G4Media.ro

Marea Mediterană se ”tropicalizează”, arată un raport WWF despre efectele schimbărilor climatice:…

sursa foto: Pexels/ Sebastian Voortman

Marea Mediterană se ”tropicalizează”, arată un raport WWF despre efectele schimbărilor climatice: Devine marea cu cea mai rapidă încălzire și cea mai sărată apă din lume

În contextul în care creşterea temperaturilor este cu 20% mai rapidă decât media globală şi există posibilitatea ca până în 2100 creşterea nivelului mării să depășească 1 metru, Marea Mediterană devine marea cu cea mai rapidă încălzire și cu apa cea mai sărată din lume, susţine noul raport WWF „Efectul schimbărilor climatice în Marea Mediterană”, publicat cu ocazia Zilei Mondiale a Oceanelor, transmite Rador.ro.

Potrivit studiului, sute de specii străine s-au adaptat deja pentru a trăi în Marea Mediterană. Moluștele native au scăzut cu aproape 90% în apele israeliene, speciile invazive, cum ar fi peștii iepure, reprezintă 80% din capturile de pești din Turcia, iar speciile sudice, cum ar fi barracudele și grupele brune, au devenit deja comune în apele nordice ale Liguriei. Temperaturile și furtunile mai calde transformă şi adâncimea fundului mării.

Pajiștile de posidonia, gorgona și pinna nobilis au început să fie din ce în ce mai rare în întreaga regiune, dispărând complet în unele zone. Pierderea acestor specii va avea un impact dramatic asupra întregului ecosistem marin, întrucât acestea oferă habitate vitale pentru multe specii și produc beneficii în lupta împotriva schimbărilor climatice, în calitate de rezervoare naturale de carbon. Pentru Giulia Prato, director maritim al WWF Italia, „procesul de tropicalizare al Mediteranei este deja avansat.

Schimbările climatice nu sunt o temă a viitorului, sunt o realitate pe care oamenii de știință, pescarii, scafandrii, comunitățile de coastă și turiștii o experimentează deja în prezent. Dacă vrem să inversăm această tendință, trebuie să reducem presiunea umană și să construim rezilienţa”.

sursa: Rador.ro, sursa foto: Pexels/ Sebastian Voortman

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Asta e articol sau sms?

    • E o minciua. Anul acesta a fost cel mai friguros din ultima suta de ani. Dar comunistii mint, ca au interese

    • fost votant usr ,locuiesti pe fundul marii?

    • E interesul rusilor sa ne minta ca nu exista incalzire globala, ca sa cumparam gaz de la ei si sa le finantam masinaria distructiva.

    • Si asa vedem cum exista legatura de cauzalitate intre orice eveniment galactic si gazul rusesc.

    • @ABC asta ai furat-o de la favoritul tău Trump, prietenul petrolistilor, nu? Mai citește, mai documentează-te, mai fă-ți un control la cap…

  2. Poate devine din Neagră…. Albastră!

  3. Eu, mai fricos, ma intreb daca nu cumva vor incepe si ceva specii de rechini periculosi pentru om sa-si faca veacul pe langa plajele pline de turisti.

  4. @ABC asta ai furat-o de la favoritul tău Trump, prietenul petrolistilor, nu? Mai citește, mai documentează-te, mai fă-ți un control la cap…

  5. Daca-i mai sarata, e bine. Mor mai multi microbi. Si asa, isi fac toti romanii nevoile in ea …

  6. Vedeti? N-ati fost destul de rezilienti si au aparut baracudele in Mediterana. Data viitoare sa va invatati minte…..Articolul e genial.

  7. Oare numai Marea Mediterană se tropicalizează? Schimbările sunt in toate mările și oceanele, cred că au devenit ireversibile. Putem reduce unele efecte devastatoare dacă vom lua măsuri. Totul depinde de noi toți. Dacă vom tăia in continuare pădurile și vom arunca gunoaie peste tot, pe maluri de râuri si pârâuri, vom circula cu mașina până și la magazinul din colț nu va fi bine deloc. Românii nu vor să renunțe la automobilele diesel, deși acestea emit cele mai multe particule mici ce intră în plămâni și vor fi tot mai multe boli de plămâni și vor muri mulți oameni. Trebuie să găsim soluții. Îi felicit pe cei care folosesc tot mai des bicicleta ca mijloc de transport! Sudul României a intrat intr-un proces de aridizare și semideșertificare, așa că trebuie să ne trezim până nu e prea târziu!

  8. Iar tu generalizezi la greu, deși nu te pricepi.
    1. Toate studiile arată că temperatura oceanelor a crescut, însă curenții oceanici au trasee în schimbare.In consecintă in zona polară nordică este mult mai cald decât inainte. Din această cauză se dezgheață permafrostul și se elimină o mare cantitate de carbon inmagazinată acolo.
    2. Spui că diferența de 30 % oxigen obținut din păduri este nesemnificativă? Atunci putem tăia toate pădurile?
    3. Sigur că praful are consecintele sale, insă nu precum noxele dieselurilor. Citeste asta: ,,Cele mai recente date indică faptul că numai trei poluanți atmosferici (PM 2,5, NO2 și O3) sunt responsabili pentru 400 000 de decese premature pe an în UE, inclusiv aproximativ 70 000 legate direct de dioxidul de azot (NO2). Transportul urban reprezintă, de asemenea, unul dintre motivele pentru care în multe zone urbane sunt încălcate limitele privind poluarea aerului”.
    4. Tu presupui că eu am aflat astăzi de deșertificare(semideșertificare) in România…..Si Sahara era savana acum 3000-4000 de ani. Poate tu ești ăla ce ai tăiat salcâmii ce acopereau dunele de nisip din Câmpia Olteniei!