Măsuri vaste de raţionalizare a apei potabile în capitala Columbiei / Rezervoarele de apă sunt la cel mai scăzut nivel de când au fost înființate, în ani 1980
Primăria din Bogota va implementa începând de joi vaste măsuri de raţionalizare a apei potabile pentru a limita scăderea îngrijorătoare a rezervelor din capitala Columbiei, o consecinţă a fenomenului El Nino, informează AFP, transmite Agerpres.
„Nivelurile critice ale rezervoarelor din care aducem apa potabilă în Bogota ne fac să luăm măsuri pentru a economisi apa şi pentru a reduce consumul de la 17 metri cubi pe secundă la 15 metri cubi pe secundă”, a anunţat primarul local, Carlos Fernando Galan, într-o conferinţă de presă.
Bogota, o metropolă imensă, care are peste 7 milioane de locuitori, va fi împărţită în nouă sectoare, cu o întrerupere a furnizării de apă la fiecare 10 zile în fiecare dintre aceste sectoare, a explicat edilul sud-american.
Aceste măsuri vor începe să fie aplicate joi de la ora locală 08:00 în primul sector. Alimentarea cu apă potabilă va fi complet întreruptă timp de 24 de ore. Apoi va veni rândul unui alt sector vineri, iar acest model se va repeta în zilele următoare, a adăugat el.
„Spitalele şi şcolile au planuri de urgenţă şi vom veghea ca ele să nu ducă lipsă de apă”, a subliniat Carlos Fernando Galan.
„La fiecare 15 zile, vom evalua nivelul rezervoarelor şi al consumului pentru a stabili dacă aceste măsuri trebuie să fie menţinute, relaxate sau înăsprite”, a adăugat primarul din Bogota, care i-a îndemnat pe localnici „să se unească pentru a economisi apa şi să îşi modifice obiceiurile”.
„Este de datoria noastră ca apa din Bogota să fie suficientă pentru toată lumea. Aceste măsuri vor rămâne în vigoare până când rezervele de apă ale capitalei, afectate de fenomenul El Nino, vor reveni la nivelul lor normal”, a precizat el.
Potrivit primarului Galan, 70% din oraş este alimentat din Parcul Natural Chingaza, situat la aproximativ 30 de kilometri est de Bogota, în munţii care domină oraşul, cu ajutorul rezervoarelor Chuza şi San Rafael, care se află la cel mai scăzut nivel al lor de când au fost date în folosinţă la jumătatea anilor 1980.
Începutul acestui an a fost marcat la Bogota de temperaturi ridicate, o consecinţă a fenomenului El Nino, potrivit autorităţilor locale, precum şi a incendiilor izbucnite pe munţii din apropierea capitalei columbiene.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank