G4Media.ro

Marius Budăi: Nu cred că pensiile militare sunt pensii speciale. Comisia Europeană…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Marius Budăi: Nu cred că pensiile militare sunt pensii speciale. Comisia Europeană a înţeles că pensiile militare nu au cum intra în această categorie

Ministrul Muncii Marius Budăi a afirmat, referitor la supraimpozitarea pensiilor speciale, că pensiile militare nu intră în această categorie, lucru pe care l-au înţeles şi reprezentanţii Comisiei Europene. Social-democratul a adăugat că a trimis toate datele de care dispune Ministerul Muncii către Ministerul Finanţelor şi că ministrul Adrian Câciu urmează să propună un procent privind impozitarea pensiilor speciale, relatează News.ro.

„Să vină domnul ministru cu propunerea şi vedem. Noi am dat toate cifrele de care dispunem. E propunere pe Codul fiscal şi e la dumnealui, ministrul Finanţelor. Eu nu cred că pensiile militare sunt pensii speciale şi nu cred că vor intra aici. Nu cred că vor intra aici pentru că noi vom discuta cu Comisia. Oricum renegocierea PNRR, inclusiv pe agricultură, pentru că e anormal ca într-un program să nu ai niciun leu pentru managementul apei în România. De altfel, am primit întrebări de la Comisia Europeană de ce o asemenea asumare a unui procent de 9,4% până în 2070 cu plata pensiilor. Nu există niciun document care să fi plecat din Ministerul Muncii cu acest procent”, a declarat Marius Budăi, întrebat marţi la Antena 3 cât va fi impozitarea pensiilor speciale.

Chestionat ce a întrebat Comisia Europeană cu privire la pensiile speciale din România şi dacă a înţeles ce sunt acestea, ministrul Budăi a răspuns: „A înţeles Comisia şi ştim bine că şi comisarii, parlamentarii europeni au o pensie specială”.

„Au înţeles că pensiile militare nu au cum intra în această categorie. Sunt chestiuni diferite. Vom încheia discuţiile cu Comisia. Discuţii la nivel de comisar şi la nivel de tehnic, dar dacă mergi pe masă cu toate argumentele. În primul rând hai să stabilim un lucru – România are circa 4-5 milioane lucrători în UE. Ei au fost pregătiţi de statul român. Ei contribuie la PIB al UE prin contribuţia pe care o au în statele respective. Ori ei nu contribuie la noi în ţară şi în ţările respective. Nu poţi să mă încosertezi pe mine România într-un procent din moment ce eu am oameni la tine. Am avut aceste discuţii premergătoare cu Comisia. Am analizat aproape toate PNRR din UE. Am discutat prin ambasade, am analizat legislaţiile naţionale ale statelor din UE şi nu am găsit nicăieri vreo asemenea asumare cu un asemenea procent şi mai ales până în 2070. Sunt lucruri foarte grave. Sunt convins că aceste lucruri nu trebuie să rămână acolo”, a completat ministrul Muncii.

El a mai spus că nu va semna, în calitate de ministru, niciun document care să ducă la sărăcirea pensionarilor din România.

„Discutăm fiecare cu ministrul de resort, explicăm cu cifrele pe masă, cu argumentele pe masă şi eu am încredere că se va face. Eu nu cred că va fi o decizie nefavorabilă sau nu voi fi ministrul care să semneze o reformă care să sărăcească seniorii noştri. Nu voi renunţa la a discuta cu Comisa Europeană. De prin toamnă aşteptăm primul răspuns”, a mai precizat Budăi.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, luni, la sediul partidului, despre o supraimpozitare a pensiilor militarilor, că din punctul lui de vedere, sunt pensii ocupaţionale, nu pensii speciale. Vom vedea şi în funcţie de decizile CCR ce soluţie vom găsi, a spus liderul social-democrat, el precizând că există un jalon, prins de fostul ministru Cristian Ghinea în PNRR, până la sfârşitul anului, în ceea ce priveşte legea pensiilor.

„Mai mult ca sigur se va negocia şi se va discuta. Vedeţi ce diferenţă mare, când eram în opoziţie şi spuneam că e o catastrofă tot ce s-a negociat pe această zonă, în PNRR, în zona de agricultură, toate lumea ridica din umeri şi părea că este perfect. Uitaţi că, după numai un an de zile, ni s-a dat dreptate la absolut toate capitolele. În zona de pensii speciale, în acest moment, cred că am picat cu toţii de acord, este aproape inexplicabil cum să ai o pensie mai mare decât ai avut în activitate”, a afirmat Ciolacu.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

55 comentarii

  1. Ba esti nedestept? Cum adica nu este pensie speciala daca persoana in cauza primeste mai mult decat a contribuit?
    Pnl=psd= ciuma

    • Imi place cum se dau toti peste cap sa ne explice ca pensiile alea nu sunt speciale, dar nu vine unul cu o lista cu tarile europene care mai acorda asemenea pensii nespeciale.
      Bine, nici presa nu le pune intrebari din astea incomode.

    • Alianţa PLM trage din greu de ALBA-NEAGRA

  2. Toți angajații români să iasă la pensie la 45-50 de ani, fără punct de pensie, pe baza veniturilor din ultimul an de muncă. Te transferi de la 2550 lei/lună la 7000 lei/luna in ultimul an, ca soția lui Danciuca, si iesi cu pensie decentă. Abia așa ar fi OK si corect pentru toți fraierii care vă plătesc acum pensioaiele speciale „ocupationale” babane.

    • nu doar atat dar a fost si avansata de la subofiter la colonel…se intorc unii prin morminte acum…junta militara….

    • Știi câți militari are MAI, MApN, Sri, SiE, STS ..? Chiar crezi că toți sunt nevestele cuiva bine pus? Ai un comentariu complet aberant.

    • O mare parte dintre voi sunteți inapți (psihologic) pentru serviciul militar,altfel nu-mi explic frustrările. După terminarea liceului,ați avut de ales dintr-o larga varietate de meserii,de ce na-ti ales-o pe cea militara ,știind beneficiile carierei,acordate încă de pe vremea lui Cuza.Pensii militare nu au apărut peste noapte
      E ca și cum ai avea de ales între o capra și o vaca.Tu ai alege capra și pe urma te-ai plânge ca cel care a ales vaca are mai mult lapte

  3. Acest „nu cred ca sunt … ” arata mai mult dorinta politicienilor de a scoate aceste pensii din zona pensiilor speciale .

  4. Nenea asta e pe dinafară complet. Ai renegociat bre PNRR-ul? De aia nu sunt bani de pensii, nu pentru că unii încasează cate 2-3 pensii, nu pentru că există pensii speciale, nu pentru că munca la gri e încă undeva pe la 205-30%, nu pentru că sistemul este gestionat prost, nu pentru că raportul dintre bugetari și privat e de 1 la 3-4.

  5. Iar minte ăsta că a vorbit cu CE, iar îl dă de gol Ghinea 😂

  6. Bre Budai dar cum dreaqu se face ca un plutonier are pensie mai mare decât un colonel din cauza anului diferit de pensionare a fiecăruia? Si cum se face ca un plutonier care era pe post de magazioner are pensie mai mare decat un director de fabrica?

  7. Budăi a primit negativ de la Armată și acum vine cu abureala. Curios este altceva scoate pe tapet pensiile militare dar nu spune nimic de pensiile parlamentarilor, servicii,interne și în special ale celor din justiție. Alea ce pensii sunt de bună purtare?

  8. Wai cumetre în kara mea ,tot ce nu este pe bază de contribuție este pensie specială. Da legea care interzice cumulul pensiei de la stat cu salariul tot de la stat pe unde mai este ?????

  9. Romania e in budă ăi.

  10. @Luis,e pusa bine in seif sa nu o fure altii care vor sa o aplice.

    • @io, pai nu este chiar cum spui tu. De exemplu, pensiile private, in vigoare si functionale in acest moment, tocmai ca respecta principiul acesta: ti se dau inapoi fix banii cu care ai cotizat, plus dobanda. Eu asa am inteles, ca asta este adevaratul sistem pe controbutie.
      In rest, despre ce sistem contributiv vorbim?, cand cei care ai lucrat la CAP uri nu au contribuit in puncte de pensie nici macar de 100 ron? Pe contributie ei ieseau cu cateva zeci de lei, te rog aninteste ti!

  11. Abureala politicienilor și a trompetelor acestora pentru a distrage atenția de la problemele cu adevărat importante pe care le are România!
    Dar să trec la subiectul articolului de mai sus:
    TOATE PENSILE DIN ROMÂNIA SUNT SPECIALE! Toaateeee!
    După Lege, stagiul complet de cotizare in sistemul public de pensii este de 35 ani. Corect???Contributia angajatilor la pensie s-a infiintat de abia in 2001, prin Legea nr.19/2000. Corect???
    Din 2001 pana acum, în 2022, sunt 21 de ani. Corect???
    Deci nimeni in tara asta, nu are pensie “contributiva”, pentru ca NIMENI, NICI UN ROMÂN, NU A COTIZAT 35 DE ANI, Legea contributiilor fiind din anul 2001.
    Mai mult, o pensie real contributiva, ar trebui sa fie achitata doar din fondul special constituit in acest scop, din contributiile achitate timp de 35 ani.
    Insa partidele, pentru ca pensionarii sunt un electorat enorm ( cca cinci milioane ), se intrec in a oferi majorari peste majorari ale pensiilor contributive care le transforma, de fapt, in pensii speciale. Pai ori facem pensii din ” contributivitate”, ori le facem din ajutoare de la bugetul de stat si din ” majorari”?
    Mai vreti? Vă mai spun!
    Bugetul de asigurari nu poate acoperi din contributii, sumele necesare pentru plata a 5 milioane de pensii “contributive”. Ca nu au existat contributiile alea. Nu suficient. Deci in fiecare an, se varsa banet de la bugetul mare, catre bugetul de asigurari sociale. Daca politicienii cresc pensiile “contributive”, creste gaura la bugetul mare.
    Ca sa ascunda lucrurile astea, politicienii ipocriti s-au gandit sa mistifice un pic realitatea si sa pretinda ca pensiile politistilor si militarilor sunt de vina, pentru presiunea asta pe buget.
    Faza-i că nu toți suntem proști și băgăm în gușă tot ce ni se servește!

    • Daca tu iti inchipui ca banii platiti de tine timp de 35 de ani sunt pastrati si din ei sa-ti ridici pensia dupa 65 de ani incep sa-ti dau dreptate la remarca ta: „Faza-i că nu toți suntem proști și băgăm în gușă” . Se vede clar ca nu suntem toti, tu esti cam singurul.
      Sa nu-mi spui tu ca esti convins ca din contributia platita de un angajat la salariul de 400 de lei in 2001, ajung banii cat sa castige un om o pensie decenta.
      Acei bani s-ar termina in 3 ani. apoi? la crematoriu cu el, misca , respira sau nu, la crematoriu ca nu mai are bani de pensie daca nu a cotizat 500 de lei din salariul de 400 de acum 35 de ani….
      Stii tu ceva, dar esti in ceata tare de tot.

    • Vă contrazic, civilii din intreprinderi si institutii au cotizat pentru pensia LOR cu un procent de 3 sau de 5%, după opțiune. Banii erau depusi într-un fond de pensii care permitea platirea pensiilor si erau mai multi banii la fond decât suma necesara de plata pensiilor. Deci fara sa fie necesară contributia statul. Pensia rezultata era decentă. Dupa anii 90 cineva a pus ochii pe acest fond care a fost preluat. Rezultatul , au apărut o mulțime de legi prin care cei care lucrau plăteau acum pentru cei care erau la pensie. Aceata este istoria.

    • Mai incet cu pianul pa scari ce e mai sensibil (subiectul) decat pare:
      Angajator Angajat TOTAL
      1973 Ianuarie 15.00% 15.00%
      1986 Iulie 15.00% 15.00%
      1990 Noiembrie 20.00% 20.00%
      1992 Aprilie 25.00% 25.00%
      1999 Ianuarie 25.00% 25.00%
      1999 Februarie 30.00% 30.00%
      2001 Aprilie 23.33% 11.67% 35.00%
      2003 Ianuarie 24.50% 9.50% 34.00%
      2004 Ianuarie 22.00% 9.50% 31.50%
      2005 Ianuarie 22.00% 9.50% 31.50%
      2006 Ianuarie 19.65% 9.50% 29.15%
      2007 Ianuarie 19.50% 9.50% 29.00%
      2008 Ianuarie 19.50% 9.50% 29.00%
      2008 Decembrie 18.00% 9.50% 27.50%
      2009 Ianuarie 18.50% 9.50% 28.00%
      2009 Februarie 20.80% 9.50% 30.30%
      2010 Ianuarie 20.80% 10.50% 31.30%
      2011 Ianuarie 20.80% 10.50% 31.30%
      2014 Octombrie 15.80% 10.50% 26.30%
      2017 Ianuarie 15.80% 10.50% 26.30%
      2018 Ianuarie 25.00% 25.00%
      Daca er adevarat, inseamna ca oti cei ce au lucrat inainte de 2001 au primit pensie prin bunavointa statului, lucru profund fals (au cotizat direct din fondul de salarii).

  12. Budai are probleme de logica, nu intelege cuvantul contributivitate. Du-te acasa!

  13. daca alea militare nu sunt speciale, nici celelalte nu sunt speciale!
    sa le treaca pe toate la contributivitate.

  14. Miñistrul Budai ne crede fraieri să l credem.Nu poate păcăli românii ca nu sunt pensi speciale..Nici Europa nu înghite minciunile lui.Demisia

  15. Aia care va lamentati si va ofticati facetiva militari daca sunteti in stare.

    • Mare inginerie! Stați degeaba de o viață pentru că nu a fost nici un război. Ia mergeți voi in Ucraina, să dați o mână de ajutor, că v-ați plictisit de-atata stat. Nu ne-ați aparat de nimeni, de unde va datorăm și pensii speciale? Vitejilor!

    • Tu nu ești în stare nici să ortografiezi. Gramatica a lipsit din programa ta școlară, programa specială ca tine.

  16. Că să vezi, domnule, până și CE a înțeles, numai romanii sunt grei de cap și nu cred minciunile și manipulările tale… Te crezi deștept și trimiți mesaje subtile cu CE, adică bați șaua să priceapă iapa? Sunteți o gașcă de incompetenți și mincinoși.

  17. Domnule Budăi , orice pensie care nu este stabilită în conformitate cu principiul contributivitătii, este PENSIE SPECIALĂ . SA VĂ FIE RUȘINE !

  18. Are asta alura de ministru cum sunt eu papa de la Roma. Nu ți-e rușine, bre, impostorule?

  19. Budăi bate câmpii ca de obicei, nici o pensie specială nu e definită așa în lege. Toate sunt ocupaționale, de serviciu, etc. Faptul că sunt percepute ca speciale provine din faptul că pensionarii respectivi încasează mai mult decât au contribuit la CAS. Faptul ca militarii și alte categorii plătesc CAS nu înseamnă că nu sunt speciali devreme ce încasează la pensie mult peste contribuție. De exemplu un judecător ar trebui conform contribuției să încaseze cam 4500 lei în timp ce el ridică peste 20.000, diferența vine direct de la bugetul de stat. La militari, polițiști și servicii diferența e mai mica dar tot mult peste contribuție. Pentru deșteptul care pretinde că toate sunt speciale că legea a definit stagiul de cotizare de 35 de ani a fost dată de abia în 2001 trebui cineva să-i reamintească că și înainte de 2001 s-a contribuit la CAS și nu doar 5 % care reprezenta contribuția personală ci și între 17 și 25 % care era contribuția unității la care lucrai, acum a fost trecut totul pe ștat că Dragnea a vrut să-i prosteasca pe votanți că le-a majorat salariile brute cu 50 %. Gaura de la CAS care momentan e acoperita de la bugetul de stat provine din Faptul că în 1990 erau 10 mil de salariați care contribuiau pentru 3 mil de pensionari iar acum sunt 5 mil de salariați la 5 mil de pensionari dintre care 1 mil sunt bugetari iar specialii mai sug de la buget încă 10 mrd lei (2 mrd € ) în plus tot de la buget , ce e neclar aici ? Acum prin PNRR, UE ne-a pus condiții pentru niște finanțe sănătoase iar ai noștri se prefac că nu înțeleg și încearcă să-i prostească pe contribuabilii europeni. Adică să pună mâna pe banii europeni pentru firmele de casă dar să nu facă reforme că sunt dureroase și îi costă electoral.

    • Nu UE, Ghinea/USR… motiv pentru care ar merita o statuie in Romania eliberata de coruptie pentru faza asta (daca vom ajunge vreodata acolo).

    • Cred ca observati usor ca nici Ciolacu si nici Budai NU mentioneaza nici o LEGE cand spun ca pensiile militarilor si politistilor NU sunt pensii speciale!
      Dar ei NU mentioneaza nici LEGEA nr. 1/2020 privind Pensiile ocupationale, LEGE votata in Parlamentul Romaniei si Promulgata de prezidentul Haos Werner Iohannis in 2020!!!
      Sa demonstreze Ciolacu si Budai ca pensiile speciale ale militarilor si politistilor se incadreaza la Legea nr 1/2020 privind Pensiile coupationnale!
      NU se incadreaza, din acest motiv ei NU mentioneaza Legea nr. 1/2020!!!

    • Cred ca observati usor ca nici Ciolacu si nici Budai NU mentioneaza nici o LEGE cand spun ca pensiile militarilor si politistilor NU sunt pensii speciale!
      Dar ei NU mentioneaza nici LEGEA nr. 1/2020 privind Pensiile ocupationale, LEGE votata in Parlamentul Romaniei si Promulgata de prezidentul Haos Werner Iohannis in 2020!!!
      Sa demonstreze Ciolacu si Budai ca pensiile speciale ale militarilor si politistilor se incadreaza la Legea nr 1/2020 privind Pensiile ocupationale!
      NU se incadreaza, din acest motiv ei NU mentioneaza Legea nr. 1/2020!!!

  20. Coaliția să facă un referendum pentru pensiile speciale ale tuturor. Să vedem ce spune poporul – dacă politicienii o scaldă cu ”nu cred” – că doar el le plătește, nu Budă. O singură întrebare simplă și clară: ”Pensie după contribuție pentru toată lumea ? Nu-i destul că au salarii imense și se pensionează la 45-50 de ani, mai vor și pensie mai mare ca salarul ? Asta e exploatare în toată regula.

  21. Budai asta, ca si Ciolacu, bat campiii pentru ca asa s-a decis in coalitie, ca NU se vor atinge de pensiile militarilor si politistilor, desi Bugdai si Ciolacu NU mentioneaza nici o LEGE cand spun ca sunt „pensii ocupationale”!
    !!!
    Ia cititi:
    e-juridic.manager.ro: 6.01.2020: „Pensia ocupationala. Ce inseamna si cum o poti primi.
    Pensia ocupationala este in atentia E-Juridic inca din 2011, cand aparuse prima forma de infiintare a acesteia. La inceputul lui 2019, va transmiteam faptul ca vom avea un nou tip de pensie in Romania – pensia ocupationala (IORP), avand in vedere ca proiectul de lege era gata sa fie implementat.
    Guvernul Romaniei a aprobat la finalul lunii august a.c. proiectul de lege privind sistemul de pensii ocupationale. Iata, asadar, ce inseamna aceasta si cum o poti primi.

    UPDATE 06.01.2020 – Presedintele Romaniei a promulgat PL-x nr. 489/2019 privind pensiile ocupationale. De acum pot fi stabilite si organizate astfel de scheme de economisire, pe langa Pilonul I, II si III.

    UPDATE 11.12.2019 – Camera Deputatilor a adoptat Legea pensiilor ocupationale! Votul a fost in unanimitate „pentru”, astfel au votat 258 de deputati din 258 prezenti pentru ca noul tip de pensie sa fie disponibil si in Romania.”

    Nici vorba ca Pensiile militarilor si ale politistilor sa se incadreze la Pensii ocupationale , asa cum le defineste LEGEA in Romania, e Legea nr. 1/2020 privind Pensiile ocupationale!!!
    LEGE, Budai, LEGE Ciolacule!

  22. Cum e posibil ca un Ministru al muncii sa spuna asa ceva: „Nu CRED ca pensiile militare sunt pensii speciale.”??!!
    Budaiule, chiar NU ne intereseaza ce „CREZI” tu!!!
    Un Ministru al Muncii vorbeste pe acest subiect la TV in mana cu LEGEA Nr. 1/2020 privind pensiille ocupationale, iese in fata natiunii de fiecare data si prezinta capitolul din LEGE la care se incadreaza pensiile militare!
    Modul in care vorbeste acest analfabet, ca si Ciolacu si ceilalti arata inca o data incompetenta si ipocrizia clasei politice din Romania: fac LEGI exclusiv in beneficiul lor si al acolitilor lor!
    MINT, MINT, ne MINT de 32 de ANI!

  23. Zice Budai: „Comisia Europeană a înţeles că pensiile militare nu au cum intra în această categorie.”
    Budaiule, dar Comisiei Europene i-ati spus ca aceste Pensii militare NU intra in categoria pensiilor ocupationale, reglementate de Legea nr. 1/2020 privind Pensiile ocupationale?!
    Ati mintit la Comisia Europeana ca sunt Pensii ocupationale, pentru ca ele NU se incadreaza in Legea nr. 1/2020 privind Pensiille ocupationale!!
    Rusine!

  24. Lumea vorbeste de pensiile vostre speciale si voi aveti ce aveti cu pensiile altora ca sa distrageti atentia.

  25. au nevoie ca de aer de votaci in 2024 ca sa praduiasca miliardele inca 4 ani!!! simplu. nu iesim in strada sa ne dam la ei? isi fac de cap relaxati.

  26. O mare parte dintre voi sunteți inapți (psihologic) pentru serviciul militar,altfel nu-mi explic frustrările. După terminarea liceului,ați avut de ales dintr-o larga varietate de meserii,de ce na-ti ales-o pe cea militara ,știind beneficiile carierei,acordate încă de pe vremea lui Cuza.Pensii militare nu au apărut peste noapte
    E ca și cum ai avea de ales între o capra și o vaca.Tu ai alege capra și pe urma te-ai plânge ca cel care a ales vaca are mai mult lapte

  27. Pentru cei interesați
    M.A.I a scos la concurs 3000 de posturi din sursa externa

  28. Altfel spus : De SRI nu te atingi. 6 miliarde euro /anual. Frumos. Macar de-ar face treaba de banii astia.

  29. Comentatorii astia luptatori care nici nu au facut armata buni doar la mutat mouse-ul de colo colo sunt penibili. Mergi macar voluntari 2 luni apoi veniti si comentati aici. Vitejii p.lii!

  30. Cand se dau Cardurile de 250 de lei ? In August ? Daca nu vine Cardul nici in August , nu mai vine Cardul .

  31. Am facut Armata din 1983 , pana in Februarie 1985 , si mancam Bataie de la Veterani ! Mancam Bataie in Armata si Romanii si Ungurii . Dar cand am ajuns si eu Veteran , n-am batut pe nici un Recrut in Armata ! Noi Veteranii eram Bucurosi ca nu mai mancam Bataie de la Vechii Veterani , pentru ca se Eliberase dupa 2 Ani de Zile ! Vechii Veterani , au facut Armata 2 Ani , si se Razbunau pe Noi Recrutii in Octombrie 1983 .

  32. Am facut Armata , dar mancam bataie in Armata in Octombrie 1983 de la Veterani .

  33. 5 milioane au plecat deja din Romania tocmai dintr-o profunda scarba de ei si de toti specialii lor.
    Cum sa te duci la UE cu penibilitati dintr-astea, sa mai ceri si o recompensa fiindca ai reusit sa-ti gonesti oamenii din tara? E foarte grav si ca ne spune noua asta!
    Pentru declaratiile astea ar merita sa-si ia un public shaming mai ceva ca ala care se lauda cu sotia care arata ca o minora.
    Pentru ca asta e ministru si are la dispozitie toate parghiile prin care sa ne faca rau in continuare.

  34. Pentru dreapta-ciunga și soldații României, nu ne luați de prosti legile privind pensiile speciale s-au dat de PSD-PNL mai întâi pentru justiție apoi s-a extins la servicii și poliție ca o mișcare de cumpărare a acestora pentru a-i lăsa să fure și sa nu fie pedepsiți iar pensionarea la vârste fragede era gândită pentru plecarea unor indezirabili care nu voiau sa lase dosarele politicienilor nesoluționate sau pur și simplu clasate. Mai târziu s-a extins la militari , parlamentari, diplomați, aviatori, primari etc. Eu am prins armata ca sa nu avem discuții iar faptul ca au niște restricții pe perioada activa sunt pe deplin recompensați prin salarii mult peste medie, stabilitatea locului de munca ( nu au teama de somaj) plata uniformei, chirie și utilități subvenționate, facilitati la decontări medicale gratuite pentru toată familia etc. Nu era nevoie de pensii speciale, pensionarii nu mai au restricții aici ar trebui solidaritate, nu cred ca unii au trei guri și alții doar una că vedem pe aia care se pensioneaza la vârste fragede se și angajează imediat tot la stat,mai ales ca pensia ridicata mult peste medie nu e pe baza de cât ai contribuit. Poate aș avea putina înțelegere pentru cei detașați în teatrele de operațiuni unde durata de viata e scăzută numai că la noi beneficiază de astfel de pomeni de la bugetul de stat și soldatul de pe front și cântărețul la trompetă din orchestră ceea ce nu e ok. Acum nu ne luați de proști, cu ce e mai urgisit un militar, un magistrat sau un parlamentar față de un miner copt de silicoza după 35 de ani de mină sau un tirist sau un vaporean care-si vede familia de 2 ori pe an, de Paște și de Crăciun? Legile s-au dat ca să se acopere o mână pe alta și pentru mituire electorală nu pentru restrictii doar că acum nu mai sunt bani și politicienii trebuie să taie de undeva. Cum ar fi unii pensionati la 45 de ani cu pensii de 5000-20.000 mai mari decât salariile din activitate sa fie scutiți și cei cu 1500 la 65 de ani să le fie tăiate pensiile din cauza deficitului bugetar și a datoriilor acumulate. Nu va faceți iluzii UE nu poate fi prostita de politicienii români.

  35. Surse: Comisia Europeană obligă România să includă și pensiile militare în reforma sistemului de pensii, care se va baza pe contributivitate ! Asta ca să nu mai bată câmpii Budăi. Aia nu pot fi prostiți dar politicianul Budăi simte că se apropie campania electorala și are nevoie de niște voturi și de liniște nu de greve și proteste. Doar că dacă nu se reduc extravagantele bugetare nu mai pupam finanțare externă la fel cum au pățit grecii în 2008-2009.

  36. Liviu Rusu,acesta este purul adevar.Ne mai întrebam de ce PSD-ul arata asa umflat în sondaje.Pai d-aia,pentru ca ei cand vorbesc sunt în campanie electorala,tot timpul,iar televiziunile le tin isonul.Cand agentul asta de campanie,Budai, vorbea, de-i ajungea electoratului numeros la inima,de ce n-a fost intrebat despre faptul ca Romania este in procedura de deficit bugetar excesiv?De ce nu l-a intrebat despre datoria publica a Romaniei,caci daca electoratul ăsta ar sti cat este de mare si ce inseamna asta(pune pensiile mici in primejdie in viitorul apropiat)s-ar speria?
    Budai se pricepe la vrajitoreala,caci d-aia a fost pus ministru,si se face ca nu stie toate astea,aducand din nou in discutie procentul de 9,4%pentru pensi din buget.Îl tot critica,îl tot vehiculeaza,ca la aquadabra,ca sa arate lumii,ca ei sunt pentru pensii cat mai mari.De fapt,televizunile de partid,care s-au înmultit in ultimul timp,au facut din pensii ideologia de baza,ca mai avem putin si intram in epoca dictaturii pensionarilor,care,dupa cum arata sondajele,majoritatea lor stau cu ochii numai pe aceste emisiuni.Si uite asa se formeaza o hora a pierzaniei,unde toti participantii castiga:politicienii voturi cu toptanul,televiziunile rating si influenta,iar pensionarii de rand iluzia ca li se maresc pensiile.