G4Media.ro

Mărturii ale copiilor din Germania în cazul de la Maramureş. Adolescenţii povestesc…

Mărturii ale copiilor din Germania în cazul de la Maramureş. Adolescenţii povestesc că ar fi fost supuşi unor munci prea grele, iar dacă greşeau erau bătuţi/ Uneori ar fi mâncat pâine uscată dată la porci – Surse

Procurorii DIICOT au descoperit până acum patru victime în cazul de sclavie într-un centru din Maramureş, au dezvăluit surse judiciare pentru G4Media.ro. Printre mărturiile de la dosar este şi cea a unui tânăr care povesteşte cum era obligat să dea de mâncare la vaci, oi şi porci, să le facă curat animalelor, sau să care lemne.

În cazul în care greşeau, minorii ar fi fost bătuţi rău. Tânărul le-ar mai fi relatat procurorilor că a fost prins de gât, lovit cu piciorul şi lipit de perete, uneori nu era lăsat în casă, aşa că a fost nevoit să doarmă în şura de paie. Uneori mânca doar pâine uscată dată la porci, au mai povestit aceleaşi surse.

Un alt tânăr înscris adus la centrul de reeducare din Maramureş, a mărturisit că avea tratament medical în Germania, dar i-a fost întrerupt aici. I s-ar fi confiscat medicamentele, iar când le-a cerut înapoi a fost agresat. Tot el a mărturisit cum angajaţii centrului le-ar fi luat mâncarea din faţă dacă nu o mâncau destul de repede. Iar unii copii ar fi fost închişi în cocina cu porci.

O tânără a povestit cum, din prima zi în care a ajuns la centru, a fost pusă să presteze diferite munci grele, spre exemplu să rupă aşchii de lemn cu mâinile, după care să le aranjeze şi să facă curat. Asta a făcut timp de o săptămână până la 5 după-amiaza. Pe deasupra, trebuia să facă curat în casă să spele vasele şi să care bolovani de la râu. Dacă nu era ceva perfect executat, era pedepsită să reia munca, a mai mărturisit tânăra conform surselor judiciare.

Din mărturia unui alt adolescent reiese că acesta a vrut să fugă din cauza muncii grele, însă a fost prins şi dus într-o cameră de pedeapsă, unde nu avea acces la toaletă, decât dacă i se deschidea ușa. Pedeapsa dura trei săptămâni şi putea fi prelungită cu alte trei.

Context

Procurorii DIICOT au efectuat, marți, 8 percheziții în Vişeu de Sus şi în comuna Leordina, la un grup suspectat de trafic de persoane. Aceștia aduceau copii din Germania pentru ”reeducare”, dar odată ajunși în România, aceștia erau folosiți drept sclavi, umiliți și bătuți.

„Tinerii au fost supuşi unui regim de lipsire de libertate, de interzicere în a comunica în exterior cu familiile din Germania ori cu alte persoane sau autorităţi române, fiind obligaţi ca să execute munci epuizante în gospodăriile unor localnici aflaţi în anturajul suspecţilor – dincolo de capacităţile şi limitele fizice ale vârstei lor ori afecţiunilor de care suferă – practicându-se asupra minorilor metode umilitoare, degradante, ţinerea lor în stare de sclavie şi exercitarea asupra lor în mod repetat de acte de violenţă gravă şi ameninţări”, arată procurorii DIICOT.

Sursa Foto: health.harvard.edu

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. „uneorii” ? hai ca n-am mai vazut 2 de i pusi la uneori, cool!

    • — Dar muieți-s posmagii? zise atunci leneșul, cu jumătate de gură, fără să se cârnească din loc.
      — Ce-a zis? întrebă cucoana pe săteni.
      — Ce să zică, milostivă cucoană, răspunde unul. Ia, întreabă, că muieți-s posmagii?
      — Vai de mine și de mine, zise cucoana cu mirare, încă asta n-am auzit! Da’ el nu poate să și-i moaie?

    • pt toti #kondensatorii care ridica in slavi pe nemtalai si elvetieni

      (credeti ca nemtalaii din germanika nu stiau ce program de (re)educare se aplica ?)

      A DARK CHAPTER IN HISTORY
      Recognising Switzerland’s „slave children

      In a practice that lasted in Switzerland until 1981, tens of thousands of children and teenagers were forcibly removed from their families, who for one reason or another were deemed by the authorities to be incapable of caring for them.

      Now 72, Stutzmann was one of an estimated 100,000 children subjected to the policy in the 19th and 20th centuries.

      Effectively a cheap labour force, the children were sometimes beaten, malnourished, or sexually abused.

      https://www.swissinfo.ch/eng/a-dark-chapter-in-history_recognising-switzerland-s–slave-children-/35429120

    • Modern slavery in Germany: Preying on the vulnerable

      In Germany, instances of forced prostitution and labor exploitation have fueled debate about what contributes to slavery and how it can be stopped.

      Modern slavery in Germany is centered primarily around migrants in the construction and catering industries, […]

      However, examples of forced labor and exploitation can also be found among domestic workers, as well as in the meat processing, agriculture and transportation industries.

      Germany: The brothel of Europe

      While the practice can affect men, the vast majority of victims of sexual exploitation are women — primarily from Bulgaria, Romania and then Germany

      https://www.dw.com/en/modern-slavery-in-germany-preying-on-the-vulnerable/a-45197916

  2. Se pare ca au facut exact ce am facut multi dintre noi in copilaria feerica de la tara, la bunici.

    • @Dan – nu stiu ce copilarie „feerica” ai avut tu la bunicii tai cu comportamente hei-rupiste de tip comunist, dar te asigur ca multi altii (majoritatea as zice) nu au avut asemenea bunici haini la suflet. Iar daca la randul tau iti cresti copiii in aceleasi conditii, e clar cu ce sechele vor trai tot restul vietii lor. Vai de educatia ta si a celor care gandesc ca tine!

  3. Asta e Romania si astia sunt romanii. E de-a dreptul comic modul in care statul roman se preface ca face ceva si totusi cazurile astea se repeta in toata tara, an dupa an.

    Chiar si cand sunt prinsi, se tergiverseaza procesul si infractorii scapa prin prescriere.

    Nu suntem capabili de mai bine, asa ca nu va asteptati la nimic. Poporul roman nu e in stare de lucruri rezolvate de ani de zile in alte tari.

    Vreti civilizatie? E peste hotare.

  4. Deși nu e ok, pot pune pariu că a fost cel mai de succes program de reabilitare. Dacă nici acum nu apreciază răsfățații ăia ce au în germania și nu pun mâna să învețe și să muncească, trebuie aduși înapoi sau trimiși în bangladesh….

    • Ai minte cat coiul meu drept.

    • Sugestiva imaginea, dar totusi erau adolescenti nu copii de 5 ani.

    • @Adrian, nici pe departe nu mă pot pune cu potențialul pe care îl are coiul tău drept. E clar mult superior. Rămâne de vazut doar dacă își atinge potențialul sau continui să arunci totul în șervețele…

    • Ceea ce le dorim copiilor tai, desteptule!

    • @Adrian: ma cam indoiesc, nu cred ca are minte cat coiul tau drept…

  5. În sfârșit, turiști germani în România!

  6. Nemții au programe similare de reeducare si în alte țări. Adolescenții nu beneficiază de munca adultilor ci se autosustin: taie lemne, fac focul, gatesc, fac curat. Evident că din punctul lor de vedere este muncă istovitoare, tocmai pt ca acasa nu au facut asa ceva si au comportament antisocial. De aceea au si fost inclusi in program de reeducare – de obicei ei optează între program de reeducare sau scoala de corectie.
    Posibil să fie si exagerari ale supraveghetorilor adulti – ex: pedepsele. In alte centre nu se aplica pedepse de către adulti, adolescentii își reglează lucrurile între ei – adultii doar supraveghează să nu degenereze în violente.
    Cred ca ar trebui sa fim mai rezervati si sa asteptam mai multe informații, nu doar relatarile adolescentilor.

  7. pentru cunoscatorii de limba germana este foarte interesant sa intarti pe peagina web a aceste fundatii : https://projekt-maramures.de/wir-ueber-uns.html
    Veti vedea cu mare suprindere ce pregatire in pedagogie-sociala au membrii fondatori… ramai masca…
    Imi permit sa va traduc din fisa biografica: de la lacatus mecanic pina la constructor drumuri si nu in ultimul rand soldat angajat activ 4 ani in Kosovo !!! Vedeti un pic siteul respectiv.. eu zic ca merita sa faceti ceva sapaturi mai adanci ref, acest subiect… mai ales cum statul roman poate autoriza un astfel de program fara o verificare aprofundata a solicitantului…
    Dar..cum spune o vorba de pe Rin : So ist das Leben… schwer… :))

  8. Voi ăștia care le găsiți scuze stăpânilor de sclavi, sunteți pe bune? Tot așa vă purtați cu copiii voștri, ca-n evul mediu?

    • Slava Domnului, credeam ca sunt singurul indignat de pe aici… Vai de copiii educati pe baza unor asemenea concepte demne de evul mediu.

    • Is cam pe bune dupa cum vezi.. Ar trebui luati un pic si croiti cu bata de baseball ca sa le vina mintea la capatzana…

  9. Cred că mulți dintre cei care comentează pe aici parțial favorabil acestor practici nu au și sper nu vor avea niciodată copii. Pe voi bunicii la țară așa va creșteau, cu pâine uscată de dat la porci, sau va puneau să aduceți pietre de la rău, sau sa munciți cate 10 ore in continuu, iar în final va băteau și va puneau să vă culcați in cotețul câinelui? Sa va fie rușine!

  10. Sunt pur și simplu îngrozită de așa zisul „program de reabilitare” și foarte dezamăgită de părerea unor concetățeni(din păcate). Acest mod de a „reeduca” (pe naiba ) tinerii este pur și simplu un mod sigur ori de a-i lăsa cu sechele pe viață(ceva la care statul român se pricepe)ori de a-i înverșuna și mai groaznic împotriva sistemului.(ce mai sistem mda) Deși sper ca acești copii să ajungă totuși într-un mediu care să-i educe(las-o dreacu de reeducare că aia-i tortură) nu am încredere în puterea de acțiune a autorităților. Este îngrozitor, parcă din Evul Mediu nu ne-am mai schimbat deloc.

  11. Comunicatul DGASPC e cel mai groaznic. Au preluat cei 4 la soliciaterea DIICOT – dar cu ceilalti care sunt si acum in mainile abuzatorilor, cum ramane? De ce nu efectueaza si ei cercetari, de ce nu iau interviuri tuturor copiilor si celor care au „beneficiat” de acest program in ultimii 20 de ani? Am citit un interviu in Spiegel cu un astfel de beneficiar, acum ajuns la 21 de ani, confirma cele mai urate banuieli. Din pacate, copiii pot avea incredere doar in DIICOT, asistentii sociali sunt mana in mana cu abuzatorii.