G4Media.ro

VIDEO Marile pericole care pândesc Bucureștiul. Scenariile luate în calcul de autorități…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

VIDEO Marile pericole care pândesc Bucureștiul. Scenariile luate în calcul de autorități dacă planșeul degradat care susține o parte din Piața Unirii s-ar surpa la un cutremur major

Potrivit „Planului de Analiză și Acoperire a Riscurilor al Municipiului Bucuresti pentru anul 2021” trecut de curând prin Consiliul General, București – capitala României care are potrivit ultimului recensământ din 2011, 1.883.425 de locuitori, în cazul unor calamități naturale este pândit de o serie de pericole pentru care autoritățile iau în calcul mai multe scenarii.

Din cauza degradării, planșeul de sub Piața Unirii care acoperă Râul Dambovița s-ar putea prăbuși. În urma expertizelor făcute de Primăria Generală în 2014 și 2017, s-a ajuns la concluzia că „demararea și finalizarea lucrărilor de reabilitare a planseului Piața Unirii este de maximă urgență”. Expertizele propun două soluții de lucrări pentru readucerea constructiei la parametrii optimi si anume: 1. repararea capitală sau 2. demoloarea și construirea unui planșeu nou.

Cu toate acestea, niciunul dintre cei opt primari generali care au condus capitala de când a fost făcută prima expertiză în 2014, nu a mișcat un deget pentru a face ceva concret. Aici ne referim la: Trăian Băsescu, Răzvan Gheorghe Murgeanu, Adriean Videanu, Sorin Oprescu, Ștefănel Dan Marin, Răzvan Sava, Gabriela Firea și Nicușor Dan.

Fostul primar general Gabriela Firea susține că toată zona din piața Unirii este în pericol de prăbușire și afirmă într-o postare pe Facebook că stabilise tot ce era de făcut, iar lucrările urmau să înceapă în toamna trecută și să fie gata în 2022. „Capitala este sub RISC de neputință și nepăsare! Pasajul Unirii și toată zona din piața Unirii este în pericol de prăbușire! La un an de la alegeri nu s-a mișcat nimic pentru a consolida infrastructura șubredă a orașului, acțiune pentru care echipa mea pregătise cele necesare, după ani de zile în care nu se făcuse nimic”, afirmă Firea.

Actualul primar, Nicușor Dan, spune că nu are bani pentru lucrări. „Pe de altă parte, atât Pasajul Unirii, zona în care Dâmboviţa intră sub asfalt, cât şi alte mari lucrări de infrastructură din Bucureşti, nu au avut de-a lungul timpului întreţinerea de care au nevoie. Evident că vrem să facem asta, dar avem nevoie de bani. La prima vedere, investiţia pe care a trebuit să facem la pasajul de peste Dunăre (n.r. – Dâmbovița) este de ordinul a 30 de milioane de lei”, a declarat primarul general, Nicuşor Dan.

Și inundațiile ar putea da de furcă Bucureștiului. Au fost identificate mai multe scenarii privind ruperea barajelor Lacul Morii de pe raul Dâmbovița și cele aferente salbei de lacuri amenajate în cascadă pe râul Colentina.

Scenariile de cedare a barajului Lacul Morii

Scenariul 1 constă în alunecarea blocului de beton monolit al stavilarului, concomitent cu dezvoltarea unei brese pe malul stang în barajul de pamânt, cu o deschidere maximă de 16 m. Scenariul 2 presupune rotirea blocului de beton monolit al stavilarului până la crearea unei fante cu deschiderea maximă de 12,5 m, concomitent cu dezvoltarea unei breșe pe malul stâng în barajul de pamant cu o deschidere maximă de 16m. Scenariul 3 – formarea unei breșe în barajul de pământ.

Ipotezele ruperii barajelor de pe râul Colentina

Ipoteza 1. Ruperea barajelor prin deversarea peste coronament ca urmare a aparitiei unei viituri corespunzatoare undei maxime de rupere a barajului Buftea. Ipoteza 2. Ruperea barajelor prin deversarea peste coronament ca urmarea aparitiei unei viituri cu un debit maxim, cu probabilitatea de depasire de 1%. Ipoteza 3 – Ruperea prin crearea unei căi de infiltrații în corpul barajelor. Mecanismul de declansare a ruperii barajului prin eroziune internă consta în „crearea unei cai preferentiale de infiltratii care se măreste prin antrenare de material până devine orificiu, apoi cavemă, umplutura se prabuseste și apare o breșă dreptunghiulara care se largeste prin eroziune laterală. În primele faze, breșa nu poate fi sesizată, dupa care se produce o rupere rapidă”.

Un cutremur major ar avaria serios 23.000 de clădiri și ar face 6.500 de morți și 16.000 răniți

Potrivit scenariului de cutremur, 23.000 de clădiri locuite ar fi avariate semnificativ. Dintre acestea, cca. 50% sunt clădiri de înalțime P +1, din materiale de slabă calitate, peste 40% sunt P + 4, cladiri din zidărie cu elemente din beton armat, lemn etc., iar cca. 10% sunt cladiri înalte, din beton armat și zidarie.

În scenariul de cutremur pe timp de noapte (ora 21), peste 450. 000 locuitori se pot afla în clădiri care pot depăși gradul 3 de avariere (toate construite înainte de 1977). Dintre aceștia, pot fi considerati captivi în clădiri un total de cca. 95. 000 persoane, dintre care cca. 54% în clădiri înalte. Se pot produce peste 6. 500 pierderi de vieți omenești, peste 16. 000 raniți grav, cca. 10500 spitalizați și cca. 13.000 raniți ușor.

Cutremurul de scenariu pe timp de zi (ora 13°°) a condus la efecte asupra locatarilor reduse la 54% față de cele care corespund cutremurului pe timp de noapte.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

  1. Ba cum la avea Fierea pregatite pe toate :))) sarma ‘n c u r !

    • ouch ! filmulețu’ ăla spune multe..
      păi să vină … ca la London – un pakistanez, ceva, afgan, marocan – să ia pe mână Bucureștiul

      că oricum, se vede că oricâți români ar trece pe la tronu’ Capitalei să tragă la butoane, tot așa rămân lucrurile..

    • Proasta a renovat fantana, a vopsit bancile, a pus 1000 de comunitari. Spoială pentru proști. Atât a făcut a furat tone de bani pe spoială și acu in loc sa stea la pârnaie unde trebuia, ea țipă. Poate avem noroc si moare.

  2. Tot facea coana firea, avea bani pt tot…..

    • La cat de inteligenta este cucoana, si-a dat si cu tesla’n c….sârmă! Zice ca totul era pregatit si lucrarile trebuiau incepute in toamna lui 2020. Cine a impiedicat-o sa le inceapa, avand in vedere ca a fost primar pana in noiembrie 2020?

  3. Pesedistii tot timpul au fost pregatiti pentru viitor, dar nu fac nimic in prezent.

  4. Mincinoasa de Firea nici măcar nu a făcut publică informația, e prima dată când văd o știre in presa despre pericolul reprezentat de deteriorarea planșeului Pta Unirii !!!!
    Și cum sa faci reparatii de întreținere când banii băgați nu-ți aduc voturi? Nu mai bine dai banii pe beculete și concerte ,, gratuite” vouchere,, gratuite „, biciclete ,,gratuite”, fertilizare ,,gratuita”, excursii ,,gratuite”, pensii speciale și ,,subvenții” la gaze pentru apa fiarta pompata în pământ pina ajunge in cartierele de blocuri comuniste și votacii atârnători se mobilizează????
    Ipocriți mai perverși, mai fățarnici și mai manipulatori decât infractorii PSD iști nu exista.

    • Da, exact, chiar mă gândeam dacă am ratat informațiile astea în anii trecuți, dar e efectiv prima dată când aud de chestia cu Piața Unirii. Dacă era Firea atât de pregătită, trebuia să anunțe locuitorii cu cel puțin doi ani înaintea demarării lucrărilor, nu să-i pună în fața faptului împlinit. Bine, nu ca și când s-ar fi apucat scorpia de lucrări vreodată.

    • Cică ar fi făcut și centura Bucureștiului, dar nici asta nu a spus…

  5. La stadiul actual reparatia sigur ar fi un efort mai mare decat demolarea si refacerea planșeului ,avand in vedere importanta si siguranța pe care trebuie sa o ofere orașului. Sigur ,refacerea prin demolarea celui prezent va fi mai scump.
    Garantia insa va fi pe mult mai multi ani decat reparația.

  6. Nu are cum sa faca PRIMARIA asemenea lucrari care costa SUTE de milioane de euro

    80% din banii primariei bucuresti merg pe SALARII si pe STB si alte cheltuiel;i

    la guvern ati intrebat?

  7. Tot avea pregatit Firuța, mă, tot-tot-tot era gata!
    … mai puțini banii, trei miliarde de RON gaură în finanțele primăriei!

  8. În loc să faceți ”catedrala mântuirii” trebuia să vă fi pregătit de cutremur, domnilor din primărie și guvern. Acuma, poate vă apără catedrala și Dimitrie cel nou…”ocrotitorul”…

  9. deci firea avea informatiile astea dar prioritatile ei erau gainile de paste, felicitarile trimise cetatenilor, globuletele, voucherele de biciclete, decont benzina pentru cei din zona metropolitana, excursiile in grecia, aparatele dentare etc etc. Aia cu fertilizarile in vitro avea sens, in caz de calamitate e bine sa ai natalitea pozitiva.

  10. A, da, daca avea ceva de gand anunta in campanie sau chiar baga vreo 2 machete pe model Tudorache. Nici cea mai mica intentie nu avea. Ea era cu bani pompati in catedrale, statui etc.

  11. Se pot face lucrări daca există voință politică.Eliminarea pensiilor MOKA.

  12. Felicitari! Prima data cand toată lumea este de acord.

  13. Și Firea, și Nicușor atârnă la bani de la bugetul de stat ( de la românii din toată țara) pentru reparații, investiții, termoficare în cel mai bogat oraș din România. Rușine!!!

    • esti varza. toate orasele sunt in aceeasi situatie. TOTI primesc de la bugetul tarii pt ca acolo se aduna banii. asa e sistemul. iar la cate impozite ia statul de la bucuresteni unde sunt cele mai mari salarii si cele mai multe…..e discutabil daca de fapt iau in plus, sau nici macar ce cotizeaza ei.

  14. Tu ești varză. Cea mai subvenționată gigacalorie e în București. Au falimentat fosta regie pentru că nu a plătit la Elcen (a țării) și acum au altă regie pe un mare minus. Investițiile tot de la bufetul de stat. Nu sunt de vină bucureștenii, ci primarii în foame de voturi.

  15. Măi domn ziarist uite ce ai scris:
    „Cu toate acestea, niciunul dintre cei opt primari generali care au condus capitala de când a fost făcută prima expertiză în 2014, nu a mișcat un deget pentru a face ceva concret. Aici ne referim la: Trăian Băsescu, Răzvan Gheorghe Murgeanu, Adriean Videanu, Sorin Oprescu, Ștefănel Dan Marin, Răzvan Sava, Gabriela Firea și Nicușor Dan.”
    Din 2014 pana in 2021 au fost 8 primari. În 7 ani.

  16. Nuie Micușor!!!

    • Da-da! și trăiască Firea! Chiar daca e o mega scorpiie și o mega-habarnistă. De fapt nu! Mai bine trăiască Oprescu!, marele primar care nici șpăgi n-a primit, nici joc de glezne alba-neagra cu adminisrația n-a făcut. Toate erau laser făcute, lăsate la cheie când au venit ceilalți și au stricat tot. O adevărată revoluție eúgenică ratată… Pfff…

  17. Păi la cate sunt de făcut în toată capitală, nu este de mirare că mister Dan Nicușor nu are cum, cu ce și cred că se și autosabotează singur, nu că vietățile loiale PSD nu și ar face treaba exemplar în a murdări tot ce se poate în mandatul dușmanului.

  18. comuniste vor sta in picioare. Vor cadea cele construite in prezent, cand se folosesc materiale de proasta calitate!
    Au ajuns clanurile antreprenori….

  19. Siretul Iohannis stie bine ca expertizele tehnice sunt falsificate mai rau decat tezele de doctorat iar caracatita imobiliara a corupt si penetrat toate institutiile statului, primarii, ISC, ISU, MAI, Justitie, partide politice, CCR, Dupa ce si-au procurat stampile anulează si bulinele rosii sa poata vinde scump. Din aceste motive dl Marmureanu spune ca la un cutremur major se vor prabusi mai multe constructii noi decat cele vechi.

  20. Nimikusor nu e in stare sa emita un certificat de urbanism, despre ce vorbim?

  21. Bre jurnalistul lui pește prăjit, Firea a fost la primărie între 2016-2020. Deci înaintea ei a mai fost unul (2014-2016) și unul după ea 2020-2021). Trei în total între 2014 – 2021, nu opt. Numeri primarii precum număra Ghiță Pristanda steagurile :))