G4Media.ro

Marea decuplare de realitate: cum a pus congresul PNL între paranteze vaccinarea,…

Marea decuplare de realitate: cum a pus congresul PNL între paranteze vaccinarea, inundațiile și criza din justiție

”Festivalul” de poze, ode și selfie-uri pentru Florin Cîțu cerut de oamenii angajați la guvern s-a transformat în week-end într-un festival al ruperii de realitate. Goana cu ochii scoși în cursa pentru șefia PNL angajează inclusiv resursele guvernului – de la banii din rectificare până la strategiile politice, ca în dulcele stil PSD. Nu doar Cîțu e rupt de evenimentele zilei. Șeful statului e și el plecat din peisaj – ce diferență față de personajul de anul trecut, în priză permanent, iar șeful Camerei Deputaților, în loc să caute soluții la criza din justiție, bate și el congresele locale de partid.

Nimic mai relevant decât vizita întârziată trei zile la sinistrații din Alba, răstimp în care premierul a participat la câteva ședințe de partid fix în Ardeal și a sorbit liniștit și o cafea Rwanda în cochetul centru al municipiului Oradea. Iohannis a găsit timp pentru un mesaj de condoleanțe după inundațiile catastrofale din Germania, dar catastrofele din Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureş şi Suceava nu l-au mișcat prea tare.

  • ”Ardealul este cu premierul, trebuie să punctăm ca imagine foarte bine la acest capitol. Iar zilele acestea, și mai ales ziua de duminică, la Cluj, trebuie să fie festival pe Facebook. Poze, mesaje etc.” – așa arată cererea de la guvern către oamenii de partid. O cerere trimisă într-un document cu antetul Guvernului, către partid. Cu alte cuvinte, oamenii angajați pe bani publici la guvern se ocupă de chestiunile private de la partid.

Și tot în documentul cu antetul guvernului, presa e împărțită între susținătorii premierului și susținătorii lui Ludovic Orban. Dincolo de stupizenia argumentelor din micro-analiza politică, de remarcat ”îmblânzirea” Antenei 3, care nu apare acolo unde era locul său tradițional, la presa anti-guvernamentală. E o schimbare ce se vede cu ochiul liber de luni bune, de când postul fondat de Dan Voiculescu a evacuat aproape total orice critică la adresa președintelui Klaus Iohannis și a favoritului său, Florin Cîțu.

Înapoi la comportamentul lui Florin Cîțu în această perioadă. Campania electorală internă din PNL, un exercițiu firesc de democrație, a provocat abdicarea totală de la echilibrul necesar unui premier, mai ales în perioadă de criză.

Negocierile pentru banii alocați baronilor din teritoriu,  aduși în București la guvern cu autocarele din Teleorman și Bacău, a amintit de comportamentul lui Dragnea din perioada de glorie a PSD. Și demiterea intempestivă a ministrului Finanțelor, Alexandru Nazare, fără un motiv clar și exact în momentul când se face rectificarea bugetară, e din același film: eu, premierul Cîțu, împart banii din PNDL, așa că atenție pe cine votați la congresul din 25 septembrie. Pe scurt, mită electorală dată pe față în cursa internă din bani publici.

Metoda nu e brevetată însă de Cîțu. Ludovic Orban a folosit și el banul public anul trecut, când a alocat 200 de milioane de lei pentru cumpărarea presei în an dublu electoral, tot cu bani de la buget. O operațiune complet lipsită de sens, cât timp presa – mai ales cea centrală, a prosperat în 2020 și nu avea nevoie de ajutor de stat. Au fost bani necesari însă pentru a cumpăra tăcerea unei părți a presei în fața dezvăluirilor despre corupția accelerată tolerată de Ludovic Orban, ba chiar încurajată prin racolarea unor personaje precum Mihai Chirica.

Și tot Ludovic Orban a lansat în această campanie internă din PNL o temă perfect paralelă cu realitatea, în care nici măcar nu a crezut vreo secundă din viață: exaltarea valorilor tradiționale, întoarcerea la sat, la biserică, cruce și familie, sub asaltul inventat al hoardelor de gay care vor să ne fure copiii.

