Italia epidemia a fost concentrată în Lombardia, regiunea din nordul țării, iar în Franța au existat două focare: unul în jurul Parisului iar celălalt în jurul orașului Mulhouse, lângă granița cu Germania și Elveția.
Numărul deceselor care depășesc media obișnuită, așa numitele decese în exces, este o metodă recunoscută nternațional de a măsura capacitatea țărilor de a gestiona epidemii.
Chiar primul ministru Boris Johnson declara în aprilie, sub tirul criticilor, că singura comparație cu alte țări va fi posibilă la sfârștiul epidemiei când ne vom uita la numărul deceselor peste media obișnuită.
Această medie este calculată prin numărarea deceselor înregistrate în aceeași perioadă în ultimii cinci ani.
Citește integral analiza Financial Times / Traducerea și adaptarea: G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii