Mașină electrică second-hand: merită investiția?
În prezent, automobilele electrice presupun unele compromisuri semnificative față de rivalii lor ce utilizează motoare pe combustie internă. Din acest motiv, decizia achiziționării unui astfel de model trebuie analizată cu atenție, punând pe primul loc dezavantajele.
Mașina electrică oferă posibilitatea unei economii importante de „carburant” și întreținerea este ieftină. În schimb, modelele accesibile nu oferă spațiu interior suficient, au demaraje lente, iar autonomiile sunt nesatisfăcătoare.
Dacă v-ați hotărât să achiziționați un automobil electric și ați găsit unul sau mai multe anunțuri care v-au atras atenția, este important să aflați istoricul mașinilor respective pentru a evita înșelătoriile cu kilometraj modificat, accidente ascunse și multe altele.
O platformă care vă oferă această posibilitate este carVertical. Aceasta are acces la baze de date din Europa și Statele Unite ale Americii, oferind numeroase informații despre autovehicul, singura condiție necesară fiind cunoașterea seriei de șasiu a mașinii.
Cum știi că o mașină electrică ți se potrivește?
Dacă parcurgeți foarte des distanțe mici, iar drumurile extraurbane sunt rare și nu foarte lungi, există posibilitatea să economisiți bani utilizând un autoturism electric. Chiar dacă în prezent conduceți o mașină pe combustie internă, iar consumul este unul moderat, drumurile scurte și dese sunt principala cauză a uzurii premature a pieselor mecanice în mișcare, precum și a acumulărilor de carbon în sistemul de evacuare, cu precădere catalizatoare și filtre de particule.
Remedierea unora dintre aceste posibile probleme poate fi costisitoare și o bună parte din economia de carburant va fi irosită pe facturi la service.
O altă situație este cea în care v-ați săturat de problemele mecanice ale mașinii actuale, luând în considerare achiziția uneia noi sau aproape noi. Dacă nu aveți o familie numeroasă și nu circulați pe distanțe mari în mod frecvent, un autoturism electric vă va scăpa de reparațiile bine-cunoscute ale motoarelor termice.
Nu în ultimul rând, dacă locuiți într-un oraș în care infrastructura de încărcare a mașinilor electrice este dezvoltată sau aveți posibilitatea de a încărca mașina acasă, posibilitatea achiziționării unei mașini electrice este de luat în calcul.
Principalele aspecte ale mașinilor electrice
1. Prețul de achiziție. Un automobil electric este considerabil mai scump decât unul ce folosește combustibili fosili, fiind și principalul motiv pentru care încă nu există o cerere deosebit de mare pentru acestea. Chiar dacă vorbim de clasa subcompactă electrică, clientul va trebui să scoată din buzunar minim 18.000-19.000 € când aceeași sumă poate fi folosită pentru achiziționarea unei compacte dotate satisfăcător dar cu motor termic.
Programele Rabla și Rabla Plus oferă un discount de 6500 de lei, respectiv 45.000 de lei la achiziționarea unei mașini electrice noi, însă adesea prețul afișat pe site-urile producătorilor auto include deja aceste reduceri.
Variantele second-hand sunt mai accesibile, însă este necesară o atenție sporită cu privire la valabilitatea și condițiile garanției pe acumulator deoarece reparațiile acestuia sunt costisitoare și relativ dificile.
2. Autonomia și încărcarea. Dacă vorbim despre automobile electrice până în ~30.000 €, autonomia promisă de producător va fi cuprinsă între 200-400 km. Autonomia reală va fi în unele circumstanțe mult sub această cifră, făcând parcurgerea unor trasee din țara noastră o provocare.
Șoferul unui autoturism electric trebuie să-și planifice călătoria în funcție de disponibilitatea stațiilor de încărcare de pe drum, luând în calcul autonomia reală a mașinii (presupunând utilizarea echipamentelor de confort, precum climatizarea, scaunele încălzite, etc).
Ajuns la stația de încărcare, automobilul electric are nevoie de măcar 30 de minute (în regim fast charge) pentru a obține ~80% din capacitatea totală de încărcare a bateriei. Încărcările rapide sunt mai scumpe decât cele obișnuite cu aproximativ 20-30%.
Astfel, atât autonomia cât și încărcarea sunt elemente care vor presupune diverse compromisuri dacă vă doriți să dețineți o mașină electrică.
3. Contribuția la un mediu mai curat. Datorită lipsei unui motor termic, mașinile electrice produc zero emisii poluante, lucru ce poate contribui substanțial la îmbunătățirea calității aerului din marile orașe sau din orașele aglomerate în general.
Chiar dacă procesul de producție al autovehiculelor electrice a născut unele suspiciuni cu privire la mediu, cert este că acestea nu lasă în urma lor nori de fum nociv atât pentru oameni cât și pentru animale și mediul înconjurător.
Merită achiziționarea unui autoturism electric second-hand?
Pentru persoanele care își doresc o mașină electrică dar nu dețin bugetul necesar achiziționării unui exemplar nou, varianta second-hand poate fi luată în calcul. Totuși, aceasta presupune unele riscuri și cel mai important este ca exemplarul găsit să beneficieze de o garanție valabilă, cu precădere pe acumulatori.
Comparativ cu autovehiculele electrice noi, variantele second-hand vor fi oarecum depășite din punct de vedere tehnic, dar și ca autonomie. În fiecare an, mașinile electrice devin mai eficiente, iar achiziționarea uneia la mâna a doua presupune utilizarea unei tehnologii învechite care se va traduce printr-un range nemulțumitor și idei preconcepute la adresa mașinii electrice în general.
Desigur, dacă vorbim despre mașini electrice second-hand cu preț de mașini noi, avem posibilitatea achiziționării unor modele care pot rivaliza cu cele actuale „de buget” în ciuda unei diferențe de 5-7 ani între acestea. În plus, această opțiune presupune și o mașină cu mai mult spațiu interior, sportivitate și eficiență, însă problemele care pot apărea sunt mai costisitoare și există posibilitatea să nu găsiți momentan service-ul potrivit nevoilor mașinii.
Uzura acumulatorilor este principala cauză pentru care o mașină electrică second-hand nu este o opțiune tocmai înțeleaptă – intervențiile la nivelul acestora fiind relativ dificile, costisitoare și uneori periculoase. Mai mult decât atât, înlocuirea completă a unui acumulator va costa egal sau mai mult cu valoarea de achiziție (second-hand) a mașinii.
În schimb, dacă găsiți un model bine întreținut, preferabil cu o garanție valabilă și la un preț avantajos, aceasta este o opțiune binevenită deoarece în timp veți economisi sume importante pe care le-ați fi cheltuit pe carburant și diversele revizii necesare unei mașini cu motor termic.
În concluzie, mentenanță corespunzătoare, stare de funcționare normală și, preferabil, garanție valabilă sunt criterii esențiale în alegerea unei mașini electrice second-hand.
În cazul în care ați găsit un model potrivit, achiziția acestuia merită efortul atât timp cât avantajele sunt mai presus decât dezavantajele – economia pe care o veți face este justificată și vă doriți să contribuiți la un aer mai curat.
Nota: Articol susținut de carVertical în cadrul unui parteneriat necomercial cu G4Media.ro
Sursa: Unsplash.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii