G4Media.ro

Masacrul de la Beslan din 2004: Vladimir Putin compară lupta împotriva terorismului…

Captură X

Masacrul de la Beslan din 2004: Vladimir Putin compară lupta împotriva terorismului cu lupta împotriva Ucrainei

Așa cum Rusia a luptat împotriva teroriștilor de la Beslan în 2004, acum trebuie să lupte împotriva „neo-naziștilor” ucraineni, a declarat marți, 20 august, președintele rus Vladimir Putin, în timpul primei sale vizite la școala din Beslan, scena unei luări de ostatici sângeroase în urmă cu 20 de ani, transmite agenția Reuters.

„Așa cum am luptat împotriva teroriștilor, astăzi trebuie să luptăm împotriva celor care comit crime în regiunea Kursk, în Donbas, în Noua Rusie”, a declarat președintele rus într-un videoclip postat pe Telegram. Donbas este o regiune din estul Ucrainei controlată acum în mare parte de trupele ruse, iar expresia „Noua Rusie” se referă la un proiect de creare a unui teritoriu rusesc în sudul și estul țării.

„Așa cum ne-am atins obiectivele în lupta împotriva terorismului, le vom atinge și în lupta împotriva neonaziștilor și îi vom pedepsi fără îndoială pe criminali”, a adăugat Vladimir Putin, repetându-și argumentul privind «denazificarea» Ucrainei.

El a făcut aceste declarații în marja unei vizite la școala numărul unu din Beslan – prima sa vizită la locul tragediei – în Caucazul rus, pentru a aduce un omagiu victimelor sângeroasei luări de ostatici de către un comando cecen, în urmă cu 20 de ani.

„O rană incurabilă”

Mai mult de 1.000 de persoane au fost luate ostatice la 1 septembrie 2004 și ținute timp de 50 de ore în condiții atroce. Calvarul s-a încheiat cu o baie de sânge: aproximativ 330 de morți, dintre care 186 de copii.

Pe lângă vizita la școală, Vladimir Putin a mers și la cimitirul unde sunt înmormântate majoritatea victimelor.

„Această tragedie va rămâne fără îndoială o rană incurabilă în memoria istorică a întregii Rusii”, a declarat Vladimir Putin.

 

Vizita sa are loc într-un moment în care Rusia se confruntă de două săptămâni cu o ofensivă militară ucraineană fără precedent pe propriul său teritoriu. După luni întregi de retragere în fața avansului trupelor ruse în estul teritoriului său, Ucraina a dus lupta în Rusia prin lansarea unui asalt transfrontalier asupra regiunii Kursk la 6 august.

În data de 22 martie, Rusia a suferit cel mai grav atac terorist după Beslan, în 2004. Oameni înarmați au deschis focul în sala de concerte Crocus City Hall de la periferia de nord-vest a capitalei ruse, înainte de a o incendia. Atacul s-a soldat cu 145 de morți și sute de răniți.

De atunci, peste 20 de persoane au fost arestate, inclusiv patru presupuși atacatori, toți din Tadjikistan, o fostă republică sovietică din Asia Centrală care se învecinează cu Afganistanul. Deși atacul a fost revendicat rapid de organizația jihadistă Statul Islamic (EI), autoritățile ruse au continuat să îl considere mâna Ucrainei, unde Rusia a lansat o ofensivă în februarie 2022. Kievul respinge categoric orice implicare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Mare parte din victime sunt din nou din cauza lui Putin care a ordonat luarea cu asalt a cladirii.