Marea Britanie va fi una dintre primele țări din lume care vor ieși din pandemie, susține David Heymann, cunoscut expert în sănătate publică
Profesorul David Heymann de la London School of Hygiene and Tropical Medicine a spus că nivelurile foarte ridicate de imunitate ale Marii Britanii par să „țină virusul la distanță”, și a prezis că virusul Sars-Cov-2 se va stabili în curând la modelele normale de răspândire observate în alte infecții.
Internările în spital cu Covid au încetat să crească în cea mai mare parte a Angliei (unde locuiește 85% din populația Regatul Unit). Nord-estul și comitatul Yorkshire-ul sunt singurele parte a Angliei în care internările sunt încă în creștere clar, Londra înregistrând scăderi, iar restul țării în linii mari sau începând să scadă, sporind încrederea în rezistența împotriva valului Omicron.
Cu toate acestea, cu 379 de decese raportate marți, media zilnică este acum cu 80% în creștere într-o săptămână după creșterea uriașă a cazurilor și a internărilor în spitale din decembrie.
Heymann a declarat într-o conferință organizată de prestigioasa Chatham House: „Marea Britanie [este] cea mai apropiată țară de a fi în afara pandemiei – dacă nu a ieșit deja din pandemie – și de a avea boala la fel de endemică ca și celelalte patru Coronavirusuri.”
Cu peste 95% dintre oameni având acum anticorpi, el a spus că virusul „acum funcționează mai mult ca un Coronavirus endemic decât unul care este o pandemie”.
Heymann, fost președinte al Sănătății Publice Anglia și înalt oficial al Organizației Mondiale a Sănătății și al Centrelor pentru Controlul Bolilor din SUA, a declarat că virusul „nu provoacă din ce în ce mai mult boli grave sau deces în țările în care imunitatea populației este ridicată”.
El a avertizat, totuși, că pandemia nu poate fi declarată încheiată la nivel global până când toate țările nu au trecut printr-un proces similar pentru a „face acest virus mai blând”.
Ștefan Dascălu, doctorand în virusologie al Universității Oxford spune că scenariul propus de Heymann este cel mai plauzibil la ora actuală pentru Marea Britanie. El menționează faima profesorului Heymann în domeniu.
“Profesorul David Heymann a fost și este în continuare unul dintre numele grele ale epidemiologiei, el a fost implicat în campanii de eradicare a bolilor precum poliomielita și alte afecțiuni grave pe care nu le mai vedem azi mulțumită vaccinării. Am avut de altfel prilejul să-l cunosc personal, el m-a încurajat să-mi continui demersurile în legătură cu rujeola din România, fapt care s-a fructificat într-un articol de referință în care am documentat practic ultimele epidemii de rujeolă din România.” explică Ștefan Dascălu într-un interviu la G4Media.
Ștefan Dascălu spune că imunitatea colectivă la care pare să fi ajuns Marea Britanie a fost obținută fără restricții majore impuse populației.
“De altfel, Marea Britanie nici nu a adoptat cine știe ce măsuri pentru gestionarea valului Omicron. Din contră, a fost lăsată tulpina să infecteze, tocmai bazându-ne pe această imunitate colectivă și știind că varianta Omicron, chit că este mult mai infecțioasă, cauzează mai puține simptome grave”, spune Ștefan Dascălu, dar adaugă că modelul britanic nu este automat aplicabil în alte țări, inclusiv în România.
“Fiecare țară a aplicat măsuri diferite, a atins un prag diferit de imunizare prin vaccinare sau prin boală și practic fiecare și măsurile trebuie aplicate raportat la situația din teritoriu. Mai devreme sau mai târziu vom ajunge să ne obișnuim cu acest virus. Important este CUM vom ajunge să ne obișnuim cu acest virus.” comentează Ștefan Dascălu.
“Ca să citez un ‘clasic în viață’ În România imunitatea colectivă s-a câștigat prin morți făcând o analogie grotescă cu morții din Revoluția din decembrie 1989, acest scenariu este din perspectiva oricărui om de bun simț unul foarte sumbru și noi putem să evităm aceste lucruri prin vaccinare și prin responsabilitatea și responsabilizarea cetățenilor față de măsurile de prevenție și control a pandemiei.” conchide Ștefan Dascălu.
sursa foto: Captură video
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii