G4Media.ro

Marea Mediterană a stabilit un nou record zilnic de temperatură

Sursa: Pexels

Marea Mediterană a stabilit un nou record zilnic de temperatură

Apele Mării Mediterane au înregistrat joi cea mai ridicată temperatură zilnică cunoscută, a declarat vineri pentru AFP principalul centru spaniol de cercetare maritimă, depășind precedentul record stabilit în 2023.

La 15 august, temperatura medie zilnică la suprafața Mării Mediterane a atins 28,90°C, depășind recordul de 28,71°C măsurat la 24 iulie 2023, a declarat Justino Martinez, cercetător la Institutul de Științe Marine (ICM) din Barcelona și la institutul catalan ICATMAR.

Aceste citiri preliminare se bazează pe datele din satelit ale serviciului maritim al Observatorului European Copernicus, care datează din 1982.

„Temperatura maximă din 15 august a fost atinsă pe coasta egipteană la El-Arish (31,96ºC)”, dar „această valoare trebuie luată cu precauție” înainte de o verificare umană mai detaliată, a declarat Martinez.

Acest nou record vine după o lună iulie caniculară într-o mare parte a bazinului mediteraneean, unul dintre „punctele fierbinți” ale încălzirii globale, care a fost, de asemenea, afectat de valuri de căldură, secetă și incendii, cum ar fi cele excepționale din august din Grecia.

Valurile de căldură marine din Marea Mediterană au un impact major asupra peștilor, moluștelor și plantelor, favorizând speciile invazive și crescând intensitatea potențială a precipitațiilor din cauza ratelor mai mari de evaporare.

Recordul a fost doborât și în ceea ce privește temperatura medie zilnică (28,56°C la 15 august, față de 28,40°C la 24 iulie 2023), însă această măsură este mai puțin relevantă decât temperatura medie, deoarece este mai puternic afectată de valorile foarte atipice din zonele izolate ale Mediteranei.

În prezent, „ceea ce este remarcabil nu este atât atingerea unui maxim într-o anumită zi, ci observarea unei perioade lungi de temperaturi atât de ridicate, chiar fără a bate niciun record”, a explicat Justino Martinez marți, când a fost egalat recordul din 2023.

„Din 2022, temperaturile de suprafață au fost anormal de ridicate pe o perioadă lungă, chiar și atunci când se ia în considerare contextul schimbărilor climatice”, a adăugat el.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...