Marele dirijor și pianist Daniel Barenboim se retrage temporar din activitate din cauza unei “afecțiuni neurologice grave”
Marele dirijor și pianist Daniel Barenboim a anunțat că se retrage temporar din activitate din cauza unei „afecțiuni neurologice grave”.
„Cu o combinație de mândrie și tristețe, anunț astăzi că mă retrag din unele dintre activitățile mele de spectacol, în special din cele de dirijor, pentru următoarele luni.
Starea mea de sănătate s-a deteriorat în ultimele luni și am fost diagnosticat cu o afecțiune neurologică gravă. Acum trebuie să mă concentrez cât mai mult posibil pe bunăstarea mea fizică.
Muzica a fost întotdeauna și continuă să fie o parte esențială și durabilă a vieții mele. Am trăit toată viața mea în și prin muzică și voi continua să fac acest lucru atât timp cât sănătatea mea îmi va permite. Privind înapoi și înainte, nu sunt doar mulțumit, ci și profund împlinit”, a scris Barenboim într-un comunicat pe Instagram.
Retragerea lui Barenboim vine cu ceva mai mult de o lună înaintea împlinirii vârstei de 80 de ani. Născut la 15 noiembrie 1942 la Buenos Aires, capitala Argentinei, în familia unor imigranți evrei din Rusia, Barenboim a început să ia lecții de pian la vârsta de patru ani, mai întâi cu mama sa și apoi cu tatăl său, care a rămas singurul său profesor.
Și-a făcut debutul concertistic în 1950, an în care familia sa a emigrat în Israel. În 1954 a devenit cel mai tânăr elev la clasa de dirijorat a maestrului Igor Markevici, la Salzburg, Austria. A studiat pianul la Paris cu Nadia Boulanger și și-a făcut debutul ca dirijor în 1962 cu Orchestra Simfonică a Israelului.
În 1967 s-a căsătorit cu marea violoncelistă Jacqueline du Pré, care a murit în 1987 în urma unei scleroze multiple. El a condus orchestre de prestigiu la Londra, Berlin, Chicago, Paris, Viena, etc, în paralel continuându-și cariera de pianist. Este unul dintre cei mai renumiți dirijori ai simfoniilor lui Beethoven ca și interpret al concertelor de pian al marelui compozitor german.
În 1999 a înființat, împreună cu scriitorul americano-palestinian Edward Said, West-Eastern Divan – o orchestră formată din instrumentiști egipteni, iranieni, israelieni, iordanieni, palestinieni, libanezi, sirieni și spanioli.
„Divanul nu este o poveste de dragoste și nici o poveste de pace. A fost descris în mod foarte măgulitor ca fiind un proiect pentru pace. Dar nu este. Nu va aduce pacea, indiferent dacă interpretezi bine sau nu interpretezi atât de bine. Divanul a fost conceput ca un proiect împotriva ignoranței. Un proiect împotriva faptului că este absolut esențial ca fiecare să îl cunoască pe celălalt, să înțeleagă ce gândește și ce simte celălalt, fără a fi neapărat de acord cu el. Nu încerc să-i convertesc pe membrii arabi ai Divanului la punctul de vedere israelian și [nu] încerc să-i conving pe israelieni să adopte punctul de vedere arab. Dar vreau – și, din păcate, sunt singur în această privință acum, că Edward a murit acum câțiva ani – …să creez o platformă în care cele două părți să poată fi în dezacord și să nu recurgă la cuțite”, a declarat Barenboim în 2008.
În 2008 după un concert la Ramallah în Cisiordania, Barenboim a primit cetățenia palestiniană în mod onorific, primul cetățean israelian care este onorat în acest fel. Partidul SHAS a cerut retragerea cetățeniei israeliene pentru Barenboim, dar ministerul de interne de la Ierusalim a refuzat să ia în considerare această cerere.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii