Marea problemă din Estul Europei și Balcani în lupta cu coronavirusul: Lipsesc medicii, aparatura și medicamentele/ Bulgaria, Albania și Serbia majorează salariile medicilor/ ”Dacă nu te omoară coronavirusul, cu siguranță o va face acest spital”
Principalul spital din Serbia care tratează pacienții infectați cu coronavirus pare o clădire abandonată, dar nu este așa. Cu fațada sa dărăpănată, pereții scorojiţi și camerele pline cu paturi de fier, clinica pentru boli infecțioase din centrul Belgradului este de zeci de ani simbolul unui sistem sanitar, cel sârb, care a părut mereu în pragul colapsului. Și care se confruntă acum cu epidemia COVID-19, transmite Euronews, citată de Rador.
”Dacă nu te omoară coronavirusul, cu siguranță o va face acest spital”, spune Bane Spasic, un bărbat de vârstă mijlocie internat recent pentru o infecție minoră.
Deși pandemia COVID-19 nu a afectat Europa centrală și de est cu aceeași intensitate ca şi Italia, Spania și Franța, autorităţile din domeniul sănătății din zona Balcanilor avertizează asupra lipsei personalului medical, a structurilor, instrumentarului şi a numărului insuficient de paturi din spitale.
Țările din Europa de Est au adoptat o serie de măsuri restrictive, de la întreruperea întâlnirilor și călătoriilor, până la închiderea școlilor și universităților. Există însă îngrijorarea că numărul relativ mic de teste efectuate nu reflectă adevărata dimensiune a epidemiei.
Exodul masiv de medici și asistente către Occident, în special în Germania, s-ar putea dovedi a fi un obstacol major în lupta împotriva epidemiei. Personalul medical pensionat a fost readus în serviciu, iar studenții absolvenți de medicină au fost invitați să facă voluntariat şi să lucreze în ture. Autorităţile promit bonusuri speciale.
Guvernul sloven a suspendat studiile de specialitate pentru noi medici și stagiari, astfel încât aceștia să poată participa la efortul de combatere a epidemiei. Slovenia, care se învecinează cu Italia, a fost puternic afectata de răspândirea virusului, cu 286 de cazuri confirmate și un deces.
Sistemele de sănătate din Serbia, Bulgaria, Albania, Bosnia, Macedonia de nord și România au fost puse la grea încercare de exodul masiv de medici și asistente medicale din ultimii ani. În general, medicii au plecat în țările mai bogate, unde salariile sunt mai bune, însă mulți şi-au părăsit ţările şi din cauza dificultăților din sistemul de sănătate, a prea multor ore suplimentare, a salariilor modeste și a insuficienței cronice a produselor medicale de bază pentru tratarea oamenilor.
În Bulgaria, unde au existat deja două decese, guvernul a anunțat un sprijin financiar pentru toți medicii implicați în gestionarea COVID-19, care vor primi 500 de euro în plus la salariu. În Albania, unde s-au înregistrat 59 de cazuri de persoane infectate și două decese, premierul Edi Rama a anunțat că începând cu luna martie, întregul personal medical va fi plătit cu 1.000 de euro mai mult pe lună. Salariul mediu lunar în Tirana și în împrejurimi este de 450 de euro.
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic a anunțat săptămâna trecută că toți lucrătorii din domeniul sănătății vor beneficia de o creștere de 10% a salariilor, având în vedere lupta iminentă împotriva coronavirusului. Se crede că aproximativ 6.000 de medici și asistenți sârbi au părăsit deja țara în ultimii ani, ceea ce a determinat guvernul de la Belgrad să anuleze un acord cu Germania pentru angajarea asistenților medicali din Serbia.
În toată țara a fost declarată stare de urgență, ceea ce interzice tuturor cetăţenilor să iasă noaptea din casă, în timp ce persoanele cu vârsta de peste 65 de ani sunt obligate să rămană în casă.
Epidemiologul Predrag Kon, care face parte din echipa antivirus din Serbia, a explicat că scopul stării de urgență este cel de a limita cât mai mult epidemia, pentru a evita suprapopularea clinicilor și o împovărare masivă a sistemului de sănătate.
Zlatko Kravic, directorul spitalului din Sarajevo, a declarat că este îngrijorat de capacitatea Bosniei și Herțegovinei de a răspunde crizei grave din cauza lipsei de personal medical.
„Vom avea nevoie de mai mulți medici, nivelul nostru actual de personal va trebui să crească cu cel puțin o treime”, a declarat agenției AP, invitând medicii pensionari să se întoarcă în secții și să „contribuie la lupta noastră împotriva acestei amenințări a secolului XXI” .
În Croația, un stat din UE care trebuie să facă față și deficienței grave de personal medical, lupta împotriva epidemiei a fost comparată cu războiul pentru independența față de Iugoslavia din anii 90. „Cred că suntem obișnuiți cu tot felul de situații”, a spus Alemka Markotic, șeful departamentului de boli infecțioase din spitalul din Zagreb.
Sursa: Euronews/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii