Marile organizații de mediu critică dur PNRR, planul lansat de guvern pentru cheltuirea a 30 de miliarde de euro de la UE
Cele mai mari ONG-uri de mediu din România critică dur într-un comunicat de presă Planul Național de Redresare și Rezilienă (PNRR), făcut public joi seară de guvern, adică planul propus de România către Comisia Europeană pentru cheltuirea în următorii 4 ani a celor 30 de miliarde de euro destinate relansării economice după pandemia de Covid.
”Guvernul a rămas blocat în trecut, susține investițiile în combustibili fosili, nu abordează criza climatică și nici declinul biodiversității. Cerem revizuirea integrală a Planului Național de Redresare și Reziliență pe domeniile Schimbări climatice, Mediu și Energie prin derularea unei proceduri de consultare a publicului adecvată, incluzivă și transparentă”, arată ONG-urile de mediu.
Organizațiile semnatare, printre care se numără Greenpeace, WWF și Bankwatch, susțin că elaborarea PNRR s-a realizat prin încălcarea totală a principiilor privind transparența și participarea publicului la luarea deciziilor, în spatele ușilor închise, fără consultarea societății civile și a altor părți interesate. Ele susțin că modul în care este pus în dezbatere publică este inadecvat, nu are un calendar de desfășurare clar și împiedică participarea efectivă a publicului.
”Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR) arată, în forma sa actuală, inconsecvența politicienilor români față de angajamentele asumate prin Acordul Climatic de la Paris și față de obiectivele Pactului Ecologic European. Dacă oamenii politici ar fi înțeles actuala criză care ne amenință întreaga existență, ar fi pus în plan problemele climatice și ale biodiversității ca subiect central. Acum, nici capitolul superficial despre mediu și schimbări climatice nu are măsuri substanțiale, ba chiar prevede bani pentru investiții în industria combustibililor fosili, în răspăr cu obiectivul neutralității climatice. Planul ratează șansa tranziției energetice prin investiții în producerea și stocarea energiei din surse regenerabile, deși potențialul României în acest domeniu este uriaș. Planul ratează, de asemenea, șansa de a investi strategic în mediu, în condițiile în care România este țara cu cea mai mare biodiversitate din Uniunea Europeană, iar un mediu sănătos atenuează impacturile schimbărilor climatice de care România este tot mai afectată”, mai susțin organizațiile de mediu.
Cele opt organizații de mediu anunță că vor face o analiză și propuneri detaliate, în baza măsurilor prezentate încă din luna mai pe platforma www.mainesedecideazi.ro, pe care le vor trimite Ministerului Fondurilor Europene și Guvernului.
„Cu acest Plan suntem în povestea câștigătorului la loto care a reușit să cheltuie toți banii și să rămână sărac și pe drumuri. Componenta de reziliență a planului se referă la capacitatea României de a face față crizelor prezente și viitoare. La cum arată acum propunerea Guvernului, nu numai că nu rezolvăm problema crizei climatice și a declinului biodiversității, dar o și acutizăm prin investiții în tehnologii și infrastructură cu impact negativ. Adică Europa ne dă bani de chirie, iar noi îi cheltuim pe orice altceva”, a declarat Valentin Sălăgeanu, Greenpeace România.
Cătălina Hopârteanu, de la organizația Declic, a spus că ”în loc să aloce bani pentru viitorul copiilor noștri, Guvernul e în contra timp cu vremurile și aruncă banii către industriile poluatoare. Regăsim practici învechite, precum îndiguirea râurilor sau trasarea de noi drumuri în inima pădurilor. Din lipsă de viziune, PNRR va ajunge să mărească decalajul dintre societatea românească și țările vestice”.
Organizațiile semnatare sunt Bankwatch, WWF, Declic, Asociația Kogayon, Fundația Conservation Carpathia, 2Celsius, Eco Civica și Greenpeace România.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii