G4Media.ro

Marile provocări ale candidatului Ciolacu

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Marile provocări ale candidatului Ciolacu

Liderul PSD, Marcel Ciolacu (56 de ani), și-a anunțat marți colegii de partid, printr-un mesaj intern, că s-a decis să candideze la alegerile prezidențiale, după luni de ezitări și de jocuri de culise în care și-ar fi dorit scenarii mai sigure. Până să se decidă, Ciolacu a tatonat alte câteva variante.

Într-o vreme, liderul PSD vorbea despre un posibil candidat din afara partidului, un intelectual de stânga. Unul dintre numele vehiculate: academicianul Ioan-Aurel Pop. Din varii motive, varianta a căzut. În realitate, nu cred că a fost niciodată o opțiune serioasă, ci mai degrabă o mică diversiune pentru a abate atenția de la candidatul real, în pregătire.

Într-o vreme, Ciolacu s-a visat chiar candidat unic, susținut inclusiv de liberali, cu alegeri prezidențiale în septembrie. N-a fost să fie. După ce i-a salvat de la un mic dezastru la europarlamentare, partenerul de coaliție s-a răsucit. Nicolae Ciucă a furat startul candidaturii la prezidențiale și a insistat pentru schimbarea datei alegerilor. Klaus Iohannis nu s-a ținut nici el de promisiune.

Un alt motiv de ezitare a fost candidatura lui Mircea Geoană, plasat cel mai bine în sondaje. Ciolacu s-a temut mereu că pierde dacă intră cu Geoană în turul doi. Din poziția de secretar general adjunct al NATO, Geoană a dat toate semnalele că vrea la Cotroceni, dar nu a făcut un anunț oficial până acum. Este de așteptat să-l facă în curând, dacă se va decide într-adevăr să intre în cursă și nu va încerca să negocieze, până în ultimul moment, ceva la schimbul renunțării la candidatură.

Indiferent de condiții, candidatura lui Ciolacu era însă inevitabilă. În primul rând, este președintele PSD. Nu există în istoria partidului lider care să nu râvnească la funcția supremă în stat. A spune că nu vrei să ajungi președintele României într-un partid ca PSD înseamnă să afirmi că nu vrei toată puterea. A spune că nu vrei toată puterea într-un partid de carnasiere arată slăbiciune. Pesediștii vor toată puterea și un lider capabil să o ia. Dacă nu este în stare, altul la rând. Altfel spus, dacă nu candida, Ciolacu se întorcea la Buzău la vândut covrigi.

Apoi, este prima dată în ultimii 20 de ani când pesediștii cred că au o șansă reală să ajungă din nou la Cotroceni.

În ultimii 20 de ani au guvernat cu intermitențe timp de aproape 10 ani, dar nu au avut toată puterea. Funcția de președinte înseamnă puterea de a propune primul-ministru, șefii serviciilor, șefii din justiție, de a controla armata, politica externă. Pe scurt, în mâna premierului sunt banii. În mâna președintelui este puterea reală. Pesediștii au avut acces la bani, dar nu la puterea totală, cea care imprimă unui stat direcția strategică.

Cum au ajuns pesediștii din nou la un pas de Cotroceni? În esență, blocul anti-PSD s-a fragmentat. O parte importantă din acest bloc, liberalii, guvernează de trei ani alături de PSD. În blocul anti-PSD a rămas un mic partid progresist, USR și un partid ceva mai mare extremist, AUR.

Cele două forțe din opoziție nu se vor putea uni împotriva PSD.

PNL mimează acum un fel de negociere cu partide de dreapta, mai puțin AUR. Este doar o mișcare tactică din partea liberalilor. Riscul ruperii coaliției pare mic în acest moment, chiar dacă în PNL există voci izolate care cer ieșirea de la guvernare. Altfel spus, formarea unui mare bloc anti-pesedist, de tip CDR sau Alianța DA, cu un candidat unic, nu mai pare deloc posibilă.

PSD are drum deschis către Cotroceni, dacă reușește să împiedice cumva intrarea lui Geoană în turul doi și dacă reușește să-l umfle atât de tare pe George Simion de la AUR încât să-l califice în finală. Dacă va intra cu Nicolae Ciucă în turul doi, Ciolacu tot are prima șansă, potrivit sondajelor de acum.

Pe scurt, marea provocare politică pentru Ciolacu acum este Geoană. Vom vedea dacă reușește să-l scoată din circuit, cumpărat cu o funcție, zdrobit mediatic sau bătut la vot.

În fața candidatului PSD mai stau însă câteva provocări majore. Va reuși să iasă de sub vraja lui Klaus Iohannis? Când va începe atacul la baionetă împotriva președintelui în funcție? Niciun candidat la prezidențiale nu poate evita răfuiala cu trecutul. Or, până acum, cu foarte rare excepții, Marcel Ciolacu a evitat atacul frontal la președinte.

Tot în plan politic, Ciolacu va trebui să convingă alegătorii că experiența sa politică în funcția de premier poate suplini cu succes golurile cam mari din educația și formarea sa. Pentru cineva care nu cunoaște nicio limbă străină, ambiția de a ajunge președintele țării pare aproape o impertinență.

Mai sunt câteva vulnerabilități majore în plan personal, care vor fi cu siguranță exploatate masiv de adversari în campania electorală: contractele unor persoane apropiate sau din familie cu statul, afacerile cotroversate ale unor pesediști cu funcții importante, dosarul de revoluționar, școala terminată târziu etc.

Erodarea în funcția de premier poate fi și ea o mare provocare. Toți ceilalți lideri PSD care au candidat la prezidențiale din funcția de premieri au pierdut: Adrian Năstase în 2004, Victor Ponta în 2014 și Viorica Dăncilă în 2019. Mircea Geoană, fost lider PSD, a pierdut în 2009, dar nu era premier. Cert este că pentru Marcel Ciolacu este primul test electoral major „pe persoană fizică”. Alegerile locale și europarlamentare le-a câștigat cu armate de partid în spate.

Sunt desigur alte provocări pe care de această dată premierul Ciolacu le are de înfruntat până la alegerile prezidențiale și parlamentare din iarnă. Recalcularea pensiilor este cea mai mare dintre ele. Dacă recalcularea va fi un succes, atunci PSD și candidatul său vor capitaliza din greu. Dacă, în schimb, recalcularea se va dovedi un fiasco și va nemulțumi pensionarii în număr semnificativ, atunci, evident, pierderile electorale vor fi inevitabile.

O altă provocare, de care depinde stabilitatea coaliției, este negocierea și trimiterea planului fiscal la Comisia Europeană. Aici este de urmărit cât va reuși să negocieze Guvernul deficitul bugetar maxim acceptat de Comisia Europeană (Guvernul speră la 6,8% din PIB). Din punctul de vedere al reformelor, anul 2024 este complet compromis. Este total nerealist să credem că Ciolacu se va apuca de reforme, de tăiat cheltuieli sau de concediat bugetari în plină campanie electorală.

Cu cât le amână mai mult, costurile pentru economie cresc exponențial. De exemplu, amânarea reformelor face ca banii din PNRR, tranșa a treia, să întârzie de opt luni. 2,7 miliarde de euro nu intră în economie pentru că Guvernul nu face ce s-a angajat în fața Comisiei. Fără acești bani, investiții importante, de la autostrăzi la spitale, sunt puse în așteptare.

Or, toate acestea se întâmplă din cauza ambiției premierului Ciolacu de a candida la prezidențiale.

Mai este apoi o întrebare de final. Cu cine va juca sistemul de putere din România, care include servicii secrete, moguli media, oameni de afaceri influenți? Pe cine vor paria ei? Pe Marcel Ciolacu, pe Nicolae Ciucă, pe Mircea Geoană sau pe Elena Lasconi? Cine este delfinul, pregătit din timp să preia cea mai înaltă funcție în statul român?

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. cea mai mare provocare e sa explice inca odata cum il jignim daca spunem ca Buzau e in Moldova!!! si tocmai a fost in Moldova la manastiri, si nimeni dintre moldoveni nu l-au intrebat

  2. sistemul nu cred ca o va avantaja pe Elena Lasconi. Vom afla răspunsul la ultima întrebare cam in 14 zile. Nu cred ca durează mai mult nici pentru Geoană sa-si anunțe intențiile. Chiar sunt curios cine ii va strânge semnăturile pentru candidatura, daca face pasul asta.

    • Tocmai d’aia TREBUIE SĂ IEȘIM MASIV LA VOT SĂ DĂM JOS SISTEMUL!
      VOTEZ CU DOUĂ MÂINI -ELENA LASCONI !

  3. Mare blestem pe țară cu asa Ciorditor la butoane (guvernare)

  4. Sa intelegem – acesta e delfinul din patru cu inteligenta peste medie?
    Acest delfin va vorbi in delfineza pe plan extern? Si ceilalti, care ar trebui sa il inteleaga? Pai poate va trebui sa invatam cu totii delfineza.
    Si se prefigureaza tot mai clar ca vom avea parte de dezbateri serioase, solide, duse de adevarati delfini acrobatici, in aceasta campanie prezidentiala?

  5. Marea provocare a fost de la început Geoană!

  6. Dupa marea dezamagire Klaus Iohanis, romanii nu se vor mai aduna in mase sa stea la cozi nebune sa voteze vreun anti-pesedist declarat. Deci, drumul lui Ciolacul e liber spre Cotroceni.

  7. ciorlacu este cel mai puțin școlit candidat la președinție, din toate timpurile. Până și Dăncilă este ingineră

  8. Sper să nu ne trezim in decembrie cu un preț la BT-ul cartonat comparabil cu prețul Cohiba Maduro 5 sau cu salariul de hăitaș la nivelul unui salariu de manager de multinațională…!
    PS. Să nu mai vorbim de eliberarea necondiționată a „bretenului” Omar sau de un remake al filmului „Primul Vânător al Țării”…

    • …”Intâiul Vânător al Țării”

  9. Dane, este a 3-a sau a 4-a oară când văd că folosești greșit un cuvânt, spui carnasiere când te referi la PSD. În primul rând cuvântul este masculin, deci carnasieri, în al doilea rând nu înseamnă carnivore, sau prădători, cum crezi tu, înseamnă niște măsele foarte specializate, cu care sunt dotate carnivorele :))). Cei care au câini sau pisici știu că măselele acestora nu sunt ca un fel de cubuleț, cum au oamenii, ci au o creastă, cu care pot rupe carnea (oamenii pot rupe carnea doar cu dinții frontali, care nu sunt la fel de puternici ca măselele, etc etc)
    Deci te rog nu mai spune că PSD este un partid de măsele :))).. Eventual poți să spui că este un partid de carii, asta da LMAO

  10. Nu. Ciolacu stia de mult ca o sa candideze. Nu a fost niciodata indecis.

  11. „Cu cine va juca sistemul de putere din România, care include servicii secrete, moguli media, oameni de afaceri influenți?”
    Daca decide sistemul – si cam asta pare a fi realitatea – atunci suntem o tara captiva sistemului si nu mai conteaza cum se va numi presedintele.
    Trista tara…

  12. Daca la prezidentiale ajunge in turul 2 seful de galerie, jur ca il votez. Ati vrut Vadim 2, Vadim sa aveti!

    PS: ca sa nu se oboseasca colegii la tastatura, mentionez ca am votat toata viata mea anti PSD. Ceea ce se pare ca voi face si acum 😉

  13. Bineînțeles că voi vota Elena Lasconi!Cu două mâini!

  14. cred ca este ingrozitoare oferta politica actuala ! asa candidati de slaba calitate nu am vazut niciodata ! cred ca de data asta nu merg la alegeri pentru ca nu pot vota asa ceva

  15. Unica prezența mai rezonabilă pare doamna Lasconi, însă mă tem că nu pentru cei mulți dintre noi. Mai ales că au crescut pensiile, iar acuma pesede și penele se întrec în laude. Din nou au dat cu vrajă și aproape 3.8 mil vor fi înclinați să ofere votul unuia dintre cei doi, tusea și junghiul.