G4Media.ro

Marea fofilare

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Marea fofilare

Planeta Ciucă s-a oprit brusc din mișcarea de rotație odată cu greva profesorilor. De luni încoace, jumătate din Românie a plonjat în haos. Părinții nu mai știu ce să facă cu copiii lor, copiii nu mai fac școală aproape deloc după săptămâni de chiul legalizat (săptămâna altfel, săptămâna verde, minivacante de paște și alte sărbători creștine), iar profesorii nu mai vor să se întoarcă la clase pe salarii de mizerie.

Este una dintre cele mai grave crize sociale după pandemie, criza prețurilor la energie și inflație. Greva profesorilor afectează categorii largi de populație. Viitorul copiilor, educația lor, reprezintă pentru orice familie o prioritate și o temă sensibilă. Nivelul de tensiune socială este amplificat de riscul ca greva generală din educație, prima din ultimii 18 ani, să contamineze alte categorii de bugetari nemulțumiți de salarizare (funcționari, sănătate).

Or, Guvernul Ciucă era până mai ieri pe altă planetă, cufundat în negocierile pentru ministere și împărțeala funcțiilor după rotativă. Nu mai departe de vinerea trecută, liderii PNL, PSD și UDMR se arătau mai preocupați de viitorul lor decât de viitorul copiilor și profesorilor din această țară.

Cum au gestionat criza marii bărbați de stat ai României? Rupt de realitate, președintele Klaus Iohannis le-a cerut, miercuri, liderilor coaliției să încheie rapid târguiala pe funcții și a aruncat pisica moartă de la liberali în curtea pesediștilor. În ton cu Cotroceniul, ministrul educației le-a arătat ușa liderilor sindicali veniți să o întrebe de bani, invitându-i politicos să cânte la masa pesedistului de la Ministerul Muncii. Noua lege a salarizării este treaba domnului Budăi, dar iată că ministrul muncii joacă și el în cu totul alt film.

Când toată lumea se aștepta să vină cu soluții pentru profesori, Budăi a prezentat victorios rezultatul negocierilor cu Comisia Europeană pe tema pensiilor speciale: pensionare la 65 de ani pentru toată lumea. De pe altă planetă. În mod normal, o astfel de veste proastă trântită pe masă peste noapte, în pragul unei greve generale în învățământ, unde destule cadre didactice sunt femei, ar fi aruncat în aer România, așa cum s-a întâmplat în Franța. Numai că România nu e Franța. Știrea n-a produs nici cea mai vagă reacție în societate.

Pesediștii ar putea răsufla pe moment ușurați. Meteoritul încă nu i-a lovit.

Printr-o mutare abilă, anunțând că suspendă negocierile politice pe tema rotativei pentru a se dedica dialogului cu sindicatele, Marcel Ciolacu a aruncat pisica moartă înapoi în curtea liberalilor. A pozat în liderul politic responsabil pentru care problemele din educație sunt mai importante decât poziția lui de viitor premier.

Mutarea i-a lăsat pe liberali în offside, iar premierul Ciucă a părut el de această dată de pe altă planetă. Vrând-nevrând, șeful PNL a trebuit să se așeze duminică la masa negocierilor cu liderii sindicali. Guvernul le-a oferit profesorilor două bonusuri de câte o mie de lei pe an, adică mai puțin de 200 de lei pe lună în plus la salariu. Foarte puțin în raport cu rata inflației care a mușcat din niște salarii oricum mici. Un profesor debutant ia în mână circa 2400 de lei pe lună.

Greva generală a început luni, în murmurele dezaprobatoare ale premierului Ciucă. Nu s-a abținut să le transmită sindicaliștilor că nu și-au putut găsi un moment mai prost pentru proteste. Apoi i-a chemat pe reprezentanții părinților și elevilor la Guvern într-un gest cam neinspirat de a-i învrăjbi cu profesorii.

Mesajul a fost iarăși că pe șeful guvernului îl interesează mai mult jocurile de putere decât rezolvarea crizei din învățământ, spre deosebire de liderul PSD care a jucat cartea responsabilității, apoi s-a extras tiptil din peisaj și a lăsat preluarea funcție de premier pentru mai târziu, după furtună.

Nicolae Ciucă ar fi urmat să demisioneze vineri, pe 26 mai. Suspendarea negocierilor pe rotativă pune sub semnul întrebării acest plan. De unde se întrevedea o rotativă liniștită, fără mari trepidații, Ciucă se vede în situația de a-și încheia mandatul cu un mare miting de protest sub ferestrele Palatului Victoria anunțat pentru joi de sindicaliști.

Marcel Ciolacu nu pare că se mai grăbește la Palatul Victoria, unde-l vor aștepta din primele zile cohorte de sindicaliști din învățământ din alte sectoare bugetare cu mâna întinsă și cu vuvuzelele pregătite de proteste.

Chiar dacă s-a oprit brusc din mișcarea de rotație, planeta Ciucă se învârte mai departe bezmetic în jurul Soarelui de la Cotroceni, de unde nu vine niciun semn de viață, nici o idee, nicio lumină. Cine-și imagina că apogeul proiectului României educate, marele proiect prezidențial care încă se chinuie să treacă de Parlament, va fi o grevă generală în educație care amenință să blocheze anul școlar?

Un dezastru de proporții cosmice, cât o gaură neagră care riscă să înghită planeta Ciucă. Deja i-a dereglat mișcarea de rotație, iar în curând riscă să dispară și să târască în neant coaliția. Va încerca Marcel Ciolacu să se salveze lăsându-l pe Ciucă să se descurce cu grevele din învățământ, cu cele din sănătate și altele care vor mai veni sau va accepta mandatul de premier kamikaze de la Regele Soare?

Deocamdată am asistat cu toții la marea fofilare, dar adevărații lideri politici, marii oamenii de stat, iau în piept crizele, cum a procedat Macron în Franța, nu fug de ele, caută soluții și le impun cu riscul de a pierde puncte și de a deveni nepopulari dacă deciziile lor sunt în interesul general al societății.

Dacă aveau curaj, liderii PSD și PNL anunțau tăierea pensiilor speciale și mutarea banilor economisiți la majorarea salariilor profesorilor, își asumau totul prin decizie politică așa cum au procedat cu medicii în urmă cu câțiva ani pentru a nu risca implozia sistemului sanitar.

În loc să-și asume reforme, decizii și să treacă la acțiune, generalul din premierul Ciucă și-a luat pe post de scut părinții și elevii în marea bătălie cu sindicatele. Mare strateg militar. Glorios final.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. Mi-a placut!

    • A citit cineva programul de guvernare propus de Ciuca inainte sa faca alianta cu PSD?
      Intrebarea e: el l-o fi scris?
      Dar actualul program de guvernare la cat la suta o fi realizat?
      Ciolacul cu ce program urmeaza?
      Mai lucreaza cineva la ceva consistent, care sa aiba la baza impartirea corecta a banilor? – pornind de la SEAP

    • bun articol
      Parerea mea e ca aceasta greva nu este intamplatoare, are in spate PSD care controleaza sindicatele, iar momentul este ales anume pentru ca PSD sa aiba motive sa nu preia guvernarea cu un an inainte de alegeri. Mai mult, este evidenta intelegerea dintre PSD si creatia lor AURolaca care brusc, a inceput sa „atace” PSD si legile lor, in mod vadit nejustificat de data asta, ca sa para ca AUR este chiar opozitia si ca „lupta cu PSD” in caz ca lucrurile se precipita si am avea alegeri anticipate. Sincronizarea intre greva si pseudo-atacurile aurolacului KGBist sef e opera PSD si este bine gandita cu mult inainte

  2. Probabil ca PNL să iasă de la guvernare!
    Mai ales că se zvonește că Ciolacul pretinde ca mai întâi să fie el desemnat PM și abia apoi guvernul! Pe undeva cam așa ar parea și constituțional cred!
    În aceste condiții ar putea să pună (propună) ce miniștri vrea mușchii lui la orice minister.
    Oricum va fi distracție mare, nu plictiseala din ultimii 3 ani!

  3. Dat fiind tragicul situației, e ca și cum greva profesorilor ar fi dus la căderea guvernului liberalului Ciucă, venind PSD cu un program mai focusat pe nevoile cetățenilor.

    • PSD, daca vine la guvernare, pierde alegerile urmatoare la scor. Au lalait reformele in asha hal si au labartsat cheltuielile bugetare atat de mult, incat fara taieri masive de la prietenii de partid intra in incapacitate de plata. De aia si fuge PSD de guvernare, spera sa mai aplice o tura schema cu intratul in opozitie cu un an inainte de alegeri.

  4. Hai cu anticipatele!
    După „gluma” cedo de ieri va fi chiar interesant…

  5. Ați votat PSD 30%, PNL 25%, deci vreți lideri slabi și hoți, ca voi.

    • Si acuma ce vrei, să ne dăm zilnic cu tesla-n co_aie?!

    • Nicidecum. E suficient ca la urmatorul sondaj sa apara LSD 20%, PNL 10% si USR 40%, sa vezi cum se pun pe treaba uselistii.

    • Si voi, restul ce-ati votat?
      Ca nu vreti sa raspundeti nicidecum la aceasta intrebare, numai behaiti toata ziua!
      Va spun eu ce ati votat
      Ati votat USR, AUR, si inca o gramada de partidulete „de familie” care nici macar nu au intrat in parlament.
      Unde sunt acum partidele votate de voi „ceilalti” care va credeti superiori?
      USR a fugit de la guvernare imediat ce a dat de greu si a lasat tara pe mana PSD, iar AUR s-a dovedit a fi o cloaca rusofila care nu e in stare decat de circ si scandal mediatic.
      Asa ca lasati-o mai usor cu sloganul ala cu voturile ca va faceti de ras!

    • sceptic = slugoi PSDNL
      USR a plecat fiindcă Cîțu remania câte un ministru USR de fiecare dată când PNL vroia să comită o hoție gen PNDL3. USR nu lăsa PNL să fure.

    • @CuOchiiPeRusi
      In ce ma priveste, eu am votat si voi vota USR, insa, tu pari mai degraba PSD-ist-hAUR-ist ca prea sufli goarna aia stricata cu aceleasi faslseturi.
      Nu te duce mintea la mai mult sau asta e ordinul pe unitate?

  6. Si mie mi-a placut!

  7. Pai cum să ia bani de la speciali pentru muritori? Ei sunt specialii! Ei pentru speciali există!

  8. Interesant articolul dar nu atinge și latura in care sindicatele din educație sunt intr-o relație de simbioza cu politicul mai ales social democrat de mulți ani și ca greva este mai mult decât convenabila PSD in acest moment, ba ii putem bănui și de o parțiala orchestrare. Cu cât mai multă presiune cu atât mai mult va câștiga PSD la negocieri, Ciucă bucurându-se intens ca a scăpat de marea corvoada a guvernării …pentru el era chinuitor chiar și sa se exprime, dar sa ia și decizii fără a i se comanda

  9. Se schimbă premierul fără a se face bilanțul celui care a fost?! Eu vreu bilanț, cu cifre!

  10. Asa si este, vacante peste vacante si zile libere peste zile libere. Mai pui si cate o gripa a copilului si minim jumatate din an e vacanta la scoala. Oamenii lucreaza, iar daca n-ai o bunica singura alternativa e bona sau afterschool la niste preturi de aproape iti egaleaza salariul.

  11. Guvernul României? O muscă fără cap… Se fofilează? Nu pot că nu le permite… fizicul .

  12. Termenii Ciuca si strategie, in aceeasi propozitie, sunt un nonsens.

  13. Ciuca nu iese din cuvantul lui Iohanis care nu iese din cuvantul…

  14. A fost, ma rog, inca este guvernul lui Ciucalacu! Se pregateste guvernul lui Ciolaciuc
    PS. Si unul si celalalt vor face un mare… Oha!