Marele incinerator de deșeuri din București: Nicușor Dan anunță o dezbatere publică pe tema oportunităţii construirii acestui obiectiv controversat
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat astăzi că în curând va avea loc o dezbatere publică privind oportunitatea amenajării unui incinerator de deşeuri, subliniind că „foarte repede” va trebui luată o decizie în acest sens.
Reamintim că administrația Firea a adoptat o strategie de gestionare a deșeurilor, pe baza unui plan realizat de o companie de consultanță, ce prevede și construirea unui mare incinerator de deșeuri. Primarul Sectorului 4 a refuzat însă anul trecut să amplaseze acest obiectiv pe teritoriul sectorului, amenințând cu un referendum local.
Pe de altă parte, Bucureștiul are o problemă majoră cu deșeurile, iar un incinerator cu tehnologii moderne e prezentat de mai mulți specialiști drept o posibilă soluție.
„Pe deşeuri, avem nişte bani europeni care ne sunt alocaţi pentru toate etapele colectării, plus incinerator. Aici, pe cum facem cu deşeurile care rămân după sortare o să avem o dezbatere publică foarte curând. Adică: incinerator sau nu. Şi, în afară de asta, sunt destul de optimist, adică chiar în ipoteza în care nu vom face acel incinerator, sunt destul de optimist că vom putea utiliza banii care ne sunt alocaţi până în 2023 pentru toate etapele anterioare. (…) O să avem foarte curând o largă dezbatere publică pe subiectul acesta. Dacă e să fie incinerator, se poate resuscita proiectul european de care am vorbit. Sunt bani şi pentru colectare, şi pentru incinerator. O să vedem în urma dezbaterii, care cred că o să fie foarte curând, pentru că există două presiuni. Una care vine de la Comisia Europeană, pe deşeuri, şi a doua care vine de la gropile de la gunoi, care sunt aproape umplute în jurul Bucureştiului. Deci, trebuie să luăm foarte repede o decizie”, a arătat Nicuşor Dan în cadrul unei conferinţe de presă, citat de Agerpres.
El a adăugat că banii europeni pentru exerciţiul financiar 2014-2020 pot să fie accesaţi, de fapt, până în 2023, iar Comisia Europeană ar putea stabili o prelungire de şase luni, din cauza pandemiei.
În altă ordine de idei, edilul general a făcut referire la două proceduri de infringement împotriva României, legate de calitatea aerului din Bucureşti, menţionând că în cazul în care se va trece la etapa următoare, Comisia va începe să perceapă penalităţi. (Foto: Incinerator de deșeuri / Wikipedia)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii