G4Media.ro

Marea Britanie și Franța discută despre trimiterea de trupe de menținere a…

sursa foto: G4Media

Marea Britanie și Franța discută despre trimiterea de trupe de menținere a păcii în Ucraina

Sir Keir Starmer și Emmanuel Macron discută despre trimiterea de soldați britanici și francezi în Ucraina, ca forță de menținere a păcii, după un eventual acord de încheiere a războiului, potrivit The Telegraph.

Președintele francez susține ideea și a discutat deja despre aceasta cu Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, și Donald Tusk, prim-ministrul polonez.

Purtătorii de cuvânt ai Downing Street și ai Palatului Elysee nu au contestat faptul că Sir Keir și Macron au discutat această posibilitate în timpul întâlnirii lor de la Chequers de săptămâna trecută.

Oficialii de la Londra și Paris păstrează secretul cu privire la detaliile conversațiilor. Cu toate acestea, mai multe surse guvernamentale britanice bine plasate au subliniat că Sir Keir nu este încă pe deplin de acord.

O sursă de la Whitehall a declarat pentru The Telegraph: „Există provocări cu privire la ceea ce am putea sprijini, la ceea ce am dori să sprijinim și la întrebarea mai largă cu privire la amenințarea la care ar putea fi supuse aceste trupe și dacă aceasta este o escaladare”.

Propunerea vine în timp ce liderii europeni se străduiesc să găsească o modalitate de a continua să sprijine suveranitatea Ucrainei, în timp ce președintele ales Donald Trump face presiuni pentru ca Kievul să încheie un acord de pace cu Rusia.

Trump revine luni la Casa Albă. Acesta a revenit asupra promisiunii sale de campanie de a pune capăt conflictului „în prima zi” ca președinte al SUA, dar intenționează să facă acest lucru în primele șase luni ale administrației sale.

În mod public, poziția guvernului britanic este că aliații occidentali ar trebui să îi acorde lui Zelenski cât mai mult sprijin posibil, iar ucrainenii să decidă când și dacă vor purta discuții de pace.

În privat, miniștrii și oficialii se așteaptă ca Trump să forțeze Ucraina și Rusia să se așeze la masa negocierilor, încercându-se acum să se stabilească ce s-ar întâmpla în continuare.

O idee despre care se vorbește din ce în ce mai mult, nu doar în dezbaterea publică, ci și în spatele ușilor închise din Westminster, este dacă trupele occidentale ar trebui să garanteze orice condiții de pace.

Scenariul se învârte în jurul ideii că Rusia ar putea păstra pământul ucrainean pe care l-a capturat ca parte a unui acord de pace – deși rămâne multă incertitudine cu privire la această perspectivă.

În acest caz, liderii europeni s-au gândit la ceea ce se poate face pentru a se asigura că teritoriul rămas al Ucrainei este protejat de orice viitoare atacuri rusești.

Cum ar putea fi desfășurate trupele britanice în Ucraina?

Provocarea este că criticile din trecut ale dlui Trump cu privire la desfășurarea de soldați în străinătate și atacurile sale politice asupra sprijinului financiar pentru Ucraina înseamnă că este puțin probabil ca trupele americane să participe. Mai mulți oficiali britanici au ajuns la această concluzie.

Una dintre ideile vehiculate de SUA este că soldații occidentali ar putea supraveghea o frontieră de 800 de mile între noile frontiere ucrainene și ruse, cu stabilirea unei zone „tampon” demilitarizate.

Macron promovează ideea că aliații europeni ar putea fi desfășurați pe teren pentru a juca un astfel de rol. Unele dintre discuțiile sale cu alți lideri au devenit publice.

Președintele francez și Tusk au discutat propunerea la mijlocul lunii decembrie. La momentul respectiv, Tusk a minimalizat ideea, afirmând că Varșovia nu „planifică astfel de acțiuni”.

Luni, Macron și Zelenski au discutat, de asemenea, despre potențialele planuri.

Președintele ucrainean a scris pe X: „[Am] convenit să lucrăm îndeaproape cu aliații-cheie pentru a obține pacea și a dezvolta garanții de securitate eficiente”.

„Ca una dintre aceste garanții, am discutat despre inițiativa franceză de a desfășura contingente militare în Ucraina. Am abordat pașii practici pentru punerea sa în aplicare, potențiala extindere și implicarea altor națiuni în acest efort.”

Oficialii britanici au subliniat că încă nu au aprobat pe deplin propunerea. O sursă guvernamentală a declarat pentru The Telegraph: „Ne grăbim puțin. Nu am ajuns încă acolo”.

Cu toate acestea, faptul că discuțiile au loc arată măsura în care Downing Street este hotărâtă să continue să sprijine Ucraina, chiar și după ce Trump va prelua funcția.

Orice angajare de trupe, dacă s-ar întâmpla, ar pune o presiune semnificativă asupra bugetului Ministerului Apărării într-un moment în care Trezoreria caută să reducă cheltuielile.

În primăvară, Sir Keir își va dezvălui calendarul de creștere a cheltuielilor de apărare ale Regatului Unit la 2,5 % din produsul intern brut pe an, de la aproximativ 2,3 %, dar rămâne neclar dacă nivelul poate fi atins înainte de 2030.

O desfășurare ar putea implica mii de trupe britanice într-un moment în care liderii militari au avertizat deja că Regatul Unit nu are capacitatea de a purta un război.

De asemenea, ar risca să fie considerată o escaladare de către Rusia – o idee pe care Downing Street a respins-o întotdeauna. Prim-miniștrii succesivi s-au împotrivit să anunțe că soldații britanici vor fi desfășurați în Ucraina încă de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă a țării în februarie 2022.

Ucraina nu face parte din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care are o regulă conform căreia un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor, deși Regatul Unit dorește ca aceasta să adere într-o zi.

De asemenea, cu siguranță vor fi ridicate întrebări cu privire la stabilirea unei zone de interdicție aeriană deasupra noii teritorii ucrainene și la modul în care aceasta ar putea fi pusă în aplicare.

Boris Johnson, fostul prim-ministru conservator, și-a exprimat interesul ca Occidentul să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina.

Jeremy Hunt, fostul ministru de externe conservator, și doi foști secretari ai apărării – Grant Shapps și Sir Gavin Williamson – au sprijinit, de asemenea, public ideea.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat: „Marea Britanie își asumă un rol de lider în sprijinirea Ucrainei, motiv pentru care prim-ministrul s-a angajat să acorde un sprijin militar de 3 miliarde de lire sterline pe an Ucrainei atâta timp cât este necesar, iar în acest an Marea Britanie va cheltui mai mult decât a făcut-o vreodată pentru finanțarea militară a Ucrainei”.

„Accentul nostru rămâne pe consolidarea apărării Ucrainei și continuăm să facem presiuni asupra partenerilor internaționali pentru a-și spori sprijinul financiar pentru Ucraina, pentru a ne asigura că Putin pierde.

„Prim-ministrul și-a luat, de asemenea, un angajament clar de a vorbi în mod regulat cu președintele Zelenski și s-au întâlnit în persoană de șase ori, inclusiv primindu-l la No 10 de două ori.”

Un purtător de cuvânt al Palatului Elysee a refuzat să comenteze.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.