Marş pentru protejarea pădurilor, organizat sâmbătă, la Iaşi. Organizatori: Arborii remarcabili şi, odată cu ei, secole de istorie vie sunt, de multe ori, puşi pe foc în numele „regenerării” pădurii
Un marş pentru protejarea pădurilor este anunţat sâmbătă, la Iaşi, organizatorii subliniind că exploatarea pădurilor din imediata vecinătate a oraşului şi asaltul imobiliar sunt pe cale să compromită rolul social şi de protecţie al acestora. ”Arborii remarcabili şi, odată cu ei, secole de istorie vie sunt, de multe ori, puşi pe foc în numele „regenerării” pădurii”, avertizează ei, potrivit News.ro.
”Pe 1 Iunie ieşenii mărşăluiesc din nou prin centrul oraşului pentru viitorul pădurilor copiilor noştri! Ne adunăm la ora 17 în faţă la Palatul Culturii de unde pornim pe bulevardele Iaşului. Marşul pentru Păduri nu este politic. Politicienii şi partidele care doresc să se alăture sunt rugate să NU o facă purtând însemne sau scandând lozinci. Traseul va fi Pietonal Ştefan Cel Mare – Piaţa Unirii – Pietonal Alexandru Lăpuşneanu – Fundaţie – Bulevardul Independenţei – Târgu Cucu – Palatul Culturii , are aproximativ 3km, si îl vom parcurge încet la pas, la ritm pentru toate vârstele”, este mesajul transmis de mai multe organizaţii de mediu, printre care Codrii Iaşilor şi Organizatia „Salvati Prutul” Iasi.
Acestea afirmă că Iaşiul este a doua cea mai mare aglomerare urbană a ţării, iar judeţul Iaşi este primul care a ajuns la un milion de locuitori, majoritatea regăsindu-se în oraş sau în imediata vecinătate.
”Nevoia lor pentru aer curat şi zone de recreere este una acută şi legitimă. Oraşul este în topul celor mai poluate şi asta a contribuit la procedura de infringement în care România a intrat faţă de UE.
De la Pădurea Bârnova, la Dobrovăţ, la Ciric, Cetăţuia, Mârzeşti, Galata, Breazu, si Frumuşica, pădurile de lângă oraş au un rol disproporţionat de mare pentru ieşeni. Rolul lor principal nu este unul de producţie de lemn, ci unul de protecţie pentru oraş, pentru pânza freatică, de plămân verde, şi în special de spaţiu pentru recreere, pentru sănătatea noastră fizică şi psihică. Deasemeni pădurile ripariene de pe malul Prutului constituie un adevărat culoar pentru biodiversitate si adăpostesc arbori monumentali. Exploatarea pădurilor din imediata vecinătate a oraşului şi asaltul imobiliar sunt pe cale să compromită rolul social şi de protecţie al acestora”, afirmă organizatorii marşului pentru protejarea pădurilor.
Ei subliniază că, odată cu tăierile pe suprafeţe mari din pădurile Bârnova sau Dobrovăţ, comunitatea pierde ce a mai rămas din Codrii vechi ai Iaşilor, care acum sunt înlocuiţi de pădure tânără.
”Arborii remarcabili, şi odată cu ei, secole de istorie vie sunt, de multe ori, puşi pe foc în numele „regenerării” pădurii. Pentru pădurile Repedea şi Cetăţuia, sunt în desfăşurare elaborări de PUZ ce urmăresc să transforme fondul forestier în teren construibil. Accesul pentru recreere în aceste păduri este, de multe ori, descurajat. Propuneri formale precum #ParcNaturalCodriiIasilor şi #ArieNaturalăUrbanăCiric, precum şi alte iniţiative locale arată că societatea civilă se implică pentru a îmbunătăţi statutul de protecţie al acestor păduri. Petiţii precum cea pentru #ParcNaturalCodriiIasilor au ajuns la 35.000 de semnatari, dorinţa ieşenilor nu poate fi ignorată”, spun asociaţiile de mediu.
Acestea solicită sprijinul autorităţilor pentru ca toate demersurile pentru păduri să progreseze în ritm accelerat, până nu e prea târziu, cer organizarea de întâlniri lunare cu societatea civilă implicată care să urmărească acest progres.
”Candidaţilor politici le cerem asumarea unor angajamente ferme în acest sens, din perspectiva funcţiilor pe care doresc să le ocupe. Tuturor le cerem angajarea în promovarea rolului recreativ al pădurii prin crearea unei infrastructuri minimale de vizitare la picior sau cu bicicleta, cu parcări, trasee marcate şi transport în comun, astfel garantând şi păstrarea unor zone liniştite pentru animalele sălbatice. Prin acţiune rapidă credem că putem reduce asaltul tăierilor „regeneratoare” de pădure precum şi al dezvoltării imobiliare. Dacă împreună, cetăţeni şi autorităţi, acţionăm repede, atunci putem păstra moştenirea naturală a judeţului nostru!”, mai afirmă organizaţiile de mediu.
Marşul pentru pădurile Iaşiului este o iniţiativă a organizaţiilor ieşene Codrii Iaşilor, Salvaţi Prutul, Mai Bine, SOR Iaşi, Reset, Clubul de Ciclism şi Ecologie IaşiBike, EduVentura, grupul civic de iniţiativă Parcul Elena Doamna şi beneficiază de sprijinul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank