Marina Britanică: Atacatorii au părăsit petrolierul sechestrat în Golful Oman, iar nava este în siguranță. Circumstanțele incidentului rămân neclare
Marina britanică a anunțat miercuri că grupul de persoane care urcase la bordul unei nave în apropierea coastelor Emiratelor Arabe Unite (EAU) a părăsit nava, la o zi după ce semnalase o posibilă deturnare a vasului, transmit DPA și EFE.
„Atacatorii au părăsit nava. Vasul este în siguranţă. Incidentul s-a încheiat”, a afirmat Centrul britanic pentru operațiuni maritime comerciale, fără a oferi detalii suplimentare.
Prin urmare, incidentul produs la bordul navei, considerat drept o „potențială deturnare” s-a terminat fără pagube, însă circumstanțele evenimentului sunt încă neclare.
Marina britanică anunțase marți un incident în curs de desfășurare, produs în largul coastelor emiratului Fujaiarah din Emiratele Arabe Unite, care s-a transformat ulterior într-o potențială situație de deturnare. Sursa citată a mai menționat că nava a fost expusă „unei deturnări potenţiale care nu are legătură cu pirateria” în Golful Oman.
Ulterior incidentului, o companie specializată în securitate maritimă, Dryad Glonal, a precizat că ar fi vorba despre petrolierul Asphalt Princess, ce naviga sub pavilion panamez.
Surse din guvernul britanic, citate de ziarul The Times, au afirmat că nava a fi fost sechestrată de un „grup” de opt sau nouă bărbați înarmați.
Lloyd’s List, un grup de informații maritime, a specificat că Asphalt Princess se îndreptată în prezent înapoi către Oman, după ce inițial a transmis că grupul de atacatori ar direcționa petrolierul spre Iran.
Ministerul iranian de Externe a catalogat incidentul drept „suspect” și a avertizat împotriva lansării unor acuzații nefondate la adresa Iranului.
Cel puțin patru nave care navigau sub pavilioanele Vietnamului, Hong Kong-ului și Panama au fost implicat în incidentul de marți, dintre care cel puțin două raportaseră că au pierdut controlul direcției din cauza necunoscute.
Marina britanică recomandase navelor care tranzitează zona să aibă „prudență maximă”, iar Casa Albă a calificat evenimentul drept „foarte îngrijorător”.
Incidentul produs în apropiere de strâmtoarea Ormuz, o zonă prin care tranzitează o treime din petrolul mondial transportat pe cale maritimă, vine în contextul unui alt atac, produs pe 29 iulie, împotriva unui petrolier administrat de societatea miliardarului israelian, Eyal Ofer, în care și-au pierdut viața un cetățean român și unul britanic.
Marea Britanie, SUA, Israel și România au atribuit Iranului atacul asupra navei Mercer Street, deși Teheranul a negat orice implicație în incident.
Sursa foto: Unsplash/ Kinsey – ilustrație generică
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.