G4Media.ro

Marile companii imobiliare din Suedia își revizuiesc în scădere valoarea activelor, în…

Photo 93218853 © Sjankauskas | Dreamstime.com

Marile companii imobiliare din Suedia își revizuiesc în scădere valoarea activelor, în timp ce prețurile scad puternic

Două dintre cele mai mari companii imobiliare din Suedia au anunţat marţi revizuirea în scădere a valorii activelor cu mai multe miliarde de coroane, în rezultatele lor din 2023, în timp ce se confruntă cu o criză imobiliară europeană despre care ambele şi-au exprimat speranţa că s-ar putea termina în curând, transmite Reuters, citată de News.ro.

Ani întregi, proprietăţile din Europa şi în special din Germania şi Suedia au fost în expansiune, pe măsură ce ratele dobânzilor au scăzut, alimentând puternic cererea. O creştere bruscă a dobânzilor, pe fondul luptei cu inflația, a dezumflat însă această bulă.

SBB, cel mai mare proprietar de active comerciale al Suediei, a revizuit în scădere valoarea proprietăţilor sale cu peste 13 miliarde de coroane suedeze (1,3 miliarde de dolari), reducându-şi portofoliul – inclusiv prin vânzări – la 73 de miliarde de coroane, de la 135 de miliarde.

Compania a înregistrat o pierdere în 2023 de peste 22 de miliarde de coroane.

Heimstaden, un investitor imobiliar cu imobile pentru locuit de la Stockholm la Berlin, a redus valoarea proprietăţilor sale de investiţii cu 31 de miliarde de coroane, cufundându-se într-o pierdere înainte de impozitare de 29 de miliarde de coroane.

Acţiunile preferenţiale ale Heimstaden au scăzut cu mai mult de 30% după ce Fitch i-a redus ratingul de credit mai mult în aşa-numitul teritoriu ”junk” (nerecomandat investiţiilor) şi compania a declarat că va amâna plăţile dobânzilor la obligaţiuni hibride.

Acţiunile SBB şi-au revenit în schimb, după ce compania a anunţat la începutul acestei săptămâni un acord pentru a-şi asigura o linie costisitoare de finanţare proaspătă, oferind o colecţie de spitale, case de îngrijire şi alte proprietăţi drept garanţie.

Ambele companii şi-au exprimat un optimism prudent că piaţa nu ar trebui să scadă mult mai departe.

”Ne aflăm acum la începutul unei perioade în care condiţiile de pe pieţele financiare se îmbunătăţesc şi în care mai multe tranzacţii imobiliare au loc la niveluri rezonabile pe termen lung. Compania lasă în spate cele mai mari evoluţii negative ale valorii activelor”, a declarat CEO-ul SBB, Leiv Synnes.

Christian Fladeland, CEO adjunct al Heimstaden, a confirmat acest sentiment.

”Sunt moderat optimist cu privire la 2024. Suntem în scădere cu 15-20% faţă de vârful din Germania şi Suedia. Mi se pare foarte dificil să văd un potenţial semnificativ pentru scăderi ulterioare”, a declarat el pentru Reuters.

El a adăugat, totuşi: ”Suedia riscă mai mult să scadă un pic mai mult”.

‘COPIL PROBLEMA’

Suedia este unul dintre cele mai bogate state ale Europei şi cea mai mare economie nordică, dar are călcâiul lui Ahile – o piaţă imobiliară în care băncile au împrumutat mai mult de 4.000 de miliarde de coroane (360 de miliarde de dolari) proprietarilor de case.

Îngreunaţi de aceste împrumuturi pentru locuinţe, suedezii sunt de două ori mai puternic îndatoraţi decât germanii sau italienii.

Şeful băncii centrale a Suediei, Erik Thedeen, a subliniat un sentiment de alarmă, arătând spre proprietăţile comerciale, mai degrabă decât împrumuturile obişnuite pentru locuinţe, ca principala ameninţare pentru bănci.

”Copilul cu probleme al Suediei este sectorul imobiliar comercial. Ei au împrumutat aproape dublu pentru fiecare coroană de profit decât au avut… acum 10 ani. Ştim din istorie că companiile imobiliare comerciale pot frâna”, a spus el la o întâlnire a oamenilor de afaceri.

Piaţa imobiliară din Suedia s-a prăbuşit în anii 1990, cufundând statul nordic într-o criză financiară. În timp ce SBB îşi închiriază proprietăţile municipalităţilor şi persoanelor fizice în clădiri cu chirie controlată, în principal în Suedia, Heimstaden Bostad deţine proprietăţi în întreaga Europă şi este unul dintre cei mai mari proprietari pentru persoane fizice de pe continent.

Cele două grupuri au devenit anul trecut simboluri ale problemelor imobiliare din Suedia şi nu numai, din cauza datoriilor lor vaste şi structurilor corporative complexe.

Marţi, Fitch a retrogradat ratingul de credit al Heimstaden AB la ”B” de la ”BB”, spunând că propunerea filialei şef Heimstaden Bostad de a nu plăti un dividend pentru 2023 ar perturba fluxurile de numerar către societatea-mamă.

Heimstaden a mai spus că nu intenţionează să plătească un dividend şi că va amâna plăţile dobânzilor pentru obligaţiuni hibride.

Grupul Heimstaden este una dintre numeroasele companii imobiliare suedeze extrem de îndatorate care au probleme din cauza costurilor de împrumut în creştere, unul dintre principalii săi proprietari, fondul de pensii Alecta, afirmând în septembrie că proprietarul are nevoie de mai mulţi bani.

Fladeland a spus că, deşi se aştepta la o îmbunătăţire generală, unele părţi ale pieţei, cum ar fi birourile, ar putea rămâne în urmă.

”Redresarea nu va fi uniformă. Vedeţi că birourile europene sunt tranzacţionate cu 20 sau 30 sau 40% sub preţurile de achiziţie observate în urmă cu cinci ani. Cazul meu de bază este că evaluările pentru locuinţe în Germania şi Suedia se vor stabiliza în 2024”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...