G4Media.ro

Marile greșeli ale futurologilor despre cum va arăta omenirea în 2020: vacanțe…

Marile greșeli ale futurologilor despre cum va arăta omenirea în 2020: vacanțe pe Lună și zboruri pe Pluto, nanoboți alimentari în locul prânzului clasic și roboți care muncesc în locul oamenilor

O trecere în revistă a previziunilor futurologilor, din urmă cu două decenii, despre cum va arăta omenirea în 2020, arată că oamenii s-au grăbit să-și dea frâu liber imaginației în privința modului în care va evolua tehnologia.

Deși a înregistrat salturi spectaculoase față de anii 90 sau chiar 2000, știința nu a ajuns totuși într-acolo încât oamenii să fie înlocuiți cu roboți la locurile de muncă, să ni se implanteze roboți alimentari microscopici în loc să savurăm cu prânz gustos sau să ne petrecem concediile pe Lună.

CNN a trecut în revistă principalele previziuni greșite ale futurologilor:

  1. Revoluția roboților care pot avea emoții

Ideea că roboții ne vor lua locurile de muncă a fost una dintre cele mai vehiculate pentru anul 2020: „Futuriștii și experții în tehnologie spun că roboții și inteligența artificială de diferite feluri vor deveni parte a vieții de zi cu zi până în 2020 și vor prelua aproape complet munca fizică”, anunța Universitatea Elon în 2006. Futurologul britanic Ian Pearson a mers chiar mai departe: „Conștiința este doar un alt sens, în mod eficient, și asta încercăm să proiectăm într-un computer”, a declarat el pentru ziarul Observer din Marea Britanie în 2005. „Este concluzia mea că este posibil să creăm un computer conștient cu niveluri supraumane de inteligență înainte de 2020”. „Cu siguranță ar avea emoții”, a adăugat el. „Dacă sunt într-un avion, vreau ca robotul să fie mai îngrozit de prăbușire decât sunt, așa că face totul pentru a rămâne în aer”.

2. Nanoboți în locul prânzului clasic

Nu numai că nu suntem înconjurați de roboți, dar nici la mic dejunul, prânzul sau cina clasice nu am renunțat, la fel cum nici la pauzele necesare pentru a le savura. Futuristul Ray Kurzweil a prezis în mod regulat că tot consumul de produse alimentare va fi pe cale de a fi eliminat până în 2020: „Miliarde de nanoboturi minuscule din tractul digestiv și din fluxul sanguin ar putea extrage în mod inteligent nutrienții precisi de care avem nevoie”, a scris în cartea sa din 2004 „Fantastic Voyage: Trăiește suficient pentru a trăi pentru totdeauna”. Kurzweil a proiectat că acești nanoboți încărcați de nutrienți ar putea „trimite restul alimentelor pe care le consumăm în drumul spre eliminare”. Roboții minusculi nu au înlocuit mesele – dar unele predicții mult mai speculative despre ceea ce mâncăm ar putea să devină realitate.

3. Vacanțe pe Lună

Unul dintre cele mai apropiate scenarii ar fi, într-adevăr, vacanțele pe Lună. Dar nici acestea nu vor fi posibile în viitorul foarte apropiat, așa că previziunea futurologilor pentru 2020 este incorectă. Vacanțele accesibile în spațiu au fost prezise de zeci de ani. „Privește înapoi ceea ce vorbeau oamenii în anii 60 sau 70 – turismul spațial a fost o viziune de multă vreme”, spune Laura Forczyk, fondatoarea firmei de consultanță spațială Astralytical. „Întoarceți-vă la acel film cu Stanley Kubrick, în care Pan Am ducea turiștii în diverse destinații”, adaugă ea, referindu-se la blockbusterul „2001: A Odyssey Space”. În 2009, în sfârșit, păream că suntem în pasul unui progres, o serie de companii și persoane fizice și-au exprimat dorința de a face din anii 2010 deceniul turismului spațial. „Până în 2020, turiștii vor vizita Luna”, a declarat Eric Anderson, de la Space Adventures, site-ului Space.com în 2009.

Citește articolul integral pe CNN.

sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Si inteligenta artificiala e over-hyped. Previziunile optimiste sunt mult exagerate.