Marea surpriză de la USR PLUS: De ce a câștigat Cioloș în fața lui Barna în primul tur, câte voturi a luat de la USR și cum a reușit
Rezultatele primului tur de la USR PLUS au surprins nu doar opinia publică, ci au bulversat cele două partide și pe liderii lor. Puțini se așteptau ca Dacian Cioloș să câștige în fața lui Dan Barna în primul tur. Numărul alegătorilor USR este aproape dublu decât numărul alegătorilor PLUS. Cu toate acestea, liderul USR a pierdut numeroase voturi de la propriul partid, în timp ce Dacian Cioloș a reușit să convingă câteva mii de alegători din partidul lui Barna să voteze cu el.
Înainte de a încerca să înțelegem ce s-a întâmplat, să expunem câteva date brute.
Total alegatori USR: 28.343
Total alegatori PLUS: 15.771
Au votat de la USR: 18.277 (64,49%)
Au votat de la PLUS: 12.721 (80,6%)
Rezultat vot
Dacian Cioloș 15.111 voturi (46,%)
Dan Barna 14.404 voturi (43,9%)
Irineu Darău 3.300 de voturi (10%)
Ca o primă observație importantă, Dacian Cioloș a luat cam 3000 de voturi de la USR, în timp ce Dan Barna a pierdut cam 4000 de voturi din propriul partid raportat la numărul celor care au votat efectiv.
Dacă ne raportăm însă la numărul total de alegători, observăm că PLUS s-a dovedit un partid mult mai disciplinat decât USR. Doar 3000 de alegători PLUS au lipsit de la vot, față de 10.000 de la USR.
De aici mai putem extrage câteva informații relevante: demobilizarea în USR a fost destul de mare, semn că partidul n-a prea crezut în propriul candidat. Absenteismul reprezintă un vot de blam. Pe lângă acest blam prin absență, 10 la sută din voturi s-au dus în mod explicit către un advesar intern al lui Barna, Irineu Darău. Și aceste voturi au sancționat comportamentul liderului în funcție.
Toate datele de mai sus indică un grad ridicat de nemulțumire internă față de Dan Barna. Aici sunt mai multe explicații posibile. Liderul USR a pierdut alegerile prezidențiale în 2019, a obținut un scor relativ modest la parlamentare un an mai târziu, a avut parte de contestatari vocali în partid, conflicte cu tabăra nicușoriștilor, l-au lovit în plin acuzațiile din dosarul cu fonduri europene (clasat între timp). La șirul de probleme s-au adăugat crizele din coaliție și erodarea inerentă la guvernare.
Pe scurt, partidul a avut mai multe motive să-i chestioneze calitățile de lider și să vireze discret către Cioloș, un lider cu mai multă experiență, autoritate și văzut, probabil, ca un potențial prezidențiabil cu mai multe șanse în 2024 decât cel care a pierdut deja o confruntare electorală pentru funcția supremă.
În plus, Dacian Cioloș și susținătorii săi și-au petrecut vacanța făcând o campanie asiduă la firul ierbii în toată țara. A organizat sau a participat la întâlniri cu reprezentanții celor două partide.
Sloganul de campanie al lui Dan Barna, ”Am fost aici”, este o aluzie clară la absențele liderului PLUS. Ocupat cu politica de la Bruxelles, unde este lider grupului Renew Europene din Parlamentul European, Cioloș pare să-și fi convins partidul că este cât se poate de prezent.
A contat, probabil, în dinamica alegerilor interne și angajamentul public luat de Cioloș de a renunța la șefia grupului Renew Europe în cazul în care va fi ales președintele USR PLUS.
Însă este mult prea devreme pentru a proclama victoria lui Dacian Cioloș, chiar dacă a câștigat bătălia din primul tur.
Dacă ne uităm din nou la cifre, vom vedea că acolo sunt câteva mari necunoscute. Cum vor reacționa cei 10 mii de membri USR care au lipsit de la vot? Se vor mobiliza în turul al doilea să-și salveze liderul aflat în dificultate sau pentru a-l schimba cu Dacian Cioloș?
Cum vor vota cei 3000 de simpatizanți ai lui Irineu Darău? Indiferent ce vor indica liderii de la Brașov, fiecare membru de partid va vota cu un candidat sau altul. Este dificil de anticipat cum se vor împărți aceste voturi sau dacă vor vota.
În fine, va accepta un partid mai mare să fie preluat de liderul unui partid mai mic? Greu de anticipat, dar un singur lucru este cert: pentru Dan Barna, rezultatul din primul tur reprezintă o invalidare, un vot de blam, în timp ce votul pentru Dacian Cioloș este, cred, o surpriză chiar și pentru el.
De notat, in fine, diferența izbitoare de stil și atmosferă dintre cele două partide care își aleg în aceste zile liderii. La PNL taberele Cîțu și Orban se înfruntă într-un război nuclear, apocaliptic, iar liderii se sfâșie între ei într-o bătălie politică de o violență rară.
La USR PLUS alegerile s-au desfășurat până în prezent fără incidente majore, cei doi lideri s-au confruntat în dezbateri față în față pe un ton civilizat, fără să arunce toate podurile în aer și au lăsat loc pentru a continua colaborarea și după ce alegerile se vor fi încheiat.
În orice caz, competiția din USR PLUS este în plină desfășurare, miza a crescut odată cu apariția suprizelor la vot și este de așteptat ca temperatura politică să mai crească puțin și în acest partid în care alegerile interne n-au stârnit valuri și furtuna din PNL.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
141 comentarii