G4Media.ro

Marile mize ale bătăliei politice din 2020: Ce obiective au Iohannis, Orban,…

Marile mize ale bătăliei politice din 2020: Ce obiective au Iohannis, Orban, Ciolacu, Barna, Cioloș și ceilalți

Alegerile parlamentare din acest an sunt aparent mai puțin tensionate decât în trecut, zarurile par aruncate, dar în realitate fiecare partid se luptă pentru fiecare vot. Mizele sunt mari. Nu doar ordinea pe podium este importantă, ci și procentele obținute de primii trei clasați. În cazul partidelor mici, ele își joacă viitorul.

  • Bătălia pentru locul 1. Este miza simbolică a acestor alegeri, pentru care se luptă PNL și PSD. Partidul care va lua cele mai multe voturi se va proclama, în mod evident, câștigătorul alegerilor. Dacă vor câștiga liberalii, va fi mai simplu pentru președintele Iohannis să-l desemneze pe Ludovic Orban pentru un nou mandat de premier. Dacă vor câștiga pesediștii, președintele Iohannis va putea mai departe să-l propună tot pe Orban, care va forma majoritatea cu USRPLUS, dar în umbra câștigătorului, deci cu mai puțină legitimitate.
  • Bătălia USR/PLUS: pragul psihologic de 20%. Pentru Dan Barna și Dacian Cioloș este vital să obțină un scor cât mai apropiat de PNL și, în tot cazul, peste pragul de 20% pentru a negocia împărțirea posturilor în viitorul guvern de pe poziții de relativă egalitate. În situația în care PNL ar câștiga alegerile cu un scor de peste 30%, iar USR PLUS ar lua sub 20%, raportul de forțe în viitorul guvern s-ar dezechilibra în favorarea liberalilor. Ei vor lua ministerele puternice, iar cei de la USR PLUS vor trebui să se mulțumească cu mai puțin. Dacă în schimb USRPLUS ia peste 20 la sută, iar distanța față de liberali va fi mică, atunci cele două partide vor negocia la sânge. În acest scenariu, formarea guvernului va fi un proces de lungă durată, deoarece liberalii vor trebui să cedeze multe ministere și posturi de conducere în favoarea noului partener de guvernare.
  • Bătălia partidelor mici: trecerea pragului electoral de 5%. Datele sondajelor de opinie sunt contradictorii în ce privește partidele mici. Nu este clar dacă Pro România, UDMR și PMP vor intra în viitorul Parlament. Un rateu ar echivala cu dispariția de pe scena politică, mai puțin UDMR care, dacă nu face pragul de 5%, mai are la dispoziție o cale pentru a accede în Parlament: pragul alternativ de 20% în minimum patru județe. Unele sondaje anunță apariția unui nou partid de factură naționalistă, AUR (Alianța pentru Unirea Românilor), o creație artificială menită să atragă electoratul de factură peremistă (discurs unionist, anti-maghiar). Nu este clar cine și ce interes are să reșapeze acest tip de discurs, dar resursele mari investite în acest partid indică existența unei implicări instituționale. O eventuală intrare a acestui partid în viitorul Parlament ar echivala cu un mic regres democratic.
  • Bătălia lui Ludovic Orban. Pentru actualul premier, câștigarea alegerilor este vitală pentru a-și securiza încă un mandat de șef al guvernului și poziția de lider al PNL. Sigur, își va putea păstra aceste poziții și de pe locul doi, însă viitorul arată ceva mai nesigur într-un astfel de scenariu. Pentru Guvernul Orban, câștigarea alegerilor în plină criză sanitară și economică ar reprezenta o performanță cu atât mai mare și o confirmare că măsurile luate au fost cele corecte.
  • Bătălia lui Klaus Iohnanis. Președintele s-a pus în fruntea deciziei guvernamentale în timpul pandemiei, deci un eventual eșec guvernamental în alegeri va fi trecut rapid inclusiv în contul său. Un eventual loc doi al PNL ar fi, așadar, și o înfrângere personală pentru șeful statului. Așa se explică în bună măsură și implicarea pe față a președintelui Iohannis în susținerea PNL și atacarea PSD la aproape fiecare ieșire publică în timpul campaniei electorale.
  • Bătălia lui Marcel Ciolacu. Noul președinte are nevoie ca de aer de o victorie clară, pentru a se legitima în fruntea partidului. O victorie i-ar oferi ocazia să reclame funcția de premier și să încerce formarea unei majorități în Parlament, chiar dacă șansele de a reuși acest lucru sunt foarte mici. Dacă pierde însă la diferență mare de PNL, își periclitează poziția de lider iar PSD ar putea renunța la discursul moderat pentru a reveni la linia dură.
  • Concluzie. Procentele obținute de partide vor fi mai importante chiar decât clasamentul final. Viitorul guvern ar putea fi format din două partide sau din mai multe, în funcție de cum vor performa partidele mari și dacă cele mici vor intra în viitorul Parlament.

PS: Este prima campanie golită aproape total de emoție, deși mize politice majore există. Ele sunt însă mai degrabă mize pentru partide, pentru activiștii lor, mai puțin pentru public. Alegătorii obișnuiți trăiesc alt tip de emoții, frici și angoase generate de pandemie, nu de încleștarea politică.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

  1. Cioloș vrea să fie bine dar ca orice șef se va baza pe cei din anturajul lui sa faca ceea ce e corect.
    Subordonații sunt cei care sabotează România!
    Adjuncții…

    • Cum PSD, partidul nostru de stânga, trebuie să se reformeze, adică să facă rost de tineri intelectuali, revine către USR PLUS dificila sarcină de a fi, chiar intrând la guvernare, şi putere, şi opoziţie!

    • PS. Încleștarea politica poate fi și simulată.
      Nimănui nu-i plac depresivii.
      Banii obținuți ușor sunt calea potrivită in România ca sa fii fericit. Dosarele nu sunt reale.

    • Mă uit la Dragnea, chiar si din inchisoare e fericit (cu iubita lui) și evident – nevinovat.
      Vâlcov? E bine.

  2. Asa cum mai spuneam la un articol USR se indrepta victorios catre un 8%. PNL a pus mina pe tesla si si-a dat citeva lovituri zdravene pe unde s-a nimerit, asa cum ii sade bine unui partid condus de _rosti, asa ca azi avem USR pe undeva la 13-15%.
    Prin urmare guvernul va fi facut de pnl cu usr, doar daca domnul Ciolos nu se indreapta catre vechii lui tovarasi (putin probabil, nu-i da Macroul voie) si face usr guvern cu psd.

    • Filozofia chibritului, practic.
      Important e ca pmp sa moara.

    • Da, am vazut si eu ce scrie pe facebook psihoterapeuta aia demisionata din usr. Nu putut sa o ajute, saraca

    • Ce să facă USRPLUS cu 16%? România, un neam de masochişti. Nu du tu grija lui Ciolos. El este liderul Renew Europe. Mi-aş face griji de Orban, care, totuşi, s-a asigurat că nu rămâne şomer. Ăsta e pe lista din Bucureşti, unde e şi traseistul ăla notoriu de Sorin Câmpeanu.

  3. După alegeri mă aştept la o Românie cu mai multă hoție. Colaboararea de tip USL va continua nestingherit. Piața Victoriei, aşteptă-ne ca venim! Votul e prea abstract pentru noi!
    Vrem scandal, ligheane şi jandarmi! Azi e zi de odihna. Noapte bună!

  4. nu e nici o batalie decit intre psd si pnl . dar indiferent cine cistiga ca procent , evident sub 50% , tot orban va fi premier si tot iohannis se va implica in toate deciziile viitoare ,dar nu la televizor .

    • Intre pnl și psd e o rivalitate frățească.
      Intre PNL și USR este o bătălie pentru supraviețuire și pentru țară, să o fure în continuare pentru primii și, respectiv, să o salveze pentru ultimii, cum e și în numele lor.

  5. ,,amicu „,cu a mic ,cum ii șade bine unui postac penelist . Cât tupeu trebuie sa aveți să vorbiti de un eventual guvern usr-psd ,tocmai voi care nici nu va mai vedeti de cati pesediști ați racolat ! Vă e morcov de electorat să puneți de un USL 2 înainte de alegeri, că poate mai păcăliți niscaiva proști, cum s-a întâmplat la locale ! Vai mama ta ,PNL ,ce ai fost și ce-ai ajuns ,un fel de ciuma roșie, cu tente gălbejite ! BLEAH !

    • inca nu ai iesit din logica de campanie

    • Postacii Pnl parcă sunt mai grețoși decât cei Psd, au preluat stilul hoțul strigă hoții. Excepție Ciucu și Raetchi, numai analfabeți și traseiști în Pnl. Când vorbește Orban te ia somnul, parcă aud cuvântările lui Ceaușescu !
      Omul Vitruvian pare mai inteligent decât amicu sau postaca de partid Gabi Constantinescu

    • Nu sunt postac, idiotule, am spus-o de zeci de ori pe-aici, dar de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere, si-atata cu tine!
      Astept ziua asta din decembrie 2016, si in sfarsit am ajuns si la parlamentare. Chiar cred ca macar azi ar trebui s-o mai lasati balta cu atacurile, se prefigureaza o victorie a dreptei, sa fie!

  6. Postacii Pnl parcă sunt mai grețoși decât cei Psd, au preluat stilul hoțul strigă hoții. Excepție Ciucu și Raetchi, numai analfabeți și traseiști în Pnl. Când vorbește Orban te ia somnul, parcă aud cuvântările lui Ceaușescu !
    Omul Vitruvian pare mai inteligent decât amicu sau postaca de partid Gabi Constantinescu

    • Cei mai gretosi sunt postacii usristoizi, abia asteapta astia sa privatizeze sanatatea si pensiile, sa le dea la cine trebuie 😉

  7. Votați USR-PLUS!!! Mergeți la vot!! Când vorbiți cu familia, prietenii îndemnați-i să voteze USR+!

    • Încă nu e prea târziu.
      Ne permitem încă 4 ani de întârziere?

    • politruc ieftin pluserist, de ce sa voteze lumea PNL 2.0 la discount?

    • @Dan, mi se face rău când vă aud cu LGBT-ul vostru. Atât știți, pui de securiști. Asta îi cea mai mare problemă în țara asta de rahat, că un partid e pro LGBT. Sau aia că useriștii refuză să jure pe Biblie. Așa, și? Că vă fură hoții analfabeți și că vă mint ca pe niște proști, nu îi bai. Să nu vină numai homosexualii să vă fure copiii. Jalnic. Meritați să fiți conduși de Preafericit, să vă pună să vă tîrîți în genunchi pe străzi șă îi lingeți papucii scumpi.

  8. In primul nu partidul cu cele mai multe voturi propune PM, ci cel care are peste 50%, altfel președintele propune în urma consultării cu partidele. Mă mir că după atâtea discuții nu s-a înțeles aceste lucru.
    De asemenea mă mir că după ce i s-a imputat atât lui Băsescu că este pe față cu PD-ul acum este absolut normal ca președintele să țină partea PNL și să facă declaratii împotriva altui partid.

    P.S. toate partidele se vor declara câștigătoare, m-ar surprinde sa fie altfel

  9. ana-iza demna de o trompeta iuzerida-minuz
    obiectivul real al aleantei scursurilor tupeizdo-oportunizde este sa treaca de 10 procente
    ob’ectiv f greu de atins cand face „decat” propaganda „pa-feiz-buci”
    si are un bagaj teribil de intelegeri, asocieri si gubernari cu pizede
    mult mai recente decat rasuflata usl.
    In plus (sac!) lipsa unei identitati doctrinare chiar a nascut deschisa fractura de logica elementara intre titulatura „aleantei” si… nu e treaba nostra sa salvam romania.
    Fireste ca „treaba” acestor gaunosi este „decat” sa-si traga fonctii bine platite (te salut chiolanoshe / cum ie sa-i zici „sa-traiti-sefu” lu alde ciordache bah to’ar’se dirca?)

  10. Domnule Tăpălaga unde va e echidistanta și obiectivitatea meseriei se jurnalist din fraza ( va citez) “o eventuală intrare a acestui partid în viitorul Parlament ar echivala cu un mic regres democratic.”
    Democrația și toleranta lgbtq ne tot spune ca toate “jivinele/animalele politice” sunt acceptate și au loc la ciolan … ăștia de ce nu ar avea? Oricum mai devreme sau mai târziu ce vedeti in Ungaria și Polonia se va întâmpla și la noi pentru simplul fapt ca e noul curent naționalist est european .

    • Mizeria de AUR e mana lunga a Rusiei fix in parlament, daca gaseste prosti sa-l voteze, asadar da-i drumul de-aici cu ”echidistanta si obiectivitatea” pe care-o invoci.

    • @Gabriela Constantinescu
      O fi mâna lunga o fi mâna scurta a Rusiei o fi extrema dreapta o fi extrema stânga , conteaza foarte puțin.
      Nu sunt nici simpatizant și nici susținător AUR .
      Sunt susținător al progresului și al curentului progresist.
      Doar prestația jurnalistica lasă de dorit … din punctul meu de vedere jurnaliștii nu ar trebui sa aibă culoare politica, ei nu văd roșu sau galben sau albastru … ei trebuie sa vadă și sa expună faptele nu sa critice sau sa laude pe X partid sau Y partid.

  11. Cinstea si disciplina sunt dusmanii de moarte ai poporului roman. Miza este să fure și tâlhărească, și să scape nepedepsiti.

  12. Ce mize? Ce analize? Exista o singura miza: cine fura mai mult. Nu exista buni sau rai. Exista doar hotii nostrii si hotii lor. Atat. Deci care e miza? Cine o sa fure mai mult in urmatorii 4 ani. Sau cum era bancul ala vechi: cu alifie sau fara fata alifie. Poate cu alifie nu doare asa rau, dar rezultatul e acelasi. Valabil si pt. USR, sa nu fiu inteles gresit

  13. Dl. Tăpălagă, e adevărat că miza e mare, și nu numai pt. partide, mai ales pentru România, și din păcate voi ziariștii la care se mai uita lumea care s-a săturat de psd ați luat-o razna fără să analizați situația reală, ați început să criticați guvernarea în situația actuală fără să vă gândiți la consecințe și ați ajuns ca mulți să ajungă la concluzia din 2016, și voi ați dorit ca psd să rămână sus, ați căutat cu lupa să găsiți breșe la guvernare așa nu mai plângeți ce va fi inclusiv dvs.

  14. parca asistam la parada sau circul incompetentilor. ce ii recomanda pe astia pt pozitia de prim ministru ? ???

  15. Iesiti la vot ! Votati USR-Plus