Marian Preda, rectorul Universității din București, despre prezența sa în comisiile care aleg membrii CNADTCU: Eu sunt acolo tocmai pentru a preveni formarea unei comisii în care să nu fie reprezentate cele mai bune universități
Marian Preda, rectorul Universității din București și unul dintre cei 12 rectori care vor să numească membrii CNATDCU, a declarat pentru Edupedu.ro că dacă Ministerul Educației vrea să le interzică persoanelor cu funcții de conducere să facă parte din comisiile de selecție, atunci același principiu trebuie aplicat și celorlalte consilii consultative ale ministerului. “Eu sunt acolo tocmai pentru a preveni formarea unei comisii în care să nu fie reprezentate cele mai bune universități și cele mai prestigioase nume pe domeniul științelor sociale”, a precizat Preda.
- Reacția vine după ce Edupedu.ro a publicat lista celor 12 rectori care se bat pe puterea de-a numi membrii CNATDCU și de a decide unde merg fondurile doctorale și afacerile plagiatelor. Tudorel Toader, Marian Preda, Daniel Breaz, Valentin Popa, Lucian Georgescu, Nicolae Istudor se află printre aceștia, în mijlocul unei dezbateri care a împărțit lumea academică în două: de ce vor să controleze rectorii direct și la vedere forul specialiștilor care decide toate promovările din universități, cine devine conducător de doctorat, către cine se împart banii de cercetare rezervați școlilor doctorale și soarta marilor plagiate?
- De remarcat că Monica Anisie, ministrul Educației – cel care are atribuția de a desemna membrii CNATDCU și deci decizia finală – este marele absent din această dezbatere. Demnitarul a evitat să tranșeze această discuție și să-și spună poziția cu privire la posibilitatea ca rectorii înșiși să propună membrii Consiliului.
“Dacă se impune restricția, atunci ea trebuie făcută conform unei reguli: toate persoanele cu funcții de conducere în cercetare sau învățământ superior ar trebui să fie scoase din lista de experți care îi selectează pe ceilalți. La nivel de principiu. Întrebarea mea este: ok, și până la urmă care este reproșul? Dar acum 4 ani, când eram președintele Senatului și am fost tot în calitate de expert, era vreo problemă? Presupunând că este o problemă pentru un director, ce pot face eu greșit? Să selectez pe cineva preferențial? Dar mai sunt alții care fac propuneri“, a declarat Marian Preda, pentru Edupedu.ro.
“Pe mine nu mă deranjează să mă retrag. Propunerea [ca Marian Preda să fie în comisiile de selecție a membrilor CNATDCU, în Comisia de Sociologie, ştiinţe politice şi administrative – N.Red.] a fost făcută de universitate. Dar nu mă voi retrage, atâta timp cât vor fi alte persoane cu funcții de conducere în comitele de selecție a CNATDCU, rectori, dar și directori de institute de cercetări sau reprezentanți ai Academiei și ai altor instituții. Întrebarea mea este: dacă anumitor persoane li se impun restricții pentru a fi în aceste comitete, care e regula?“, a susținut Preda.
Acesta a precizat: “mă retrag mâine, dar atunci vreau să fie o regulă aplicată pentru toți: cei care sunt în comitetele de selecție a membrilor CNATDCU nu ar trebui să fie conducători de instituții“.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii