G4Media.ro

Marea Britanie plătește UE o amendă de 2,3 miliarde lire sterline din…

Sursa foto: Unsplash / Heidi Fin

Marea Britanie plătește UE o amendă de 2,3 miliarde lire sterline din cauza importurilor subevaluate din China

Trezoreria britanică a dezvăluit că a plătit Uniunii Europene o amendă de peste 2,3 miliarde de lire sterline pentru a rezolva o dispută de lungă durată privind controalele vamale laxe din perioada în care Marea Britanie era membră a blocului, transmite The Times.

Suma, care ar fi suficientă pentru a le oferi asistentelor medicale o creștere salarială de aproximativ 3,3%, a fost plătită în trei tranșe în ultimele șapte luni și include sute de milioane de lire sterline în dobânzi, deoarece guvernul nu a rezolvat chestiunea mai devreme. Meg Hillier, președinta comisiei pentru conturi publice, a descris sumele implicate ca fiind „șocante” și a declarat că parlamentarii vor cere răspunsuri de la miniștri și oficiali „despre cum s-a permis acest lucru”.

O anchetă a UE privind fraudele a constatat că, timp de șase ani, HM Revenue & Customs nu a verificat evaluările extrem de scăzute ale transporturilor chinezești care au ajuns în Marea Britanie. Într-un caz, s-a constatat că valoarea medie declarată la granița britanică pentru pantalonii de bumbac pentru femei era de 0,91 euro pe kilogram, în comparație cu o medie de 26,09 euro în UE.

Taxa vamală se percepe la 12% din valoarea declarată. Acest lucru înseamnă că infractorii puteau face economii uriașe dacă declarau mărfurile în Regatul Unit și le exportau în restul Europei, subcotând producătorii interni.

Miniștrii britanici au negat în mod repetat responsabilitatea, susținând că „nu au recunoscut” estimarea „presupusei pierderi de taxe vamale”.

UE a înaintat cazul la Curtea Europeană de Justiție, care a decis anul trecut că Marea Britanie „nu și-a îndeplinit obligațiile” în temeiul legilor de combatere a fraudei.

Aceasta a constatat că mai mult de jumătate din toate textilele și încălțămintea importate în Marea Britanie din China între 2011 și 2017 au fost sub „cele mai mici prețuri acceptabile” și a ordonat Regatului Unit să plătească peste 2 miliarde de euro, plus dobânzi.

Ministrul Trezoreriei, John Glen, a dezvăluit într-o declarație scrisă că Marea Britanie a rezolvat acum ceea ce a descris ca fiind o „chestiune moștenită” din perioada în care a fost stat membru al UE. „Guvernul dorește să rezolve odată pentru totdeauna acest caz de lungă durată și se angajează să își îndeplinească obligațiile internaționale”, a declarat el. „Acestea sunt sume substanțiale, dar reprezintă plățile finale”.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că, prin soluționarea cazului, miniștrii i-au protejat pe contribuabili „de riscul unor proceduri judiciare prelungite în continuare și de o factură potențial mai mare”.

El a adăugat: „În afara UE, putem să ne stabilim propria legislație, inclusiv politicile fiscale și comerciale, care funcționează pentru Regatul Unit. Adoptăm o abordare solidă pentru a aborda riscul de fraudă și evoluăm răspunsul pe măsură ce apar noi amenințări potențiale.”

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. cat mai sug bruxellezii de la uk? umflatii bugetari de lux de la bruxelles chiar n-au nicio jena?!

    • Stimabile, realizezi că prin prețul de dumping făcut de China subminează prețul textilelor inclusiv din Romania, industria noastră textila având de suferit?