Marele Uriaș Prietenos are un dușman de moarte în România. Un deputat PSD a reclamat la Protecția Consumatorului cuvintele inventate de Roald Dahl care au intrat în Oxford Dictionary / Ce a decis instanța
Caz fără precedent la Iași în ”războiul” pornit de un politician local contra unei cărți pentru copii. Protecția Consumatorului Iași a interzis comercializarea celebrului volum ”Marele Uriaș Prietenos” de Roald Dahl și a amendat o librărie în urma reclamației lui Marius Ostaficiuc, politician PSD, care s-a plâns că în volum erau ”greșeli gramaticale”.
Instanța a anulat sancțiunile după ce a constatat că ”greșelile” erau modalitatea de exprimare a personajului principal, parte din ”esența poveștii”. De remarcat că unele dintre cuvintele inventate de Roald Dahl și reclamate de Ostaficiuc au intrat în Dicționarul limbii engleze – ediția Oxford. În 2020, politicianul-reclamant a ajuns deputat PSD.
În urmă cu câțiva ani, ”Marele Uriaș Prietenos”, una dintre cele mai cunoscute cărți pentru copii, a fost în centrul unei dispute juridice inedite. Politicianul ieșean, Marius Eugen Ostaficiuc, a sesizat Oficiul pentru Protecția Consumatorului (OPC) că a găsit în volum ”cuvinte care nu există” și ”greșeli gramaticale”. OPC i-a dat dreptate și a decis interzicerea comercializării cărții și amendarea librăriei cu 1.000 de lei.
De fapt, în volum, autorul face în mod intenționat ca personajul principal să vorbească împleticit și în dezacorduri, de unde și stângăciile în exprimare care au conturat personajul îndrăgit atât de cititori, cât și de spectatorii unui film făcut pe baza cărții. De altfel, stilul cărții este notoriu, după cum au arătat și judecătorii care, la solicitarea firmei care administra librăria, au anulat sancțiunile.
La cinci ani după acel moment, Protecția Consumatorului nu a returnat nici acum firmei suma încasată ca amendă, iar Ostaficiuc a devenit deputat PSD și scrie pe Facebook cu greșeli gramaticale. În privința sesizării din 2015, el a declarat pentru G4Media: ”Și astăzi aș face la fel.”
OPC: ”Editorul avea obligația de a respecta normele gramaticii limbii romane”
În februarie 2015, Marius Eugen Ostaficiuc a cumpărat de la o librărie din Palas Mall Iași un exemplar din cartea ”Marele Uriaș Prietenos”, de Roald Dahl. Volumul fusese recomandat, la școală, unuia dintre copiii săi.
Foto: Coperta cărții ”Marele Uriaș Prietenos”
Ulterior, Ostaficiuc s-a revoltat că paginile conțineau ”greșeli gramaticale” și a sesizat Protecția Consumatorului, inspectorii instituției deplasându-se la sediul librăriei pentru verificări. Din decizia instanței unde firma care administra librăria a contestat sancțiunile primite ca urmare a controlului reiese că inspectorul OPC a constatat următoarele: ”(…) produsul reclamat Marele Uriaș Prietenos, Editura Grupul Editorial Art, conține greșeli gramaticale, dezacorduri, ceea ce se evidențiază, de exemplu, la pagina 47 «eu e plin de zbuciumeală», «tu ascultă tot ce zice eu».
Nu există nici o informare prealabilă în prefață, că această carte cuprinde greșeli gramaticale și dezacorduri care să informeze consumatorul. Este un produs neconform, ceea ce contravine art. 7 lit b din OG 21/1992 și se sancționează conform art. 50 al.1 lit c din OG 21/1992.
S-a luat și măsura complementară de oprire definitivă de la comercializare a cărții și restituirea contravalorii cărții către persoana ce a făcut reclamația, conform art. 15 al.4 din OG 21/1992. (…) editorul avea obligația de a respecta normele gramaticii limbii române, iar prin modalitatea redactării și tipăririi textului se induce în mintea cititorului ideea că aceste exprimări nu constituie greșeli gramaticale.”
În plus, firma a fost amendată cu 1.000 de lei.
Iată un fragment din carte relevant pentru stilul întregului volum:
- „- Te… te rog nu mă mânca, se bâlbâi Sophie.
Uriașul scoase un hohot răsunător de râs.
– Doar pentru că eu e uriaș, tu crezi că eu e un buhăhăpăitor de oameni! strigă el. Tu aproape că are dreptate! Uriașii e toți buhăitori și criminoși. Și chiar hăpăiește omleți! Ne aflăm în Tărâmul Uriașilor acum! Peste tot este uriași! Afară este faimosul uriaș Sfărmă-Oase! Sfărmă-Oase hahalește câte doi omleți dulci și subțirei în fiecare seară la cină! Zgomotul este de ureche-spărgător!”
Judecător: ”Analiză ce nu cade în atribuțiile agentului constatator”
Sancțiunile au fost contestate la instanțele din Iași (judecătorie și tribunal) care, atât pe fond, cât și în apel, le-au anulat. Judecătorii care au analizat dosarul au constatat, inclusiv în baza unui punct de vedere al unui scriitor, că personajul principal Marele Uriaș Prietenos ”nu știa să vorbească, având limbajul unui copil de 2 ani, acesta făcând dezacorduri și greșeli gramaticale. Cartea nu conține erori de traducere, de tehnoredactare sau erori gramaticale, dezacordurile și greșelile gramaticale regăsindu-se și în varianta originală a cărții, fiind folosite de autor în mod intenționat, tocmai pentru a se înțelege în mod clar că personajul folosește expresii greșite și face greșeli gramaticale. Traducătorul cărții a păstrat aceste elemente, care sunt de esența poveștii, pentru a nu altera opera și a păstra caracterele originale ale personajului, așa cum au fost ele scrise de autor.”
Judecătorul a mai susținut că aspectele reținute în procesul-verbal nu sunt contravenții, ci constituie ”o analiză literară a cărții, analiză ce nu cade în atribuțiile agentului constatator.”
Pe baza cărții lui Dahl, Steven Spielberg a regizat filmul BFG, lansat în 2016. Vezi mai jos traierlul filmului
Protecția Consumatorului a depus apel, invocând că editorul trebuia să avertizeze cititorii, în prefață, de existența greșelilor. Magistratul de la această instanță a respins argumentația, afirmând că ”respectivele greșeli nu sunt erori de tehnoredactare, tipar sau editare, ci exclusiv modalitatea de exprimare a unuia dintre personajele cărții respective, ceea ce ține de conținutul literar-artistic al cărții respective. (…) Nu i se poate imputa petentei că nu a reținut o stare de neconformitate cu privire la care să fi întocmit o notă de constatare sau avertizare cu privire la caracteristicile scrierii literare respective în sensul cererii de apel. Un asemenea demers ar fi fost în fapt o veritabilă critică literară, sarcină care nu poate fi pusă în sarcina unui distribuitor de cărți.”
Deși au trecut aproape patru ani și jumătate de la momentul sentinței definitive, nici până acum Protecția Consumatorului din Iași nu a returnat firmei cei 1.000 de lei, după cum ne-a declarat un reprezentant al acesteia care nu a dorit să comenteze în mod oficial mai mult despre incident.
Ostaficiuc: ”Eee, da, dar nu poți da așa ceva unor copii”
În februarie 2021, în discuția cu reporterul G4Media.ro, Ostaficiuc și-a păstrat aceeași percepție despre volum: ”Mi-am dat seama că unele expresii erau sub orice critică și de aceea am făcut sesizarea”, a spus politicianul. La observația că limbajul era unul utilizat în mod deliberat de către autor, Ostaficiuc a reacționat astfel: ”Eee, da, dar nu poți da așa ceva unor copii de clasa a V-a-VI-a, un asemenea limbaj obscen!” El a adăugat că și acum ar proceda la fel ca în 2015: ar sesiza Protecția Consumatorului.
Marius Eugen Ostaficiuc (43 de ani) este un vechi membru PSD, care a urcat pas cu pas în carieră pe linie de partid, de numele său fiind legate mai multe scandaluri și afaceri controversate. A fost membru în nenumărate AGA și CA-uri, consilier local până în 2016, acum fiind director în cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași. Ulterior, aici s-a angajat și soția sa. Primul său serviciu a fost de electrician la RENEL, între 1995 și 1999.
Unul dintre protejații fostului primar și lider PSD, Gheorghe Nichita, Ostaficiuc a cerut, în 2013, unor subordonați din partid să se infiltreze printre manifestanții de la un protest ce îl viza pe Nichita și să deturneze lozincile și scandările. Presa locală a publicat mai multe anchete care îl legau de dubioase afaceri imobiliare. În prezent este președintele Organizației Municipale PSD Iași și, din decembrie 2020, deputat. Anul trecut a fost cercetat penal pentru încălcarea regimului armelor și munițiilor, dar cazul a fost clasat.
Foto: Comentariu scris cu erori gramaticale pe Facebook, în 2020, de Marius Ostaficiuc
Șeful de la Protecția Consumatorului Iași, la momentul amenzii din 2015, era numit pe linie politică, tot de PSD, și se numea Alexandru Hordilă. De profesie polițist, Hordilă era unul dintre apropiații lui Nichita, cel care i-a încredințat, până în 2013, conducerea Poliției Locale. În mandatul lui Hordilă, Poliția Locală a fost acuzată, în mod repetat, că devenise ”garda pretoriană” a primarului, fiind utilizată în scop politic. După decăderea lui Nichita, Hordilă s-a întors în cadrul Poliției Naționale.
Ambii au negat faptul că au intrat în contact la momentul reclamației. ”Nu știu ca domnul Ostaficiuc să fi fost cel care a făcut sesizarea. Noi am tratat-o la fel ca orice altă sesizare”, a declarat Hordilă, iar Ostaficiuc a afirmat că a mers singur la sediul instituției și a scris-o, fără a face intervenții.
- ”Ai zice că o reclamație aberantă, suntem liberi să facem astfel de reclamații, dar s-au luat măsuri. În procesul-verbal de contravenție, deci Roald Dahl era contravenientul, se specifica faptul că autorul folosește cuvinte care nu există și construcții gramaticale incorecte. (…) Nu știu dacă aici era doar calitatea de părinte, părintele cred că avea niște pârghii prin care a putut mobiliza Protecția Consumatorului să ia aceste măsuri oficiale” – Scriitorul Florin Bican, într-o dezbatere recentă despre literatura pentru copii
- Citește aici o recenzie a cărții Marele Uriaș Prietenos
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
86 comentarii