![Mark Rutte](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2025/02/profimedia-0964278461-768x520.webp)
Mark Rutte către Europa: „Încetaţi să vă plângeţi” şi veniţi cu soluţii! NATO va creşte obiectivele de cheltuieli pentru apărare
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a transmis sâmbătă un mesaj direct statelor europene membre ale alianţei militare, în contextul relaţiilor tot mai tensionate cu Statele Unite: ”Încetaţi să vă plângeţi şi veniţi cu soluţii concrete”, relatează CNBC, potrivit News.ro.
”Implicaţi-vă în dezbatere, nu prin plângeri, ci prin propuneri concrete,” a declarat Rutte în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen.
Obiective mai ambiţioase pentru cheltuielile de apărare
Liderul NATO a confirmat, de asemenea, că alianţa va stabili un nou obiectiv pentru cheltuielile de apărare atunci când membrii săi se vor reuni în iunie, la summitul NATO din Haga, Olanda.
”Va fi o valoare mult mai mare decât 2%,” a spus Rutte, fără a oferi detalii suplimentare.
Creşterea cheltuielilor militare, catalizată de Putin
Participând la aceeaşi discuţie, senatorul american Lindsey Graham a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin, prin ofensiva sa împotriva Ucrainei, a contribuit mai mult decât orice alt membru NATO la impulsionarea creşterii cheltuielilor militare.
”Putin a făcut mai mult pentru NATO decât noi înşine,” a spus Graham, adăugând că liderul rus a făcut ”o greşeală strategică serioasă”.
Trump şi presiunea asupra aliaţilor NATO
Chestiunea cheltuielilor de apărare în cadrul NATO a devenit un subiect sensibil, reflectând diviziunile tot mai mari dintre Statele Unite şi Europa.
În timpul primului său mandat, Donald Trump a avut o relaţie tensionată cu NATO, criticând în mod repetat statele membre pentru că nu respectă obiectivul stabilit în 2014 de a aloca cel puţin 2% din PIB pentru apărare.
Înainte de a-şi începe al doilea mandat, Trump a semnalat că această temă va reveni în centrul atenţiei, afirmând că statele membre ar trebui să contribuie chiar mai mult la bugetul NATO.
”Cred că NATO ar trebui să aibă o contribuţie de 5% din PIB. Toate ţările îşi permit acest lucru, dar ar trebui să fie la 5%, nu la 2%,” a declarat Trump în ianuarie.
El a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă, în cadrul căreia nu a exclus posibilitatea utilizării forţei militare pentru a prelua controlul asupra Canalului Panama sau a Groenlandei, teritoriu care aparţine Danemarcei, stat membru NATO.
Creştere a cheltuielilor militare în NATO, dar nu la nivelul cerut de Trump
În ultimii ani, s-a înregistrat o creştere a cheltuielilor pentru apărare în rândul membrilor NATO. În 2018, când Trump critica vehement alianţa, doar şase state îndeplineau obiectivul de 2% din PIB.
Prin comparaţie, datele NATO estimează că, în 2024, 23 de membri au atins pragul de 2%. Printre statele care au depăşit acest obiectiv se numără Polonia, Estonia, SUA, Letonia şi Grecia.
Totuşi, mari economii europene, precum Canada, Spania şi Italia, se află încă sub acest prag.
Niciun stat NATO, inclusiv SUA sub administraţia Biden, nu a atins pragul de 5% propus de Trump.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii