G4Media.ro

Mărturii din infernul italian ale unor români infectați cu coronavirus. Mihaela: ”O…

Mărturii din infernul italian ale unor români infectați cu coronavirus. Mihaela: ”O senzație de sufocare, ca și cum ai avea o pungă pe cap. Am 2 colegi morți și 2 la terapie. Fetița plânge pentru că nu o mai pot lua în brațe” / Andrei: ”E o tuse seacă, ciudată”

Mărturiile românilor din zonele roșii ale Italiei sunt emoționante. Mihaela Goagă locuiește în Pesaro și a fost declarată pozitiv la infectarea cu coronavirus de către medicii italienii, care au constatat simptomele bolii, dar nu i-au mai făcut un test. Au lasat-o în izolare la domiciliu, cu tratament medicamentos, considerând că are o formă ușoară.

”Am avut febră și o senzație de sufocare, ca și cum ai avea o pungă pe cap”, a declarat Mihaela pentru G4Media.ro.

Andrei și soția lui, Daniela, însărcinată în 6 luni, locuiesc lângă Brescia. Duminică au primit confirmările că au fost infectați cu coronavirus. Acum sunt spre vindecare. ”Ați fost norocoși!”, le-au spus medicii din Brescia, epicentru al pandemiei.

Citește mai jos, pe larg, poveștile lor

Silvio Goagă (37 de ani) și soția lui, Mihaela (34 de ani), locuiesc în Pesaro, regiunea Marche, Italia, și au o fetiță de 6 ani, Ariana. El lucrează la o companie de îngrijire a parcurilor publice, ea se ocupă cu îngrijirea persoanelor cu handicap.

Foto: Silvio și Mihaela Goagă; Sursa: arhiva personală

Joi, pe 12 martie, Mihaela a avut probleme cu stomacul. Apoi a făcut febră, însoțită de tuse, a ajuns la 39,7. ”Era o tuse seacă, ciudată”, spune ea.

Luni, a chemat ambulanța. ”Nu puteam respira, simțeam că sunt închisă într-o pungă și nu aveam aer”, povestește Mihaela. Medicii au constatat simpomele bolii și au declarat-o pozitivă la coronavirus, dar nu i-au mai făcut testul, mai ales că femeia a avut contacți infectați. Au spus că este un calvar la spital, că are o formă ușoară și este tânără, așa că nu au internat-o. I-au dat, în schimb, un tratament medicamentos, să ia timp de 3 zile retrovirale (ritonavir), antibiotice (azitromicină) și să își dea cu un spray Ventolin în gură, de 3 ori pe zi. Acum, i-a trecut tusea, dar mai simte o greutate în piept, la plămâni.

Soțul, fetița și mama ei cu care locuiesc nu au avut simpome, dar Mihaela a evitat să ia contact cu copilul. ”Fetița plânge, nu înțelege de ce nu o iau în brațe și nu mai doarme cu mine”.

Femeia spune că doi dintre colegii ei au murit de coronavirus, alți doi sunt la spital, la terapie, și o altă colegă este acasă, la izolare, având o formă ușoară, ca și ea. ”Colegii care au murit aveau și alte boli, aveau complicații”, explică Mihaela.

Silvio, soțul ei, spune că stau în casă sau în curte și așteaptă să treacă năpasta. Au făcute provizii pentru 3 săptămâni, el a intrat în șomaj tehnic și e plătit cu 70 la sută, Mihaela e în concediu medical, cu 90 la sută. Fetița face lecții online și se joacă în curte. ”Noroc că avem curte, între 4 pereți e dezastru”, spune el.

În Pesaro sunt 154 de morți și peste 2000 de persoane testate și declarate pozitiv în regiunea Marche. Pesaro are o populație de aproape 100.000 de locuitori.

Andrei Cernitu (43 de ani) și soția lui, Daniela, (32 de ani), locuiesc în Ospitaletto, la 25 de kilometri de Brescia. Au un bar și o firmă de evenimente.

”Acum 10 minute ne-au confirmat că am fost infectați cu coronavirus”, a deschis Andrei discuția, duminică, pe la prânz.

”Primele simptome le-am avut săptămâna trecută, febră, dar nu foarte mare, și tuse. O tuse seacă, tușești și nu înțelegi de unde îți vine, din gât sau din plâmâni, e foarte ciudată, nu am mai avut așa ceva”, spune Andrei.

Au ținut legătura cu doctorița de familie care i-a consultat online. ”Am sunat la numărul verde, am așteptat o oră și până la urmă ne-au spus să sunăm la salvare dacă suntem în stare gravă. Nu are rost să minți și să spui că ești grav pentru că oricum te triază ei”, explică Andrei.

”Am luat paracetamol și sirop de tuse, iar eu și antibiotice”. Până la urmă, miercuri, pe 18 martie, au plecat la spital, la Brescia, pentru că soția acuza o stare de sufocare.

Foto: Andrei și soția lui, Daniela, la spitalul din Brescia; Sursa: arhiva personală

”Era 9 și jumătate seara, pe drum, 25 de kilometri, am întâlnit doar o mașină de poliție care nu ne-a oprit. La spital, e greu de descris, erau filtre, corturi și oameni în combinezoane albe peste tot. Plutea o tensiune, o stare de surescitare generală. Îți dădeai seama din faptul că îți puneau de mai multe ori aceeași întrebare, nu așteptau să termini, apoi te întrebau iar. Dar păreau bine organizați. Eu am fost declarat pozitiv, fără să îmi facă testul, soției, fiind însărcinată, i-au făcut. Azi a venit rezultatul. Am fost infectați cu coronavirus, dar ne-am vindecat singuri, practic cu paracetamol și sirop de tuse. <<Ați fost norocoși!>>, ne-au spus medicii”, povestește Andrei.

Statul italian le asigură un venit minim de 600 de euro. ”Nu mai am deloc intrări de bani, dar nici mari cheltuieli, stăm în casă, cu aprovizionarea ne ajută o prietenă”, mai spune Andrei.

În Ospitaletto, localitatea de 11 de mii de oameni de lângă Brescia, unde locuiesc, au fost 8 decese și 50 de îmbolnăviri.

Oamenii ies în continuare din case în Italia. Atât Andrei Cernitu, cât și Mihaela Goagă povestesc că italienii ies în continuare din case, deși sunt aproape 5000 de morți în întreaga țară.

”E plin de bătrâni pe străzi, toți spun că ies pentru strictul necesar, dar se duc de 4 ori pe zi la magazin să cumpere chifle. Poartă măști ca pe eșarfe la gât. I-a găsit pe toți să facă sport acum. Ies din case să alerge și să își plimbe cățelul. Aseară, Conte (premierul Italiei – n.r.) a declarat interdicția de a ieși din case, dar nu e tocmai o interdicție, ci o recomandare. Și sunt excepții: poți merge la magazin, farmacie sau la serviciu dacă lucrezi în industriile vitale. Nu poți să mergi pe stradă sau cu mașina 2 persoane. Este greu să îi păzească oricum, Ospitaletto are doar 4 carabinieri”, spune Andrei.

”Au greșit că nu au închis de acum 2 săptămâni. De exemplu, preotul dintr-un oraș învecinat, de la 10 kilometri de Pesaro, a îmbolnăvit 3 străzi. S-a dus cu binecuvântarea și era pozitiv, fără să știe. Acum este la terapie intensivă”, spune Mihaela Goagă. ”În continuare sunt oameni pe stradă, africani, dar și italieni, și români. Din magazine lipsesc făina, drojdia, dezinfectanții. Oamenii cumpără foarte mult. Pe un grup de mămici, o femeie a pus un bon de cumpărături de 600 de euro”, spune ea.

Mesaj pentru România. ”Stați în casă, ascultați autoritățile ca să nu pățiți ca italienii, mai ales că România nu are sistemul medical al Italiei!”, le transmit românilor Mihaela Goagă și Andrei Cernitu.

Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. „Medicii au constatat simpomele bolii și au declarat-o pozitivă la coronavirus, dar nu i-au mai făcut testul.
    Am fost infectați cu coronavirus, dar ne-am vindecat singuri”

    In hospitalized adult patients with severe Covid-19, no benefit was observed with lopinavir–ritonavir treatment https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2001282

    • da, kaletra se pare ca e apa de ploaie. dar ce vrei, asa e in astfel de cazuri, incerci tot ce crezi ca ar putea sa mearga. se foloseste si la noi :). btw, tipa aia care a avut simptome pe 12 martie, azi e in 22. acum e in pericol foarte mare, de obicei in a doua saptamana apare pneumonia. e si acasa …. sper sa aiba noroc, e tanara.

  2. Este evident ca acest articol este facut sa sperie oamenii. Deci Mihaela este o fata de 34 de ani, nu se specifica daca sufera de alte afectiuni cronice, insa i se spune de catre doctor ca a avut noroc ca a scapat!!! Asta in contextul in care se stie clar ca cei tineri fara comorbiditati scapa fara probleme de boala. Cum sa mai pot eu avea incredere in corectitudinea informatiilor de aici ?!? Pacat …

    • asa e, nu e speriat, iesi afara imbratiseaza oameni la intamplare, pe la Bals, apoi t duci la parinti bunici, si vezi daca e de speriat

    • Articolul nu e facut sa sperie oamenii.

      Sunt doar declaratiile unor oameni panicati.

      Ce, vrei sa vina sa minta ca e totul in ordine?

    • Esti unul din aia care ieri a iesit la gratar in parc?

    • Ma crucesc cand vad ce comentarii am primit reply…
      „Esti unul din aia care ieri a iesit la gratar in parc?” – Iarta-ma dar daca logica ta asa functioneaza ce pot eu sa-ti mai raspund ?!? Din perspectiva mea nu este nevoie sa fii terifiat ca sa respecti masurile recomandate de autoritati. Si ar fi de preferat sa poti sa o faci cu o minte limpede, lucida si fara sa fie nevoie sa te oblige autoritatile. Nu cred ca e nevoie sa confunzi spritul civic (in care se presupune ca iti pasa de ceilalti) cu frica de te imbolnavi. Asta inseamna totusi un nivel mai ridicat al constiintei. Nu crezi totusi ca e important sa fii informat cat mai corect si impartial ? (informatiile din articol sunt cel putin incomplete si nu ma refer aici la declaratiile oamenilor, care este normal sa fie traumatizati, ci la informatiile date de autorul articolului despre pacienti…)

    • @Razvan este evident si perfect corect ce ai spus. Majoritatea articolelor sunt facute sa inspire panica. Ieri, faptul ca in Germania rata mortalitatii era mai mica decat in Italia era considerat de G4 „o anomalie”… Ce vrei, presa trebuie sa vanda, vestile bune nu vand, senzationalul in schimb da.
      Ignora comentariile, asta este nivelul majoritatii din pacate.
      „cainii latra, caravana trece :)”