G4Media.ro

Marile urgențe în plină criză de coronavirus. La ce informații esențiale ne…

Marile urgențe în plină criză de coronavirus. La ce informații esențiale ne uităm ca să înțelegem cum stăm

Am scris la începutul crizei, când puterea minimaliza epidemia cu disperare visând la anticipate, că este vitală mărirea capacității de testare pentru a obține o fotografie cât mai precisă a situației infectărilor, că nu ne ajută la nimic dacă ne mințim singuri. De ce? În absența unor informații exacte, identificarea posibilelor focare, amploarea contaminării, eficiența intervențiilor scad dramatic.

Nimeni nu poate găsi bolnavi legat le ochi, nicidecum să-i mai și trateze și să-i ferească pe ceilalți de boală.

De la momentul confirmării primului caz de coronavirus (26 februarie) și până azi, deci într-o lună și patru zile, România a realizat 23.103 de teste, adică 500 pe județ în medie. Este în continuare o cifră ridicol de mică, deși premierul Orban a promis mărirea capacității de testare. S-au făcut unele progrese, dar tot este prea puțin.

Germania a atins performanța de a realiza cele mai multe teste din UE, între 300.000 și 500.000 pe săptămână (comparați cu 20.000 într-o lună și o săptămână). Acum discută despre un nou tip de testare pentru a determina numărul persoanelor infectate și care s-au însănătoșit între timp, astfel încât să revină cu un ”certificat de imunitate” cât mai repede înapoi în societate.

Sigur că România nu este Germania, dar se puteau face dacă exista voința politică măcar jumătate, un sfert, cel puțin câteva zeci de mii de teste în plus față de cele amărâte de 20 de mii, inclusiv  rapide, cu toată marja lor mai mare de eșec. Măcar zece mii săptămână să fi făcut și tot aflam mai multe despre amploarea epidemiei în România.

Dacă tot sistemul se concentra mai mult pe testări, azi aveam o situație mai clară, obțineam o hartă mult mai precisă, esențială, pe județe, a cazurilor de infectare și de deces, care azi lipsește. Iar azi e deja foarte târziu. România a pierdut timp prețios în  care putea acționa, inclusiv cu achiziții de echipamente, producție de măști, aparatură medicală, măsuri de izolare luate mai devreme.

Având în vedere că, până acum câteva zile când s-a schimbat definiția de caz, România testa doar cazurile grave, nici măcar cele 20.000 de teste nu ne spun mare lucru despre realitatea din teren.

Șansele de a avea o fotografie corectă a situației sunt, așadar, foarte mici.

Statistica oficială după o lună și o săptămână de la apariția primului caz de infectare cu coronavirus arată, în schimb, optimist. În România, se înregistrau luni, 30 martie, aproape 2.000 de cazuri de infectare și s-au depășit 50 de decese.

Am mai urcat puțin în topul țărilor afectate de epidemie, am ajuns pe locul 29 în lume. Dar aceste cifre aparent mici nu sunt obligatoriu și cele reale. Oricât ne-am mințit, realitatea coronavirusului a năvălit peste noi.

Realitatea dură, adevărul necosmetizat s-a văzut în spitale și în reacțiile medicilor. Oricât se chinuiesc autoritățile să țină cifrele jos printr-un număr mic de teste, adică prin subraportare, s-a dovedit că nu ne-a ajutat la nimic dacă ne păcălim singuri.

Virusul s-a răspândit în voie nu doar din cauză că autoritățile n-au testat suficient, oferind o statistică prea puțin relevantă și în consecință o falsă reprezentare a gravității epidemiei.

Oamenii au ignorat multă vreme apelul autorităților. Valurile de români întorși din Italia și Spania au contribuit din plin. Unii au mințit, în inconștiența lor, infectându-i pe alții.

Medicii au fost trimiși în prima linie fără echipamente de protecție, fără măști, combinezoane de protecție, fără manageri competenți în funcție, puși de regulă pe criterii politice.

Așa au intrat în carantină spitalele din Suceava, din Deva, Gerota din București, din toate motivele de mai sus puse la un loc.

Până și raportarea numărului de morți trebuie luată cu titlu de inventar după dezvăluirile noului manager de la spitalul județean Suceava. Acesta a declarat că, deși în spital au fost 20 de cazuri de deces din cauza coronavirusului, s-au raportat oficial doar cinci.

S-ar putea să nu fie singurul caz de falsă raportare. Un manager de spital, mai ales dacă a ajuns acolo pe proptele politice, așa știe să-și salveze pielea, falsificând grosolan realitatea, transformând negrul în alb, așa cum a învățat de la cei care i-a pus în funcție.

Dar am ajuns aici, iar de acum încolo trebuie să ne uităm la alți indicatori importanți. România, cu toată această raportare dubioasă, se apropie oficial de intrarea în scenariul 4, adică trecem de 2000 de cazuri de infectare.

Din acest moment se pune întrebarea în ce măsură România dispune de suficiente paturi de terapie intensivă dotate cu aparate de ventilare mecanică pentru a face față creșterii în progresie geometrică a numărului de cazuri de infectare.

Cazurile grave care apar acum vor fi rodul inconștienței și iresponsabilității de acum două-trei săptămâni, când prea multă lume minimaliza epidemia, în frunte cu politicienii.

Conform explicațiilor oficiale, iarăși stăm foarte bine. Ministrul Sănătății a declarat pentru G4Media.ro că România dispune de 1500 de aparate, alte 2000 fiind în curs de cumpărare. Neclar, în treacăt fie vorba, de ce azi, la o lună de la apariția primelor cazuri, sunt tot în curs de cumpărare.

Altfel spus, pentru vârful epidemiei, estimat să ajungă peste două săptămâni la peste 10.000 de cazuri de infectare, aparatele vor face față, paturile de la terapie intensivă sunt suficiente.  Nu vom avea parte de scenele cumplite din Italia. Oare?

Întrebarea este, iarăși, la ce ne raportăm. Dacă vom continua să facem teste puține, sigur că vom avea doar 10.000 de cazuri la vârful epidemiei. Dacă vom căuta să potrivim cu orice preț numărul cazurilor și al deceselor cu sărăcia din spitale pentru a nu proiecta în lume o tragedie de dimensiunea Italiei, sigur că o putem face aranjând mereu cifrele pentru a nu ieși din grafic, adică mințind pe toată lumea și pe noi înșine.

Dar asta nu înseamnă că realitatea din teren va putea fi acoperită și că vom putea trage pe sfoară pe toată lumea, mereu, la nesfârșit. Cum vă imaginați că nimeni nu va vedea falsurile comunicate cu morgă, propaganda salutată în weekend de două ori pe zi prin intonarea imnului național?

Cum credeți că medicii nu vor vorbi? Tot mai mulți o fac deja și descriu o realitate fără nicio legătură cu imaginea bine coafată  de autorități. Alții fug îngroziți de amploarea dezastrului din sistemul medical, demisionează, se protejează din instinct.

Nu, realitatea nu va putea fi băgată mereu sub preș.

Cazurile grave vor ajunge tot la spital și nu vor ține cont de statistica oficială. Nimeni nu se va abține să moară ca să  iasă România bine în statistici. Problema e că, dacă nu vor fi testați, iarăși revine acest cuvânt repetat obsesiv chiar de șeful OMS (testați, testați, testați), nu vom afla din ce cauze au murit.

În fine, al treilea mare indicator care trebuie urmărit în această perioadă este modul în care sunt cheltuiți banii publici.

Statul a devenit atotputernic, iar pe durata stării de urgență poate face achiziții discreționar, fără să se mai supună regulilor licitației. Este firesc să se întâmple așa, dar trebuie văzut la cine ajung marile contracte. Cine sunt fericiții crizei, în timp ce jumătate de milion de contracte de muncă s-au suspendat, mii de afaceri au murit și mulți ajung la mila statului.

G4Media.ro și alte publicații au dezvăluit, de pildă, cine este Omul din spatele firmei de alcool care a vândut statului 1,7 milioane de măști și a încheiat 16.290 de contracte cu statul. Cătălin Hideg a fost doctorand la Academia SRI, încă o dovadă că cine deține informația câștigă nu doar putere.

Aici pândește alt pericol. Există riscul major ca, pe durata stării de urgență, când România este condusă ca o garnizoană, să profite mai ales cei mufați la sistem.

Industria pharma, afacerile cu spitale, investițiile în dotări și aparatură medicală, afacerile cu biocide, consumabile etc. au fost rezervate mereu unor inițiați. Considerate infrastructură vitală, afacerile din acest domeniu au fost rezervate acelor firme și personaje bine conectate la informații și la putere.

Acum e iarăși vremea lor. În timp ce mulți pierd afaceri, bani și avere, o mână de oameni va prospera. Regulile democratice s-au suspendat. Cu atât mai mult va trebui să ne uităm cu atenție la cine ajung banii și cine sunt beneficiarii reali.

În fine, va mai trebui să ne uităm apoi cu atenție la comportamentul nostru. Cum ne purtăm cu cei din jur după săptămâni de izolare? Ce am aflat despre noi? Cum putem ieși din criza economică teribilă care se vede la orizont și, mai ales, cum ne vom raporta de aici încolo la stat?

Relația dintre cetățeni și stat se va schimba radical în următorii ani. Ne vom întoarce la modelul statului paternalist? Ne aruncăm cu totul în brațele unui stat căruia îi vom ceda totul, drepturi, libertăți, rugându-l să ne salveze?

Ieșit din comunism la vârsta adolescenței, am crescut, ca mulți alții din generația mea, cu o ură viscerală față de modelul statului-tătuc. Am glorificat virtuțile democrației, capitalismului și economiei de piață ca singurul model viabil, cu toate imperfecțiunile și relele lui.

Încă mai cred puternic în ele, în absența altui model verificat ca fiind mai bun.

Dar mă tem că toată viața noastră așa cum o știm în ultimii 30 de ani se va schimba. Cât vom lăsa de aici încolo statul să ne controleze viața, să ne plătească salarii, să decidă care afaceri mor și care trăiesc? Vom avea de ales?

Nici cel mai radical stângist nu visa să se ajungă atât de repede aici.

Nu avem voie să ne închinăm atât de ușor înapoi la stat, să-i înghițim lipsa de transparență, să asistăm pasivi la conferințe de presă fără întrebări, adică fără posibilitatea de a chestiona decizia.  Acest model trebuie denunțat, boicotat și refuzat.

O fi condusă România prin ordonanțe militare acum, dar așa ceva nu se poate să acceptăm, cu toată starea de urgență și criză generată de coronavirus.

Este mult prea devreme acum să spunem cum se va schimba. Foarte probabil însă că nimic nu va mai fi la fel după coronavirus. Nici noi, nici țara în care trăim, nici UE, nici China, nici relația dintre marile puteri.

Mai știu doar că față de criza din 2008, când mașinile rulau cu viteze de 180 de km pe oră pe autostradă, alimentate de iluzia unei vieți ușoare, am redus cu toții brusc la viteza legală sau mult sub 130 de km pe oră. Puțini au rămas atunci fără carburant cu totul.

De data asta roata s-a oprit în loc, toată planeta a încremenit.  Nimeni nu poate spune când și cum va porni mașinăria din nou și, mai ales, în ce direcție.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

79 comentarii

  1. „România nu este Germania, dar măcar undeva la jumătate”

    De unde a aparut iluzia asta? Romania e poate a 20-a parte din Germania.

    Uita-te la cum voteaza poporul si iti dai seama de dimensiunea problemei.

    • Ori aiurezi pe aici, ori n-ai fost in viata ta in Germania.

    • Un penultim apel la democratie.

    • Bai tata, ești prost făcut grămadă… Nu mai politiza aiurea mizeria asta cu covid-19 și lasă oamenii să voteze cu cine vor ei, că vorba aia de dai mare „liberal” uresesist…

    • Trebuie sa nu mai lasam in țară pe romanii care au resedinta, sedere in afară. Inclusiv acuma de sarbatori.
      Deci trebuie sa facem o baza de date cu romanii cu resrdinta in UE, să-i anuntam sa nu vina de sarbatori si efectiv sa le facem cale întoarsă la vamă. Astfel, cu vorbă buna, nu merge.
      Stiu diaspora e faca sfântă a hastagistilor, dar s-a vazut ca multă minte nu au, nici n-au de unde, sint romani de-ai nostri.

    • Așa este, ”trebuie sa nu mai lasam in țară pe romanii”, ”decât” pe trolii mafiei PRO-PSD ”proști făcuți grămadă” care ”politizează aiurea mizeria asta cu covid-19” poate doar așa se mai votează cine vor ei” și se mai alege mafia securistă o dată.

    • Ești funcțional?!

    • Germania testeaza pe naiba 300.000 pe saptamana. Vrajeala ieftina pe care o luam cu polonicul. Multumim presei incompetente!

  2. Nea dane.lucrezi la guvern, de ne prostești în halul asta?, când se vor închide granitele, pentru a limita ciuma? Pe când o mana forte pe a face bine?

    • Despre ce ciuma vorbesti si cum sa inchidem granitele cetatenilor romani, analfabet prostut ce esti?

    • E pandemie. Trebuie sa inchidem granițele. Eu nu umblu, de exemplu, pe va vecini si prieteni. Deci, romanii cu resedinta in strainatate, trebuie sa nu vina de sărbători. Sa stea acasa la ei, deocamdată. FIINDCĂ ESTE PANDEMIE!!!
      Dar fiindca nu toti inteleg asta, trebuie inchise granitele.

      Dar cine sa o facă? N-are cine…
      Oamenii din diaspora se pare nu sint conștienți, ba chiar multi dintre ei sint idioti. Imi pare rau sa o spun.

    • ”N-are cine”, dacă nu e mafia PRO-PSD, închidea ea ușa la cușcă imediat, cu ”mana forte” cum le place trolilor sputnikari care zburătăcesc speriați din gratie în gratie.

    • @ bad laba trista
      Nu PSD-ul e la putere. Sint ai tai. Vorbim despre cei care au frâiele in maini, care pot sa faca ceva. Degeaba vorbești de psd.
      Psd tocmai in toamnă o sa vina la putere. Pana atunci voi, ar fi bine, sa nu beliți țara difinitiv. Sinteti prosti de rageti.

    • Se pot închide pentru că, odata cu starea de urgența, s-au suspendat unele drepturi, precum cel de liberă circulație. Dacă s-a închis Suceava, se pot închide și granițele, inclusiv pentru români.
      Dar cum să le închidă când infecția aia care vine din vest este chiar electoratul lor?

    • Domnule Tapalaga, parca va pare rau ca nu sunt mai multe cazuri, mai multi morti.. asa lasati impresia, sper sa fie doar o impresie, desi nu cred.

  3. Exista ipoteza ca multe decese naturale/ cauzate de diverse boli sa fie raportate de personalul sanitar datoruta Covid 19 in speranta de a se inchide temporar unitatea sanitara ( spital, policlinica )respectiva respectiva.
    Salariile oricum curg ce mai trebuie si munca si o eventuala molipsire. Sa nu dramatizam.

    • Mda posibil, dar trebuie manarit un test, se poate spune ca a fost ”gresit fals pozitiv” etc dar cineva pe lant laborator spital sa-si asume asta

  4. Domnu’ Tăpălagă,
    Facem și noi presiuni să se plafoneze salariile și pensiile nesimțite, iar cu bănuții economisiți să se cumpere kit-uri pentru detectarea lui Coviduț19 și echipamente de protecție ?
    PS. Dar vă rog să facem cumva să nu afle cei din PSD de ceea ce punem la cale, că au inimioarele slăbite de la atâtea excese și tare mi-e că mă voi trezi cu ei toți pe cap…!

    • Si sa vina extinctia maine, ca tu tot cu psd-ul vei avea o problema, prostane. „Disidentule”, care esti…
      Ba, esti prea penibil ca sa iti dai seama cat de ridicol esti..

    • @Gigea,
      V-am lasat sa va trageti sufletul saptamanile din urma, dar acum ajunge, ca ce-i mult strica…!
      PS. Ati pus si voi deoparte ceva provizii in catacombele din Kiseleff10, ca in curand salariile si pensiile speciale tot vor fi plafonate si ce ma voi distra cand va voi vedea tragand de-o coaja de paine ca maidanezii de-o pisica moarta…!?

    • De fapt, ”cu psd-ul” nu este nicio ”problemă” nici pentru gigeii se-curiști ai mafiei PRO-PSD, nici pentru ”idioții utili” care le cântă în strună.

    • In Romania nu este pandemie la cei 50 de morti multi cu cormobiditati.
      Oamenii sunt purtatori de virusi dar dezvolta imunitate iar in Rimania nu este nevoe de stare de urgenta

  5. Bravo Dane,
    pe ei pe mama lor de PNListi.
    G4=PRO ROMANIA.

  6. Observ ca de cateva zile ca multe decese confirmate cu Covid 19 sunt ale unor persoane care mor in aceeasi zi sau dupa 2-3 zile de la internare. In acelasi timp ca sa fim la nivelul Germaniei ar trebui sa avem si aparate de testat si personal, inclusiv pentru teste rapide. Ori vedem ca medicii si asistentele fug pe capete.

  7. domnule Tapalaga,
    esti mare, domne, daca dumneata, un neofit i chestiuni de acest gen (si nu numai…) ai pretentia de a sti care „marile intrebari”! de ce nu spui ca cele de mai sus sunt intrebarile sau nestiintele tale…? a! m am prins: tu voresti „in numele citirorilor”!
    daca tot m am apucat sa ti scriu , hai sa te si luminez putin…!
    Ar fi trebuit ca tu, care te pretinzi ziarist serios, sa te interesezi asupra unor chestiuni de asemenea importanta, iar nu sa preiei sloganuri si lozinci.
    Asadar, lamuriri:
    1. nu s au putut aduce pana acum acele ventilatoare pentru urmatorul motiv: niciunul dintre principalii producatori nu produc pe stoc, decat cu precomanda, de regula trei luni. Chiar si comandate in ianuarie …. cererea a aparut peste tot, iar producatorii au aprovizionat cu prioritate cererile de tara de origine si comenzile pe care le aveau pana la criza…. acelasi lucru s a intamplat cu aparatele RT PCR: la momentul declansarii crizei nu existau stocuri la producatori, nici pentru aparatura , nici pentru consumabile – seruri, reactivi etc. In industriea farma nu se lucreaza pe stoc…. Cu toate ca eu nu s ca tine ziarist si nu reprezint interesul public, ca tine, adica, pe bani nu putini presupun, am avut decenta sa ma informez asupra chestiunii la una o multinationala americana care activeaza in Romania si furnizeaza cele de mai sus …
    2. cat priveste grija fata de cheltuirea banului public, de acord! cu mentiunea ca aceasta trebuie sa fie reala, iar nu subiect de facut tapaj cand nu este cazul.
    de pilda, in cazul contractului pentru mastile de protectie ofertate de firma aia de bauturi … ai avut curiozitatea sa citesti dreptul la replica al proprietarului afacerii? V a invitat tipul – toata presa – sa vizitati fabrica si platforma de cercetare aferente. ati fost acolo vreunul dintre astia care reprezentati „interesul public”? desigur, nu!
    minti cand spui ca firma aia a „vandut statului” 1.7 milioane de masti; stii sa faci diferenta intre un contract de vanzare-cumparare si un acord cadru? In acordul – cadru statul nu se obliga sa cumpere intreaga cantitate, ci pe loturi, functie de ce necesitati va avea; altfel spus, statul nu se obliga sa cumpere intreaga cantitate din contract, insa ofertantul este obligat, daca i se cere, sa livreze cat s a angajat.

    Altfel, ce sa zic… Mare ziarist, mari intrebari!

    • Mersi de info! Apreciez.

    • Foarte pertinet comentariul tau. ???????

    • Domnule bine informat… Eu nu ma bag sa il apar pe Tapalaga, dar tu sigur esti din sistem daca ii iei apararea gunoiului care a semnat contract cu statul pe 12.000.000 dar pe alta firma pentru ca firma lui avea datorii la stat. Eu nu pot vand un trabant daca am 50 de lei datorie la stat iar colegul tau din sistem castiga licitatii de milioane pe firma interpusa, in timp ce are tva de milioane de plata.
      Sa ne pisham in curtea lui de evazionist, acolounde a invitat ziaristii. Sa va arda focul cu sistemul care v-a pregatit cu tot, ca nici cand e situatia dramatica nu va potoliti cu jaful.

    • Great ! Toată lumea-i proastă, numai tu ești elicopter !

  8. Atitea intrebari la care exista deja suficiente raspunsuri . Le cunostem noi toti cu bune cu rele . Deocamdata Romania nu este nici in situatia Italiei nici a Spaniei ,problemele aparute si decesele sunt nonimputabile actualului guvern ci precedentelor guverne ce nu au avut echipamente prevazute in astfel de situatii , celor care in primele rinduri fiind nu si-au luat masuri de precautie si au ignorat si tratat superficial efectele virusului ,cel putin la inceput . O parte din decese sunt efectiv determinate si de alte afectiuni grave ce au permis coronavirusului sa declanseze decesul .Pe categorii de virsta un numar important de infectari sunt persoane nu foarte batrine si riscul unui numar mare de decese ce se asociaza cu persoanele in virsta este redus . Populatia a reactionat (cu exceptiile care confirma regula )pozitiv la interdictiile impuse .Desigur au existat si lipsuri si inca mai exista , dar fara implicarea firmelor romanesti in confectionarea de echipamente este foarte dificil de gestionat situatia , este foarte greu de gasit in intreaga lume echipamentele necesare . Referitor la testarea in numar mare a cetatenilor ,ea nu aduce avantaje imediate ,ci poate doar statistice ce ar putea influenta pe zone geografice , orase , regiuni , extinderea sau reducerea focarelor de infectie , dar o data ce a fost luata masura severa de izolare aceste teste pot fi benefice pe cazuri ce prezinta in faza incipienta simptome ale coronavirusului . Masurile guvernamentale au fost corecte au fost progresiv implementate , pentru a nu produce panica in rindul populatiei iar inerentele scapari au fost constatate mai mult la nivel local , unde masurile nu au fost strict efectuate de catre cei in masura sa faca asta . Teoriile alarmiste , prapastioase , fara sa aiba in spate nici un suport de adevar , nu sunt recomandabile nimanui . Curind pandemia se va opri si viata isi va relua cursul normal . Avem uriasul noroc de a nu fi de unii singuri si de a face parte dintr-o structura super statala numita UE ce ne asigura caile de transport marfa (cea de prima necesitate ) ce va oferi mari sume de bani (desigur conditionat pe programe nu aruncati in vint asa cum ar dori unii )si care a relaxat deja conditiile prin care statele se pot imprumuta . Vom primi bani de peste tot, dupa noua formula de alocare a banilor europeni deja anuntata de doamna VON DER LEYEN si desigur ne vom imprumuta in vederea repornirii economiei dupa incheierea pandemiei .

  9. E airea nu asa se tine sub control o epidemie. In primul si primul rind trebuie proceduri. Germanika, Coreea,China – au controlat epidemia pentru ca au avut PROCEDURI medicale clare. 2. PERSONAL. Personalul trebuie sa invete procedurile. Procedurile de internare, dezinfectie, manipulare. Cum se imbraca si dezbraca combinezoanele. Cum se intra/iese dintr-o zona contaminata. Cum te protejezi tu pe tine ca medic. In al treilea rind trebuie sa ai RESURSE. Si in al 4 rind: sa nu minti.

  10. „Medicii au fost trimiși în prima linie fără echipamente de protecție, fără măști, combinezoane de protecție” și apoi ne dai exemplele spitalelor din Suceava, Deva, Gerota (B) spitale din linia a 3-a. Urâtă manipulare, Dane!

    Vorbești de testare că „s-au făcut unele progrese” făcându-te că ignori de unde am plecat – una (sau șase) linii de testare – și unde am ajuns – 20 de linii de testare. Unele progrese, zici? Cel mai mare operator privat de spitale, MedLife de-abia a reușit să inaugureze zilele acestea prima lor linie de testare.

    Ignori eforturile mari de la început cu acele anchete epidemiologice, și organizarea carantinelor, escorte către domicilii, etc.. etc…

    Da, într-adevăr, așa ies articolele dacă pleci de la 0 convingere proprie și apoi cauți argumente care să o sprijine. Restul care nu ți se potrivesc sunt trecute cu vederea.

    • Medicii nu pot fi trimisi ca nu sunt papusi pe sirma ,sunt medici ce se presupune ca inteleg ceea ce se intimpla sau asa ar fi normal .

    • Foarte bun comentariul tau!
      Exagerari ale dl Tapalaga. Probabil vrea sa para mai independent decât era deja…
      El e obisnuit doar cu psd la butoane ….asadar e specializat doar sa atace …
      Si M.Guran si Turcesc erau experti la tv sau in presă….
      A mia oară ii reproseaza lyi Orban ca a ezitat 2 zile cu inchderea scolilor si univ !!!!
      Sau sa te mai intrebi a nu stiu cata oara de ce nu avem ventilatoare….cand si Sua a intampinat probleme in achizitionarea lor?
      Italia oare nu a vrut sau nu au bani sa le cumpere ?
      Nu se gasesc domnule ziarist ! Te asteptai ca Romania sa le comande din dec 2019, nu-i asa?

  11. „Germania a atins performanța de a realiza cele mai multe teste din UE”. Aia’i tata… Si știți unde face diferența Germania față de alte țări prin acest lucru? Printr-un raport mult mai bun număr de decese la numărul de infectati. Abia asta contează cel mai mult, să ai cat mai putine decese. Pentru că printr-o capacitate mare de testare a populației sunt in măsura să ia într-o măsură mult mai mare INFORMED DECISIONS!!!

  12. Nu se intampla nimic esential.
    Lumea a trait din vechi timpuri, dar mai ales azi, din iluziii. Prima iluzie este aceea ca daca urmam scoli devnim neaparat civilizati si cunoscatori. Nimic mai fals, iar dovada o constituie faptul evident ca niste oameni care stau cu anii in facultatea de medicina nu stiu nici macar cum sa se protejeze cand ii cheama sefu la apel… atat de idioti sunt. Si sunt medici, cu grade sau titluri universitare, cu rang social si care nu stiu nici macar sa-si puna o carpa la gura suficient de deasa cat sa-si asigure respiratia si o minima protectie de zemurile celor care le scuipa in ochi cand le dau ordine…
    Apoi, de cand e lumea si pamantul se stie ca o criza nu produce numai dezavantaje, ci si avantaje intr-o pondere cu mult mai mare. Imaginati-va ce se va intampla cu cei defavorizati de soarta care vor trebui sa depinda de cei care vor avea „leacul crizei” sau care ii vor hrani. Acum se pot intampla chiar lucruri de genul „renasterii”, „revolutiei industriale”, „revolutiei tehnologice samd”, care pot restructura sau chiar inventa forme de organizare sociala.
    Dl Tapalaga vorbeste despre reasezarea relatiei cu statul si de faptul ca „nici cel mai radical stângist nu visa să se ajungă atât de repede aici”. E o eroare sa isi imagineze cineva ca stangistii isi pot intretine ideologia si ideile fara bani. Iar in viitoare „lume noua” va trebui sa produci banii stiind cum sa faci asta, pentru ca nimeni din exterior nu va mai finanta iluzii cu lejeritate, iar detinatorii cunoasterii vor impune bariere de netrecut statelor in forma care exista astazi. Marile corporatii isi protejeaza pantentele si know how-ul iar asta le va permite sa impuna statelor reguli. Iar regulile vor fi dure, iar guvernul roman a simtit-o deja pe „pielea cetatenilor lui”, cand a spus in urma cu 2 saptamani ca industriile din zona sanitara fac regulile iar statul nu poate face nimic. Foarte adevarat si foarte realist, pentru ca un biznis serios nu traieste niciodata dupa reguli populiste, ci dupa reguli stricte, foarte simple, dar foarte clare, precum eficienta, seriozitate, profitabilitate.
    Aceasta situatie ne-a pus in fata unei realitati crunte: se poate functiona si fara un aparat functionaresc. De fapt, putem observa ca scoala se poate face si pe net cu ajutorul unor aplicatii, ca birocratia se poate rezolva si pe net etc. Adica de ce ar trebui sa incalzim nenumarate cladiri in care sa ducem zi de zi milioane de copii doar ca sa intretinem un numar impresionant de insi care sa iasa la pensie din calitatea de „profesori”, cand se poate rezolva problema asta cu cativa profesori cu care copiii se pot conecta cu zecile de mii pe net prin intermediul aplicatiei „zoom”? Pentru ce sa mai platim din bugetele publice incalzirea, electricitatea, programe gen „cornul si laptele” si chiar zeci de mii de slarii unora care si-au dovedit neputinta pana in punctul in care au reusit sa construiasca „societatea analfabetilor functionali”? Pentru ce toate astea? Nu e mult mai simplu sa se faca un recensamant in urma caruia sa se vada exact cati copii are tara asta, sa-i incadram pe grupe de varsta, sa-i dotam pe fiecare cu un calculator si un abonament la internet si sa-i introducem foarte simplu si rapid in noua lume? Sunt convins ca toate astea vor fi mult mai ieftine si se vor putea face cu bugetul alocat platii salariilor si sporurilor tuturor profesorilor si invatatorilor pe o singura luna! In plus, educatia nu se va mai face dupa „curicula” centralizata, ci dupa standardele lumii civilizate, pentru ca cei cativa profesori de vocatie care vor exista abia vor astepta sa-si invete elevii dupa curicula altor sisteme de educatie …
    Ca sa n-o mai lungesc, asa se va construi noul tip de societate si, probabil, noile forme de organizare sociala…. va fi dur, va fi necesar si va fi imposibil ca cineva sa mai opresca lucrurile.

    • Area . Esti evident logic in ceea ce spui . Schimbarile vor fi necesare . Acum , noi toti , impreuna cu digitalizarea vedem si ceea ce ne tine in loc si ceea ce nu ne foloseste si vom aduce in fata noastra toate aceste probleme ce trebuiesc rezolvate . O recalibrare a sistemului medical , o recalibrare ,o reinterpretare a modalitatilor de invatare si schimbarea in totalitate a tot ceea ce reprezinta acum sistemul de invatamint , o regindire a tuturor modalitatilor economice, de productie si de transport marfa ,ce va pune in prim plan aprovizionarea indiferent de produsul finit eliminind pierderile cauzate azi de lungimea cailor de transport , de mijloacele folosite ,toate in scopul micsorarii pretului produsului la raft . Este absolut obligatorie o noua organizare economica mondiala cu tot ceea ce implica ea ,dar toate acestea nu pot fi facute decit de un guvern mondial sau o alta forma gen ONU dar a carei putere decizionala trebuie unanim respectata si la care este absolut obigatorie o conlucrare a tuturor statelor lumii . Fara aceasta noua organizare omenirea ,asa cum o cunoastem noi azi , nu are viitor .

    • Scoala nu va fi niciodata doar on-line, daca n-ai habar de meseria asta, nu te mai da doct, mai postacule area!

  13. „Nimeni nu se va abține să moară ca să iasă România bine în statistici”
    Valabil si pentru cei care-si dispusi sa-si arate chipul in fata si pentru cei din urma care se intorc pe furis pentru a profita de un sistem sanitar la care n-au contribuit.

    Ma tem ca daca n-ar fi profitorii de unde-or veni ei, n-ar fi nimeni dispus sa stea in fata, sau a-ti fi dvs?

    Ca in bancul cu Zambila care acum isi zice doar Zam ca restul a ramas pe gard 🙂

  14. nu comparati cu Germania. Comparati cu restul Europei ( italia, franta). nu inteleg de ce dedata asta nu sunteti informat. GErmania are zeci de centre de cercetare medicala private (Roche, Bayern, Berlin Chemie, etc. Ei fac aparate de testare noi abia putem face o targa. Sa ramanem cu picioarele pe pamant si sa luptam cu toti, cum putem

  15. Un articol „caldut”. Vreau sa traiesc si vremea aia cand Tapalaga o sa zica cu punct si virgula ca statul paralel e securitatea care ne tine sclavi. Nici o sansa.

  16. cum poti sa zici ca suntem la jumatatea germaniei…aia sunt 80 de mil..noi suntem vreo 18-19.
    plus ca nu avem aceeasi putere financiara ca ei…
    compari mere cu pere

  17. Cifrele din România nu sunt periate ca alea din Iran (regimul islamist raportează puține cazuri și puține decese, deși imaginile din satelit arată gropi comune și un cimitir care și-a dublat suprafața), dar nici departe de modelul rusesc nu suntem. Singura metodă de a afla câți oameni au murit de infecție cu sars-cov2 în astfel de cazuri e să ne uităm câți români au murit în ultimii ani și câți vor muri anul acesta, pornind de la presupunerea că în fiecare an mor cam același număr. Diferența va fi dată de sars-cov2, indiferent de ce va scrie pe foaia de deces. Și ferească sfântul să fie diferență mare între această cifră și raportările de acum, că istorie scrie pe ei.

  18. 1)Este corect ce spuneti eu insumi am explicat utilitatea sondajului epidemiologic facut de dl Cercel dar este un dar si l-am spus. Nu cat timp nu avem capacitati suficiente de testare si prelucrare a testelor pentru cei care lupta in linia 1 cadre medicale si cei din carantina care incep sa aibe simptome oricat de minore ar fi ele.Ei au prioritate fata de restul populatiei.De acea CTP a spus ca-i da afaa pe cei care ar veni cat timp nu se indeplinesc aceste cerinte si are dreptate.
    2) Dar nu intelegeti ceva adica numarul de morti da dimensiunea gravitatii din fiecare tara .Noi avem 50 iar Italia are 10000 .Este altceva si nu are nici-o legatura cu testarea dar poti spune ca in Coreea sau Germania testele multe au permis probabil o tratare mai din timp a unor bolnavi care astfel au scapat cu viata. Dar atat restul sunt prostii (deocamdata) n compartiile eronate pe care le faceti .Dar daca stiti ca cifra deceselor din cauza COVID este mai mare va rog sa o spuneti si nu sa o sugerati in mod total neontologic.

    • Incet ,incet revii pe linia de plutire .

    • m: cu cine crezi tu ca discuti?
      Sigur faptul ca nu explic total tot ce as putea explica la toti idiotii nu-mi creeaza nici satisfactii si nici obligatii suplimentare.

    • 65

    • Ar fi mai bine atunci sa taci decit sa vorbesti daca tot le stii pe toate dar nu vrei sa le spui .

    • Uimeste-ne ,spune tot ce crezi ca stii si nu stim si noi . Asteptam

    • Uite ce stii :Este altceva si nu are nici-o legatura cu testarea dar poti spune ca in Coreea sau Germania testele multe au permis probabil o tratare mai din timp a unor bolnavi care astfel au scapat cu viata. Dar atat restul sunt prostii (deocamdata) n compartiile eronate pe care le faceti . Adica stii ca au permis- dar probabil – o tratare -dar cu ce anume au fost tratati ? Poate ne spui -tu insusi – ?

  19. Trebuie sa recunosc, dle Tapalaga, ca acest articol pe care l-ati scris a avut succes: au raportat repede inca 13 din cele 15 decese neraportate de la Suceava. Decese survenite intre 22 si 29.03.2020.
    Le-au tinut la „conserva” din doua motive: 1) e foarte probabil sa fie medici si 2) e evident ca cel putin decesul din 22.03.2020 atesta si mai clar o realitate crunta, aceea a raspandirii intracomunitare anterior datei de 16.03.2020, cand s-a declarat starea de urgenta.

  20. Pentru UN PESEDIST.
    Scuze dar chiar gandesti ca un pesedist,cum adica boss sa-i intorci inapou din drum ,daca aia sunt cetateni romani,cine astepti sa-i ajute daca ei nu au unde se duce?
    Cei care se intorc nu e diaspora,sunt cetatenii romaniei ,muncitori sezonieri care au familii in romania.
    Nici o tara din lumea asta nu a facut ce ceri tu !

  21. M-am uitat si eu la putinele date publice si am facut următoarele calcule si extrapolari:
    • Capacitatea maxima de testare la nivel de tara va fi de 52,500 de teste in următoarele trei săptămâni, dacă ținem cont ca se pot testa maxim 2500 cazuri la nivel national, conform datelor oficiale.
    • Reprezentații Ministerului Sănătății estimeau 10,000 de cazuri peste 3 saptamani, asta înseamnă 8,048 de cazuri noi oficial pana in 21 Aprilie, si o rata de infectare a populației (testate) de aproximativ 15.3%.
    • Dacă ar testa 1 milion de oameni, la aceeași rata de infectare estimată, probabil ar fi 150,000 de cazuri.
    Cu siguranța ca 80% din cei infectați vor avea forme ușoare si moderate, ei nu vor apărea in statisticile oficiale, iar mulți din cei 20 % cu forme severe vor prefera sa se trateze acasă decât sa se chinuie prin spitalele din România.

    ! Intrebarea este: ce faci dacă 10% din cei infectați (din totalul neoficial) au forme extrem de severe, sunt cam 15,000 la număr, nu ai capacitate sa-i testezi si necesita spitalizare si ATI? 1500 paturi ATI nu sunt suficiente. Ce faci dacă numărul cazurilor foarte severe depășește capacitatea de testare la nivel de tara? Le oferi rezultatele peste un an?

    Mortalitatea cauzată de COVID-19 va trebui calculata nu din datele oferite de spitale deoarece nu toti cei decedați din cauza COVID-ului vor ajunge la spital sau vor fi testați. Vor trebui alte formule gen: nr. de decese in 2020 la nivel național – nr. decese in 2019 la nivel național, si diferența respectiva trebuie corelata cu datele oferite de spitale.

    • * • Capacitatea maxima de testare la nivel de tara va fi de 52,500 de teste, in total, in următoarele trei săptămâni, dacă ținem cont ca se pot testa maxim 2500 cazuri la nivel national / PE ZI, conform datelor oficiale.

  22. Trei lucruri esențiale din toată povestea asta cu SARS-COV-2 necesita atenție sporită:
    • introducerea testelor rapide in paralel cu testarea clasica si greoaie care limitează capacitatea de a depista din timp cazurile active, izolarea si tratarea acestora;
    • protocolul ce trebuie urmat inca din primele zile zile de cei ce au simptome astfel încât sa minimizeze șansele de a evolua in cazuri grave.
    • tratamentul celor 10% infectați in cazul cărora boala a evoluat in pneumonie si necesita terapie intensiva. Este clar ca trebuie pornita producția interna de ventilatoare si de alte echipamente necesare in camerele de terapie intensiva, inclusiv prin metoda Imprimării 3D a ventilatoarelor, pe modelul Spaniei, pentru ca peste 2-3 săptămâni România va fi (neoficial) exact cum a fost Spania acum 2 săptămâni.

    • Testarile mai au sens doar pentru diagnosticarea cazurilor cu simptome grave, nu cred ca mai are sens sa se urmareasca anchete epidemiologice pentru ca nu sunt resurse umane de ajuns.
      Ar trebui sa se puna accentul inca de pe acum pe achizitionare sau fabricarea de ventilatoare si asigurarea unui numar cat mai mare de paturi la terapie intensiva, targetul pentru urmatoarele 2 saptamani ar trebui sa fie de minim 5000 locuri disponibile.
      Aprovizionarea cu medicamente ar trebui de asemenea asigurata si pusa la punct o procedura prin care sa sa fie distribuite medicamente celor care aleg sa se trateze singuri acasa.

    • Bravo, doctore! Acum chiar am înțeles!

    • @George
      – Testele rapide ar trebui sa fie disponibile in farmacii pentru orice cetățean care are simptome ușoare, pe un sistem 50% plătite de cetățean, 50% plătite de stat. Sunt teste pe care ti le poți face si singur. Testarea este importantă pentru ca permite începerea tratamentului din timp, poate reduce semnificativ simptomele severe si poate scădea probabilitatea de a ajunge la terapie intensiva si de a ocupa pentru 2 săptămâni unul din putinele ventilatoare disponibile.
      Trebuie lucrat si pe partea de testare dacă vrei sa minimizezi numărul celor ajunși pe locurile limitate de la terapie intensiva.
      Obiectivul principal in toată drama asta ar trebui sa fie: cum reducem numărul celor care au nevoie de terapiei intensiva si cum reducem nr deceselor.
      – Eficientizarea canalului de comunicare pacient -medic de familie- farmacie si a canalului de distribuție farmacie-pacient este un must! Data fiind situația din spitalele din România, oamenii nu prea mai au alta opțiune decât sa se trateze acasă si sa spere ca nu vor avea forme foarte severe ale bolii.
      – Achzitia de ventilatoare, paturi ATI, echipamente nu prea mai este posibila; parca scria undeva ca au încercat sa le achiziționeze inca din Februarie, dar nu mai erau pe stoc.
      De-asta spuneam ca trebuie urgent începută producția interna, inclusiv pe modelul folosit in Spania, cu imprimare 3-D a ventilatoarelor. Spania s-a trezit târziu la realitate, România trebuie sa se trezească acum. Nu exista alta soluție decât producția interna de ventilatoare.

  23. La ministerul cultelor, o persoana aflată in auto-izolare s-a întors la birou fără sa își facă testul, intr-o totala iresponsabilitate. Șefii rad si obliga angajații sa vina la lucru, refuzând orice proiect de lucru acasă.
    La bibliotecile locale si județene, angajații sunt obligați sa vina si sa șteargă praful.
    La biblioteca academiei romane, directorul general pandeste angajații sa semneze condica, in timp ce șefii de departamente si-au luat concedii de odihna ca sa se ferească de îmbolnăvire.
    Este haos!
    Oamenii de rând sunt lăsați fără apărare in fata marilor securisti care conduc instituții de top ale țării, fără responsabilitate, fără discernământ si fără grija pentru viețile oamenilor.
    Scrieți despre ei! Faceți anchete! Stopați mizeria umană din instituții!

  24. Dar de ce se gindeste Germania sa dea certificat de imunitate? La ce e bun? Nu mai trebuie sa stai la 1,5m la coada? Poti sa te asociezi cu mai mult de n persoane, care au si ele certificat, desigur, si sa te duci la concert sau sa faci un gratar? Curind se deschid Biergarten-urile, pai ce facem, raminem cu wurshtii si cu berea in soare?
    Si apoi, nemtii astia sint foarte pedanti si capsomani. Ce vor face, vor infiinta cite un Epidemiologisches Amt pe langa fiecare primarie care, in schimbul certificatului de la medic ca ai avut boala, iti elibereaza certificatul asta? Si mai tirziu, cind va aparea vaccinul, vor elibera certificatul in schimbul dovezii ca l-ai facut, spre disperarea anti-vaxerilor?
    Sau e pur si simplu un pas mic spre a scoate lumea din case, ca vine criza economica? Ceva gen „Herr Schmidt, ne pare rau, ati facut boala, va rugam sa va intoarceti la munca! Herr Frantz, pe data de 13 la ora 10 sinteti programat la vaccinare, de la ora 12 sinteti apt sa fiti in birou”. Parca vad anunturile de angajare: „angajam sofer pentru distribuirea de pachete cu certificat de imunitate”.

    • ” Nu mai trebuie sa stai la 1,5m la coada? Poti sa te asociezi cu mai mult de n persoane, care au si ele certificat, desigur, si sa te duci la concert sau sa faci un gratar? Curind se deschid Biergarten-urile, pai ce facem, raminem cu wurshtii si cu berea in soare?”
      Nu bai, oamenii nemti se duc la munca, se apuca de o afacere, isi fac tara sa functioneze din nou.
      Muncesc, produc, pun treburile la punct.
      Astea cu gratarele e pentru asistati si functionarii si pensionarii de lux.

  25. Tot vorbim de ventilatoare…Am făcut „greșeala” să mă uit pe „posturi straine” și sa citesc „pareri” de medici. Tot in limbi străine. Bata-l vina de internet !!@#$!
    In faza severa ventilatorul e apa de ploaie! In afara de tratamentele medicamentoase potrivite ai nevoie si de un aparat care iti oxigeneaza sângele. Si pe langa alte dotari la fiecare pat ai nevoie de o echipă medicală care stie ce face. Sa zicem că dotam spitalele cu măști și combinezoane și eventual cu TOATA aparatura necesară…ca avem si rezerva de medicamente potrivite in functie de faza de inbolnavire…ca medicul care te trateaza este „inspirat” si dedicat trup si suflet sa te salveze…
    NU EXISTA RESURSA UMANA CALIFICATA NECESARA CARE SA FACA FAȚĂ UNUI NUMAR MARE DE PACIENTI !!!!
    Dezinteresul de zeci de ani față de corpul medical in ansamblu…gen Base ” dacă nu le convine sa plece”…prea mulți din cei buni au plecat „afara”… „Balcanizarea” profesiei și angajarea pe cumetrii, pile si spargi …gonindu-i pe cei pregătiți,dedicați și cu vocație.. .la orice nivel…
    Lipsa de interes fata de investițiile cu finalitate din „sanatate”…In loc sa construim spitale finanțam biserica si locuri de pupat icoane din bani publici…
    In ce ma priveste ,ca multi altii, am câteva boli cronice pe care le duc pe picioare de ani buni și sunt un cetățean productiv al societății. Stiu ca toata lumea moare la un moment dat, dar in situatia actuală, dacă mă prinde forma gravă sau severă…iar sansele sunt mari pentru ca nu am reusit sa fac rost de o parlita de masca P3…nu am nici o șansă.
    CONCLUZIA : SCAPA CINE POATE !
    Nu mi-a rămas decât speranta ca cei care vor rămâne în picioare după această pandemie vor invata in cele din urmă lecția și vor face tot ce le sta in putere ca următoarea pandemie sa ne prindă pregătiți.

  26. Motivul pentru care nu se face testarea e evident: capacitatea de testare nu se poate creste peste noapte. Nu exista personal, nu exista teste. Ventilatoare nu pot cumpara nici altii, pentru ca nu sunt pe piata. Aici nu e o problema de competenta a unui aparat administrativ, e o situatie foarte grea.

    Deci ramane singura solutie sa izolezi pe oricine e suspect, pana cand o sa se reuseasca o aprovizionare suficienta. Dar asta o sa dureze…

  27. E bun articolul. Contureaza problema foarte bine. Conducerea, liderii sunt cauza. Dar cine vrea sa fie lider azi?

    Prea mult semanam cu o galeata de serpi care se critica intre ei pentru ca nu au coloana dreapta. Si problema nu e de azi. E decand am ales sa ascultam de sarpe.

