Marine Le Pen și Reunirea Națională, marii câștigători în plan politic în urma adoptării contestatei reforme a pensiilor din Franța
Potrivit unui sondaj IFOP pentru Radio Sud publicat duminică, lidera partidului Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) este văzută de 62% dintre francezi ca fiind o câștigătoare după promulgarea de către președintele Emmanuel Macron a legii în care prevederea principală este mărirea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.
Lidera RN îi devansează net pe Fabien Roussel, liderul Partidului Comunist (PCF) cu 41% și pe Jean Luc Melenchon, liderul celui mai mare partid al stângii, Franța Nesupusă (LFI, populist) cu 30%.
Fără surprize, președintele Macron cu 10% și prim ministra Elisabeth Borne cu 12% sunt văzuți ca cei mai mari perdanți în plan politic ai acestui proces legislativ care a durat trei luni și a scos în stradă milioane de francezi în semn de protest și care a provocat greve importante care au perturbat serios în special transporturile publice și sectorul educației.
Mai multe sondaje privind intențiile de vot la alegerile prezidențiale din 2027 (când președintele Macron nu mai are drept să candideze) au plasat-o pe Le Pen în fruntea primului tur de scrutin, indiferent de contra-candidați, cu peste 30% din voturi. Interesant este faptul că cel mai bine plasat în aceste sondaje, cu 20 – 24% este fostul prim ministru al lui Macron din perioada 2017 – 2020, Edouard Philippe, liderul micului partid centrist Orizonturi, urmat de Melenchon, cu 16 – 18%, deși nu este probabil ca liderul LFI, în vârstă de 73 de ani să candideze în 2027.
Poate și mai semnificativ este faptul că pentru prima oară în istorie RN este dat în fruntea intențiilor de vot la alegerile parlamentare, cu 26%, la egalitate cu alianța stângii Noua Uniune Populară Ecologică și Socială (Nupes), unde LFI este vioara întâi. Din punct de vedere istoric, modul de scrutin parlamentar – majoritar uninominal cu două tururi – a defavorizat RN, dar o simulare bazată pe aceste sondaje a dat partidului condus de Le Pen cel mai numeros grup parlamentar în Adunarea Națională, fără însă a atinge majoritatea absolută.
Cum se explică acest succes al lui Le Pen și al partidului pe care îl conduce, în condițiile în care opoziția sa față de reforma sistemului de pensii nu a fost un zgomotoasă la fel ca cea a Nupes, lipsită de obstrucția parlamentară din Adunarea Națională cu 15.000 de amendamente sau cu încurajarea sau chiar participarea la demonstrații de stradă?
„RN beneficiază de secvența pensiilor pentru că este perceput deopotrivă ca fiind serios și antisistem în opinia publică și a afișat o atitudine de compromis atunci când LFI a fost considerat prea radical”, spune Antoine Bristielle, cercetător în științe sociale și autor al sondajului legislativ citat de AFP.
Partidul al cărui președinte este tânărul deputat european Jordan Bardella continuă să progreseze în rândul angajaților (+10 puncte) și al muncitorilor (+5 puncte), dar scorul său crește și în rândul artizanilor, comercianților și proprietarilor de întreprinderi (+15 puncte) și în rândul profesiilor liberale (+12 puncte). „Dacă RN devine, fără îndoială, partidul clasei muncitoare, el își mărește considerabil scorurile în alte sectoare-cheie ale electoratului, până la punctul de a semăna din ce în ce mai mult cu un partid de guvernare”, subliniază studiul efectuat de Fundația Jean Jaures.
Până nu demult considerat un partid de extrema dreaptă, RN (fost Frontul Național până în 2018) își continuă sub conducerea lui Le Pen (lideră din 2011) procesul de dediabolizare și respectabilizare care îi face pe tot mai mulți francezi să nu se mai teamă de pericolul extremist reprezentat de acest partid pe vremea când era condus de Jean-Marie Le Pen, tatăl actualei lidere.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank