G4Media.ro

Mark Rutte către Europa: „Încetaţi să vă plângeţi” şi veniţi cu soluţii!…

Sursa foto: THOMAS KIENZLE / AFP / Profimedia

Mark Rutte către Europa: „Încetaţi să vă plângeţi” şi veniţi cu soluţii! NATO va creşte obiectivele de cheltuieli pentru apărare

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a transmis sâmbătă un mesaj direct statelor europene membre ale alianţei militare, în contextul relaţiilor tot mai tensionate cu Statele Unite: ”Încetaţi să vă plângeţi şi veniţi cu soluţii concrete”, relatează CNBC, potrivit News.ro.

”Implicaţi-vă în dezbatere, nu prin plângeri, ci prin propuneri concrete,” a declarat Rutte în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen.

Obiective mai ambiţioase pentru cheltuielile de apărare

Liderul NATO a confirmat, de asemenea, că alianţa va stabili un nou obiectiv pentru cheltuielile de apărare atunci când membrii săi se vor reuni în iunie, la summitul NATO din Haga, Olanda.

”Va fi o valoare mult mai mare decât 2%,” a spus Rutte, fără a oferi detalii suplimentare.

Creşterea cheltuielilor militare, catalizată de Putin

Participând la aceeaşi discuţie, senatorul american Lindsey Graham a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin, prin ofensiva sa împotriva Ucrainei, a contribuit mai mult decât orice alt membru NATO la impulsionarea creşterii cheltuielilor militare.

”Putin a făcut mai mult pentru NATO decât noi înşine,” a spus Graham, adăugând că liderul rus a făcut ”o greşeală strategică serioasă”.

Trump şi presiunea asupra aliaţilor NATO

Chestiunea cheltuielilor de apărare în cadrul NATO a devenit un subiect sensibil, reflectând diviziunile tot mai mari dintre Statele Unite şi Europa.

În timpul primului său mandat, Donald Trump a avut o relaţie tensionată cu NATO, criticând în mod repetat statele membre pentru că nu respectă obiectivul stabilit în 2014 de a aloca cel puţin 2% din PIB pentru apărare.

Înainte de a-şi începe al doilea mandat, Trump a semnalat că această temă va reveni în centrul atenţiei, afirmând că statele membre ar trebui să contribuie chiar mai mult la bugetul NATO.

”Cred că NATO ar trebui să aibă o contribuţie de 5% din PIB. Toate ţările îşi permit acest lucru, dar ar trebui să fie la 5%, nu la 2%,” a declarat Trump în ianuarie.

El a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă, în cadrul căreia nu a exclus posibilitatea utilizării forţei militare pentru a prelua controlul asupra Canalului Panama sau a Groenlandei, teritoriu care aparţine Danemarcei, stat membru NATO.

Creştere a cheltuielilor militare în NATO, dar nu la nivelul cerut de Trump

În ultimii ani, s-a înregistrat o creştere a cheltuielilor pentru apărare în rândul membrilor NATO. În 2018, când Trump critica vehement alianţa, doar şase state îndeplineau obiectivul de 2% din PIB.

Prin comparaţie, datele NATO estimează că, în 2024, 23 de membri au atins pragul de 2%. Printre statele care au depăşit acest obiectiv se numără Polonia, Estonia, SUA, Letonia şi Grecia.

Totuşi, mari economii europene, precum Canada, Spania şi Italia, se află încă sub acest prag.

Niciun stat NATO, inclusiv SUA sub administraţia Biden, nu a atins pragul de 5% propus de Trump.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Ce soluții pot propune statele mai sărace din Europa de Est?

    Ele sunt lăsate la cheremul Rusiei, așa cum s-a mai întâmplat, iar când Rusia se apropie de statele Occidentale, SUA vor interveni. Iată soluția!

    • Spre deosebire de 1945,Europa inca nu a renuntat la noi. Dar a a cam sosit momentul sa dam ceva inapoi pentru zecile miliarde pe care Europa ni le-a dat gratuit(pana acum am dat un val nesfarsit de cwurve,hoti si traficanti).Sa fim seriosi,Rusia e mai aproape de Moscova decat de Kiev,iar daca Europa nu renunta la Europa de Est(Polonia nu se pune,ei sunt o putere militara si economica integrata complet in UE).

  2. E cum era sa fie ficusul în locul lui rute asta? 🤭 sa il impinga aia cu maturoiu la o discuție ca șăf nato. Păi noi ii credem proști uitând ca și ei pe noi.
    A se vedea ca ne țin la ușă de când cu alegerile…ăștia se întâlnesc iar ciolacu🤭🤭🤭 se ascunde sa nu il întrebe nimeni de ce nu il cheamă și pe el😡 Amintiți-vă cum il pupa pe obraz pe englezoi…

    • Sa ma pish pe Ciolacu,dar lasa mesajele subliminale.TREBUIE sa demonstram ca meritam sa fim in UE pentru ca altfel va fi vai fe steaua noastra daca UE me lasa la voia intelegerii intre Putin si Trump.Miscarea,”suveranista” ,daca ar fi reala ca in Polonia,si ni finantata de la Moscova,ar face totul pentru ca Romania sa ramana le vest de Cortina de Fier negociata de Trump si Putin! Nu ar trebui sa ne intereseze daca soldatii care ne apara sunt polonezi,spanioli sau francezi,sau americani.Daca ne apara F35 sau Europhiter,e mai putin important,atata timp cat ne apara cineva. Sua ne vinde pe niste minerale rare,hai sa tinem de UE daca vrem sa supravietuim.

  3. In acest moment singuras olutie care le-o lasati este sa elimine amenintarea, iar daca ii puneti in pozitia sa o faca o vor face.

  4. Un 80% din PIB pentru inarmare cred c-ar fi optim. Cateva ministere ar trebui desfiintate complet, fiindca sunt complet inutile. Printre acestea, amintim: Ministerul Educatiei, Ministerul Finantelor, Ministerul Sanatatii, Ministerul Muncii. Ce sa mai vorbim de Ministerul Mediului sau a Culturii? Absolut degeaba! Ce razboaie faci cu astea?

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.