Mass-media spaniolă trebuie să ofere informaţii despre proprietari şi despre finanţarea publică primită
Presa spaniolă va avea obligaţia de a da informaţii despre numele proprietarilor săi şi despre finanţarea publică pe care o primeşte, conform unui plan de „regenerare democratică” anunţat miercuri în Congres de către şeful guvernului, socialistul Pedro Sanchez, informează agenția EFE, citată de Agerpres.
Sanchez a mai declarat că va implementa un pachet de ajutor de 100 de milioane de euro pentru digitalizarea mass-media în cadrul aceluiaşi plan, pentru a permite mass-media să dezvolte instrumente care să îl îmbunătăţească productivitatea şi calitatea informaţiilor şi să îi consolideze securitatea cibernetică. Această sumă va proveni din fonduri europene şi va fi direcţionată către toate mijloacele de informare în masă care au nevoie de ea, indiferent de linia lor editorială, a insistat Sanchez.
Premierul spaniol a insistat că aceste măsuri au fost susţinute în Parlamentul European de toate forţele politice, cu excepţia extremei drepte, aşa că este pur şi simplu o chestiune de transpunere a acestora în legislaţia spaniolă.
Şeful guvernului de la Madrid a confirmat totodată că acest plan de „regenerare” va presupune o consolidare a drepturilor la onoare şi rectificare în ceea ce-i priveşte pe cetăţeni. Mass-media trebuie să fie liberă şi să îşi poată dezvolta propria linie editorială, dar şi cetăţenii au dreptul să se apere, în cazul în care sunt insultaţi, aşa cum stipulează articolul 20 din Constituţie, a explicat Sanchez.
Toate acestea au ca scop „să existe mai multă independenţă şi mai mult pluralism”, a adăugat Sanchez, subliniind totodată că măsurile de stopare a farselor şi dezinformării urmăresc să se asigure că „nu există instituţii media care să aibă mai multă finanţare publică decât număr de cititori”.
În acest sens, el s-a referit la necesitatea ca cetăţenii să cunoască sursele de finanţare ale mass-media, numele acţionarilor şi datele de audienţă „în mod onest” pentru „a evita frauda în investiţiile publicitare”.
Liderul opoziţiei conservatoare, Alberto Nunez Feijoo (Partidul Popular, PP) l-a acuzat pe Sanchez că ameninţă cu cenzurarea mass-media şi că încearcă să o controleze pe fondul investigaţiilor privind presupuse fapte de corupţie care o vizează pe soţia premierului, Begona Gomez, pe fratele premierului, David Sanchez, şi o presupusă colectare de comisioane ilegale în furnizarea de măşti către diferite administraţii publice în perioada pandemiei de coronavirus.
La 29 aprilie, Sanchez s-a angajat „să lucreze neobosit, cu fermitate şi seninătate pentru regenerarea mult-aşteptată” a democraţiei spaniole şi pentru promovarea şi consolidarea drepturilor şi libertăţilor.
După cinci zile de reflecţie asupra a ceea ce premierul a considerat a fi o campanie de „hărţuire şi demolare” împotriva lui şi a soţiei sale de către opoziţia parlamentară formată din conservatori (PP) şi extrema dreaptă (Vox) şi mass-media şi organizaţiile de dreapta şi de extrema dreaptă, liderul socialist spaniol s-a decis să continue în fruntea guvernului.
Un tribunal din Madrid o anchetează din aprilie pe Begona Gomez pentru presupusa săvârşire de infracţiuni de trafic de influenţă şi corupţie în afaceri, în urma unei plângeri a autoproclamatului „sindicat” „Manos Limpas” (Mâini curate – n.r.) în legătură cu care Parchetul a cerut clasarea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank