G4Media.ro

Marea Britanie și Germania, cele mai mari piețe europene pentru vinul românesc,…

Marea Britanie și Germania, cele mai mari piețe europene pentru vinul românesc, China e nesemnificativă. Importăm din Moldova, Macedonia și Chile

Vinurile românești exportate în interiorul UE ajung cu precădere în Marea Britanie și Germania, iar cea mai mare cantitate de vin importată de România a provenit din cramele de peste Prut, arată o analiză realizată de LanțulAlimentar.ro. Articolul arată că România are un deficit comercial de 28 de milioane de euro în sectorul vinului.

Datele furnizate de Observatorul European al Vinurilor arată că pe piața europeană cea mai mare cantitate de vin românesc a fost vândută în Marea Britanie, 47.801 hl. Germania a fost cea de-a doua mare piață pentru vinurile din România, 44.103 hl. În Spania au ajuns 36 645 de hl, iar în Olanda 36 133 hl. Alte destinații europene ale vinurilor românești: Italia ( 13.046 hl ), Bulgaria ( 10.276 hl ) și Estonia ( 6.060 hl ). În total, România a vândut în spațiul european 215.444 hl, în valoare totală de 31 milioane de euro.

În ceea ce privește piețele din afara UE, China e prima destinație de export, cu 7443 de hectolitri de vin. Cantitatea de vin comercializată în Statele Unite a fost de 5420 de hl. Pe locul trei la exporturi se află Canada, urmată de Japonia, Elveția, Rusia și Australia.

Cea mai mare cantitate de vin importată din afara spațiului european a provenit din Republica Moldova, 120.500 de hl. Pe locul doi, însă într-o cantitate mult mai mică, s-au situat vinurile din Macedonia de Nord, 8592 hl. Vinurile din Chile s-au situat pe locul trei, 1410 hl. România a mai importat vinuri din Argentina ( 322 hl ), SUA ( 69 hl ) și Australia ( 32 hl ).

Foto: Pexels.com / Helena Lopes

Citește tot articolul pe Lanțul Alimentar.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Vinul romanesc e mai bun decat cel fin Moldova.
    Nu cred ca cererea e atât de mare încât sa importat pe jumatate din cat exportăm.
    Cred ca se mai amesteca sau a o intermediere.

    • Sunt suficient de bune incat sa faca fata pe piata.
      Omule, consumul de vin este in primul rand un act social si abia in al doilea rand un act … biochimic. Deci trebuie sa gandesti in sensul „vinul potrivit la locul potrivit la momentul potrivit”. Daca/atunci cand potrivirea se intampla, atunci este un vin bun.

      Cererea nu este determinata numai de calitatae vinului ci de ansamblul calitate-pret. Oricat de bun ar fi un vin, mai vrei si altceva, fie si numai din curiozitate sau/si pentru ca o diversitate de vinuri este foarte interesanta, mai ales prin combinarea vinurilor cu diverse mancaruri, evenimente etc.

      Pe urma, R. Moldova are o traditie veche in vinuri. Deci de unde stii tu ca vinurile din R. Moldova nu sunt mai bune (la oricare criteriu) decat cele din Romania? Nu vad sa prezinti vrea dovada cat de cat. Doar ca R. Moldova este de 5 ori mai mica decat Romania? Sau ca este in afara UE? Nu-i suficient pentru a subaprecia industria vinului din R. Moldova.

      Ca nu CREZI tu asa ca feeling, n-ai decat. Dar asa ceva valoreaza exact zero.

  2. Vinurile din Romania sunt foarte proaste calitativ, fiindca nu exista laboratoare performante unde sa se faca o expertiza reala si corecta a vinurilor. Toate cramele romanesti fac si vand buleala. Moldovenii in schimb au vinuri de foarte buna calitate, fiindca dupa embargourile repetate impuse de rusi (pe criterii politice, dar si de calitate) s-a investit mult in laboratoare si s-a schimbat foarte mult mentalitatea. Scriu in cunostinta de cauza, cumnata mea are universitate si master in vinificatie si a lucrat la vinarii din Moldova, Romania si acum e la o crama in Marea Britanie. Am stat si eu in Moldova o vreme si am avut ocazia sa beau multe vinuri moldovenesti, si va pot spune ca acolo chiar si vinurile ieftine sunt bune, de cupajele scumpe nici nu mai vorbesc. In Romania am avut nenorocul sa cumpar de cateva ori vinuri scumpe si sa iau o mare teapa, cu Princiar de la Tohani si Negru de Dragasani de la Casa Isarescu, astea sunt cele mai recente tepe (fermentau in sticla), dar nu singurele. In Romania marea majoritate a productiei se consuma pe plan intern, se fac amestecuri cu mult must (importat din Spania si Moldova), nu se respecta ceea ce scrie pe eticheta in ceea ce priveste soiurile si anii de provenienta, etc. La romani merge si asa, ca se bea aproape toata productia in tara… La moldoveni nu mai merge, fiindca au nevoie ca de aer sa exporte. In Marea Britanie la magazine NU gasesti vinuri romanesti, cel putin nu sunt imbuteliate ca atare.