G4Media.ro

Marian Fișcuci, prietenul din copilărie al lui Liviu Dragnea, a fost achitat…

Sursa: Inquam Photos/ Autor: Florin Albei

Marian Fișcuci, prietenul din copilărie al lui Liviu Dragnea, a fost achitat definitiv într-un dosar de evaziune fiscală de 1,2 milioane de euro. Instanța a anulat interceptările făcute de DNA cu SRI

Înalta Curte l-a achitat luni, printr-o decizie definitivă, pe Marian Fișcuci, prietenul din copilărie al lui Liviu Dragnea, trimis în judecată de DNA pentru acuzația de evaziune fiscală de 1,2 milioane de euro din dosarul Proinvest, potrivit minutei de ședință.

  • Minuta integrală: Dispozitivul dec. pen. nr. 187 Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, de partea civilă Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi de inculpatul Simionescu Adrian Constantin împotriva sentinţei penale nr. 157 din 10 aprilie 2020 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, în dosarul nr. 3506/1/2017, privind pe intimaţii inculpaţi Fişcuci Marian şi SC Proinvest SRL. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală obligă pe apelantul intimat inculpat Simionescu Adrian Constantin la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului. În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea apelurilor declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de partea civilă Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală rămân în sarcina statului. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală onorariilor cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru apelantul inculpat Simionescu Adrian Constantin şi intimaţii inculpaţi Fişcuci Marian şi SC Proinvest SRL, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 220 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 28 iunie 2021.

Instanța a menținut astfel prima sentință. În aprilie 2020, instanța motivase că ”fapta nu este prevăzută de legea penală” după ce judecătoarele de cameră preliminară, Lucia Tatiana Rog și Luciana Mera, au anulat cele 535 de convorbiri telefonice interceptate în perioada iunie – noiembrie 2014, ca urmare a deciziilor CCR privind binomul SRI-DNA. Cele două judecătoare au făcut parte și din completul care l-a condamnat definitiv pe Liviu Dragnea la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive.

Despre ce este vorba în dosarul Proinvest. Firma Proinvest este administrată şi deţinută de Marian Fişcuci, prieten din copilărie cu fostul lider PSD Liviu Dragnea şi primul patron Tel Drum. Fişcuci este cel căruia, în 2000, preşedintele CJ Teleorman, Liviu Dragnea, i-a privatizat compania de construcţii drumuri Tel Drum. Treptat, Fişcuci s-a retras din companie şi s-a implicat în Proinvest, înfiinţată în 2001. Proinvest are afaceri în agricultură şi intermediază vânzarea de utilaje agricole.

Potrivit rechizitoriului DNA, există mai multe elemente care îl leagă pe Liviu Dragnea de firma Proinvest. În afara faptului că Proinvest este deţinută de prietenul lui Dragnea, Marian Fişcuci este reprezentat în procesul din instanţă de avocatul Marian Nazat, apărătorul fostului lider PSD din procesul angajărilor fictive.

De asemenea, Fişcuci a fost asociat cu fosta soţie a lui Liviu Dragnea, Bombonica, în firma care administra hotelul Turris din Turnu Măgurele.

În plus, Proinvest a făcut afaceri cu firma bulgărească din Nikopol, Fun Speed, deţinută de fostul prefect şi deputat de Teleorman, Adrian Simionescu. Potrivit DNA, între 21 martie 2013 şi 8 aprilie 2014, Florinel Marinaş, la acea vreme cumnatul lui Liviu Dragnea, adică fratele Bombonicăi, a deţinut 25 la sută din acţiunile firmei bulgăreşti Fun Speed. Marinaş a fost şi administratorul firmei din Bulgaria între noiembrie 2012 şi aprilie 2014.

Şi nu în ultimul rând, Proinvest importa utilaje agricole din Bulgaria de la firma Fun Speed şi le transporta cu ajutorul companiei Tel Drum, despre care procurori DNA susţin că era controlată de Liviu Dragnea.

Care sunt acuzaţiile din dosarul Proinvest. Potrivit DNA, Marian Fişcuci importa utilaje agricole prin firma Proinvest de la producători din Franţa, Germania, Polonia sau Olanda cum ar fi Claas, Maschio Gaspardo, Lemken şi alţii. Le vindea mai departe.

Însă, dacă ar fi făcut-o pur şi simplu către cumpărători din România ar fi trebuit să platească TVA statului român. Aşa că, au explicat procurorii DNA, Fişcuci ar fi interpus formal, între Proinvest şi beneficiarii finali din România, o firma fantomă din Bulgaria. E vorba de Fun Speed din Nikopol, deţinută de fostul prefect şi deputat de Teleorman, Adrian Simionescu. Prin această mutare, Fişcuci şi cu Simionescu ar fi simulat tranzacţii intracomunitare şi nu au fost nevoiţi să plătească TVA. Astfel, au reuşit să aibă un preţ competitiv, mai mic decât al concurenţei, pe piaţa dealerilor de utilaje agricole.

„În cadrul acestei operaţiuni comerciale fictive utilajele erau transportate de la sediul SC PROINVEST SRL Alexandria pe teritoriul Bulgariei şi reintroduse la scurt timp în România (în cursul aceleaişi zile – stăteau în Bulgaria câteva zeci de minute în aşteptarea următorului bac, sau cel mult o zi ) şi livrate beneficiarului final”, arată procurorul DNA Paul Dumitriu în rechizitoriu.

Prin această schemă simplă, dar eficientă, numai între 2012 şi 2014, Fişcuci şi Simionescu ar fi reuşit să nu plătească TVA statului român de peste 1,2 milioane de euro. Ei sunt judecați acum pentru evaziune fiscală, iar fostul deputat şi pentru acte de comerţ incompatibile cu demnitatea avută. Fiind vorba de evaziune fiscală de peste jumătate de milion de euro, acuzaţiile sunt extrem de grave, cei doi riscând teoretic între 5 şi 11 ani de închisoare. Fostul cumnat al lui Liviu Dragnea, Florinel Marinaș, a fost scos până la urmă de sub urmărire penală.

Exemplu de interceptare anulată de instanță:

Simionescu: În Bulgaria, se face declaraţia pe baza facturii până pă 15, la facturile care au venit până-n 15 şi până pă 15, luna viitoare, la facturile care au venit după 16…. data. Aia demonstrează că ai TVA, că d-aia o faci p-aia, ca să nu plăteşti TVA, să te-nscrii acolo că n-ai plătitor de TVA la facturile cu pricina.

Fişcuci: Da…

Simionescu: După care, intracomunitar, bulgaru’ socoteşte când utilaju’ a apărut. E… (n.l. neinteligibil) la modu’: bă, ţi-a facturat Fişcuci! Da’ utilaju’ a venit în Bulgaria?”, este una dintre interceptările relevante din dosar realizate în data de 14 iunie 2014, orele 11:00:31 și anulate de judecătoarele Mera și Rog.

Procurorii nu au la dosar însă numai interceptări realizate cu SRI, ci şi alte probe cum ar fi documente, calculatoare, ştampile, fotografii şi filmări ale transporturilor de utilaje pe ruta România – Bulgaria – România, mărturii, constatări tehnico-ştiinţifice, procese-verbale, evaluări, rezultate inclusiv din percheziţii, percheziţii informatice şi o comisie rogatorie cu Bulgaria, se arată în rechizitoriu.

Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Sursa foto: Inquam Photos/ Autor: Florin Albei

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. Nota de plată ar trebui trimisă la CCR.

    • N-ați înțeles, dacă se fac acum alegeri în România le vor câștiga PSD și AUR, deci judecătorii deja s-au repoziționat.

    • DNA-ul trebuie sa fie repornit.
      DNA-ul trebuie sa declare recurs extraordinar in anulare.
      Procurorii trebuie sa-i trimita in judecata pe judecatorii corupti de la CCR, care au cerut eliminare probelor obtinute cu ajutorul DNA si a judecatorilor corupti, care au ingnorat aceste probe, pentru aderare la un grup infractional organizat, pentru abuz in serviciu si pentru favorizarea infractorilor.
      In baza trimiterii in judecata, presedintele trebuie sa-i suspende sau sa-i revoce.
      Asa nu se mai poate !

    • DNA-ul trebuie sa fie repornit.
      DNA-ul trebuie sa declare recurs extraordinar in anulare.
      Procurorii trebuie sa-i trimita in judecata pe judecatorii corupti de la CCR, care au cerut eliminare probelor obtinute cu ajutorul SRI si a judecatorilor corupti, care au ingnorat aceste probe, pentru aderare la un grup infractional organizat, pentru abuz in serviciu si pentru favorizarea infractorilor.
      In baza trimiterii in judecata, presedintele trebuie sa-i suspende sau sa-i revoce.
      Asa nu se mai poate !

  2. Și dacă s-au qnulat interceptările?
    Alea erau singurele probe ale evaziunii?
    Așa se probează o evaziune? Cu înregistrări audio? Nu cu înregistrări contabile?

    • „Procurorii nu au la dosar însă numai interceptări realizate cu SRI, ci şi alte probe cum ar fi documente, calculatoare, ştampile, fotografii şi filmări ale transporturilor de utilaje pe ruta România – Bulgaria – România, mărturii, constatări tehnico-ştiinţifice, procese-verbale, evaluări, rezultate inclusiv din percheziţii, percheziţii informatice şi o comisie rogatorie cu Bulgaria, se arată în rechizitoriu.”

  3. De cand a venit la ICCJ prietena Savonii, nu se mai dau condamnari.

  4. pedeapsa cu moartea pentru coruptie cea mai buna solutie

  5. Sa votati Ciolacu, fiindca el e altfel… Chiar sustine ca va inversa schimbarile in justitie facute de Dragnea…

    PSD s-a schimbat, in sensul ca a schimbat tot ce si-a propus. Multi din PNL se uita cu admiratie la cojones lui Dragnea. A facut ce ei n-au indraznit.

  6. Romanul de rand isi merita soarta, cel mai sarac si mai analfabet din toata Europa

  7. Mulțumim CCR, de asemenea mulțumim Înaltă Curte de Casație și Justiție! Deși ați avut atâtea alte probe incriminatorii l-ați făcut scăpat pe asta. A dat ‘cat trebe’ , este?

  8. Păi dacă ICCJ nu mai condamna pe nimeni, dacă DNA nu mai are cu cine și cum face dosare, eu cred ca trebuie trimiși la șomaj cu toții. Să rămână mafia să guverneze țara…

  9. cind codruta facea sali pline la dna erau destule voci care o acuzau de dosare politice Acum e mai bine ? Nu luau cine stie ce pedepse dar ii treceau transpiratiile

  10. Infractorii PNL opereaza mana in mana cu teroristii CCR, vezi operatiunea criminala Iohannis-Gheorghe Stan.

  11. Un pic de ajutor de la CCR n-a stricat niciodata …. traiasca si infloreasca coruptia! (in umbra CCR)

  12. Prima institutie care trebuie desfiintata, este CCR. A doua institutie , justitia. Cu aceste doua institutii in actuala forma ,tara aceasta nu are nici un viitor.

  13. Deci, au fost anulate probe determinante, care l-ar fi trimis pe prietenul hamsterului acolo unde-i e locul, la pușcărie, doar pentru că ciordache, dragnea, niciolicea, suin șerban niciolae și tot psd-ul au hotărât că tehnica de interceptare a SRI nu trebuie folosită pentru prinderea hoților. Nu din cauză că individul ar fi nevinovat.
    Băi ciolanule, să nu te mai aud că-i acuzi pe alții de atac la democrația și statul de drept din România.

  14. cred ca deja avem in codul penal delictul „prieten in copilarie cu unul care nu voia sa cumpere si mai multe rachete americane”

  15. ASTA E ! HOT, DAR L-AU FACUT dornenii SI tudoreii „CINSTIT”

  16. pai nu instanta a anulat, ci legea 🙂

  17. Esenta evaziunii fiscale este ca statul sa piarda bani cuveniti din taxe si impozite. In aceasta schema statul nu a pierdut niciun ban. Daca vindea utilajele pe firma din Ro , Proinvest percepea clientului TVA. Acest TVA ar fi fost deductibil penrtu client. Unde a pierdut statul bani? Poate DNA-ul impune sa nu ai firma in alta tara?

    • daca utilajele chiar au fost transportate in bulgaria si aduse inapoi nu e nicio problema. daca firma bulgareasca nu s-a inregistrat in romania depasind plafonul nu e treaba dna!

  18. PSD a infiltrat toate instituțiile de forță şi media . Plus că a mituit cu salarii exorbitante pt salariile din România şefi din :poliție jandarmerie parchete salarii mari pensii speciale mită PSD pentru instituțiile statului prin care şi le au fidelizat. Trusturile de presă au fost fidelitate prin alocarea de mari sume de bani. Nu prea înțeleg de ce Curtea de Conturi nu cercetează acest trafic clandestin de banI şi proveniență lor. Iar DNA ar trebui să se sesizeze la evaziune fiscală dare şi luare de mită.

  19. CCR DEASUPRA TUTUROR. FĂCUTĂ DUPĂ IDEILE LUI ILIESCU DEASUPRA A TOT ŞI TOATE! ÎNTĂRIT DE HOȚUL ESCROCUL ŞI PUŞCĂRIAŞUL DRAGNEA SĂ POATĂ INTERPRETA CONSTITUȚIA DUPĂ CUM LE CONVINE HOȚILOR. APROAPE CĂ A REUȘIT SĂ DEZINCRIMINEZE CORUPȚIA MITĂ TRAFICUL DE INFLUENȚĂ ŞI EVAZIUNEA. CEI 7 MAGNIFICI DIN CCR CARE RĂSPUND COMENZILOR POLITICE AR TREBUI CONDAMNAȚI LA ÎNCHISOARE PE VIAȚĂ. AU FĂCUT DIN CONSTITUȚIE O TÎRFA CARE SE TĂVĂLEȘTE CU TOȚI MAFIOȚII.

  20. Supercalificatii procurori , ceva probe materiale irefutabile aveau ? Sau si-au intocmit rechizitoriul numai pe convorbiri inregistrate , sunt convins ca daca existau dovezi incontestabile , nici un judecator nu il achita .