G4Media.ro

Marele plan al Arabiei Saudite pentru a face dependente de petrol și…

Sursa foto: House of Saud (houseofsaud.com)

Marele plan al Arabiei Saudite pentru a face dependente de petrol și gaze țările sărace / „Guvernul saudit este ca un traficant de droguri care încearcă să facă Africa dependentă de produsul său nociv”

Arabia Saudită derulează un plan uriaș de investiții globale pentru a crea cerere pentru petrolul și gazele sale în țările în curs de dezvoltare, a dezvăluit o investigație sub acoperire. Criticii au declarat că planul a fost conceput pentru a face țările „dependente de produsele sale nocive”, scrie The Guardian.

Se știau puține lucruri despre programul de susținere a cererii de petrol (ODSP), dar ancheta a obținut informații detaliate despre planurile de creștere a utilizării de mașini, autobuze și avioane alimentate cu combustibili fosili în Africa și în alte părți, pe măsură ce țările bogate trec din ce în ce mai mult la energie curată.

ODSP plănuiește să accelereze dezvoltarea transportului aerian supersonic, care, conform observațiilor sale, utilizează de trei ori mai mult combustibil decât avioanele convenționale, și asocieri cu constructori auto pentru a produce în masă vehicule cu motor cu combustie ieftină.

ODSP este supervizat de conducătorul de facto al Arabiei Saudite, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, și implică cele mai mari organizații ale sale, cum ar fi Fondul de investiții publice de 700 de miliarde de dolari, cea mai mare companie petrolieră din lume, Aramco, firma petrochimică Sabic, precum și cele mai importante ministere ale guvernului.

În informațiile publice disponibile, programul este prezentat în mare parte ca fiind „eliminarea barierelor” din calea energiei și a transportului în țările mai sărace și „creșterea sustenabilității”, de exemplu prin furnizarea de sobe de gătit pe gaz pentru a înlocui arderea lemnului.

Cu toate acestea, toate proiectele planificate, dezvăluite în cadrul investigației realizate de Centre for Climate Reporting și Channel 4 News, implică creșterea utilizării petrolului și a gazelor naturale. Un oficial a declarat că acesta a fost „unul dintre obiectivele principale”.

Șeful Băncii Mondiale a declarat recent că țările bogate și companiile trebuie să ajute țările în curs de dezvoltare să depășească creșterea economică din trecut, alimentată de combustibili fosili, și să introducă energia regenerabilă. În caz contrar, a declarat Ajay Banga, nu există nicio speranță de a pune capăt emisiilor de carbon până în 2050, așa cum oamenii de știință din întreaga lume au precizat în repetate rânduri că este necesar pentru a evita o catastrofă climatică.

Arabia Saudită a declarat că se angajează să respecte obiectivele climatice ale Acordului de la Paris, care vizează limitarea încălzirii globale la mult sub 2C, urmărind o creștere de cel mult 1,5C. Pentru a atinge acest obiectiv, emisiile de combustibili fosili trebuie să scadă rapid, iar majoritatea rezervelor de petrol și gaze trebuie să rămână în sol, ceea ce înseamnă că politicile climatice, cum ar fi sprijinul pentru mașinile electrice, reprezintă o amenințare semnificativă pentru veniturile statului bogat în petrol.

O problemă importantă la summitul Cop28 al ONU privind clima, care va începe joi, este dacă țările pot respecta angajamentul de a reduce – sau de a elimina treptat – combustibilii fosili. În acest an, criza climatică a doborât recordurile de temperatură, iar fenomenele meteorologice extreme au costat vieți în întreaga lume.

Mohamed Adow, director al grupului de reflecție Power Shift Africa, a declarat: „Guvernul saudit este ca un traficant de droguri care încearcă să facă Africa dependentă de produsul său nociv”.

„Restul lumii renunță la combustibilii fosili murdari și poluanți, iar Arabia Saudită caută cu disperare mai mulți clienți și își îndreaptă privirile spre Africa. Este dezgustător”.

„Africa nu poate recupera decalajul față de restul lumii târându-se pe urmele națiunilor poluante. Ar însemna să pierdem beneficiile soluțiilor energetice moderne de care Africa poate profita datorită potențialului său masiv de energie regenerabilă. Avem avantajul de a fi în urmă, ceea ce înseamnă că putem face saltul spre o tranziție energetică autentică.”

Informațiile succinte de pe site-ul în limba engleză al programului îl numesc programul de sustenabilitate a petrolului, în timp ce în versiunea în limba arabă este descris ca fiind programul de sustenabilitate a cererii de petrol.

Obiectivul declarat al acestuia, conform site-ului în limba arabă, este „susținerea și dezvoltarea cererii de hidrocarburi ca sursă de energie competitivă, prin creșterea eficienței economice și de mediu, asigurând în același timp că tranziția în mixul energetic [este] durabilă pentru regatul Arabiei Saudite”.

Un anunț făcut în iunie la bursa saudită despre un memorandum de înțelegere semnat de ODSP și Saudi Industrial Export Company a declarat inițial că acesta va permite „activități în domeniile de susținere a cererii de petrol”. O corecție în ziua următoare a înlocuit această frază cu „activități de facilitare a creșterii accesului la energie”.

Detaliile proiectelor ODSP au fost dezvăluite după ce reporteri sub acoperire s-au dat drept potențiali investitori și s-au întâlnit cu oficiali ai guvernului saudit. Acest lucru a scos la iveală faptul că creșterea cererii de petrol și gaze în țările în curs de dezvoltare a fost un fir conducător al proiectelor planificate.

În prezentarea folosită de oficiali se spunea că strategia este de a „debloca cererea pe piețele emergente prin eliminarea barierelor în calea accesului la energie prin investiții în infrastructură”.

Întrebat de reporteri dacă scopul era de a stimula în mod artificial cererea pe unele piețe cheie, un oficial a declarat: „Da, este unul dintre principalele obiective pe care încercăm să le realizăm”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Basilicum, zic. Buna ziua!

  2. Au întrat arabii în panică? Își dau seama că dacă nu mai vând „bedrol”, ajung înapoi la cămilă.

  3. Adică este dezgustător că nu a fost de acord să crească producția atunci când i-a cerut-o Biden?