G4Media.ro

Marele Uriaș Prietenos, răzbunat. Comisarul de la Protecția Consumatorului Iași care a…

Sursa: Facebook/ BFG

Marele Uriaș Prietenos, răzbunat. Comisarul de la Protecția Consumatorului Iași care a amendat cartea a fost condamnat că lua mită de la mici comercianți pantofi pentru soție, cremă de ghete, o curea, lăzi de banane sau pepeni

La 2 ani după ce a amendat librăria care vindea cartea ”Marele Uriaș Prietenos”, un comisar de la Protecția Consumatorului Iași a fost condamnat pentru luare de mită, decizia a rămas definitivă în condțiile recunoașterii vinovăției. Șpaga consta în pantofi pentru soție, cremă de ghete, o curea, lăzi de banane sau pepeni

Marele Uriaș Prietenos se poate considera ”răzbunat”: unul dintre cei doi comisari de la Oficiul pentru Protecția Consumatorilor (OPC) Iași care au amendat librăria ce vindea volumul omonim a ieșit din sistem pe ușa din dos. În 2017, Leonida Barbu a recunoscut că a luat mită în timpul serviciului și a primit 3 ani de închisoare, cu suspendare.

Anterior, se pensionase pe caz de boală. În schimb, colega sa de la momentul controlului lucrează și acum la OPC Iași.

Săptămâna trecută, G4Media.ro a relatat  faptul că, în februarie 2015, la sesizarea unui consilier local PSD ce avea să devină ulterior deputat, OPC Iași a amendat cu 1.000 de lei o librărie din Iași pe motiv că volumul ”Marele Uriaș Prietenos” de Roald Dahl conținea ”greșeli gramaticale”.

În plus, a fost interzisă comercializarea cărții. Firma care administra librăria a anulat sancțiunile în instanță, în 2016, dar nu și-a primit nici acum banii înapoi.

Echipa OPC Iași care a sancționat librăria era formată din comisarii Leonida Barbu și Monica Pintilie. Exact la doi ani după acel moment, în februarie 2017, Barbu a primit 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru luare de mită în formă continuată, recunoscând comiterea faptelor.

În rechizitoriu, procurorii au arătat că, în perioada noiembrie 2015-mai 2016, Barbu a luat șpagă, în mod frecvent, de la diferiți mici comercianți pe care îi verifica în exercitarea atribuțiilor de serviciu. Și o colegă a sa, D.M.D., a fost pusă sub învinuire, într-un dosar separat.

Descrierea infracțiunilor săvârșite (fragmente din sentința Tribunalului Iași prin care comisarul OPC a fost condamnat):

  • 19 noiembrie 2015: Barbu și colega sa au controlat o firmă, au găsit totul în regulă și ”Cu acest prilej, în legătură cu atribuțiile de serviciu îndeplinite, cei doi au luat fără a plăti: D.M.D. a luat o pereche de ghete de iarnă culoare neagră marca Rieker cu o valoare de peste 250 lei, iar Barbu Leonida a luat o pereche de pantofi de damă de culoare bej combinat cu negru marca Regal Elegance cu prețul de 199 lei”;
  • 1 martie 2016: a pretins și primit de la reprezentatul unei societăți o ladă cu banane si portocale;
  • 15 martie 2016: în urma unui control într-un magazin sătesc, Barbu ”a remarcat că pe etichetele de comercializare a fructelor nu era menționată țara de proveniență iar pe produsele de panificație nu erau specificate felul și cantitatea amelioratorilor utilizați în procesul de fabricație”. A solicitat și a primit de la patroană 400 de lei pentru a nu aplica sancțiuni. La plecare, Barbu a luat din magazin două cabluri electrice de alimentare pentru radio-casetofon, iar colega sa o minge de fotbal de culoare galbenă, fără a le plăti;
  • 21 martie 2016: cei doi comisari au amendat o societate. ”Ulterior, în data de 5 aprilie 2016 Barbu Leonida, în virtutea atribuțiilor de serviciu îndeplinite a pretins și a primit bunuri alimentare de la aceasta unitate în valoare de 30 de lei”;
  • 27 martie 2016: aflându-se la un punct de lucru al unei firme pe care o sancționase anterior, ”a solicitat administratorului acestei societăți o pereche de pantofi pentru soția sa în valoare de 130 de lei. Ulterior, din cauza faptului că pantofii nu i-au plăcut soției sale, Barbu Leonida nu a mai luat pantofii”;
  • 27 martie 2016: Barbu l-a contactat pe administratorul unei firme și i-a cerut 2 geci în valoare de 270 de lei. ”Când a aflat că administratorul dorea să-i facă o reducere la cele două produse și nu i le dădea gratis, Barbu Leonida a renunțat să mai ia bunurile”;
  • 1 aprilie 2016: de la firma de mai sus a luat o pereche de pantofi marca Otter de culoare maro-bleumarin în valoare de 229 lei, cremă de ghete în valoare de 19 lei, un burete luciu în valoare de 17 lei, fără a achita nimic;
  • 13 aprilie 2016: a solicitat administratorului unei firme să-i monteze gratuit un aparat de aer condiționat marca Kyato;
  • 27 mai 2016: după ce, cu trei luni mai devreme, dăduse avertisment unei firme, ”a pretins și primit de la vânzătorii de la punctul de lucru al societății din piața CUG Iași o lădiță de căpșuni cu o greutate de 5 kg în valoare de 55 lei, o lădiță cu piersici cu o greutate de 10 kg în valoare de 40 lei și doi pepeni cu o greutate de 6 kg fiecare în valoare totală de 12 lei.”;
  • 27 mai 2016: Barbu a pretins și primit de la administratorul unui PFA o pereche de pantaloni și o curea.
    Conchizând că Barbu ”după îndeplinirea, sau chiar în timpul exercitării acestor prerogative, solicita și primea de la comercianții pe care îi controla sau pe care îi controlase (deci persoane care au fost sub autoritatea funcției cu care fusese învestit) diferite bunuri sau sume de bani”, și pe baza recunoașterii faptelor, judecătorul l-a condamnat la 3 ani de închisoare, cu suspendare. În timpul anchetei, comisarul OPC s-a pensionat pe caz de boală.

Alături de altă colegă a sa de la OPC Iași, Monica Pintilie, Barbu a amendat, în februarie 2015, o librărie din Iași pentru faptul că, în volumul ”Marele Uriaș Prietenos”, de Roald Dahl, au fost identificate ”cuvinte care nu există” și ”greșeli gramaticale”.

Nici Leonida Barbu și nici Monica Pintilie nu au putut fi contactați pentru a comenta decizia luată în 2015.

De fapt, după cum fusese intenția autorului, remarcată și de judecătorul care a anulat sancțiunea, ”cartea nu conține erori de traducere, de tehnoredactare sau erori gramaticale, dezacordurile și greșelile gramaticale regăsindu-se și în varianta originală a cărții, fiind folosite de autor în mod intenționat, tocmai pentru a se înțelege în mod clar că personajul folosește expresii greșite și face greșeli gramaticale.

Traducătorul cărții a păstrat aceste elemente, care sunt de esența poveștii, pentru a nu altera opera și a păstra caracterele originale ale personajului, așa cum au fost ele scrise de autor.” OPC Iași a susținut, însă, că aceste aspecte trebuiau descrise în prefața volumului.

Sesizarea OPC Iași fusese făcută de un politician local pe nume Marius Ostaficiuc, ajuns, în decembrie 2020, deputat PSD.

El a explicat, pentru G4Media, că ”Demersul meu a fost unul civic, impulsionat și de reacțiile unor părinți ce mi-au semnalat aceste aspecte. Era și perioada în care se folosea tot mai mult Google translate, metodă de traducere aproximativă. Nu îmi propusesem să mă răfuiesc nici cu Editura, nici cu Dahl, nici cu Uriașul, ci doar atrăgeam atenția unei instituții a statului, în speță OPC, asupra unei probleme” și că ”În continuare cred că, scoase din context, practicile acestea de mutilare lingvistică au gradul lor de periculozitate.”

Sursa Foto: Facebook/ The BFG

Citește și

Marele Uriaș Prietenos are un dușman de moarte în România. Un deputat PSD a reclamat la Protecția Consumatorului cuvintele inventate de Roald Dahl care au intrat în Oxford Dictionary / Ce a decis instanța

Inamicul Marelui Uriaș Prietenos revine cu precizări: Intervenția mea de atunci a adus mari servicii de vânzare editurii românești / Eu însumi am avut impresia că sunt agent de marketing al simpaticului uriaș al lui Dahl

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Pai normal ca s a enervat. El cauta pepeni. Ce sa facă el cu cărți șpagă?? Cornete!!

    • Hai sa nu facem confuzii… reclamatia in speta asta nu a fost facuta de un neica-nimeni ca mine sau ca tine, ci de ditamai viitorul parlamentar PSD, om de nadejde al partidului. Iar in cazuri din astea ordinul se executa, ca altfel se desfiinteaza instant postul si ramai pe drumuri.

  2. „un comisar de la Protecția Consumatorului Iași a fost condamnat pentru luare de mită”

    GRESIT!!!
    TOTI comisarii de la OPC iau mita!
    Primesc reclamatia, merg cu ea la comerciant si-i spun sa iasa cu ceva „la interval”, altfel ii dau amenda meritata. Comerciantul se executa, le da micilor spagari cate ceva, iese curat la control, iar reclamantului i se spune ca faptele reclamate nu se confirma. Prinde orbul, scoate-i ochii.

    Luati la verificat TOTI „comisarii” OPC si vedeti ce reclamatii au rezolvat in ultimii ani. Cei amendati n-au vrut sa dea, ca altfel ieseau curati ca zapada galbena.

    • Exact așa, TOȚI ABSOLUT TOȚI…. „COMISARII”, indivizii ăștia care nu știu decât câteva art. de legi, ca niște papagali și fără , absolut nici un fel de discernământ se aruncă sa te amendeze „CONDIȚIONAT”. Fără scrupule.

  3. Mai sa fie. Si razbunat, si politizat.

  4. Marele Uriaș întodeauna va învinge micul ciubucar, piticul nimeni, bidigania nefolositoare, și tot așa.

  5. Cum e posibil că un funcționar OPC, prins la furat, sa fie menținut în funcție?! Cum e posibil că animalul politic PNL-ist, de la apele române, să fie bine merci în funcție, după ce tocmai a dat afară un inginer cu experiență că să pună în loc o pițipoanca cu pile?!

    • Exista si cazuri cand afla seful celui spagar si-l roaga sa-si dea demisia pentru a nu face brandul de ras. Dar sunt putine.
      Interesant ar fi de urmarit bugetul anual al institutiei – cu cat sunt platiti legal acei oameni.
      Premierul Catu are o parere formata despre ANPC – castiga prea putin, au nevoie de sporuri, au plan de amenzi, ANAF are plan de incasari… etc