G4Media.ro

Măriuca Talpeș, fondatoarea Merito: Cam toți profesorii pregătiți înainte de ’89 ies…

Foto: Merito

Măriuca Talpeș, fondatoarea Merito: Cam toți profesorii pregătiți înainte de ’89 ies la pensie în următorii 2-3 ani / Dacă nu ridicăm salariul profesorului debutant la 3.900 de lei imediat, nu o să atragem să fie profesori tinerii valoroși din facultăți

Peste 2-3 ani toți profesorii pregătiți înainte de Revoluție se vor pensiona, spune fondatoarea proiectului Merito Măriuca Talpeș, într-o emisiune la TVR. Aceasta a precizat că în 10 ani 60.000 de profesori se vor pensiona, timp în care alți 60.000 de profesori vor intra în sistem – problema este cine sunt aceste noi cadre didactice? Măriuca Talpeș a conturat astfel condițiile de intrare în sistem și în școală pentru un debutant, militând pentru creșterea „imediat” a salariului minim pentru cadre didactice până la nivelul salariului mediu net pe economie.

Aceasta a mai spus că între salariul unui profesr debutant și salariul mediu pe economie este o diferență de 40% în acest moment, iar coșul minim de consum este cu 20% mai mare decât salariul unui debutant în Învățământ.

Măriuca Talpeș a subliniat faptul că în prezent salariul profesorului crește, în România, pe măsură ce acesta avansează în vârstă, nivelul de salarizare nefiind înfluențat de persormanța acestuia la clasă, cu elevii. „Un lucru foarte grav, de exemplu, este acum faptul că creșterea salariului este cu vârsta în învățământ, nu cu performanța. (…) Atmosfera din școală, asta înseamnă echipa din cancelarie, asta înseamnă managementul școlii, asta înseamnă inspectorat, minister și așa mai departe, toată cultura acestui sistem de educație trebuie să se schimbe în favoarea domnilor profesori. Trebuie să-ți facă plăcere, trebuie să ai un plan de carieră și dacă ai rezultate cu copiii trebuie să-ți crească salariul”, a spus Talpeș.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Sunt bani doar pentru pensii speciale. In invatamant se aduc bani acasa. Ce sa caute tinerii valorosi in invatamant? Spiru Haret nu e bun? ntz ntz ntz

    • Evident, pensiile speciale trebuie taiate (nu impozitate sau reduse). Insa in invatamant, suma cheltuita per elev a avut o crestere importanta in ultimii ani dar rezultatele nu se vad. Deci nu e o problema de bani!

    • Ce rezultate să se vadă, dacă importantă e doar starea de bine a beneficiarilor! Elevii să nu fie deranjați, sa nu fie certați, sa nu li se facă observație… examenele sa fie cât mai facile.
      Prima problema ar fi să se ridice cuantumul pensiilor, omul când află că pensia va fi pe jumătatea salariului, clar că își face prelungire și nu se pensionează, mai nou până la 68 de ani, legal. Unde să aibă loc tinerii?
      A doua ar fi că tinerii vor post călduț la oraș, la școli dotate, sa nu facă naveta, să aibă condiții de fițe.
      Ultima problemă ar fi salariile, deoarece învățământul înseamnă vocație, dăruire, implicare, capacitate de a comunica, iubire de semeni, tact și multe altele. Cine nu le are, nu merită calitatea de dascăl.

  2. Înspectorii scolari sunt valorosi, fara iei nu am putea avea invățmânt de calitate.
    Daca stau cu ochii geana pe lipsuri – ne-am scos.
    Parca laboratoarele si practica lipseste din școli, nu?

  3. Nu ies la pensie pentru ca pot avea si pensie si salariu. Nu lasa ei catedra tinerilor. Tinerii trebuie sa se roage pentru un post pe 1 an , de titularizabile nici nu mai vorbim. Toti vorbesc despre invatamant fara sa spuna alb pe negru ca e o mafie a posturilor, începând cu directorii care nu le scot la titularizare ci împart cui vor ei Si terminând cu bosorogi care stau pentru ca asa castiga dublu față de ce câștigă cand nu aveau pensie

    • Nu ai habar despre ce vorbești! Cel care are pensie și este încadrat în continuare, înseamnă că este pe un post care a rămas vacant, adică niciun tânăr nu a vrut să ia acel post. Drept urmare, a fost adus pensionarul. Cel care are vârsta de pensionare și a cerut prelungire, pentru că îi permite legea, ia doar salariu. Aici este vina legii. Tinerii să facă bine sa meargă acolo unde sunt posturi libere, nu să pândească posturile ocupate. Mafia e alimentata de cei care dau mită. Iar acest mod de exprimare nu îți face cinste și nu te recomanda pentru cariera didactică.

  4. Noi, profesorii, suntem de vină! Nu suntem capabili să facem o grevă. Nu avem curaj să ne cerem în stradă demnitatea. Atunci, cum să ne respecte sistemul prin salarii decente?

    • Aveti dreptate, voi profesorii sunteti de vina nu numai pentru lipsa de reactie dar si pentru rezultatele muncii voastre.

  5. Respectă-te si vei fi respectat! Aveti dreptate, sunteți la coada sistemului bugetar. In sănătate mărirea salariilor s-a făcut o singura data, in învățământ se așteaptă de ani buni minunea. Invatamantul, educația, cultura si sănătatea fac o națiune puternica! De la inculți, plagiatori ce poți aștepta, decât dispreț, aroganta, obrăznicie, suficienta. Ce poți cere de la cineva care nu a făcut nimic pana la momentul cocatarii in funcție. Vai, de poporul incult!!!

  6. Las ca aducet Iohannis din Pakistan profesori de limba Urdu.