G4Media.ro

Marile companii farmaceutice încep să se mute în SUA pentru a evita…

Credit line: Mandoga Media / imago stock&people / Profimedia

Marile companii farmaceutice încep să se mute în SUA pentru a evita tarifele vamale

Marile grupuri farmaceutice au început să își relocalizeze producția în Statele Unite, cea mai mare piață de medicamente din lume. Timp de 30 de ani, produsele farmaceutice au fost scutite de taxe vamale, însă o eventuală contestare a acestui privilegiu de către Washington a determinat o scădere a cotațiilor bursiere în acest sector și a determinat reacția greilor din industria farmaceutică, potrivit BFM TV.

Prin urmare, de la începutul războiului comercial din această iarnă, unele mari companii farmaceutice au luat inițiativa, anunțând cu mare fast că investesc pentru a-și spori producția în Statele Unite.

Companiile americane Eli Lilly (27 de miliarde de dolari), Johnson & Johnson (55 de miliarde de dolari în următorii patru ani) și Merck, cu inaugurarea unei fabrici de vaccinuri în Carolina de Nord, au fost primele care au anunțat investiții.

Concurenții europeni au urmat exemplul în aprilie: elvețianul Novartis a anunțat că intenționează să investească 23 de miliarde de dolari în Statele Unite în cinci ani, iar compatriotul său Roche 50 de miliarde de dolari (43 de miliarde de euro).

„Se poate pune problema unui exercițiu de comunicare în acest moment”, observă Nicolas Picard, un manager de fonduri specializat în sănătate la CPRAM.

Anticiparea cererilor SUA

„Ceea ce este special la anunțurile companiilor este că le comunică atât de „puternic” – ceea ce nu făceau în trecut”, remarcă Stefan Schneider, analist la Vontobel, care acoperă Roche și Novartis.

În opinia sa, acest lucru se întâmplă pentru a oferi guvernului american „răspunsurile pe care le așteaptă la cererile sale”, în contextul în care Washingtonul încearcă să repatrieze fabrici în SUA și să creeze astfel locuri de muncă.

Dar, la fel ca alți experți intervievați de AFP, Stefan Schneider consideră, de asemenea, că „planurile globale de investiții în Statele Unite existau deja înainte de venirea la putere a noului guvern”.

Stimulente pentru a produce în Statele Unite au fost elaborate sub administrația Biden.

Grupul francez Sanofi nu a anunțat nicio nouă investiție în SUA, dar a indicat joi că ar putea „potențial” să facă acest lucru în viitor, în funcție de necesități. Sanofi a subliniat că a planificat să producă mai mult în Statele Unite cu mult înainte de sosirea noii administrații Trump. Ca mulți dintre concurenții săi, grupul Tricolor generează aproximativ jumătate din vânzările sale în Statele Unite, unde se află doar 25% din producția sa, repartizată în cinci fabrici.

A investi mai mult nu înseamnă neapărat deschiderea de noi locații, dar ar putea însemna creșterea capacității de producție a fabricilor existente sau utilizarea mai intensă a subcontractanților locali.

Accentul pe preț

Potrivit lui Stefan Schneider, ratele de utilizare a diferitelor uzine de producție „ar putea fi acum mai ridicate pentru siturile americane decât se preconiza inițial”, iar producătorii ar putea încerca acum „să producă produse pentru piața americană în Statele Unite”.

„Problema prețului medicamentelor se adaugă la problema locului unde sunt produse”, subliniază Nicolas Picard, precizând că Statele Unite sunt “prima piață în termeni de valoare pentru toate companiile farmaceutice”.

Este deosebit de interesant să vinzi produse farmaceutice acolo, deoarece prețul unui medicament este semnificativ mai mare decât în Europa, din cauza unui sistem de sănătate în care asigurătorii privați joacă un rol major.

Cu toate acestea, actorii din industrie subliniază că prețurile medicamentelor brevetate sunt stabilite de guverne sau prin acorduri pe termen lung. În opinia lor, acest lucru înseamnă că, spre deosebire de industria bunurilor de lux, de exemplu, aceștia nu vor putea transfera creșterile rezultate din taxele vamale asupra prețurilor lor de vânzare. Prin urmare, marjele lor ar putea suferi, chiar dacă rămân foarte ridicate.

În același timp, laboratoarele europene fac presiuni pentru a se lua măsuri de creștere a competitivității sectorului pe Bătrânul Continent, inclusiv o revizuire în creștere a prețurilor.

În plus față de taxele vamale, sectorul este preocupat de riscul întârzierilor în ceea ce privește autorizațiile de introducere pe piață a noilor produse.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Deci Trump e cu „Big Pharma”?

    • El e cu big orice. Acolo unde sunt miliardari si corporatii, acolo e si el. Nu se dadea el mare dupa ce a destabilizat piata ca prieteni de ai lui au facut 2.5miliarde si 800mil intr-o zi?

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.