G4Media.ro

Mari tensiuni politice în UE pe tema mașinilor electrice care amenință să…

Sursa foto: Facebook/ Szijjártó Péter

Mari tensiuni politice în UE pe tema mașinilor electrice care amenință să dinamiteze Consiliul European. Germania respinge planul de a interzice rapid motorul clasic, Franța vrea accelerarea procesului

Berlinul și-a schimbat radical poziția privind sfârșitul motorului cu combustie internă în 2035, iar tensiunile riscă să dinamiteze Consiliul European care începe joi la Bruxelles. O altă temă de fricțiune între marile puteri europene e energia nucleară, iar summitul se anunță tensionat, potrivit unei analize Le Figaro.

Și Le Monde acordă spații largi temei, aratând că schimbarea orientării Germaniei în ceea ce privește motoarele cu ardere internă, opoziția din ce în ce mai mare față de zonele cu emisii reduse din Franța și prețul ridicat al modelelor electrice sunt factori care împiedică tranziția sectorului auto.

Pentru România, tema este una de maximă importanță, dată fiind dependența ridicată a economiei de industria auto (prin cele două uzine de la Mioveni și Craiova, dar și prin miile de firme care furnizează servicii și componente industriei auto), dar și puterii scăzute de cumpărare a mașinilor electrice, mult mai scumpe decât cele clasice.

Oficial, cei 27 de șefi de stat și de guvern din UE se reunesc pentru a discuta despre războiul din Ucraina, despre competitivitatea Uniunii în fața Statelor Unite și a Chinei, despre comerț, energie și imigrație.

Dar subiectul cu o mare încărcătură politică e viitorul industriei auto și al energiei nucleare. Pe fiecare dintre aceste două teme, Parisul și Berlinul sunt în dezacord. Iar succesul tranziției ecologice depinde de ele.

De altfel, o întâlnire bilaterală este prevăzută între Emmanuel Macron și cancelarul Olaf Scholz, probabil vineri dimineață. În timp ce Berlinul a subliniat miercuri că motorul cu combustie nu se află pe agenda summitului, Palatul Élysée a avut grijă să nu pună gaz pe foc. „Suntem pe deplin conștienți de dificultățile care pot apărea din cauza situației coaliției germane”, a declarat un consilier al președintelui.

Totuși, Emmanuel Macron vrea să meargă mai departe. El intenționează să lanseze o dezbatere cu omologii săi despre locul energiei nucleare, bazându-se în special pe cei zece parteneri pe care i-a reunit pentru a apăra această energie, printre care și România. „Trebuie să avem o discuție strategică în cadrul Consiliului European pentru a decide o dată pentru totdeauna dacă noi credem în mod colectiv că energia nucleară joacă un rol în decarbonizare sau nu. Fie spunem da, iar aceasta trebuie să fie inclusă în toate textele în care este relevantă. Ori spunem nu”, a explicat Elysée, unde se cere o „poziție fermă și coerentă” și respectarea neutralității tehnologice.

În ceea ce privește schimbarea de opinie a Berlinului privind sfârșitul motorului cu combustie pentru 2035, aceasta a fost percepută ca un cutremur, luându-i prin surprindere pe europeni. Fără Germania, este acum imposibil să se obțină un vot al Consiliului cu majoritate calificată asupra textului, în timp ce alte state membre – Italia și Polonia în special – s-au opus încă de la început.

Berlinul dorește ca după 2035 să fie permisă utilizarea combustibililor electronici sau a combustibililor sintetici. Acest lucru ar însemna menținerea motoarelor termice și perturbarea opțiunii structurale a UE în favoarea vehiculelor electrice.

Refuzând să se angajeze în mod clar să elimine motoarele cu combustie în favoarea unui combustibil scump și poluant, Olaf Scholz pune în pericol tranziția ecologică a Europei și viitorul industriei sale auto”, critică Diane Strauss, director al think-tank-ului francez Transport & Environment.

Comisia a încercat să găsească o soluție cu Berlinul în ultimele zile, înainte de reuniunea celor 27 de state membre ale UE. Într-o propunere prezentată marți în presă, s-a propus ca motoarele cu combustie internă să fie blocate astfel încât să poată funcționa doar cu combustibili sintetici începând cu 2035. „Ideea este să le spunem germanilor: dacă chiar credeți în asta, atunci investiți cu adevărat! Nu ne vom lăsa păcăliți de această iluzie a combustibilului sintetic care le-ar permite să păstreze motorul cu combustie internă chiar dacă nu există combustibili sintetici”, a explicat un diplomat european. Discuțiile continuau miercuri. În ceea ce privește Italia, aceasta a informat Comisia cu privire la preferința sa pentru biocombustibili.

Giorgia Meloni, care susține puternic constructorul Ferrari, consideră că sfârșitul planificat al motorului cu combustie până în 2035 este „prea ideologic”. În sens mai larg, ea consideră că tranziția ecologică reprezintă un risc de dezindustrializare pentru țara sa. Oricum ar fi, Parisul și alte capitale vor fi inflexibile. În timp ce China este deja cu zece ani înaintea europenilor în domeniul mașinilor electrice, nu se pune problema redeschiderii textului sau a amânării termenului 2035. „Trebuie să ne ținem de ceea ce s-a convenit”, a avertizat Laurence Boone, secretar de stat pentru afaceri europene, la începutul acestei săptămâni.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

36 comentarii

  1. In UK nu mai poti vinde sau cumpara masina cu cumbustie interna incepand din 2030, desi mi-e greu sa cred ca se poate intampla pt ca ei sunt mult in urma Germaniei sau Frantei. In Londra nu se vede nici o scjimbare la mijloacele de transport in comun, ori aici trebuie sa intervina statul

    • Peste tot trebuie sa intervina statul pentru ca industria e prea puturoasa si imbuibata ca sa faca schimbarile necesare. Se plang ca sunt prea scumpe masinile electrice dar asta ar trebui sa-i motiveze sa le fabrice cat mai repede si cat mai multe. Cine se apuca de asta printre primii are numai de castigat, vezi Tesla si China.

  2. Ești postac rus plătit să ataci UE. Patetic.

  3. In curand, Ursula o sa plece de la conducerea UE. O sa vina cineva mai stabil si o sa rezolve multe probleme lansate de ea. Se vor gasi solutii pentru toate. Nu e panica. Cu toate problemele la care a fost supusa UE, mereu a cazut in picioare.

  4. @The_Visitor Alternativa mai buna la UE, nu exista. UE trebuie sa se reconstruiasca, asta e tot. Avem nevoie de lideri mai competenti.

  5. Imediat au apărut postacii ruși să critice UE, din fundul grădinii lor de subzistență, înainte să fie trimiși la moarte de Putin.

    • Eu nu critic UE, eu critic conducerea, care pe alocuri este una extrem de dezamagitoare. Dar nu as renunta la apartenenta la UE, la democratie pentru nimic in lume!

    • Ești plătit să urăști UE și USR, lucrezi pentru Rusia. UE te deranjează fiindcă vrea stat de drept, nu hoția ta rusească. Iar USR nu pot fi șantajați și asta te roade, nu poți concepe cum unii pot fi cinstiți, nu ca tine.

  6. Ionuț, ești postac al AURusia. Între timp, Putin și-a făcut palate pe spinarea celor ca tine.

  7. @CuOchiiPeRusi, nu e fan AUR si nici USR, sustine in schimb PSD.

  8. AUR e o aripă a PSD, fosta aripă a lui Codrin.

  9. @DaciaLogan1
    Total de acord cu tine. NATO și UE, cu toate problemele lor, sunt printre cele mai bune lucruri care s-au întâmplat României post-decembriste.

    Nu trebuie să-ți bați capul cu „CuOchiiPeRusi”, zis și „Vladimir Putin e vaccinat cu Pfizer”/”Marcel Trollacu”, omul e în altă dimensiune. Nu e capabil(ă) să înțeleagă că, dacă nu ești de acord cu anumite decizii ale *conducerii* UE, nu înseamnă că îi susții pe ruși. Toți cei care nu sunt de acord cu părerile lui/ei sunt numiți „șobolani ruși”.

    • Nu o sa iesim din UE si din NATO, nu avem voie sa facem aceasta greseala, care ne-ar arunca in bratele Rusiei. Nu avem voie sa dam cu piciorul acestei evolutii. Trebuie sa ramanem in UE sa cream un viiitor mai bun pentru noi si pentru generatiile viitoare si in NATO, pentru ca sunt scutul nostru!!!!

    • @Made in Romania, daca si cei care spun de rau de UE, ar specifica mai des ca au ceva cu „CONDUCEREA” poate nu s-ar mai agita nici ceilalti. Ca atata timp cat nu se specifica, oamenii au impresia ca se vb de doamne fereste (ro-exit-caca)…si se sperie, de narativul rusesc.

    • Pensiile nemeritate sunt la 0.85% din PIB și vor ajunge la 1.5% din PIB în viitor. Educația primește 2.18% din PIB, care în alte țări e 6% din PIB. Cine apără pensiile speciale e scursură PSDNLAUR.

    • @DaciaLogan1
      De acord, dar dacă „au impresia că se vorbește de RoExit”, înseamnă că oamenii despre care vorbești tu au renunțat la gândirea critică și sunt deja pe pilot automat.

    • PSD vrea pensii speciale cât mai mari, dar ele nu ar trebuie să existe deloc, curvă de partid ce ești.

  10. Nici măcar nu ai citit programul USR dar zici de el. Nu urăște nimeni nici bugetarii nici ortodocșii, nici familia. Mai lasă minciunile. USR s-a luat de sinecuriști nu de bugetarii care își fac treaba și care sunt vitali societății, în ce privește familia tradițională, USR a susținut referendumul pentru familie. Iar în ce privește construcția, USR susține dezvoltarea infrastructurii, a educației.

    Faptul că împrăștii minciuni nu mă face decât să cred că fie ești plătit pentru asta, fie faci parte din sinecuriști, rudele lor, pile,etc..

  11. @Ionut,
    Sunt de acord cu tine legat de faptul că UE își dă cu stângul în dreptul, uneori. Nu reușesc, însă, să înțeleg indignarea ta legată de USR.

    Să zicem, totuși, că ai avea dreptate. Care e alternativa? AUR? Nu, mulțumesc. PSDNL? Sunt la putere de 30+ de ani, ești mulțumit(ă) de ce au lăsat în urmă? Eu nu.

    Cred că, dacă e un lucru asupra căruia putem cădea de acord, este că există o lipsă de leadership bun în majoritatea țărilor din UE (inclusiv România). Și atunci nu văd altă soluție decât să încerci să votezi (ceea ce consideri că este) răul cel mai mic. Sau să te implici tu în politică și să încerci să schimbi ceva.

    • El nu e indignat, ci pur și simplu e în timpul programului.

    • Ionuț e plătit de ruși să mintă împotriva UE și USR.

    • Toata ura asta impotriva politicienilor corupti…trebuie doar sa ne uneasca pe noi, poporul si sa fim uniti impotriva rusilor. Sa fim uniti, sa dorim sa ramanem in UE, pentru un viitor mai bun!!

    • Iți crești copiii în cultura hoției, ca orice PSDist. USR sunt oameni cinstiți, ceea ce te deranjează.

    • @Ionut Dacă Barna a deturnat fonduri europene de ce DNA a clasat dosarul? Poate de fapt pentru că nici nu exista fapta? Doi la mână, e trist că nu cunoști cum funcționează sistemul electoral, dar ca să îți clarific, voturile alea pe care zici că le-ar fi furat Clotilde erau egale cu hârtia igienică la momentul ăla. Voturile se numără în secțiile de votare sub supravegherea membrilor din comisie, care își pun semnătura pe procesul verbal. Acesta din urmă este folosit la numărătoarea de voturi de la BEC. Singurele partide care au avut membri în toate secțiile de votare au fost PSD și PNL. USR și AUR neavând suficienți oameni. Deci în concluzie, ca Clotilde să fi furat voturi, cum spui tu, ar fi trebuit să o fi făcut-o la numărătoarea din secții și să fi avut girul PSD și PNL împreună.

  12. Germania are ținta pusă pentru 2030 la nivel național. Ei vor să devanseze limita aleasă de comisia europeană pentru ceilalți, în special Europa de Est, ca să aibă cui vinde. 2040 e o țintă aleasă de multe țări din lumea a 3-a, dacă ăla e nivelul nostru atunci hai cu 2040.

  13. Ionuț e o curvă plătită de ruși să mintă.

  14. @Ionut
    CuOchiiPeRusi nu spune nimic inteligent sau constructiv și nu cred că ar trebui luat ca etalon al USR.

    În rest, nu pot fi de acord cu unele lucruri pe care le-ai scris mai sus. Iau afirmația ta:

    „Vrei să blochezi Ciuma Roșie să crească pensiile? Ok! Luptă pe plan intern nu pune plafonul de 9,4% în PNRR!”

    Bun. Repet, care e alternativa? Să votăm tot PSDNL? Păi ăștia nu au nicio intenție să scoată pensiile speciale, cred că e destul de evident. Să votăm AUR? Păi chiar tu ai zis că sunt extremiști.

    • Alternativa e USR, care a scris PNRR ca să primească România 30 de mld. de euro pentru investiții. PSDNL aruncă acești bani pe fereastră, ca să mențină furtul numit pensii speciale.

    • @CuOchiiPeRusi
      Relaxează-te, trage aer adânc în piept și nu mai uita să iei pastilele.

      Ești ok? Bun. În caz că nu te-ai prins, întrebarea era adresată lui Ionuț, iar pentru mine e retorică.

    • @Ionut
      Nu am spus că sunt fan USR. Am spus că nu consider PSDNL sau AUR ca fiind o soluție pentru România, atât.

      Ai făcut mai multe afirmații pe care nu pot nici să le confirm, nici să le infirm. Ar trebui să stau să verific că ce spui e adevărat și nu e ceva preluat de la TV (chiar dacă intențiile tale, poate, sunt bune).

      Rămâne, totuși, întrebarea: ok, înțeleg că ești supărat pe USR (și nu, nu încerc să te conving să-i votezi), dar care e alternativa? Ne place sau nu, cineva tot va veni la butoane, nu?

  15. S-ar putea ca in scurt timp sa nu mai doara in 14 pe China….au o poluare acolo de o tai cu cutitul. Cand am fost in delegatie acolo, simteam ca am nevoie de GPS de la noxele alea. Umbla oamenii pe acolo cu masti de dinainte de pandemie, pentru ca aerul este irespirabil. Sa iti mai zic ca isi capseaza frunzele cazute inapoi pe ramurile copacilor? Ca vopsesc efectiv copacii sa para verzi? Oamenii aia sunt total inconstienti….

  16. Se vede ura rusului împotriva UE, gândind „dacă China poluează, ăsta ar fi un pretext ca Europa să nu evolueze, să rămână la mașini pe benzină și să cumpere petrol rusesc”. Dar e doar un pretext, piața mașinilor electrice va fi uriașă, iar UE se va umple de bani, Rusia dispărând de pe hartă.

  17. Rusia va rămâne o hazna, indiferent ce minciuni postați, pentru că rușii sunt scursuri sălbatice, nu sunt capabili să-și lase țara să se dezvolte, o fură și o distrug ei, singuri.

  18. 1. Dacă-s așa grozave mașinile electrice, să le mărească producția de astăzi, să se înghesuie lumea la ele! De ce trebuie interzise neapărat alea pe combustie internă?
    2. Materialele prime pentru tranziție sunt disponibile din surse securizate sau va depinde întregul continent de cine știe ce țară bananieră?
    3. Mai trage AUR 2-3 puncte din chestia asta. Și ne mirăm că tot crește.

  19. Deci țări ca Armenia, Egipt, Cambodia, India, Kenya,..au ca termen 2040 și nouă ni se pare 2035 tras de păr? Să înțeleg că ar trebui să fim și noi în rândul lor nu?

  20. Știi că Germania are termen pus la 2030 nu? Ei vor 2040 pentru cei din est ca să le poată vinde lor. Că pe piața din vest nu vor face față la Tesla, Hyundai, Toyota, ….