G4Media.ro

Măriuca Talpeș, Coaliția pentru Dezvoltarea României: Noi susținem greva profesorilor și e…

Foto: gov.ro

Măriuca Talpeș, Coaliția pentru Dezvoltarea României: Noi susținem greva profesorilor și e bine că se întâmplă, e o grevă a noastră, ca societate / Mingea este la puterea politică, clar. Și are soluții

Coordonatoarea pilonului Educație din Coaliția pentru Dezvoltarea României, Măriuca Talpeș, a declarat într-un interviu pentru Edupedu.ro că susține greva profesorilor și consideră că aceasta este „o grevă a noastră, ca societate”. Co-fondatoare a companiei Bitdefender, inițiatoare a Proiectului MERITO și membră a Romanian Business Leaders, Talpeș spune că a tras nenumărate semnale de alarmă în ultimii ani, în toate întâlnirile cu reprezentanții autorităților, față de investițiile în Educație și mai ales față de investiția în resursa umană din Educație. „Profesorii sunt cei care ne educă copiii”, ei „nu trebuie să stea cu capul plecat”, „nu sunt o masă care ne deranjază și de care trebuie să scăpăm. Nu! Ei ne educă copiii, ei duc țara înainte. Acești profesori”, spune Măriuca Talpeș.

Aceasta mai arată că atitudinea Guvernului Ciucă față de profesori „este total greșită și lovește evident în moralul profesorilor și în prestigiul meseriei. Păi un tânăr mai vine în învățământ după ce vede atitudinea asta?”, se întreabă Măriuca Talpeș. Profesorii și angajații din Educație sunt în grevă generală din 22 mai 2023.

Măriuca Talpeș este coordonatoarea grupului de Educație din cadrul Coaliției pentru Dezvoltarea României, organizație a mediului de afaceri din care care fac parte cele mai mari și importante organizații de companii din România. Absolventă a Facultății de Matematică, aceasta este implicată în numeroase inițiative în zona educației, inclusiv în proiectul Merito de prezentare a bunelor-practici din educație și a profesorilor de excepție.

Redăm interviul cu Măriuca Talpeș:

Edupedu.ro: Care este poziția dumneavoastră față de greva generală a angajaților din educație?

Noi susținem greva și e bine că se întâmplă. Părerea mea este că nu e o grevă a profesorilor. Cumva este o grevă a noastră, ca societate, pentru că vorbim despre respectul față de meseria de profesor, vorbim de statutul meseriei de profesor și de poziționarea sistemului de educație în România. Este o miză foarte mare, pentru că vorbim de guverne care s-au succedat din 2011, având în legea educației 6% din PIB scris acolo. Niciun guvern nu a respectat, deși a fost tot timpul trecut și în legea care acuma e în vigoare și în noua lege. În draftul noii legi este trecut 15% din bugetul general consolidat, adică tot 6% din PIB, e același lucru. Deci toate guvernele și-au asumat acest 6% și nimeni nu l-a dat Educației.

Edupedu.ro:V-ați și întâlnit, din partea mediului de business, cu autoritățile. De fiecare dată ați pus problema finanțării educației și ați militat pentru ea. De ce nu există o consistență și în finanțare, ci doar în vorbele despre finanțare?

În primul rând, eu, personal, ca parte din CDR – Coaliția pentru Dezvoltarea României – la întâlnirea din început de decembrie, nu mai știu exact 3-5 decembrie, am spus și domnului ministru al Finanțelor și domnului prim-ministru că acest salariu – pentru că atunci se aproba bugetul pentru anul 2023 și se anunțase deja 2,1% din PIB pentru Educație – și am anunțat că nu numai că cu 2.400 lei nu atragi studenți, am și spus cifre pe anul trecut 2022, de număr de candidați. De exemplu, la Definitivat, pe toate materiile legate de științe au fost 8% din candidați, adică mate, fizică, chimie, biologie, informatică, împreună toate astea au fost 8%! Atractivitatea era clar că nu există deloc pentru tinerii din facultate. În plus, INS-ul, anul trecut, în iunie, a anunțat 3.300 lei costul mediu lunar al coșului de consum pentru o persoană. 3.300 de lei. Și am am spus lucrul ăsta, eu, personal, în acea întâlnire și dl. prim-ministru și dl. ministru al finanțelor mi-au spus „sigur că da, noua lege va spune că salariul de plecare, al unui debutant, va fi media pe economie”. Ca după aceea, articolul care era trecut în lege, deci în legea pe care dna. ministră l-a pus – era articolul 129, alineatul 2 – acest al 2-lea paragraf care spunea că la bază va fi salariul mediu brut pe economie. Care a dispărut. Acel articol a dispărut și la presiunea ministrului muncii și ministrului finanțelor. Faptul că dispare dintr-un proiect care tocmai se discută, al noii legi a educației, spune că nu și-l asumă, că le e teamă de această promisiune din lege.

Edupedu.ro: Ați promovat și provocat de multe ori discuții legate de cât de importantă este investiția în educație, ați făcut și studii pe tema asta, de fiecare dată ați venit cu cifre, cum arată fundamentarea nevoiii acesteia, de investiție în educație?

Trebuie să arătăm din nou cifrele, ce legătură este într-o educație bună și un progres economic al unei țări, pentru că lucrul ăsta nu e bine înțeles. Noi am avut ca invitat, la un summit Romanian Business Leaders acum șase-șapte ani, dacă nu greșesc, un profesor de economie de la Stanford (Eric A. Hanushek – Senior Fellow la Hoover Institution, Stanford university), care a făcut o modelare pe România despre ce ar însemna să creștem rezultatele la PISA cu 10-20 de puncte, nu mai mult. Să ajungem la nivelul Cehiei. La acel moment, cât ar fi însemnat pentru PIB-ul României, erau peste 1.300 de miliarde de dolari creștere pe perioada în care copiii aceia, care ajung la acel rezultat la PISA, vor a fi în economie, activi, vor fi productivi.

Citește interviul integral pe Edupedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...