G4Media.ro

Marile neînțelegeri dintre PSD și PNL pe buget: suprataxa pe marile companii…

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Marile neînțelegeri dintre PSD și PNL pe buget: suprataxa pe marile companii și creșterile de pensii, salarii și alocații

Negocierile pe bugetul anului 2022 dintre principalele partide ale coaliției de guvernare, PSD și PNL, s-au împotmolit în două teme mari: suprataxarea marilor companii și creșterile pensiilor și alocațiilor pentru copii. În timp ce PNL respinge orice taxă nouă și vrea canalizarea banilor spre investiții, PSD are ca principal obiectiv creșterea cheltuielilor sociale.

  • Coaliția de guvernare și-a stabilit ca țintă pentru agrearea bugetului data de 13 decembrie, iar pentru trecerea prin Parlament – 24 decembrie

Primul motiv de neînțelegeri e taxa suplimentară de 1% din cifra de afaceri a companiilor cu peste 100 de milioane de euro cifră de afaceri. Ideea aparține UDMR, a fost anunțată public de Kelemen Hunor, și este inspirată de politicile guvernului de la Budapesta. PSD a adoptat-o rapid, după cum a anunțat Marcel Ciolacu.

Liberalii se opun însă puternic, după cum a anunțat chiar marți președintele PNL, Florin Cîțu. Motivul este că PNL a promis constant că nu vrea impuneri de noi taxe și impozite. În plus, liberalii știu că orice taxă suplimentară va fi transferată de companii în prețurile finale, ceea ce va contribui la creșterea inflației și va face exporturile românești mai puțin competitive.

O altă nemulțumire în coaliție vine din partea PSD, care vrea o creștere mai consistentă a pensiilor și alocațiilor în 2022, dar și o eventuală creștere a salariilor bugetarilor. Or, bugetul maxim pentru pensii e de 9,4% din PIB – o țintă asumată de guvernul României prin PNRR tocmai pentru a opri eventualele creșteri în scop electoral. Creșterea de 10%-11% a pensiilor în 2022, agreată inițial de PSD și PNL, este considerată prea mică de unii lideri PSD, care își doresc o majorare mai substanțială.

De altfel, ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus public într-o conferință de presă la Guvern că ”să nu îşi închipuie cineva că noi cu aceste majorări îi vom îmbogăți pe pensionari. Nu. Încercăm doar să creăm un scut în jurul pensionarilor în fața acestui val de scumpiri năprasnic. Cu siguranță că pe viitor trebuie să gândim majorări”.

Creșterea salariilor la unele categorii de bugetari e și ea motiv de discordie în coaliție. Marcel Ciolacu a anunțat duminică într-o emisiune la Antena 3 că vrea majorări de salarii în educație și sănătate. Pe de altă parte, Florin Cîțu a spus marți că aceste majorări sunt excluse, dat fiind că există o lege a salarizării bugetarilor în vigoare.

Dezbaterile pe buget sunt un indicator puternic în ce privește relațiile dintre cele două mari partide. În funcție de viteza cu care își armonizează pozițiile va fi adoptat și bugetul și va fi probată și funcționalitatea coaliției – cum se înțeleg pe marile diferențe ideologice, stânga vs. dreapta.

(Foto: Florin Citu și Marcel Ciolacu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. Bravos ! La cat mai multe va dorim ! Ca treaba pricum nu faceati ..

    • psd ul de fiecare data cand vin la guvernare vin cu taxe noi
      si apoi va mirati ca patroni cresc preturile la tot

  2. Votati USR frate ca restul sunt degeaba pe planeta asta RO !

    • Ne grabim fuga-fuga! Ne place sa platim amenzi pentru incompettenta ca la Timisoara, sa bagam bani in echipe falitte de fotbal ca la Brasov, iar Bucurestii au ca primar pe fondatorul usb devenit usr. Pricepere, nu gluma!

    • Adevarul dl Goe ca Psd so Pnl nea dus departe…..
      Numai bogatie si lucruri bune au facut aceste mi … partide.
      Daia sunt si azi multi care spun ca pe timpul lui nea Nicu era mai bine.

    • De ce sa votam usr mai oliviule, ca vor pleca iar de la guvernare, lăsând pe bolșevici în locul lor.

  3. Ce sa stie si PSD-ul, in afara de marit pomana pentru principalii lor votanti, pensionarii, bugetarii si oamenii care fac copii pentru alocatie. Sa plateasca fraierii de la privat mai mult pentru maririle acestea.
    Ma mir ca PNL nu a fost de acord la cat de disperati au fost sa faca alianta cu PSD pentru a ramane la ciolan.

    • Problema e ca ce vor cei de la PSD nu se poate atat de usor. Ei vor sa prezinte electoratului motivul intrarii la guvernare. Ca nu pot spune „am intrat sa bagam mana pana la coate in PNDL, PNRR si in banii de buget in general”. Trebuie sa spuna „am intrat sa va dam salarii si pensii!”

      Doar ca:
      – bugetul de pensii e limitat la 9,4% din PIB si sunt prinse impreuna pensiile „normale” cu cele „speciale”. Le dai primarilor pensii speciale, nu mai poti sa le dai celor normali. Plus ca guvernul e obligat prin PNRR sa adopte o lege in care sa se scrie clar formula de indexare. Adica, adio mariri din pixul politicianului. De doua ori pe an se aplica mecanic formula si asta este.
      – deficitul e si el limitat, ca deja a ajuns la cer. Era la 5% dus chiar de PSD in 2019, ca au cheltuit ca dementii in anul electoral. PNL si pandemia au deficitul la 8% din PIB. Si la anul ne-am asumat ca scadem la 6% din PIB, peste doi ani la 4% din PIB si tot asa.

      Concluziile:
      – cel mai probabil, guvernul va mari taxele in 2022 printr-o metoda indirecta (taxe pe companii, accize ascunse, taxe pe munca puse in seama companiilor, etc)
      – sunt sanse extrem de mari ca PNRR-ul sa se blocheze, ceea ce ar fi dramatic pentru tara. Doar ca pe cei de la PSD ii doare la basca de asta. Vina va fi aruncata, ca de obicei, in carca USR-ului si a lui Ghinea, ca „a negociat prost”. PNRR-ul in ansablu va fi prezentat repetat nu ca un lucru bun pentru Romania, ci ca de o nenorocire de care trebuie sa scapam cat mai repede.

  4. pregatiti popcornul ca incepe sezonul doi din „Noi nu muncim ci doar ne certam pe ciolan”.

  5. Daca se enervează PSD, depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului și aruncă PNL-ul lui Cîțu la coș!

    • Pai controleaza guvernul cu Ciuca paravan, de ce sa se bage ei in fata? Fura cat pot si dau vina pe PNL si pe iohannis.

    • Nu depune PSD moţiune, ȋnainte de a-şi băga botul ȋn miere.

    • Pana nu scot maxim din situatie, nu renunta la guvernare. Ma refer la partea financiara, evident.

      Greu de zis cand se ajunge acolo. As fi zis cam doi ani, dar e posibil sa se intample mai rapid, cand apar primele semne ca PNRR-ul se blocheaza si situatie devine cam albastra.

  6. Eu as suprataxa tot ce e in mediul privat (salarii, cifra de afaceri). TOT. Apoi as mari veniturile bugetarilor cu cel putin 50%, as acorda tichete de vacanta de 1000 euro, al 13-lea salariu, punti platite la sarbatori legale, porc de craciun, etc.

  7. Ciolacule, da jos insigna cu steagul romaniei, n-ai tu treaba cu tara asta!
    Insignele jos, toti mafiotii care ati adus tara in faliment nedeclarat, care ati girat creditele pentru pensii speciale si salarii de nababi, cu terenul, apele, padurile, proprietatile si viata romanilor!

    Ciolacule, jos insigna de pe costum! Repet, n-ai tu treaba cu tara asta, nici stema buzaului nu esti vrednic sa o porti in piept!

  8. 1. Nu e vorba decât de conservarea electoratului propriu. Sigur, investiții mai multe înseamnă cresterea tortului de împărțit și acest lucru ar trebui să fie valabil pentru oricine. Problema la PSD e că trebuie să-si mulțumească imediat electoratul, unul sărac care nu poate aștepta și de aceea presează, nu din grijă pentru milioane de pensionari amărâti. Pe partea asta PNL are avantajul unui electorat mai înstărit și mai școlit pe care l-a si pierdut în parte prin marea păcăleală pe care i-a tras-o cu campania anti psd.
    2. Pentru moțiune PSD are nevoie de voturile USR.
    Încurcată treabă. Vor rămâne la butoane până când prea siguri pe ei la furat se vor faulta reciproc pentru a-si trage partea leului. Vezi 2014 când PSD nu s-a mai multumit cu împărțeala inițială. Hoția i-a adus împreună și tot ea îi va dezbina.

  9. Se inteleg perfect la capitolul principal: hotie, hotie și iar hotie. O increngatura perfecta de escroci, fii de se-cu, tepari. Noul devoalat, Rafila, fiu de tor#ti#o#nar rus care a u#ci#sla propriu țăranii care nu au vrut colectivizarea în jud. Arad. Robocap are rol principal în întărirea statului capturat de ma#fi#oti.

    • Ar fi completati in mod minunat de „copilasii” din usr! ciolos, voiculescu, drula, nasui, probabil si stelian ion sunt cei evidenti.

  10. au zis galbenii, sa facem cu PSD-ul Excel-ul execuției bugetare a banilor românilor.

  11. La capitolul de bază se înțeleg de minune, deci, la hoție! Restul … se negociază și se ajunge la un sens comun, dacă nu se înțeleg, vor fi înțeleși exact de cei ce i-au unit, adică clanurile mafiote din noua securitate! Să nu credeți că golanis, zis și „ghinion, șase case!” a putut coace toată această putrefacție dintre cele două lepre fără ajutorul serviciilor, chiar ele fiind nașii acestei monstruozități. Cine crede altceva, fie e prost, fie e de o naivitate sublimă, fie nu cunoaște cum funcționează o țară de lumea a IV-a. Evident că pensiile trebuie crescute (cele pe contributivitate, cele speciale, eliminate integral, începând cu cea a semianalfabetului de prim-ministru militar), evident că trebuie susținută natalitatea și bunăstarea copiilor, dar prin măsuri sociale și nu prin acordarea a 10 lei în plus la alocație. Așa nu faci decât să procreeze tot cei fără perspective, educație și dorință de mai bine, ei se vor baza tocmai pe aceste pomeni acordate de stat, de unde? tot din banii celor care muncesc sau din celebrele împrumuturi plătite de aceiași oropsiți! Aceste lepre ciumiste au rămas exact în aceeași cheie, dăm chiar dacă nu avem, nu contează că nu este, ne descurcăm noi cumva! Măi, băieți și fete, până țara nu va cunoaște reforme serioase și modernizare reală, canci, zero șanse să o ducem cu adevărat mai bine, să crească nivelul bunăstării generale a populației! O reformă a sectorului public, una reală și nu fictivă, ar economisi o mulțime de resurse, care, ce să vezi, ar putea fi utilizate în implementarea unor măsuri sociale cu adevărat și nu pentru susținerea putorilor folosite ca masă de manevră la vot. Fără reforme reale și modernizare și peste 30 de ani ne vom găsi tot aici, muritori de foame, cu buda în fundul curții, fără perspective, furați din toate părțile, dar așteptând să vină Sfântul Sisoie și să facă ceea ce nu facem noi!

  12. PSD cei mai buni guvernanti, o sa vedeți!
    Acum că s-a alăturat și Marian Neacșu, o sa rupem! Rafila no.1. Ce dacă e fiu de torționar?