G4Media.ro

Marea înşelătorie Brexit a premierului Johnson

Sursa foto: Facebook / Boris Johnson

Marea înşelătorie Brexit a premierului Johnson

Premierul Marii Britanii încearcă să manipuleze, prin orice mijloace, parlamentul. Johnson îşi doreşte un Brexit dur şi nu se dă în lături de la a minţi. Însă adversarii săi s-au repliat, constată Barbara Wesel într-un comentariu pentru Deutsche Welle.

În parlamentul britanic au sărit scântei. Boris Johnson a înghiţit câteva linguriţe din leacul pe care el însuşi i l-a servit cândva fostului premier Theresa May.

Actualul şef de guvern a fost nevoit să-i înfrunte pe adversarii din propriul său partid, care au venit cu argumente mai inteligente şi mai pragmatice ca ale sale.

A fost dovada evidentă că prezenţa sa de spirit şi şarmul său superficial nu fac faţă unei dezbateri politice adevărate. Masca lui Boris Johnson a început să cadă. Iar prin pregătirea terenului pentru elaborarea unei legi contra unui Brexit fără acord, adversarii săi i-au servit o lovitură cruntă.

Pierderea simbolică a majorităţii

Apoi a urmat pierderea simbolică a majorităţii, la diferenţă de doar un vot. În timpul discursului în parlament al premierului, deputatul conservator Phillip Lee s-a ridicat fără să spună un cuvânt şi a luat loc lângă liberali, în rândurile opoziţiei. Mai clar de-atât nu-şi putea manifesta dispreţul faţă de un şef de guvern şi partid.

Iar declaraţia de adio a acestui parlamentar vorbeşte de la sine. În scrisoare apar termeni ca minciună, „bullying” şi iresponsabilitate.

Prin strategia sa agresivă privind Brexitul, guvernul Johnson ar submina democraţia şi unitatea Marii Britanii. Phillip Lee a anticipat ameninţările lui Johnson la adresa celorlalţi conservatori rebeli şi a părăsit benevol partidul.

A fost un gest simbolic care arată că guvernul Johnson se clatină. De câteva zile încoace, aproximativ douăzeci de „rebeli” din rândurile conservatorilor resping strategia guvernului privind Brexitul.

Fiindcă politica executivului londonez se îndreaptă către o separare de Uniunea Europeană dură şi dezordonată, numai pentru a satisface nevoia de puritate ideologică a dreptei conservatoare şi ruperea completă a Regatului de comunitate.

Marea înşelătorie Brexit

Micile şmecherii şi ajustarea regulilor la nevoie se practică de când lumea şi pământul în politică. Dar nu au voie să afecteze fundamentul democraţiei.

Totuşi, Boris Johnson are alte planuri fiindcă el este un distrugător al sistemului şi face parte din categoria noilor iresponsabili din politică. Lui Johnson nu-i pasă dacă din cauza Brexitului se vor pierde şi ultimele locuri de muncă din industria oţelului sau dacă industria auto se prăbuşeşte.

Fiindcă viziunea sa privind Marea Britanie este cea a jucătorilor de pe piaţa financiară, care susţin un Brexit dur: un Regat cu mai puţină implicare din partea statului, mai puţine taxe şi reglementări. Un fel de stat internaţional corsar, cât mai liber de alianţe şi de obligaţiile unei cooperări cu alte ţări.

Credibil? Aiurea!

Pentru acest obiectiv, Boris Johnson îşi minte poporul şi parlamentul cât e ziua de lungă. El susţine că perspectivele unui acord cu UE au crescut. De fapt, de la Bruxelles se aude că nici măcar nu se negociază serios. Premierul Marii Britanii spune că există noi propuneri pentru graniţa irlandeză.

Dar la Dublin se aude că el ar vrea să relaxeze obligaţiile stipulate în Acordul din Vinerea Mare (n.r. Acordul de la Belfast). Johnson mai susţine că UE va renunţa numai dacă o va putea ameninţa serios cu un Brexit dur. Or, asta este o prostie fiindcă Bruxelles-ul se aşteaptă la orice şi nu va face concesiile la care premierul londonez vrea să o forţeze.

Aşadar, întreaga construcţie a acestei aşa-numite strategii de negociere este o minciună. Rapoarte interne din guvern confirmă această bănuială. Britanicii au un premier care caută să-i înşele în privinţa celei mai importante decizii politice a Regatului din ultimele decenii.

Un premier care trimite forţat parlamentul în vacanţă pentru a înlătura opoziţia. Deputaţii i-au dat o primă lovitură şi vor să-i lege mâinile. Nu se ştie dacă vor reuşi până la urmă, fiindcă şeful executivului se gândeşte deja prin ce trucuri ar putea amâna data Brexitului.

Cât de isteţi sunt adversarii?

Fără o majoritate parlamentară, alegerile anticipate nu vor mai putea fi evitate. Va fi o luptă electorală în care Boris Johnson îşi va folosi capacitatea de a manipula fără scrupule adevărul, la nivel naţional.

Rămâne de văzut dacă britanicii îi vor crede basmele. Lucrul acesta va depinde şi de capacitatea opoziţiei de a strânge rândurile şi de a acţiona inteligent pentru a-l înlătura din guvern pe marele mincinos în chestiunea Brexitului.


Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. belea! au dat-o la o parte pe May ca sa puna un mincinos. bravo, sunteti tari! orice s-ar intampla, v-o meritati!

  2. Brexitul este pentru ca Arron Banks si restul bogatanilor sa nu mai plateasca taxe.

    Atat. E pura lacomie.

  3. A fost in UK un referendum pt iesire din UE ? Eu personal cred in UE si locul UK in ea. Dar au trecut 3 ani jumatate si nimic. Pare ca BJ asta face pune in aplicare un referendum. A fost in Romania, acum 10 ani, un referendum pt 300 de parlamentari ? A fost. A trecut ? DA. Cine s-ar opune sa fie pus in practica daca Orban, Barna, Ponta ,oricine , ar vrea sa-l puna in practica? 530 de parlamentari romani. Atunci cine ar avea dreptate ? Daca nici un referendum clar nu poate fi pus in practica atunci Democratia Parlamentara trebuie sa sufere o schimbare de definitie in dictionar

    • S-a explicat la referendum ce inseamna „no deal”? Nu s-a explicat. Daca s-ar vota azi pentru no deal, s-ar obtine majoritatea? Operatia reusita, pacientul decedat. Cam acolo se indreapta. Important e ca Boris ii scoate din UE, ce urmeaza dupa aia nici el nu stie.

    • Britanicii au votat pentru Brexit, nu pentru moartea economiei britanice si impartirea in patru parti a UK.

      Britanicii nu au votat pentru no-deal exit.

  4. Partea proastă e că opoziția laburistă (care ar putea prelua puterea în urma anticipatelor) e condusă de un alt sinistru, Jeremy Corbyn, un socialist de modă veche, contestat chiar de unii membri din partidul său.

  5. Dupa Romania, probabil ca sunt cele mai penibil si jenante dezbateri parlamentare de vazut la tv, celr britanice de azi : o gramada de barbati – si femei – maturi care vorbesc in acelasi timp si se acuza si fac glumite zgomotos ca clasa repetetilor de scoala in timp ce a iesit cateva minute profesorul din sala….Johnson si are aspect de golan al clasei. E greu sa crezi azi ca Marea Britanie a fost candva model de democratie.

  6. Boris J. , zis si BoJo, si-a lasat pantalonii in vine. Regina se uita in alta parte dar mai trage putin cu coada ochiului. UK e condusa de echivalentul Mu*e PSD. In acelasi timp Macron Intaiul discuta cu rusii si iranienii, ca e foame mare. Valorile sunt pe moarte, Europa e pe tobogan…

  7. Acest articol este o mizerie. Mă aștept la mai multe de la redacția G4Media, nu la procese de intenție care încep cu „Johnson îşi doreşte un Brexit dur”. De unde știți? Ați trecut în tagma pseudo-jurnaliștilor care știu ce e în mintea oamenilor? Din tot ce a spus și a făcut e mult mai rezonabil să credem că nu își dorește deloc un Brexit dur, ci din contră, își dorește un acord de comerț liber cu EU. Cred că inclusiv Farage își dorește așa ceva. Faptul că EU îi împinge la un Brexit dur, pentru că au adoptat poziția „100% regulile noastre pe banii voștri sau valea” e altceva.

    Afirmații gen „politica executivului londonez se îndreaptă către o separare de Uniunea Europeană dură şi dezordonată, numai pentru a satisface nevoia de puritate ideologică a dreptei conservatoare şi ruperea completă a Regatului de comunitate” sunt uluitoare.

    În primul rând, plecarea din EU este ceea ce trebuie să facă guvernul britanic, pentru că așa a votat populația. Am crezut că d-nul Tapalagă & Co credeau în democrație, nu dictatură?

    „Puritatea ideologică” aici e o chestiune de principiu: majoritatea britanicilor nu mai vor să fie în EU, iar democrația spune că asta trebuie să facă guvernul. Altfel nu au democrație, pur și simplu. Au versiunea iliesciană de „managed democracy” în care elitele știu defapt ce e mai bine și fac ce vor, iar votul e o iluzie, un soi de pastilă administrată din când în când publicului ca să-i dea impresia că are vreun cuvânt de spus cu privire la soarta lor.

    În privința „ruperii complete”, asta e o altă prostie. Ies în principiu din uniunea vamală și curtea europeană. Vor păstra acorduri (majoritatea deja făcute) în multe privințe – securitate, trafic aerian, studii etc.

    Sunt surprins de mulțimea de articole anti-Brexit, anti-Johnson, de o calitate execrabilă, scrise de parcă-s copiate din presa de extremă stângă britanică gen Guardian, cu rea intenție, lipsă de minimă documentare, tendențioase și pline de falsuri.

    Am donat în trecut dar deocamdată mă abțin. Aștept jurnalism de calitate sau măcar tăcere, dacă sunteți atât de ignoranți pe subiect.

    • departe de mine sa impartasesc opinia domnului in ce priveste the guardian, care este in top la lipsa de fake news-uri si in top la lista de publicatii care nu au avut aproape deloc probleme de defaimare.
      dar:
      acest articol n-are a face decat cu parerea nemtilor despre ce se intampla in anglia, in niciun caz cu ce se intampla in anglia.
      bj este ferm convins ca ii poate strange pe europeni cu usa. ue are de pierdut mult daca uk iese (discutia chiar a fost reluata aseara in comune). si uk are de pierdut. bj vrea sa puna piciorul in prag ca sa scape de backstop si europenii nu il cred ca chiar o sa iasa no deal. a vrut sa ii faca pe europeni sa creada si nu i-a iesit pasenta.
      ca sa clarificam backstopul, povestea e urmatoarea: daca nu rezolva uk granita (ceea ce e imposibil de rezolvat cf good friday agreement), irlanda de nord ramane in ue si uk ramane cu hard border. asta pe romaneste inseamna ca uk pierde de facto irlanda de nord. ceea ce evident ca nu convine englezilor.
      deal-ul asa cum e, stiind ca hard border e fara solutie, inseamna pierderea irlandei de nord si e greu de imaginat ca il vor vota vreodata.

  8. Este rusinos sa spui -Am donat in trecut dar deocamdata ma abtin . Donatia nu are doua sensuri ,ea este o actiune cu valoare proprie .Textul pe care il scrii este in totalitate fals si nici macar nu trebuie sa iti spun asta , tu deja stii acest lucru si chiar nu inteleg , ce te face sa scrii contrariul . Nimic nu iti sustine spusele ,poate doar o anumita credinta proprie si un presupus adevar existent doar in mintea ta . Mai reflecteaza , daca inca nu stii miza pusa in joc si tratatele care stau la baza apartenentei la UE.

  9. asta seamana cu pinguinul /clovnul subteran din batman!

  10. Britanicii au fost mintiti la greu inainte de referendum.
    Asta inseamna ca au votat in necunostinta de cauza.
    Poate fi votul in necunostinta de cauza considerat definitiv, deci irepetabil?
    Eu as spune ca nu.
    Un al doilea referendum ar fi perfect justificat tinand cont si de efectele dezastruoase asupra economiei si unitatii britanice pe care le-ar avea Brexit-ul fara acord cu UE.