G4Media.ro

Marea Britanie se confruntă cu o penurie de medicamente fără precedent

Sursa Foto: Pexels.com

Marea Britanie se confruntă cu o penurie de medicamente fără precedent

Deşi penuriile de medicamente sunt un fenomen obișnuit în toate țările europene, situația din Marea Britanie este deosebit de critică. Și a devenit mai pronunțată odată cu Brexitul, potrivit Rador Radio România, care citează Le Nouvel Observateur.

Penuria de medicamente a crescut în Marea Britanie în ultimii doi ani, devenind o „nouă normalitate” greu de gestionat pentru farmacii, medici și pacienți, subliniază un raport publicat joi, 18 aprilie, în care se constată că Brexitul a înrăutățit situația.

Antibiotice, tratamentul epilepsiei sau hormoni de substituție prescriși femeilor aflate la menopauză… Numărul declarațiilor de alertă privind penuria iminentă de medicamente s-a dublat în trei ani, de la 648 în 2020 la 1.634 anul trecut, potrivit acestui studiu realizat de Nuffield Trust, un think tank specializat în sănătate.

„Unui număr tot mai mare de pacienți din Marea Britanie li se spune de către farmacişti că tratamentul lor nu este disponibil, ar putea să nu fie disponibil rapid și este puțin probabil să fie disponibil în orice altă (farmacie) din apropiere”, rezumă situaţia într-un comunicat Mark Dayan de la Nuffield Trust, descriind fenomenul drept „șocant”.

Deşi penuriile de medicamente sunt un fenomen obișnuit în toate țările europene, din cauza perturbării lanțurilor de aprovizionare de la pandemia Covid-19 sau de la inflație, situația din Marea Britanie este deosebit de critică. Și s-a amplificat odată cu ieșirea țării din Uniunea Europeană, subliniază raportul.

Brexitul „a slăbit, fără îndoială, în mod semnificativ capacitatea Marii Britanii de a răspunde penuriei”, izolând-o de efortul european în curs de a redefini lanțurile de aprovizionare și de măsurile colective care sunt puse în aplicare în întreaga UE pentru a gestiona deficitul.

Medicamentele „nu mai circulă la fel de ușor” între Marea Britanie și UE, iar autoritățile britanice au nevoie de mai mult timp decât cele europene pentru a autoriza noi medicamente.

În consecință, guvernul este nevoit să declanșeze mecanismul financiar care permite plata în exces pentru medicamente mult mai des, deoarece alternative mai ieftine nu mai sunt disponibile.

În timp ce înainte de 2016 acest mecanism nu era folosit de mai mult de 20 de ori pe lună, utilizarea sa a crescut la 199 pe lună la sfârșitul anului 2022 și a rămas ridicat de atunci, pentru un cost suplimentar estimat la aproximativ 220 de milioane de lire sterline (257 de milioane de euro) pe lună între septembrie 2022 și septembrie 2023.

Prin urmare, experții solicită guvernului să revizuiască sistemul de aprovizionare și să îmbunătățească comunicarea cu profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la alternativele disponibile în cazul unei penurii. „Marea majoritate” a medicamentelor sunt ușor disponibile, a răspuns Ministerul Sănătății, estimând că „majoritatea chestiunilor legate de aprovizionare au fost gestionate fără probleme, cu perturbări minime pentru pacienți”.

Sursa: LE NOUVEL OBSERVATEUR / Rador Radio România /.
Traducerea: Rodezia Coste

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Le era prea bine în UE, au zis să facă lucrurile mai interesante