Mark Rutte anunță că părăsește politica, după aproape 13 ani la conducerea Țărilor de Jos: „Mă simt bine să predau ștafeta”
Premierul olandez Mark Rutte, cel mai longeviv lider al Olandei, a declarat luni că va părăsi politica după alegerile declanșate de căderea guvernului său de coaliție, relatează De Telegraaf.
„Când noul guvern va depune jurământul după alegeri, voi părăsi politica”, a declarat Rutte, care se află în funcție din 2010, într-un anunț surpriză în parlament.
„Mă simt bine să predau ștafeta”, a precizat Rutte.
Anunțul de luni dimineață pune capăt lungii cariere politice a lui Rutte (56 de ani). El a fost premier al Țărilor de Jos din 14 octombrie 2010.
Rutte dorește în continuare să încheie mandatul actualului cabinet demisionar, dar după aceea nu mai poate deveni din nou prim-ministru. „Bineînțeles că m-am gândit cu atenție la acest lucru de la situația apărută vineri”, spune Rutte. „Am făcut pasul cel mare duminică dimineață. Cred că acesta este momentul potrivit pentru a trece ștafeta. Mă simt bine”.
„Este un lucru pe care îl faci întotdeauna cu multă emoție și cu sentimente amestecate.” Premierul demisionar a informat duminică după-amiază conducerea partidului VVD cu privire la decizia sa. „Fac acest lucru pentru că eu cred că este o muncă minunată și mi-ar plăcea să lupt pentru a continua, dar în același timp trebuie să mă întreb de fiecare dată când sunt alegeri: ce este înțelept (de făcut)? Și asta mă face să mă simt bine”, a afirmat Rutte.
Luni, Camera Reprezentanților va dezbate sfârșitul cabinetului Rutte IV, care a avut loc vinerea trecută. După o săptămână de criză, partidele din coaliție (VVD, D66, CDA, CU) nu au reușit să se pună de acord între ele asupra măsurilor împotriva afluxului mare de solicitanți de azil, în special VVD și CU fiind diametral opuse.
Dar, în ceea ce privește majoritatea partidelor de opoziție, Rutte este principalul vinovat de căderea cabinetului. Acestea vor încerca să-l înlăture imediat din funcția de premier printr-un vot de neîncredere. Liderul VVD va trebui să lupte pentru viața sa politică și depinde, de asemenea, de partenerii săi de coaliție. Pentru că o majoritate are nevoie și de sprijinul deputaților din D66, CDA sau CU în timpul unui vot nominal. Dacă se va ajunge la această situație, există mari șanse ca întreaga echipă VVD (zece miniștri, după plecarea ministrului educației Wiersma) să părăsească cabinetul demisionar.
Cu toate acestea, nu pare să se întâmple atât de repede. Luni dimineață, s-a auzit pe coridoarele de la Haga că CDA și CU nu intenționează să susțină o moțiune de cenzură împotriva lui Rutte. Încă nu este clar ce va face D66. „Avem reguli privind modul în care te tratezi unii pe alții într-o astfel de fază de interimat, voi spune ceva despre asta colegilor în timpul dezbaterii”, a declarat președintele partidului VVD, Sophie Hermans.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu