G4Media.ro

Marii câștigători și perdanți ai alegerilor parlamentare din 2020

Marii câștigători și perdanți ai alegerilor parlamentare din 2020

Marele câștigător al alegerilor parlamentare, deși PNL a fost drastic sancționat la vot, este președintele Klaus Iohannis. A scăpat în sfârșit de Orban, este pe cale să instaleze la Palatul Victoriei premierul lui. Guvernul format din PNL și USRPLUS anunțat încă din campanie va putea forma relativ ușor majoritatea în Parlament împreună cu UDMR.

A reușit să-l determine pe liderul PNL să plătească de unul singur pentru deciziile greșite luate la Cotroceni.  Controlul asupra viitorului guvern va crește semnificativ. Centrul deciziei se mută cu totul la șeful statului. El va împărți funcții și resurse prin interpuși loiali lui, lipsiți de autonomie sau ambiții politice.

Pe termen scurt, Ludovic Orban se va vedea nevoit să se mulțumească cu rolul de executant al ordinelor venite de sus, dacă mai dorește o funcție importantă în stat. A acceptat fără prea mult entuziasm să demisioneze, deși responsabilitatea pentru scorul sub așteptările liberalilor trebuie căutat înainte de toate la Cotroceni. Prin demisia de luni seara, Ludovic Orban plătește oalele sparte de Klaus Iohannis, care își păstrează astfel coronița de câștigător, fără mari dureri de cap.

În egală măsură, Klaus Iohannis poate fi trecut și în categoria marilor perdanți. Partidul său a pierdut la scor mare în fața PSD-ului cu care s-a luptat direct toată campania, cu obiectivul explicit de a-l face cât mai mic. Lovitura este cu atât mai grea, cu cât Klaus Iohannis s-a implicat pe față în campanie în calitate de șef al statului. Pe scurt, s-a luptat direct cu PSD și Marcel Ciolacu, dar a pierdut la scor. Totuși, rezultatul bătăliei se decide la masa verde, iar aici șeful statului are toate cărțile în mână.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, trece și el în galeria marilor câștigători, dar pierde guvernarea. Pe termen lung, victoria de la alegerile parlamentare din 2020 îi va consolida poziția de președinte de partid. Ciolacu susține că după redistribuire partidul său va ajunge la 35-37% din mandatele parlamentare.

Totuși, PSD a pierdut cel mai mare număr de voturi față de alegerile din 2016: aproape 1, 5 milioane, mai mult decât oricare alt partid. Liberalii au câștigat chiar câteva mii în plus față de acum patru ani, USRPLUS chiar 200 de mii. Una din explicațiile pierderii de altitudine este că pandemia a speriat mai ales electoratul rural, dar nu este singura.

Apariția AUR a tăiat elanul PSD, furându-i câteva sute de mii de voturi. Noul partid a aspirat o parte din electoratul peremist, dezorientat după plecarea echipei Dragnea. Însă tot nu este suficient pentru a justifica diferența atât de mare de voturi față de acum patru ani: 1, 5 milioane.

Marcel Ciolacu și noua echipă de conducere au pierdut, totuși, ceva important: încrederea unei părți importante din propriul electorat. Pe de altă parte, a recâștigat încrederea socialiștilor europeni, care văd din nou în PSD un partid frecventabil, apropiat valorilor europene.

În treacăt fie spus, AUR se numără printre marii câștigători. Un partid înființat abia în urmă cu un an a performat în alegerile parlamentare, obținând aproape 9%, peste 500.000 de voturi. Nu este deloc puțin lucru. Însă victoria a fost obținută cu ajutorul esențial al sistemului, care pus la un loc toți demonii extremismului care bântuie societatea românească, personaje dubioase, a investit resurse imense în umflarea acestui monstru politic creat artificial în laborator cu scopul principal de a rupe cât mai mult din voturile PSD. Ei, marii păpușari din spatele AUR, au câștigat pariul inventând un monstru politic.

În plan secund exista foarte probabil și alte rațiuni, cum ar fi captarea frustrărilor reale din societate care pot degenera oricâd într-o mișcare de extremă dreaptă autentică, cu lideri adevărați, scăpată de sub control.

Câștigători sunt și cei de la UDMR, care au reușit să treacă pragul, chiar dacă Uniunea a pierdut și ea 89.000 de voturi față de anul 2016. Etnicii maghiari au avut însă noroc cu cea mai slabă prezență a românilor la urne din ultimii 30 de ani, astfel că UDMR a reușit să treacă totuși peste pragul electoral de 5%.

Cam atât la capitolul câștigători. Lista perdanților conține nume grele.

Marele perdant este fostul premier Ludovic Orban. După un an și o lună de guvernare slabă și de înfruntări subterane cu șeful statului, a ajuns cu spatele la zid și s-a văzut nevoit să se predea. Viitorul său în fruntea PNL este incert. Neclar la acest moment dacă va fi recuperat într-o funcție importantă în viitorul Parlament.

Lista perdenților categorici: Pro România și PMP au ratat intrarea în Parlament. Acest moment marchează ieșirea lui Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu și Traian Băsescu din politica mare. Un fost președinte și doi foști premieri eșuează în cimitirul politicii românești. Cu aceste rateuri la activ, ar fi greu de imaginat o revenire în perioada următoare.

În fine, România a avut de câștigat, dar și de pierdut de pe urma alegerilor. Din păcate, din cauza campaniei au fost amânate o serie de restricții, iar autoritățile locale și centrale au evitat anunțarea de măsuri nepopulare. Prețul plătit de noi toți este azi foarte mare, cu mii de infectări zilnice, secții de terapie intensivă pline și decese.

Prin intrarea AUR, partid de extremă dreaptă, în Parlament s-a înregistrat un evident regres democratic. Participarea foarte slabă la vot din cauza pandemiei trece tot în contul pierderilor, o parte semnificativă din electorat nu este reprezentată politic.

Totuși, România a mai făcut câtiva pași mici înainte. În ciuda pandemiei, procesul electoral a avut loc, iar la capătul lui există premisele formării unui guvern format din partide pro-occidentale, pro-reformă. Nu este puțin lucru, având în vedere că în perioade de criză economică și sanitară de amploarea celei de azi, partidele ultra-populiste sau extremiste câștigă periculos teren.

 

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

74 comentarii

  1. De unde știe Tăpălagă că AUR a fost creat în laborator? Dacă are dovezi să le aducă, dacă nu, atunci ăsta nu mai e jurnalism, e bârfă de babe în fața blocului.

    • Pt ca au folosit tactici de laborator foarte bine gandite si tintite. Dat fiind ca AUR n-a aparatu pe niciun TV, dar au stut sa foloseasca micro-targetarea pe Facebook, asta coroborat cu ce prosti se dovedesc a fi politicienii de pe listele AUR atunci cand deschid gura sa spuna ceva, e clar ca partidul AUR e o jucarie creata de cineva cu bani si mijloace, adica niiste experti buni in a folosi tehnici alternative la cele traditionale (TV, radio, afise, pliante, etc.)

    • Tu ești Simion?
      Citește teoria lui Iulian Fota. Și eu subscriu la ea.
      Am voie!

    • Da’ unde a fost ”creată” GAURA? Hai, cu subiect, predicat și complement circumstanțial de loc, că ăsta trebuie să știe. ”dacă nu, atunci ăsta nu mai e ”comentariu, e trolling de postaci.

    • Probabil ca stie de la cei care lucreaza la laborator. Este acelasi lab0rator care a creat si USR.

    • @Victor

      Stii ce spun cercetatorii neuro-psihhiatrici? Ca creierul uman e lenes, nu vrea sa faca efort si de aceea ii place sa gandeasca in alb si negru nu in multe nuante de gri asa cum sunt de fapt realitatea si viata. Prin urmare indemnul meu e sa-ti pui creierul un pic la contributie. Nu le da asa la foc automat pt ca creierul tau lenes le da in alb si negru. Mai degraba pune mana si citeste, informeaza-te, analizeaza, compara, discerne (toate astea sunt eforturi pt creier pt ca cer munca) si apoi pronunta-te.

    • @Bad@
      Degeaba te zvârcolești toată ziua aici și răspunzi disperat cu nșpe mii de ghilimele la toate mesajele, băi limbricule, că ați luat-o sus urât de tot de la „mafia” PSD 😀

      bahahahahahahaha 😀 😀 😀

    • Cauta material despre Calin Georgescu,propunere de prim ministru aurî!
      Cauta material pe google despre unul Hurduzeu, si mai sint multi , care scriu in gazeta sputnik! Sper ca stii ce e sputnik … bani de la moscova direct! Sa sti ca are dreptate tapalaga de data asta! Acesti oameni enumerati mai sus au avut la bucuresti numeroase intilniri cu dughin (ideologul si consilierul lui putin).
      Pe listele lor e plin de fosti generali de Secu, si de fani moscova! aurî este aripa neagra a psd!
      Din pacate pentru noi am fu…o rau de tot cu acest partid

  2. Castigatori raman mafiotii crimei organizate institutionale iar perdantii sunt romanii care le suporta asasinatele si atrocitatile.

    • Castigator este Pahontu si clica lui de securisti care mai raman capusati pe la Iohannis inca 4 ani

  3. Iohannis a eșuat cu propaganda lui.Si ca partid ,de departe marele pierzator in alegeri este USR+!!!
    Faptul că românii nu au răspuns apelului disperat a lui Iohannis spune totul!!!

    • Da, da, știm, ”de departe marele” câștigător e mafia PCR-FSN-PSD cu 29% pentru, 71% împotrivă, ca rezultat al succesului în ”propagandă”. ”Faptul că românii nu au răspuns apelului disperat” al tuturor trollilor care au transpirat până au crăpat ”spune totul!!!”.

    • Clar Iohannis este marele pierzator. S-a desumflat balonul umflat de securisti in laboratoare. Omul e un imbecil arogant slab pregatit si atat.

    • Bine, ai scris suficient!
      Mergi la casierie și încasează rublele alea.

  4. Subscriu aceste analize in integralitatea ei, cu exceptia urmatoarei afirmatii:

    „Prin intrarea AUR, partid de extremă dreaptă, în Parlament s-a înregistrat un evident regres democratic.”

    De ce sa numim regres democratic ceva ce nu ne place? Daca vom considera Parlamentul Romaniei „oglinda poporului” atunci AUR este reprezentarea perfecta a unui segment din poporul roman. Mergeti pe grupurile de Facebook unde AUR si-a facut propaganda si studiati oamenii din acele grupuri. Cum scriu, ce scriu, ce profile au. Vorbim de segmentul cel mai de jos a populatiei. Cel mai slab educat. Prin urmare eu propun o afirmatie diferita:

    „Prin intrarea AUR, partid extremist, dar neclar de care extreme, s-a devoalat cat de gros este segmentul de populatie romaneasca analfabet-functionala. Ca atare, reforma Educatiei (ca tot avem un presedinte fost profesor) se impune mai drastic ca niciodata. Radicala si din temelii”.

    • Cred ca autorul a vrut sa spuna ca, la o prezenta decenta(40%), aur n ar fi intrat in parlament. E greu sa spui ca ai democratie la nivelul asta de prezenta.

    • Era nevoie de o prezenta de peste 66% pt ca AUR cu cele jumatate de milion de voturi primite sa ramana sub pragul de 5%.

    • Pt ca au primit ordin cei din media sa loveasca in AUR in perioada asta, inca nu pot fi controlati de servicii probabil.

    • Trebuia sa intre AUR in parlament ca sa se vada cat de putin suntem constienti de ceea ce inseamna democratia.
      Acesta este un partid atat de eterogen incat se va destrama la prima provocare. Cu lideri/ideologi care (unii) sustin ca femeia e nimic in fata barbatului iar (altii) sunt campioni in lupta pentru drepturile femeii, sau (altii) sustin in acelasi timp dreptul la viata al embrionului din momentul conceperii si dreptul femeii de a decide avortul…
      Si, in acelasi timp sunt campioni ai evaziunii fiscale – haha greva financiara – my ass – cand declari cheltuieli de campanie mai putin decat benzina pentru deplasari in teren dar si muuult sub tarifele pentru targetare pe net…
      Iar declaratiile de avere sunt la misto.
      Ca sa nu mai amintesc de cazier si CV.
      In cateva luni (putine) se vor incaiera pe motive ideologice (pana una-alta neprecizate ca a fost timpu scurt din septembrie) apoi pe functii, apoi pe sinecuri promise de psd (atentie! PSD inca isi pastreaza pozitia dominanta in parlament indiferent de compozitia coalitiei de guvernare – vremelnica).
      Istoria recenta ne invata din experienta PRM PPDD, care erau de departe, mai bine structurate, ceea ce nu le-a impiedicat sa se dizolve in PSD.
      AUR e partidul alba-neagra, care a pacalit cateva sute de mii de naivi promitandu-i fiecaruia razbunare pe o tema punctuala, dar care in urmatoarele cateva luni cat va mai exista nu va realiza nimic altceva decat zgomot. Si divertisment pentru cine gusta genul de circ.
      In afara de PSD care va fi – posibil – tentat sa sponsorizeze din umbra niste atitudini politice pe care nu si le poate asuma public deschis, doctrinar, tot asa cum a facut cu PRM, nimeni nu va dori sa se asocieze cu ei.
      Deci 10% spam.
      AUR nu pot intra in ecuatia puterii decat daca au forta sa declanseze un razboi civil DOAMNE FERESTE!
      Mare atentie!

  5. A pierdut si tapalaga ( portavocea usr )

    A pierdut si dan barna ….. ohooo si asta nu se opreste inca pierde ( se pare ca si va pierde si libertatea )

    Ce sa faci ….. prostul moare de grija altuia

    • Sunt votant USR+, recunosc ca am atacat PNL-ul inainte de alegeri (meritat pe cele mai multe subiecte) din dorinta de a-i determina pe cei indecisi intre PNL si USR+ sa voteze USR+ dar acum gata, s-a terminat. Alegerile au trecut si urmeaza 4 ani de munca si constructie. E cazul sa terminam cu intepaturile si sa ne punem serios pe treaba ca o echipa unita.

      Nu zic sa ne coboram standardele, nu zic ca USR+ n-ar mai trebui sa critice acte de coruptie grosolana daca acestea se intampla in PNL, dar fapt e ca criticele zilnice trebuie sa inceteze. Altfel nu se va putea lucra constructiv. Cele 2 partide trebuie sa faca o echipa unita si sa se sprijine reciproc in parlament in reformele pe care vor sa le faca. Astep niste maturitate de la USR+ de data aceasta. Pe modelul Angelei Merkel, unul din cei mai de succes politicieni europene. Crezul lui Merkel a fost intotdeauna: „Nu poti sa faci politica fara compromisuri, dar atunci cand faci un compromis el trebuie sa fie optimal”.

    • Bine Catalin. Ai scris și tu suficient.
      Ai făcut norma.
      Mergi și tu la casierie și încasează rublele alea.

    • Zdreanța hoață care fură numele bad@ și trollează pentru mafia PCR-FSN-PSD poate fi ușor recunoscută după punctuație, indiferent ce fantoșă folosește: agramatul fie pune virgule peste virgule ca să fie sigur, fie nu pune nici una. Se vede imediat, mai jos.

    • @Bad,
      niciuna se scrie legat…. daca tot facem pe deșteptul.

    • In cazul asta corect este „nici una” daca tot facem observatii.

    • Chiar deloc, nu e cazul unui numeral anterior ca să se scrie dezlegat, fie pune virgule (multe, adica tot pronume), fie niciuna (adică tot pronume).
      Dar de când cu Anisie la educație……

  6. Vezi ba tapalaga dacă n-ai combătut bine la cei 4 cititori ai site-ului? Tu și tagma ta de “Ziariști” cu simbrie la marxiști? Va luați in freza câte un AUR, câte un Trump, câte un Orban(adevărat unguresc, nu gloaba românească), câte o Polonie, un brexit. Va luați banii degeaba împroșcând rahat, bai jurnalist de trei parale.

    • Iar se aud mugetele de bovină rănită ale hoțului care fură numele bad@ și trollează pentru marxiștii de la mafia PCR-FSN-PSD. Își ”ia în freză” mereu, analfabetul, ”câte un ”și”, câte o virgulă și în GAURA câte o ”polonie”, câte o trumpetă

  7. Fostul premier Orban poate fi numit perdant in masura in care poate chiar a dorit asta .Mai toate masurile luate de catre fostul premier chiar inainte de alegeri , ca doar era asa o mare graba de dadeau turcii , masuri nefolositoare si mai degraba provocatoare de nemultumire in rindul electoratului , au decis acest rezultat . Inchiderea tuturor activitatilor vizibile , carantinarea , masuri economice nonnecesare ca decizie imediata , pedepsirea cetatenilor credinciosi , neplata unor obligatii la termenul stabilit , lipsa caldurii si a apei calde in condominii , neridicarea gunoaielor in timp util de pe strazile unor orase , toate acestea si multe altele facute chiar inainte de alegeri ne duc cu gindul si -DA – cred ca putem spune premierul Orban poate chiar a vrut sa piarda acest alegeri . Presedintele este cel ce pierde ca imagine iar posibilitatea de as pune in practica marile reforme se reduce , asta doar daca nu cumva o parte din PSD se rupe si cei ce vor forma o alta structura parlamentara vor vota, din umbra, toate marile proiecte la care este necesar un vot de 65 % .

  8. Devine tot mai clar ca AUR este creatia lui Johanis instrumentata prin Helvig de la SRI. Prin AUR, Johanis a rupt voturi atat de la PSD (populatii sarace si foarte slab educate) dar si de la USR (mai ales in diaspora din Italia, Spania, Franta). A fost un win-win pt Johanis.

    Cineva spunea despre Basescu ca a fost un presedinte care s-a folosit indelung de dosare primite de la serviciile secrete. Ei bine iata ca Johanis ne duce la un nou nivel. Isi pune serviciile nu doar sa-i dea dosare ci sa cheltuiasca bani, resurse si expertiza pt a putea controla el jocul politic (si democratic pana la urma) din Romania.

    • Așa e, Johannis cum scrie trollul care schimbă fantoșele dar poate fi recunoscut după grafie) a ”creat o GAURA” mare-mare de tot, în care a căzut mafia PCR-FSN-PSD. D-aia postacii vor ajunge cerșetori la poarta cimiturului, când se adună lumea să pupe moaștele.

    • Ne putem pune intrebarea: cu ce partide ar fi votat cei 9% ai AUR, daca acest partid nu ar fi fost creat?
      Pai cam 4%, electoratul fost peremist, ar fi votat cu PSD.
      2% ar fi votat cu PMP pentru ca Basarabia.
      2% ar fi votat cu Pro Romania deoarece exista si categoria alegatorilor cu simpatii de stanga, dar care dintr-un motiv sau altul nu suporta PSD.
      1% nu ar fi votat cu nimeni.

      Deci PSD ar fi avut aprox. 34%, ProRomania 6%, PMP 7%. In total 47%. Mai punem si redistribuirile, deputatii minoritatilor non-maghiare si ajungem la 50%.
      In aceasta ipoteza, orice coalitie PNL+USR+UDMR ar fi fost extrem de fragila, ar fi fost suficienta migrarea a doar cativa parlamentari intre partide pentru a se ajunge la caderea guvernului.
      In schimb, In varianta actuala, PSD+AUR au numai 43-44% dupa redistribuire.
      ————————–
      Nu stiu daca AUR a fost sau nu ideea serviciilor, a lui K.J., a PNL sau o combinatie a acestora.
      Dar pot sa spun cu certitudine ca daca a existat vreun mastermind care a gandit ca la sah cu 2-3 mutari inainte ce avea sa se intample, atunci noi, romanii de centru sau de centru-dreapta, cu aspiratii pro-occidentale si care dorim sincer modernizarea tarii, ar trebui sa ii facem acelui om statuie.

      In mod paradoxal, printr-un efect ca de bumerang, voturile pentru AUR ale unui electorat nationalist sau izolationist s-au intors impotriva lor insisi, ajutand in realitate cauza pro-occidentala.
      Cu alte cuvinte, au fost invinsi cu propriile arme…

  9. exact ca si george mai sus,il intreb si eu pe dl Tapalaga daca are dovezi ca AUR este creat in laboratoarele serviciilor de ce nu le face publice?ieri dl Pantazi a spus cu subiect si predicat ca presedintele Iohannis si pnl ul ar fi inventat AUR ptr a lua din voturile psd!!!nu e prea mult sa faci asemenea afirmatii fara sa publici nici cea mai mica dovada?

  10. …..”Ludovic Orban plătește oalele sparte de Klaus Iohannis”…… Nu cred că-i chiar așa. Oale sparte am spart și noi mai multe, ne ținâd cont de restricțiile cerute de virus. Domnule Tapalagă, mi se pare mie sau ai cam început să dai prin bară.

  11. „există premisele formării unui guvern format din partide pro-occidentale, pro-reformă.”

    Gogule, tu numesti UDMR un partid pro occidnetal si pro reforma? Poate ca ai uitat ca acum 1 an era de mana cu PSD si Dragnea cand faceau pilaf justitia.

    • UDMR e unicul castigator in aceste alegeri, este exact ce nu trebuia sa fie in parlament, daca intra PMP in parlament era cu mult mai ok… desi nu-i tare am la suflet, cunosc unul care in 2016 a fost ales pe listele PMP, 2017 PSD, 2018 PRoRO, 2020 PNL, si 2020 prinde loc in parlament la PNL,

      perdantul nr 1 este asa zisa coalitie PNL-USR… care a mizat pe faptul ca pot face singuri alianta de guvernare…. si acum nu stau la mana UDMR care va avea veto la toate legile importante pentru justitie, etc.
      Aur o sa faca galagie si vor fi absorbiti care la PNL care la PSD, in funtie de interes… iar cand va dori PSD sa pice guvernul, vor avea votul traseistilor din PNL si din AUR si UDMR

      deci cacat

  12. De acord.Multa lume si a pus speranta in USR…Se pare ca USR si a gasit noul competitor si va juca în liga cu cei de la AUR

    • Nici vorba. Inainte sa te pronunti du-te si fa o analiza sa vezi cum a votat diaspora din UK fata de cea din Italia. AUR a organizat paranghelii cu mici si sarmale in multe comunitati de romani din Italia si asa le-a castigat votul. Nu vad in ce fel oameni care voteaza dintr-o astfel de motivatie pot fi cotanti USR+. Nu exista afirmatie mai gresita decat sa spui ca AUR concureaza cu USR+.

    • Nene, compari marfa cu ambalajul. Ca si partidul lui Dan Diaconescu a trecut odata 15% la parlamentare, la prima aparitie. Si in trei ani batea vantul peste partidul ala. Vezi chiar si PMP si ALDE si ProRomania unde sunt azi.

      Sa faci un partid care sa dureze necesita munca multa in ani de zile. Iar USRPlus pare dispus sa faca munca asta. Au crescut de la 1000 de membri la 50.000, au reusit sa depuna liste la alegerile locale in 58% dintre localitati (subtire fata de PSD si PNL, dar remarcabil, tinand cont ca au plecat de o retea la nivel zero), au deja 7 primari de orase mari, 8 europarlamentari (unul e sef dr grup europarlamentar chiar – Ciolos la New Europe) si 80 de parlamentari, dupa al doilea rand de alegeri.

      Poate parea simplu, dar nu e deloc asa.

  13. O prostiei de analiză.
    Iohannis nu are nici o coroniță, nu e decât un prost cu scufie
    Liberalii s-au făcut de râs
    USR nu o să sufle în front
    Un prost e șef peste alți doi proști: PNL și USR
    Prostul nu este șef peste țară și nici peste UDMR.
    România nu a pierdut nimic. A trecut razant pe lângă o dictatură
    Grupul socialist european i-a tras una după ceafă sasului. La fel și osce.
    Prognosticul meu este că în maxim doi ani avem alegeri parlamentare

    • Poate chiar și mai devreme.
      Când se termină suta de miliarde imprumtate in lunile astea de pandemie, vine FMIul. Vine FMIul, vin tăierile. Vin tăierile, vine recesiunea. Vine recesiunea, iar pleacă toși căpșunarii și șparangheliștii. Pleacă forța de munca, scade consumul. Scade consumul, scad incasarile la buget. Creste deficitul, vine UE cu procedura de deficit excesiv. Și tot așa.
      N-or să apuce nici să se li se usuce semnăturile pe mandate.
      După care incepe incaierarea generală.
      Să vezi atunci paranghelie.
      Dacă nu se termină asta cu covidul, și vine și recesiunea, o să cam fie de luat tălpășița.
      Mă rog, ăștia care sunt in putere.
      Restul …

    • dar când s-au ”terminat sutele de miliarde” anii trecuți, alea împrumutate de mafia PRO-USL-PSD cine a ”venit”. Nimeni. De ”venit” ar trebui să ”vină” mintea plecată a trolilor sparangheliști care vomită numai tâmpenii, că sunt puși să sperie lumea. N-au decât să-și ”Ia tălpășița”.

  14. Intram in epoca de AUR. Un partid care apare precum un ghiul pe degetul unui manelist care guita niste versuri obscene. Astia sunt marii câștigători. Se pare ca unii romani au fost atrași de numele partidului, altfel nu se explica cum de a luat 9%. Poate daca data viitoare PNL isi schimba denumirea in CUR, va avea mai multe sanse.

    • Stai linistit ca PSD si PNL deja negociaza trecerea unor parlamentari de la AUR la ei.

      AUR nu e decat un nou Partid Dan Diaconescu care se va risipi in 4 vanturi. Ramane de vazut daca si liderul lui va sfasi tot in ichisoare ca DD.

    • @Ernest mai vorbim in timp… n-aș fi asa de optimist. Astfel de partide sunt precum „omuletii verzi”: odata ajunsi la tine, nu mai pleca. Raman acolo in fundal si intervin in momentele critice.

  15. Va roade rau AUR asta. Normal ca tot rusii sunt de vina…cand a castigat Trump-rusii au fost de vina. Exista partide de „extrema dreapta” in Europa-rusii sunt de vina. Ba ai dracu rusi cum controleaza ei tot, ma…si SUA sau UE n-au nicio putere. In tara n-are nimeni nicio vina…alte partide care n-au convins sau aia de n-ai fost la vot ca le-a fost lene. Ori poate le-au controlat mintile rusii astia, cine mai stie…

  16. Ai dreptate, domnule Taplaga! Pesedistii se dau de ceasul morții. Au câștigat, dar au rămas pe din afara. Ii așteaptă o opoziție lunga și dureroasa. Cu toate umilințele la care a fost supus, Johannis este marele câștigător. Va avea e și-a dorit: parlamentul și guvernul lui. Va face uitata perioada în care a fost hartuit și umilit de pesedisti și acoliții lor Succes!

  17. Ca sa vezi, ce usor creeaza „sistemul” un partid si-l si duce la 9%, al naibii sistem. Puteti sa va luati de mina cu Dragnea, ca si el stia tot atitea despre „sistemul” care il urmarea sa-l bage la pirnaie. Pe el si pe alti virtuosi psd-isti.
    Domn’ Tapalaga, rusii lucreaza la cv-l lui Simion de ani de zile si la restul (la aia din jurul lui) cam tot de atit. Mai lasati-o jos cu sistemul.
    Asadar speculam amindoi, eu insa chiar urmarindu-i actiunile acestui Simion de vreo 4-5 ani.

  18. Nici nu e de dorit pentru ca dusmanii trebuie tinuti chiar mai aproape decit prietenii.

  19. Cit despre „masurile dure si nepopulare” pe care le doriti luate va puteti adresa cu incredere domnului Base, el e specialist in actiuni rudimentare si tocmai i s-a mai eliberat agenda.

  20. Marele castigator este PNL.
    Ii vor initia pe cei de la USR , insa nu cei de la UDMR, cum se poate baga mana in banul/ bugetul public fara frica, cu acoperire juridica de sus .
    PNL va cumpara la bucata la un pret cinstit si pe cei de la AUR ( care de abia asteapta ofertele)
    Va fi o cursa rapida pentru chivernisire pina in momentul cind Romania va intra inevitabil in faliment.

  21. Daca ajustam procentele cu prezenta la vot vedem ca USR & PNL au luat cam aceleasi procente fata de 2016. Cat despre USR – a pierdut si batalia dinOnline. AUR a scos 9% cu o campanie targetata in cateva luni.
    Barna trebuie sa plece !

    • Procente fata de ce? Fata de totalul de pe listele de vot? Si ce conteaza asta? Conteaza cati au fost la vot. Ca doara nu comparati votul din anii trecuti cu votul din perioada asta de pandemie si de ATI-uri blocate.

      USR a luat 8.9% in 2016
      Acum a luat 15,2%. Dupa redistribuire, cam 17%, adica aproape isi dubleaza numarul de parlamentari. E o crestere clara si e un rezultat ok pentru USRPlus. Nici bun, nici prost. Ok.

      Cat despre AUR: aveti rabdare, ca mai e mult pana departe, ca sa vedeti daca rezista mai multe randuri de alegeri. Faptul ca USR plus a crescut dupa 4 ani si a intrat a doua oara in parlament e o performanta in sine. E primul partid construit de la zero (in afara sulfurosilor ani 90, adica), care reuseste asta. Uitati unde sunt astazi ALDE sau ProRomania sau PPDD sau PMP. La tomberon, acolo sunt.

  22. pare ca a castigat marele mut, dar slabe sanse.

    O sa vedeti voi ce pretentii vor avea UDMR!

    Dupa… USR e cunoscut pentru jocul dublu, deci, o sa fie o distractie maxima.

    Talpalarga ca de obicei, doar numara, el crede ca oamenii astia sunt roboti.

    Bai Dane, tu ai prins CDR?

    E o coalitie foarte fragila asta, PNL-USR-UDMR, oricum marele castigator e PSD, astia 4 ani o sa faca totul praf, daca rezista atat, iar dupa USR va deveni istorie probabil, lumea va intelege ca daca stau in pat cu PNL sunt aceiasi poveste.

    Chiar credeti ca Ciolacu vroia guvernarea? Sa fim seriosi! Cine guverneaza in perioada asta va avea pierderi mari in procente, dar aici se vede clar ce se doreste, furt generalizat timp de 4 ani, ca oricum nu mai ies.

    Mai vorbim Dane in 4 ani!

  23. PNL și Orban nu au pierdut numai din cauza lui Iohanis, ci și pe mâna lor.
    Însă eu nu prea am sesizat că ar fi existat și „înfruntari subterane” între Orban și Iohanis, cum zice dl. DT!

  24. Cel mai mare castig pentru Romania e faptul ca pesedistii au pierdut controlul Parlamentului !🎩
    Pentru USR+ e un castig mare faptul ca numarul parlamentarilor s-a dublat, le recomand sa nu lase Justitia din mana . 💪

  25. Orban este obisnuit cu retragerea. Este sacrificabilul prin definitie. Demisia lui era in fisa postului.
    Ceea ce nu vede – pare-se – nimeni, este ca el a facut ceea ce parea imposibil: a scos psd de la guvernare fara sa aiba majoritate. Nu ne place de Orban, mie unul nu! dar el a facut-o si nu vad pe altcineva sa fi fost in stare.
    Acum poate sa se retraga la depou dar vreau sa vad care mai poate sa se laude cu asa ceva. Toti ceilalti ne-au explicat cum ca nu se poate.
    Orice ar face dupa asta ar fi mai putin.

    • Eu nu vad unde e performanta.

      Acum un an, PNL ajunsese la 47% in sindajele de opinie, iar PSD-ul cobora pentru prima oara sub 20% in sondaje. Mi se pare o mare contra-performanta sa ajungi intr-un an la PNL-25%, PSD-30%.

  26. Mă așteptam să ne zici dacă vin investitorii. Dacă vin locurile de muncă. Dacă nu mai pleacă căpșunarii și sparangheliștii. Dacă nu ne ia FMIul la unșpe metri. Dacă vinea apa caldă in gaura asta de lume. Dacă scăpăm de gunoaie. Dacă sunt locuri la spital, la morgă sau la cimitir.

    In rest, că a căștigat un politruc și a pierut altul, e un fel de a face clasamentul păduchilor versus căpușe de pe capră.

    Capra tot râioasă și păduchioasă e.
    Și tot cu coada pe sus.

  27. Dle Tapalaga, ati pus punctul pe i cu aceasta fraza:
    „A reușit să-l determine pe liderul PNL să plătească de unul singur pentru deciziile greșite luate la Cotroceni.”

  28. PSD a câștigat împotriva tuturor detașat și trebuie să propună premierul și formează guvernul în jurul PSD, a luptat cu președintele care și-a călcat atribuțiile și constituția, a luptat cu presa aservită PNL momita cu zeci de milioane de euro . PSD are merite deosebite în aceste alegeri iar PNL trebuie să stea în opoziție 4 ani .

  29. Ce Dumnezeu? Mi-e greu să cred că Dan Tăpălagă nu știe că UDMR e singurul profitor al pragului alternativ! Dacă vrea să ne manipuleze , totuși, îi recomand altceva!

  30. Basescu intra in Parlament, cel putin la Seant, are 4.9% si doar sectii favorabile din diaspora ramase de contabilizat. Ai putea sa nu mai faci afirmatii eronate.

  31. Guvernarea pnl a fost clar peste cosmarul cel 3 ani de dinainte, dar la standarde europene a fost una cel mult mediocra. Iohannis a gresit ca s-a implicat in campania electorala in stilul base, exact ce a evitat in primul mandat. Partizanatul activ si chiar nepotrivit pe alocuri al presedintelui a scarbit o mare parte din populatie. Orban a fost un om echilibrat si a incercat sa dea impresia ca repara regresul din ultimii ani, dar pnl e un partid mare si nu foarte diferit de cel de dinainte. USR+ condus de doi lideri necarismatici, dar ambitiosi a reusit sa isi indeparteze o gramada din membrii, si prin urmare, simpatizanti din cauza galagiei constante create de demisiile sau excluderile constante. USR+ a reusit performanta sa isi dubleze scorul din 2016, a fost votat doar de aprox 150k mai multi votanti. AUR mi se pare ca a preluat o parte din electoratul pierdut a usr si pnl, poate chiar a adus la vot oameni care pana acum nu mergeau. Tipul ala de la aur a declarat tot la G4 ca e director de marketing la o firma care vinde case (?!), deci daca il duce capu un pic, mai vorbeste si cu oamenii din jur ca sa ii inteleaga si se stie la fb targeting poate fage ravagii. NB Am fost la toate alegerile de cand am acest drept si de cand exista usr am votat cu ei, aproape ca un cec in alb.

  32. Dan Cenzuratorul

  33. George Simion a fost promovat din greu la A3, si la Romania Tv, si la Tvr, si la B1 (Bobita Paunescu e si el in spatele lor, ca si Ghita din Serbia, clar), dar si la Radio Romania Actualitati! Am auzit franturi de dezbateri la radioul national si m-am intrebat cum de ii invita cand astia nu aveau partid parlamentar. Au fost promovati in draci si de popi!

  34. Raspanditi prostia asta cu UDMR care trece pragul. Insistati in prostie. Pragul e de 5% SAU 4 judete cu 20%.

  35. TOATĂ „presa” să-și asume responsabilitatea și vina pentru ignorarea cu sau fără intenție a acestui avorton politic(aur?!) și a celor care populează sau conduc această menajerie!!inclusiv „marii” jurnalici de la tv sau online! nu aveți nici scuză!să vă fie rușine!

  36. @Giany.Sunt perfect de acord cu tine. Trebuie lăsate înțepăturile și ranchiuna la o parte, sunt necesare și unele compromisuri.Dar sunt sigur ca noua coaliție și Johannis vor găsi cele mai bune și constructive soluții, instituția dificila în care ne aflam. Iar pesedeii vor mormăi în continuare, ca au fost lăsați pe din afara. Meritau mai mult? Au uitat cum au șicanat guvernul și pe Președinte?