G4Media.ro

Marius Budăi: Solicit conducerii PNL şi premierului să se dezică de derapajele…

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Marius Budăi: Solicit conducerii PNL şi premierului să se dezică de derapajele ministrului Muncii Raluca Turcan în legătură cu sporurile de 85% din salariu

Fostul ministru PSD al Muncii Marius Budăi a afirmat că Raluca Turcan face, de câteva zile, declaraţii halucinante, care denotă fie necunoaşterea legii, fie nesocotirea ei. Deputatul PSD cere conducerii PNL şi premierului Florin Cîţu să se dezică de „derapajele” ministrului Muncii, transmite News.ro.

”Aţi afirmat, doamnă Raluca Turcan, că personalul din sistemul sanitar, dar şi magistraţii, ar încasa sporuri care ar reprezenta 85% din salariul de bază. Afirmaţia domniei voastre este în contradicţie flagrantă cu prevederile art. 25 alin. 1 din Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, nr. 153/2017, potrivit căruia suma sporurilor acordate cumulat pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din salariile de bază. În aceste condiţii, vă rugăm a ne preciza dacă Ministerul Muncii a constatat cazuri de încălcare a legii şi, în caz afirmativ, ce măsuri a dispus. În caz că nu, doamna Raluca Turcan, vă rugăm să vă cereţi public scuze de la aceste categorii profesionale cărora le-aţi adus acuzaţii mincinoase şi să plecaţi acasă!”, arată vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Marius Budăi, potrivit unui comunicat de presă.

Acesta a adăugat că Raluca Turcan a acuzat şi persoanele pensionate anticipat că s-ar reangaja la stat, fapt care este interzis de lege.

„O persoană care se pensionează anticipat trebuie să prezinte la Casa de Pensii dovada încetării contractului de muncă, pentru a i se pune in plată Decizia de pensionare anticipată sau anticipată-parţial. De altfel, pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice sunt publicate condiţiile în care o persoană se poate pensiona anticipat, dar şi faptul că reangajarea acestei persoane, fie la stat, fie într-o societate comercială privată atrage suspendarea şi încetarea plăţii pensiei anticipate. În aceste condiţii, vă rugăm a ne preciza, doamnă ministru al Muncii Raluca Turcan, de ce aţi declarat public că doriţi să iniţiaţi o lege care să interzică unei persoane pensionate anticipat să se mai reangajeze la stat, în condiţiile în care acest lucru este deja interzis de lege”, a subliniat Budăi.

El a mai spus că Raluca Turcan tot insinuează, în declaraţii publice recente, că şi minorii care primesc alocaţie de stat, alocaţie complementară sau ajutor social ar trebui să muncească, ceea ce presupune introducerea sclaviei şi contravine oricărei norme de drept al muncii, intern sau internaţional.

În aceeaşi linie se înscriu şi declaraţiile Ralucăi Turcan conform cărora angajaţii Ministerului Muncii lucrează „non-stop”, „chiar şi la ora asta”, adică seara, în timp ce dumneaei dă interviuri la televiziuni.

Social-democratul atrage atenţia asupra faptului că ministrul Muncii este cel care trebuie să vegheze la respectarea drepturilor angajaţilor, precum plata orelor suplimentare, acordarea sporului de noapte şi a liberului în compensaţie şi nu la „sclavagirea” angajaţilor „non-stop”.

Citește și – Raluca Turcan: Sunt salarii formate în proporție de 85% din sporuri. Olguța Vasilescu: N-a citit legea, pe Ordonatorul de credite, sporurile nu pot depăși 30%

Foto: Marius Budăi, fost ministru PSD al Muncii. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Atenție! A mai scos domnul Budai un part! Numai domnul Ciolacu îl depășește. Probabil au frecventat aceeași școala.

    • Probabil te referi la școala vieții, cu BT vândut la colț de stradă?
      „Nu aruncați banii pe prostii,
      Luați BT cartonat la copii!
      Că BT-ul tras adânc în foale
      Te face să uiți de sete și de foame…”

    • Pesemne te referi la școala vieții, cu BT vândut la colț de stradă…
      „Nu aruncați banii pe prostii,
      Luați BT cartonat la copii!
      Că BT-ul tras adânc în foale
      Te face să uiți de sete și de foame…”

  2. pai cumulat e 30% dar cine ii impiedica sa dea unuia 90% si altor doi 0%, astfel incat cumulat sa fie 30%? Greu cu matematica…

  3. Băi, tractoristule! V-a luat Partidul Comunist de la coada vacii, v-a îmbrăcat la costum, v-a dat diplome de la fabricile de diplome și acum grohăiți non-stop la România TV Televiziunea Mafiei.

    • Bine punctat.

  4. cumulat fratie cumulat , adica nu se da si la femeia de serviciu

  5. Buajaj păi sunt bugetari care iau cumulat mai mult de 30la sută din salariu spor,va sa zică trebuie să restituie banii, incredibil

  6. Sa.i spuna cineva lu’ buda asta ca pe aia de la pnl ii doare in organ de el.

  7. Domnu’ Budai,

    e grea matematica, nu?
    va citez art. 25 din Legea salarizarii unitare:
    „Limitarea sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor și a altor drepturi
    (1) Suma sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor, inclusiv cele pentru hrană și vacanță, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăși 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcție/salariilor de funcție, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deținut, gradațiilor și a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizațiilor de încadrare și a indemnizațiilor lunare, după caz.”

    este vorba de 30 % din SUMA SALARIILOR, nu pe persoana…deci daca am eu, ca ordonator de credite, salarii de 100 de lei, pot acorda inca 30 de lei sporuri, suma pe care o pot imparti cam asa: la 10 angajati le dau spor de 85% din cei 30 de lei, iar la ceilalti restul…

  8. Nu ma intereseaza Țurcana!
    Dar daca stopeaza angajarea pensionarilor la stat este in ordine.
    Si e normal!
    Sunt cca 465.000 din cca 5.2 milioane care după ce au iesit la pensie muncesc la STAT in continuare si au si pensie!
    Pe care o recalculeaza an de an!
    Pentru ca încasează la 65 – 75 de ani o leafa Colosala!
    Ce performanța au acesti
    pensionari ?
    Asa progresează Ro?
    S-au angajat din nou la stat degeaba?
    Aici sunt si fapte penale dar unde e Procurorul care sa cerceteze abuzul, traficul si cumpararea de influenta?

    Cred ca Turcana s-a referit la acesti pensionari gainari!

    Rog sa cercetați doua sau trei Primarii Rurale din cele cca 2800 comune din Ro.
    Sa întrebați in o astfel de comuna cu 1300 sau 1400 de locuitori ( cca 1500 din 2800) doua lucruri:
    – Câți salariați sunt in Primarie?
    – Din care Pensionari de peste 60 sau 65 la masculi.
    Aici e hiba!
    Cea mai vizibilă!
    A jafului!
    La Ministere, Prefecturi CJ nu puteti afla Niciodata adevarul asta!
    Aici e secret militar
    Aceasta pecingine a contaminat Romania!
    La acesti batranei cu tupeu la bani s-a referit Țurcana!
    Restul discuțiilor sunt interpretări!
    Dar e generală!

    • Cred ca chestia asta cu lucratul la stat dupa pensionare este valabila in toata europa cel putin. In Anglia daca vrei sa continui sa lucrezi la stat este reevalut de catre o comisie. Si nu intotdeauna treci examenul. Am avut o colega care a trebuit sa mearga in privat pt ca a picat examenul. Ai dreptul peste 6 luni la o noua reevaluare. Deci va fi nevoie de o lege foarte bine gandita pt ca CCR sta la cotitura.

  9. Atât poate un fost ministru al Muncii din PSD?!
    Atunci să se înscrie și el și Ciolacu și mulți alți pesedisti în PNL!

  10. Pai acuma, din doua una:
    Ori ministra Turcanu bate campii si vorbeste nedocumentat doar pentru unii care nu stiu sa citeasca (in sportul asta e o competitie acerba intre pnl si psd 🙂 )
    Ori sporurile astea s-au dat sfidand lege pe care o invoca tot ei – ca doar stim si noi, legea e pentru prosti
    – se poate verifica destul de usor daca dumneaei vine cu exemple concrete, cazuri sau macar un caz, ca n-a zis ca toti primesc.
    Dar sa vii cu argumentul ca ceva nu exista pentru ca un nustiucare articol de lege nu permite este hilar. Putem presupune usor ca exista zeci de alte articole care prevad exceptii la articolul (prea putin) hotarat.
    Asa, cum ar fi posibile pensii altfel decat pe baza contributiei? Hopa! Am gasit o exceptie care permite! Orice exceptie deschide o bresa care nu se mai inchide niciodata – la fel ca o mica descusatura in panza unei corabii…

  11. Nu e cazul să râdem de Budăi. Avem și noi proști în curtea noastră mândră liberală. Ohoho!

  12. D-le Budăi, nu știu ce carte ai învățat, dar sporurile nu se dau permanent. Se dau temporar când faci ceva deosebit, periculos, te-ai afirmat cu ceva prin activitatea desfășurată. Când dai niște sporuri cu caracter permanent, nu mai au nici-un chichirez. Sunt ca un rahat care pute. Sper că înțelegi care rahat pute. Când ajungi să dai sporuri permanente, inteligența te obligă ca acestea să fie incluse în salariu și lucrările făcute să fie înscrise în sarcinile de serviciu, ca fiind necesare, obligatorii și cu răspundere pentru angajat. Ce spui d-ta este o hoție și insiști pe tema asta, pentru-că așa ești. Hoț. Furi și îndemni la furt.