    Ne lipsesc lideri ca Mandela, Gandhi sau M.L. King, care la randul lor au fost inspirati de Mantuitorul. Cum se nasc acesti lideri, pot fi impinsi de la spate? Cred ca apar cand sunt ei fascianti de exemplul si dragostea aratata de Mantuitorul. Cine va merge? Pe cine sa trimitem?

  28. Sa zicem ca Romania este un oras, apoi un sat, apoi o strada, apoi o casa. Am vazut atatea case frumoase in lungul unor drumuri mizere, atatea apartamente curate dar scari prafuite si cu ghemotoace de hartie aruncate, vecini pretentiosi care arunca gunoiul in cosul de hartii sau pe langa. Sa fie frumos si curat in casa mea. Vorbesc de faptul ca nu stim sa traim impreuna, vrem sa parem altii decat suntem, nu stim sa planificam, nu stim sa comunicam, tot limbajul nostru este manipulator. Apreciem subtexte, banuim, mintim frumos, facem literatura de proasta calitate, sau fugim injurand. In aceasta mizerie comuna, in aceasta minciuna, in aceasta nepasare, lipsa de responsabilitate, de angajare, cum vreti sa luptam impotriva sa zicem virusului, acum? Un bolnav nu se face bine daca nu recunoaste ca este bolnav. La ora aceasta, cei ce au puterea, rolul de a pregati tara sa treaca prin pandemie nu mai au voie sa minta. Nici noi, ceilalti. Dar rezultatul ecuatiei este dependent de IC, si aici nu putem sterge diferentele intre tari. Plus ca nu este sigur ca noi putem rezolva ecuatia. Poate doar copia, prost sau destept.

  29. de unde bani pentru dotari si echipamente cand bugetul unui spital arata cam asa:

    https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/concedieri-in-masa-la-a-socolaa-angajati-abuziv-pe-vremea-lui-oprisanu-dati-afara-acum–248375.html

    cati doctori au protestat pana acum (alaturi de pacienti) pentru conditiile mizerabile din spitale??? bonus: articolul de mai sus nu explica doar situatia dramatica a bugetului, se refera si la posturi/concursuri masluite/pe spagi uriase…DNA cerceteaza cazul….

    citat din articolul mentionat mai sus.

    La nivelul lunii martie, „Socola“ a avut încasări pentru servicii medicale şi pentru plata salariilor în valoare de aproximativ 8,9 milioane de lei, salariile reprezentând în această lună aproximativ 8,25 milioane de lei. Cei din conducere susţin că pentru funcţionarea Institutului este nevoie de suma de 1,8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de întreţinere şi funcţionare, achiziţie de medicamente, materiale sanitare, reactivi, dezinfectanţi şi alimente pentru pacienţi. Spre exemplu, doar pentru plata utilităţilor e nevoie de 400.000 de lei pe lună. Însă în luna martie, pentru toate cheltuielile enumerate anterior, după plata salariilor, în bugetul Institutului a rămas suma aproximativă de 657.000 de lei, puţin mai mult de o treime din necesar.

  30. Pacat Dane ca ai trecut in corul cotestatarilor rosii Ai acelasi discurs ca Marian Oprisan.Te rugam abtine-te si macar nu le mai fa apa la moara.Totusi se fac eforturi majore pe care eu le apreciez in mod deosebit. Cormiz

  31. Bravo! Avem nevoie de astfel de articole, chiar si in plina pandemie. Democratia trebuie aparata cu orice pret dupa criza asta. Oricum, multi realizam aceste lucruri si realizam ca democratia poate sa dispara peste noapte sub pretextul crizei. Deja cred ca democratia incepe sa sufere in multe state. Monitorizarile au crescut ca intensitate, guvernele devin atotputernice, oamenii sunt total controlati acum in casele lor si orice se poate intampla. Militarizarea guvernelor si democratiei continua.

  32. Dl Tapalaga a fost declansatorul unor comentarii interesante, lucide, documentate si mai ales echilibrate. Postacii de serviciu au renuntat sa mai polueze orice pentru ca de fapt nu stiu nimic decat sa injure pe toata lumea: bolnavi, doctori, diaspora, guvern, Iohannis.
    Prin urmare mai avem destui oameni normali la cap in tara asta.

  33. Foarte buna observația!
    Cu 6 luni în urmă încă ne luptam cu Epidemia de ciuma roșie, iar acum, hop iese Tăpălagă din peșteră și ne compară cu Germania.

  34. Cine „și s-au depășit 50 de decese”? Ce înseamnă „s-au”? Cine s-au? De cine s-au depășit? S-au depășit ele pe ele?

  35. Domnule TAPALAGĂ, faceți un efort si veniti la ARAD și in județ ca să vedeti pe viu ce se poate intampla cand lucrurile si politichiile românești o iau la vale cu totul ! E DEZASTRU ! Pe la punctele de frontieră de la noi trec circa 80 la sută din intrările care se inregistrează in țară . Sunt 5 treceri de frontieră terestre si una feroviară la CURTICI . Scapă verificărilor sanitare ( numai ?) cca 80 % pentru că nu se poate face față,pur și simplu , avalanșei. In Arad și împrejurimi, mocnește pe tăcute o mare …neîncredere si o adevărată panică . Nu exagerez deloc . Se simte și se …vede . Imi cunosc f bine conviețuitorii, Arădenii sunt foarte ”autoresponsabili ” si disciplinați . De pildă in plata impozitelor plătite de cetățeni ,intre altele ! CE E DE FACUT ? Pe traseele transfontaliere sunt așezări umane mari, dens populate,intre 6-15 mii de persoane pe localitate… Unde ACUM medicii pot fi numărați pe degete …

  36. (reiau comentariul meu de la alt articol de azi)

    Azi: 293 noi cazuri
    Ieri: 192 noi cazuri
    Alaltăieri: 308 noi cazuri

    Aseară, Tăpălagă ne zice în articolul „Marile urgențe…” că:
    „Din acest moment se pune întrebarea în ce măsură România dispune de suficiente paturi de terapie intensivă dotate cu aparate de ventilare mecanică pentru a face față creșterii în progresie geometrică a numărului de cazuri de infectare.”
    (numărul de paturi au fost deja raportate de autorități… dar, na, noi ne mai întrebăm încă, că dă bine!)

    Dar bineînțeles că progresiile nu ies cum vrea Tăpălagă pentru că, ne zice tot el, autoritățile se chinuiesc să țină cifrele jos printr-un număr mic de teste, adică prin subraportare”

    În realitate, autoritățile deschid noi linii de testare și pe cele curente se lucrează 24 din 24 ore în foc continuu.

    Urât dle Tăpălagă, foarte urât! Aștept replică aici, ce ai de comentat?