Miza câștigării alegerilor interne e rămânerea ca premier încă cel puțin trei ani, plus gestionarea celor mai mari bugete din istoria României, plus o eventuală candidatură la prezidențiale în 2024, plus un cuvânt decisiv la alcătuirea listelor PNL la alegerile europarlamentare, locale și parlamentare din același an. Nu e de mirare că o asemenea miză face ca 100% din eforturile premierului Cîțu și ale președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, să se ducă spre bătălia internă, în detrimentul unor probleme arzătoare, cum ar fi inundațiile, sau alte chestiuni care țin de administrarea curentă a țării. Și la pachet cu asta vine și ruperea de realitate.

Un simptom l-am văzut cu ocazia inundațiilor din Alba, începute încă de joia trecută. Premierul, deși era în zonă, la alegerile din filialele liberale din Ardeal, a ajuns în județ abia duminică. Până atunci a bătut Bihorul, Sălajul, Clujul, și-a prezentat armatele de susținători, a ieșit la o cafea în centrul Oradiei – singur, fără Ilie Bolojan, cam singurul lider local care nu a căzut în admirație față de probabil viitorul nou președinte al partidului.

Sigur că prezența premierului la scena unui dezastru nu repară dezastrul. Dar le transmite oamenilor mesajul  speranței că statul român e aproape de ei și mai are și darul de a impulsiona autoritățile locale.

Dar cea mai mare decuplare de problemele comunității e la capitolul vaccinare. Exact misiunea pe care Florin Cîțu și-a asumat-o singur, de bunăvoie. Și-a subordonat total campania de vaccinare, a pus la conducere militari, a evacuat din proces total Ministerul Sănătății și alte instituții din domeniul sanitar. Comanda la mine, a spus Florin Cîțu când a preluat mandatul.

Cu comanda la el, campania s-a împotmolit mai ceva ca turcii la Rovine. Explicațiile sunt multiple: rata mare de antivaxeri, lipsa educației științifice, dezinteresul în comunitățile rurale izolate. Toate se regăsesc, în proporții mai mici, în cam toate țările lumii. Dar peste tot guvernele centrale, autoritățile locale, societatea civilă și mediul de afaceri caută activ, febril, soluții. Fie campanii de informare pe scară largă, fie campanii de persuasiune, fie mari tombole, fie pur și simplu premii pentru a ajunge la ținta de 70% din populație.

Premierul Florin Cîțu este angajat și el într-o campanie febrilă, însă una de uz personal, pentru care, așa cum arătam mai sus, pare să angajeze toate resursele guvernamentale de care dispune.

Doar în România dezinteresul guvernului e total. După ce UE ne-a pus în brațe toate vaccinurile posibile, Palatul Victoria a considerat că și-a încheiat misiunea. A produs o campanie media mediocră, cu un slogan metaforic din care mai nimeni nu pricepe nimic (”Ce conține vaccinul”), și îi ceartă pe români că nu pun umărul la vaccinare.

Ba, culmea aroganței, medicul militar Valeriu Gheorghiță enunță lipsa încrederii românilor în autorități drept cauză pentru scăderea vaccinării: păi nu el a creat centrele speciale de vaccinare pentru înstelații din Armată, Poliție și servicii, când restul românilor băteau jumătate de țară ori stăteau ore întregi pe platformele de programare pentru o doză?

Nicio tresărire de spaimă pe fața premierului că suntem, alături de Bulgaria, la coada clasamentului, și se anunță o toamnă grea, mai ales pentru bătrânii de la țară la care acum nu ajunge vaccinul. Nicio urmă de rușine că am început să vindem vaccinurile altor țări care acum vaccinează pe bandă rulantă. Niciun semn de întrebare legat de justețea deciziei de a da pe mâna armatei – o instituție care are totuși un alt obiect al muncii.

Și, mai presus de toate, nu vedem la premier nici o minimă încercare de a găsi soluții: niciun expert în psihologie comportamentală chemat la discuții, nicio comisie de sociologi ori experți în științe medicale, niciun schimb de experiență cu restul statelor care au depășit cumva reticența oamenilor la vaccinare.

Și, culmea nepăsării: a fost nevoie să vină în România comisarul european pentru Sănătate, să meargă pe teren, ca să înceapă o mică discuție despre relansarea campaniei de vaccinare. Ar fi fost un prilej bun pentru premier și responsabilii de vaccinare să înceapă discuțiile cu specialiști. Campania internă a fost însă și de data asta mai importantă, ocazia a fost ratată.

Nici Ludovic Orban nu dă semne că l-ar preocupa prea mult chestiunile de stat. Are, ca lider în funcție al PNL, o responsabilitate mare pentru funcționare coaliției. Iar coaliția e într-un blocaj major din cauza refuzului UDMR de a vota desființarea Secției Speciale din justiție fără crearea unei noi secții la Parchetul General. E și responsabilitatea lui Orban de a arbitra disputa dintre USR și UDMR pentru ca această coaliție să dea un minim semnal reformist în justiție. Nu vedem însă nici cel mai mic efort de mediere, așa cum nu vedem din partea lui Orban nicio încercare de accelerare a reformelor din justiție, așteptate de mai toți votanții PNL și USR.

O rupere tot mai accentuată de realitatea dură, cu ochii doar la cifrele seci din dreptul creșterii economice, nu a făcut niciodată lider politic pe nimeni. Pentru că la alegeri votează oamenii, cu problemele și necazurile lor, nu cifrele.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

33 comentarii

  1. Peeeeseeeeedeeeeee e de vina pt tot, pt fuziunea pnl cu pd si pt usl :)))))

  2. Este simplu: vor sa ramana cat mai mult in functii si sa dețină puterea. Politicienii simt ca pierd si ca vor fi niste fii ai ploii dupa ce vor pierde alegerile, iar acum se agață cu disperare de scaune si poziții. Iar de ei depind si alte structuri ale statului pe care aceștia le protejează.

    • De fapt nici nu prea există viaţă politică: periodice ale partidelor, idei, polemici etc.

  3. Pe scurt: PNL este la fel de toxic pentru tara ca si PSD. Si nici USR nu prea este de incredere.

    • Cum ai ajuns la concluzia ca USR nu este de incredere citind acest articol?

    • @Plebeul: USR nu este la guvernare impreuna cu PNL? Au criticat ei PNL-ul si ruperea de realitate a lui Catu? Au criticat faptul ca PNL nu se mai ocupa de problemele tarii? sau fac pe complicii tacuti ca sa nu se rupa coalitia?

    • @carmen I: Ce ar rezolva daca ar critica? Media platita de Orban ar arunca cu noroi tot in USR.

  4. Lăsați ca s au cuplat la realitate dragnea si gașca lui adică savonea netejoru corbu dorneanu etc. Astia nu reusesc sa desfiinteze nici macar siij si mai stau la guvernare cu udmr care ii saboteaza pe fata. In toamna cand criza va musca adanc guvernul va pica iar udmr își va lua locul rezervat lângă psd si aur la guvernare. Pana in februarie si Johannis mondialul va fi suspendat ca se crede șmecher si are impresia ca ne a pacalit. S a păcălit pe sine si va avea un final meritat dar rusinos

  5. Orban nu se implică în impasul USR-UDMR pe tema secției speciale pentru că n-are niciun interes ca guvernarea să meargă bine cu alt prim-ministru. Cinic. Nu-i Cîțu material de președinte de țară, dar Orban e anti-material.

  6. N-are ce comenta Câţu sau alt politician despre vaccinare în campaniile erectorale din moment ce cel putin 50% din membrii (oricărui partid sau instituţii) sunt antivaccinişti care cred că virusul e un fals, creat de un intelijent ca să poată ei fura mai bine, să lucreze mai puţin şi să chefuiască tătă ziua în birouri! Nu riscă ei să piardă la un vot distanţă.

  7. Pe cat de real pe atat de descurajant. Si pe buna dreptate.
    Multumesc d-le Pantazzi; numai o revolutie ne poate scapa de plaga politicianului roman si a sa camarila.

  8. Pantazi, în mare ai dreptate, în particular faci o propagandă mizerabila.
    Dinamita a fost pusă de USR la pretenția absolut mârșavă de a îl pune pe Câțu premier, iar fitilul a fost aprins de Rareș Bogdan.
    Planul de fracturare a PNL funcționează după același tipar de 30 ani. Niste infiltrați, un partid balama și o presă care joaca pe partitura serviciilor.
    MU13 PSD și coriștilor care le canta în strună

    • Doar atat: Iohannis NU l-a vrut pe Orban. Ce voia USR era nesemnificativ, daca Iohannis iesea public si anunta ca il desemneaza din nou pe Orban. Nici mama USR-ului nu se mai putea opune.

      Deci, cautati mai sus si nu mai dati vina aiurea pe USR pentru toate porcariile pe care le face de 30 de ani de zile PNL-ul.

      P.S. Si nici macar acum Iohannis nu il vrea pe Orban la sefia PNL, toate mesajele sunt clare.

    • @silicon_v
      Toate mesajele sunt clare?
      Eu cred că doar orientarea spre scandal și originea acesteia sunt clare.

  9. Felicitări pentru analiza clară și concisa. Tot ce ați spus este corect și indiferent cine va câștiga in Septembrie (după cum se mișcă lucrurile, probabil Citu) va argumenta problemele prin proasta gestionare a celui care pierde. In realitate, pierd și vor pierde romanii. Tot acest carnaval galben, in “pauza de vara a pandemiei”, l-am citat pe șeful statului, nu face altceva decât sa îndrepte electoratul spre un posibil viitor carnaval roșu sau auriu, ceea ce va fi la fel de rău. Din păcate, chiar și la guvernare, partidul considerat reformator, se menține intr-o sfioasa așteptare! Și sa nu uitam ca in curând va începe și la ei lupta pentru șefia partidului. Încă o data felicitări pentru corectitudinea și luciditatea analizei!

  10. Ceausescu nu a murit ci traieste in noi… Pe vremea lui era moda sa mergi la locul dezastrului ca sa ta bagi in seama si sa imparti „indicatii pretioase”. Nu il apar pe Catu dar de ce trebuie sa mearga primul ministru prin noroaie impreuna cu o turma de „reporteri”? Ce pot ei face ACOLO? Mai bine ar coordona acele treburi de la un punct de comanda (oricum nu o face)… Noi stam pe margine si ne indignam cu manie proletara ca nu a venit ministrul sau presedintele la noi in batatura sa ne dea si pe noi la tembelizor. Oare nu mai exista scapare pentru romani?

  11. Asta e ţara pe care aţi construit-o. Asta aţi cerut prin votul vostru.

  12. Domnule Pantazi, constat că faceți parte dintre acei jurnaliști apropiați de plusr care repetă lozinci fabricate prin nuștiucare laborator. Pentru voi ” reforma justiției” înseamnă doar revenirea la situația dinainte de 2018, când DNA ul era atotstăpânitor. Dimpotrivă, dacă ați fi integri și responsabili ar trebui să acceptați realitatea că DNA ul este o instituție care ar trebui regândită, cel puțin sub două aspecte: neglijarea marilor dosare de corupție și implicarea sa în politică și alte jocuri murdare. Atâta vreme cât DNA cm a oferit o explicație credibilă asupra cauzelor pentru care plângerile penale împotriva unor magistrați stăteau nelucrate cu anii, fapt interzis de lege, orice observator imparțial are motive să creadă că se avea în vedere șantajarea de către DNA a unor magistrați. Așa că, până la proba contrarie, UDMR are dreptate!

    • Hai sa lasam justitia. Ca ajungem deja la vorbele specialistilor in justitie Badea, Gadea si Ciutacu.

      Sa discutam de alegerea primarilor in doua tururi. Promisa de PNL in campanie. Ce face premierul liberal in directia asta? Va zic eu: fix zero. PNL-ul are peste 1000 de primari in functie si nu vrea sa ii supere, mai ales acum, inainte de alegerile interne. Asa ca mucles, ii lasam pe aia de la USR sa se agite ca prostii, luptand cu fantoma UDMR (in fapt, cei care nu doresc schimbarea sunt elefantii PNL si PSD)

      Da despre pensiile speciale putem discuta? Negocierea e practic blocata. Primele de atacat erau pensiile speciale ale primarilor. Vezi ce am zis mai sus. PNL are fix zero interes sa discute despre asta, mai ales acum, inainte de alegerile interne. 1000 de primari in functie, nene!

      Putem discuta despre campania de vaccinare? E complet prabusita si asta ne va costa mii de morti in toamna lui 2021. DECESE CE PUTEAU FI EVITATE. Dar e nevoie de constrangeri si de diferentierea intre vaccinati si nevaccinati. Iar Citu nu are chef sa faca asta, sa nu supere populatie. Ca are alegeri interne in septembrie. Repet, campania de vaccinare, atat tehnic, cat si ca promovare, e controlata complet de premier si de ministerele PNL, prin legislatia adoptata in 2020.

      Si discutia poate continua pana maine, pe N subiecte. Lupta interna a PNL a paralizat tara. Asta e realitatea. Si asta arata si cat de apropiat e PNL de PSD, ca structura: partide mari, in care baronetul local are o influenta uriasa si pe care puterea centrala il cumpara prin bani, PNDL-uri mizerabile si pensii speciale. Interesul tarii in treaba asta? Zero.

      Dar asta am vrut la vot, sa ne conduca PSD si PNL, asa cum ne conduc de 30 de ani.

  13. Nu e chiar așa!
    La PNL după un șir de alegeri interne complet aberante cu președinti ca Blaga, Gorghiu, Turcan care au înmormântat partidul într-o opoziție pasivă mocirloasă, Ludovic Orban a reușit să pună PNL pe un trend ascendent.
    Acum revin Gorghiu, Turcan, Boc și alți ipocriți cu Câțu-n gură să facă ce știu mai bine.

    • „Ludovic Orban a reușit să pună PNL pe un trend ascendent.”

      PNL – ianuarie 2020, 47% in intentia de vot,conform tututor caselor de sondare
      PNL – noiembrie 2022 – 25% la alegeri

      L-a pus pe un trend ascendent de l-a cocosat…

    • @silicon_v
      Variantele de interpretare ale haterilor pot fi luate în considerare dacă nu sunt stupide sau idioate.
      Dacă vrei neapărat poți lua în considerare că Orban a luat partidul de la 20% în 20017 și l-a dus la 47% în 2020 după care pe fondul pandemiei, al teoriilor conspirației și al „apetitului pentru AUR” a ajuns cu PNL la alegeri la 25%.
      Dar la 47% era tot Orban și de la 20% la 25% tot a urcat.
      Mai poți adăuga și opoziția USR-ista la contribuțiile majore pentru fracturarea PNL și succesul AUR.
      În rest, pot doar să te „felicitez” pentru modul „igienic” de spălare a creierului.

  14. Măcar de ar fi pus congresul lor cretin mai repede. De ce trebuie să aștepte o țară întreagă după învârtelile lor interne? Votați-vă mă președintele diseară sau mâine dimineață, și după la muncă.

    • Și unde ar mai fi petrecerea și distracția?!
      Tu crezi că oamenii ăștia s-au făcut politicieni ca să muncească?!!!!!

  15. Catu e doar un nou Ponta. Are o armata de securisti noi in spatele lui care incearca sa-l propulseze doar ca nu le va fi foarte usor. Orban are armata securistilor vechi de partea sa care se pare ca detin si Digi24. Deci lucrurile nu sunt transate.
    Oricum cu astfel de partide, cu astfel degasti si cu astfel de oameni Romania nu ajunge bine.

  16. Populația, dacă i-ar păsa, i-ar aștepta pe acolo pe unde se întâlnesc liberalii la „festivaluri” (adunări pentru desemnarea conducerilor de filiale), i-ar înghesui și le-ar trage o mamă de bătaie, că, v-am mai spus, de altceva nu se tem!
    Valabil pentru orice partid, dealtfel!

  17. jumatate din clasa politica e autista, cealalta jumatate e schizofrenica, restul are Alzheimer