Măriuca Talpeș, Coaliția pentru Dezvoltarea României: În jur de 27.000 de copii vor migra de la liceele tehnologice către școlile profesionale. Copiii au de câștigat
Introducerea limitei de 5 pentru admiterea la liceu va avea ca efect migrarea a în jur de 27.000 de copii de la liceele tehnologice către școlile profesionale, a declarat pentru Edupedu.ro liderul grupului pentru educație din cadrul Coaliției pentru Dezvoltarea României, organizație a mediului de afaceri din care care fac parte cele mai mari și importante organizații de companii din România. Măriuca Talpeș a estimat că “dacă mediul privat se organizează astfel încât parteneriatele cu aceste școli profesionale să fie unele sănătoase, cu practică serioasă, atunci au de câștigat atât copiii, cât și mediul privat, pentru că în liceele tehnologice mulți copii fac practica în atelierele vechi ale școlii, care nu e o practică ancorată în nevoile actuale, pentru că acolo nu există obligativitatea de a avea un partener privat”.
- Amintim că Ministerul Educației a decis anul acesta ca admiterea la liceu să se realizeze numai pentru elevii care obțin medie de admitere peste 5.
- Învățământul este obligatoriu până în clasa a X-a, iar elevii care termină clasa a VIII-a și au medii sub 5 de admitere se duc obligatoriu la școlile profesionale – fie ele clasice sau duale. Detalii aici
Întrebată care estimează că va fi efectul limitării accesului în licee de media 5 la admitere, Măriuca Talpeș a declarat pentru Edupedu.ro că din analizele CDR pe cifrele de la Evaluarea Națională 2019, “dacă se păstrează nivelul de examen cam la fel, cred că vor migra către școlile profesionale 27.000 de copii și vor face practică un pic mai mult și materii teoretice un pic mai puțin”.
“Partea bună este că toate școlile profesionale, indiferent dacă sunt duale sau clasice, vor avea un partener privat. Rămâne să avem și parteneri serioși”, a avertizat aceasta.
Talpeș a adăugat că “ar fi bine ca, odată cu această măsură, să se adauge învățământul de tip dual și la clasele a XII-a și a XIII-a pe care le urmează copiii care au terminat școlile profesionale de 3 ani (la finalul cărora obțin certificat de calificare de nivel 3)”. În prezent, dacă un elev vrea ca după cei 3 ani de școală profesională să ajungă la Bacalaureat, el trebuie să facă 2 ani de liceu, dar cum nu există această filieră în sistem dual, el face anii de liceu pierzând practica la angajator.
Foto: allaboutjobs.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii