Márki-Zay Péter, liderul opoziției din Ungaria, a vizitat Transilvania, deși a fost anunțat că va fi primit cu răceală / ”Budapesta nu trebuie să decidă ce reprezentanți ai comunității maghiare din Transilvania pot primi sprijin și cine nu”
Deși liderii UDMR i-au spus în repetate rânduri lui Márki-Zay Péter că nu va fi niciodată un oaspete binevenit în Transilvania, contracandidatul lui Viktor Orban, a vizitat miercuri mai multe orașe din Ardeal și a avut o întrevederi cu fostul președinte al UDMR, Markó Béla, dar și cu intelectuali, oameni de afaceri și jurnaliști români și maghiari, informează Telex.hu.
Această vizită vine după ce, în octombrie, candidatului opoziției ungare la funcția de prim-ministru a fost primit cu răceală în Transilvania.
Atunci, la scurt timp după victoria preelectorală, a anunțat mai mulți lideri locali maghiari din Transilvania că dorește să vină într-o vizită. Cu toate acestea, Árpád Gálfi, primarul din Odorheiu Secuiesc, nu i-a răspuns lui Márki-Zay, ci i-a întrebat pe Facebook pe cetățeni dacă sunt de acord să-l primească pe acesta. Postarea lui, deși disponibilă doar pentru o perioadă scurtă de timp, a provocat un scandal uriaș în comunitate.
Înainte de vizita lui Péter Márki-Zay, acestuia i s-a promis că va fi primit cu răceală, dar nu au fost incidente în timpul evenimentelor, decât cu o singură excepție.
Attila Gáspárik, directorul Teatrului Național din Târgu Mureș, a spus la intrarea în cimitirul reformat, miercuri dimineață, acolo unde politicianul de opoziție eșuase în a dialoga cu unii cetățeni, că ”acesta este rezultatul instigării la propagandă”.
La Târgu Mureș, candidatul opoziției maghiare a criticat propaganda falsă făcută de Fidesz, partidul lui Viktor Orban.
„Tipul de campanie expirată și propagandă falsă pe care Fidesz a desfășurat-o în ultimii ani trebuie oprită, iar dacă nu va mai avea susținători, aceasta va muri de la sine. Este evident că UDMR cooperează dintotdeauna cu guvernul ungar și nu am nicio îndoială că, dacă vom câștiga alegerile, ei vor fi deschiși să lucreze împreună cu noi. UDMR a experimentat ce înseamnă să încerci să te confrunți cu Fidesz. Este exact ceea ce vrem să eliminăm, pentru ca Budapesta să nu decidă ce reprezentanți ai comunității maghiare de aici pot primi sprijin și cine nu. Cred că într-o țară corectă și cinstită, frații și surorile noastre de peste graniță nu trebuie să se teamă să nu piardă ajutorul financiar, pentru că nu susțin partidul de guvernământ”, a declarat Péter Márki-Zay la Târgu Mureș.
La eveniment au fost prezenți nu doar membri ai presei, ci și Smaranda Enache, activistă pentru drepturile omului și promotoare a reconcilierii româno-maghiare. Acesta s-a plâns că Zoltán Soós, primarul orașului, nu a participat la ședință, deși mulți oameni din comunitate. Smaranda Enache a mai sugerat că relațiile româno-maghiare nu s-au îmbunătățit în ultimii ani, nici la nivel local, nici în toată România și că, din păcate, relațiile dintre cele două țări sunt în linie cu aceeași tendință.
La întâlnirea cu Markó Bela, fostul președinte al UDMR, acesta i-a transmis lui Márki-Zay că încă vede că maghiarii din Transilvania au nevoie de sprijinul Ungariei.
În cadrul discuției în care s-a analizat situația comunității maghiare din Transilvania, s-a mai spus că ambii politicieni apreciază creșterea cuantumului sprijinului financiar pentru maghiarii din Transilvania.
„Acest lucru trebuie menținut, dar comunitățile maghiare de peste graniță trebuie să fie implicate în mod transparent în funcționarea acestui sistem de sprijin”, a spus Markó Bela, adăugând că sprijinul instituțiilor de învățământ și de cultură ar fi principala prioritate.
Următorul mare subiect a fost politica de vecinătate, deoarece, după cum sa remarcat, relațiile dintre România și Ungaria nu au fost bune în perioada recentă: cooperarea regulată anterioară a devenit ocazională și sporadică, transmite Telex.hu.
Ar trebui să revenim la tradiția ședințelor comune de guvernare româno-maghiară, au comentat vorbitorii, întrucât extinderea drepturilor minorităților nu poate avea loc decât ca urmare a dialogului cu partea română.
În sfârșit, s-a discutat și despre protecția drepturilor minorităților în Europa, Markó Bela a subliniat că comunitățile maghiare de peste graniță nu sunt interesate de izolarea Ungariei. „Putem supraviețui ca o comunitate doar dacă trăim într-o Europă fără frontiere, iar Bruxelles-ul poate chiar să aibă un cuvânt de spus în relațiile interetnice dintr-un stat membru sau altul”, a spus fostul președinte al UDMR.
Sursa Foto: Facebook/ Marki Zay Peter
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii